«Τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης δεν βοηθούν τους κτηνοτρόφους έχουν γονατίσει εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι Κρήτες κτηνοτρόφοι, λόγω του κόστους της ενέργειας, των τιμών των ζωοτροφών και την έλλειψή τους στο νησί, προχώρησαν 14 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη.

Με τη συσσώρευση όλων των παραπάνω προβλημάτων, αν δεν βρεθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις, απειλείται η παραγωγή κρέατος και γάλακτος, αλλά και η ζωή των ζώων λόγω υποσιτισμού. Επιπλέον, υπάρχουν απώλειες ζώων εξαιτίας της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΣ», αλλά και της πιο πρόσφατης κακοκαιρίας «Φίλιππος».

Αν και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε με ,Δελτίο Τύπου (4/2/2022) την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) για τη λήψη μέτρων στήριξης προς τους κτηνοτρόφους, αναφορικά με την επιστροφή μέρους της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ενέργειας, τη μείωση ΦΠΑ στο 6% στις ζωοτροφές, την ένταξη των ζωοτροφών στο Μεταφορικό Ισοδύναμο για την Κρήτη και την επιδότηση κατά 7% του κύκλου εργασιών Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκή και μάλιστα αποσπασματικά και χωρίς ορίζοντα χρόνου, παρόλο που η
κρίση λαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Κινδυνεύει η επάρκεια σε κρέας και γάλα, καθώς η Κρήτη παράγει το 18% της πανελλήνιας παραγωγής. Επιπλέον, ο συμψηφισμός του 80% για τους μήνες Αύγουστο με Δεκέμβριο και 50% για Ιανουάριο και Φεβρουάριο,  οπότε και υπήρξε περαιτέρω αύξηση της τιμής της ενέργειας, με επόμενους λογαριασμούς, δε λύνει το πρόβλημα του υψηλού κόστους.

«Τρεις Υπουργοί πέρασαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα προβλήματα για τους κτηνοτρόφους έχουν μεγεθυνθεί σε τέτοιο βαθμό, που φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για επάρκεια σε κρέας και γάλα» υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.

Για όλα τα παραπάνω οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό ,να διευκρινίσει:

● Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την επάρκεια πρώτων υλών για την παραγωγή ζωοτροφών. 
● Ποια περεταίρω μέτρα θα ληφθούν για την επιδότηση του κόστους των ζωοτροφών, αφού τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί είναι ελλιπή και δεν λύνουν το πρόβλημα του υψηλού κόστους.
● Αν θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου λόγω της κακοκαιρίας «ΦΙΛΙΠΠΟΣ».
● Αν θα αποδοθεί στους παραγωγούς το σύνολο της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο του 2021, έως ότου υποχωρήσουν οι τιμές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί