ΝΑΤΟ: Ενισχύουμε τις δυνάμεις μας στα ανατολικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η Σύνοδος των G7, καθώς και των κρατών-μελών της ΕΕ.

Πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τα όσα ακούστηκαν και συμφωνήθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Μόλις ολοκληρώσαμε την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ για τη μεγαλύτερη απειλή ασφάλειας της τελευταίας γενιάς», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο λαός της Ουκρανίας μάχεται γενναία και τους στηρίζουμε. Ο πρόεδρος Ζελένσκι μας απηύθυνε μήνυμα και μας ευχαρίστησε για τη στήριξη ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια.

Η εισβολή του Πούτιν άλλαξε το περιβάλλον ασφάλειας για μας και το ΝΑΤΟ πρέπει να βρει μακροπρόθεσμες απαντήσεις.

Σημαντική ενίσχυση του ΝΑΤΟ σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Ουγγαρία

Σήμερα οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να παράσχουν περισσότερη στήριξη. ΟΙ ηγέτες συμφώνησαν σε τέσσερις νέες ομάδες μάχης, έχουμε λοιπόν πλέον οκτώ συνολικά από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Θα έχουμε ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων στο ανατολικό κέρας μας, στην ξηρά θα υπάρχουν ουσιαστικά περισσότερες δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας σε υψηλότερη κατάσταση ετοιμότητας, στον αέρα θα αναπτύξουμε περισσότερα αεροσκάφη και αντιαεροπορικές και αντιπυραυλικές συστοιχίες και στη θάλασσα περισσότερα πολεμικά σκάφη, ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων και υποβρύχια σε ετοιμότητα σε μόνιμη βάση.

Περισσότερη στήριξη στην Ουκρανία

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία με σημαντικές στρατιωτικές ενισχύσεις, περιλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων, συστημάτων αεράμυνας και drones, είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Και εκτός από περισσότερες στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία η άμυνα στον κυβερνοχώρο ενισχύεται επίσης και το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει επίσης την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια σε πυρηνικά και βιολογικά όπλα με ειδικό εξοπλισμό ραδιοβιοχημικού πολέμου, συσκευές ανίχνευσης.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι νατοϊκοί σύμμαχοι δεν θα αναπτύξουν στρατιώτες σε ουκρανικά εδάφη, γιατί ο μόνος τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο είναι με το να είμαστε προετοιμασμένοι για πλήρη σύρραξη με τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι σύμμαχοι συμφώνησαν να ενισχύσουμε κι άλλους εταίρους που απειλούνται από τη Ρωσία, όπως τη Γεωργία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Το ΝΑΤΟ καλεί την Κίνα να μη στηρίξει οικονομικά και στρατιωτικά τη Ρωσία

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η Κίνα θα πρέπει να αξιοποιήσει τη «σημαντική της επιρροή» στη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Παράλληλα όλοι οι σύμμαχοι κάλεσαν την Κίνα να μην παράσχει στρατιωτική ή οικονομική στήριξη στη Ρωσία, αλλά να ασκήσει την επιρροή της για άμεση ειρηνική επίλυση της κρίσης», τόνισε.

Στο θέμα αυτό υπάρχει ειδική αναφορά και στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας: «καλούμε όλα τα κράτη, περιλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, να τηρούν τη διεθνή τάξη, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να απέχουν από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο και να απέχουν από οιαδήποτε ενέργεια βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις.

Ανησυχούμε για τα πρόσφατα δημόσια σχόλια αξιωματούχων της ΛΔΚ και καλούμε την Κίνα να σταματήσει να ενισχύει το ψευδές αφήγημα του Κρεμλίνου, ιδίως για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, και να προωθήσει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης».

«Αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς η αλληλεγγύη μεταξύ βόρειας Αμερικής και Ευρώπης είναι πολύ σημαντική».

Το ΝΑΤΟ δεν θα παρέμβει για να σταματήσει τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία
Σύμφωνα με αξιωματούχους και διπλωμάτες που παρακολουθούν τις συνομιλίες οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφάσισαν να εκδώσουν μια δήλωση εκφράζοντας ανεπιφύλακτη υποστήριξη στην Ουκρανία και απαιτώντας από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να τερματίσει την εισβολή που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα — αλλά η πιο ισχυρή στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο δεν θα παρέμβει άμεσα για να σταματήσει τη ρωσική επιθετικότητα.

Η άρνηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ να παρέμβουν έχει απογοητεύσει την κυβέρνηση του Βολόντιμιρ Ζελένσκι , η οποία έχει προειδοποιήσει τους δυτικούς ηγέτες ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει αν δεν τον σταματήσουν. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι εάν ο Πούτιν κατακτήσει τη χώρα τους, οι χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, θα είναι οι επόμενες στη λίστα στόχων του Πούτιν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί