Ουκρανία: Η απόλυτη καταστροφή στη Μαριούπολη – Συνεχίζονται οι μάχες (Συνεχής ενημέρωση)

Ο σφοδρές μάχες σε Χάρκοβο, Κίεβο και Μαριούπολη συνεχίζονται για 28η ημέρα. Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προσπαθούν να καταλάβουν κομβικές περιοχές της Ουκρανίας ωστόσο, φαίνεται πως ο ουκρανικός στρατός αντιστέκεται σθεναρά.

Σκληρές μάχες στο Χάρκοβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι απέκρουσαν επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η ρωσική πλευρά ανέπτυξε επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 χθες βράδυ, δήλωσε ο Ολέγκ Σινεγκούποφ, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα, όμως «οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους».

Χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στην πολιορκούμενη Ιζιούμ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πόλη αυτή επί του παρόντος, πρόσθεσε. Οι προσπάθειες να οργανωθεί ανθρωπιστικός διάδρομος απορρίφθηκαν από τη ρωσική πλευρά, πρόσθεσε ο ουκρανός αξιωματικός. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

«Καμένη γη» η Μαριούπολη

Η Μαριούπολη συνεχίζει να βομβαρδίζεται ολημερίς και ολονυκτίς. «Τα ρωσικά πλήγματα μετατρέπουν την πολιορκημένη Μαριούπολη σε καμένη γη», τόνισε η δημοτική αρχή, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη σχεδιάζουν την επιβολή νέων κυρώσεων προκειμένου να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι οδομαχίες και οι βομβαρδισμοί μαίνονται στη Μαριούπολη, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, μία ημέρα αφότου απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας να παραδοθεί.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε κτίρια, χωρίς τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση. Οι ρωσικές δυνάμεις και οι Φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει περίπου τη μισή πόλη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Ria Novosti.

Οδομαχίες σημειώνονται στην πόλη, ενώ άμαχοι και Ουκρανοί στρατιώτες δέχονται καταιγισμό ρωσικών πυρών, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο. «Δεν έχει μείνει τίποτα εκεί», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το ιταλικό κοινοβούλιο.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε στο CNN ότι η πόλη τελεί υπό πλήρη αποκλεισμό και δεν έχει φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια. «Η πόλη δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς. 50-100 βόμβες πέφτουν από ρωσικά αεροσκάφη καθημερινά… Τόσοι θάνατοι, τόσα δάκρυα, τόσα φρικτά εγκλήματα πολέμου», είπε ο Ορλόφ.

Νέα ρωσικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στα βορειοδυτικά

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε επίσης νέες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στη βορειοδυτική Ουκρανία χθες Τρίτη, δήλωσε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στον τομέα αυτό, ο Βιτάλι Κοβάλ, στο πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Είπε ότι τρεις πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

«Ο εχθρός έπληξε τρεις φορές στρατιωτική υποδομή», δήλωσε και πρόσθεσε «επιτροπή βρίσκεται επιτόπου για να αποτιμήσει τη ζημιά».

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την προηγουμένη ότι προχώρησε σε επιθέσεις στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, πάνω από 80 μαχητές της ουκρανικής πλευράς σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση σε χώρο στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Νόβα Λιουμπόμιρκα, στην επαρχία Ρίβνε. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ντονέτσκ: Τρεις άμαχοι νεκροί από ρωσικά πυρά -Μεταξύ αυτών ένα 14χρονο παιδί

Νωρίτερα, το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ακόμη μία τραγωδία με νεκρούς αμάχους, αυτή τη φορά στο Ντονέτσκ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Ukrinform, επικαλούμενο δηλώσεις στο Telegram του επικεφαλής της περιφερειακής και στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής, Πάβλο Κιριλένκο, στο Ντονέτσκ, τρεις άμαχοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους από ρωσικά πυρά. Μεταξύ των νεκρών και ένα 14χρονο αγόρι.

Η ΕΕ θα παρουσιάσει σήμερα το σχέδιό της για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη τα σχέδιά της με τα οποία θα διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής θα έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, στην εκπαίδευση και τη στέγαση, μετά το άνευ προηγουμένου προσφυγικό κύμα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σχεδόν 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι, στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν φτάσει στην ΕΕ αφού διέφυγαν από την Ουκρανία. Η κλίμακα και η ταχύτητα (σ.σ. αυτής της ροής προσφύγων) είναι άνευ προηγουμένου. Κατά μέσο όρο, κάθε δευτερόλεπτο ένα παιδί φτάνει στην ΕΕ», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Παράλληλα, οι χώρες της Δύσης σχεδιάζουν να ασκήσουν μεγαλύτερη οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο. Ο Τζο Μπάιντεν μαζί με τους συμμάχους των ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις και θα αυστηροποιήσουν τις υπάρχουσες σε βάρος της Μόσχας, προανήγγειλε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν εν όψει του ταξιδιού του αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη. Αναμένονται επίσης ανακοινώσεις για δράσεις με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, η οποία είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Τέλος, ο Μπάιντεν θα εκφράσει την αλληλεγγύη του προς την Πολωνία, χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία, κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία.

Δείτε live τις εξελίξεις

15:37 Ο Ανατόλι Τσουμπάις, ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν, παραιτήθηκε και φεύγει από τη Ρωσία

Ο Ανατόλι Τσουμπάις, «αρχιτέκτονας» των μετασοβιετικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ρωσίας, παραιτήθηκε από το πόστο του ως ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου και φεύγει από τη Ρωσία, ανέφερε πηγή στο Reuters, στην πιο «υψηλού προφίλ» διαμαρτυρία Ρώσου αξιωματούχου ως τώρα ενάντια στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ο 66χρονος Τσουμπάις είχε διατελέσει προσωπάρχης του πρώην προέδρου Μπόρις Γέλτσιν. Όπως γράφει το Reuters, επικαλούμενο πηγή ενήμερη για το θέμα, παραιτήθηκε από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του Πούτιν για τους δεσμούς με διεθνείς οργανισμούς. Είχε αναλάβει τη θέση με αποστολή την «επίτευξη στόχων βιώσιμης ανάπτυξης» το 2020, λίγο μετά την παραίτησή του από την κορυφή της κρατικής εταιρείας τεχνολογίας RUSNANO, στην οποία ήταν από το 2008.

Η εν λόγω πηγή δεν είπε γιατί αποφάσισε να φύγει από τη χώρα. Όταν του ζητήθηκε σχόλιο από δημοσιογράφο του Reuters, ο Τσουμπάις έκλεισε το τηλέφωνο.

Πολλοί Ρώσοι κατηγορούν τον Τσουμπάις ότι επέτρεψε σε μια μικρή ομάδα από μεγιστάνες να γίνουν πάμπλουτοι χάρη στις ιδιωτικοποιήσεις της δεκαετίας του 1990, ενώ εκατομμύρια Ρώσοι έμεναν στη φτώχεια λόγω της οικονομικής κατάρρευσης και της κρίσης. Τα τελευταία χρόνια συνέχιζε να ζητά οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ήταν ένας από τους πιο υψηλόβαθμους φιλελεύθερους που σχετίζονταν με τη ρωσική κυβέρνηση.

Το Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές, λέει ότι ο Τσουμπάις παραιτήθηκε λόγω της αντίθεσής του στον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως υπογραμμίζεται, είναι ένας από τους λίγους οικονομικούς μεταρρυθμιστές της δεκαετίας του 1990 που παρέμειναν στην κυβέρνηση Πούτιν και είχε διατηρήσει στενούς δεσμούς με δυτικούς αξιωματούχους. Ήταν αυτός που έδωσε στον Πούτιν την πρώτη του δουλειά στο Κρεμλίνο στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και αρχικά καλωσόρισε την άνοδό του στην εξουσία. Επί Πούτιν ανέλαβε κορυφαία πόστα σε μεγάλες κρατικές εταιρείες μέχρι που ο Ρώσος πρόεδρος τον όρισε ειδικό απεσταλμένο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

15:21 Εξαφανισμένος ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, δεν έχει εμφανιστεί εδώ και 12 ημέρες, ενώ είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναφέρουν ΜΜΕ.

Σύμφωνα με αναφορές, ο Σόιγκου – ιδιαίτερα στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν- δεν εμφανίζεται λόγω «καρδιακών προβλημάτων», ενώ, όπως έχουν πει ΜΜΕ, οι φωτογραφίες και τα βίντεό του που έχουν προβληθεί αυτό το διάστημα στην τηλεόραση είναι παλιές.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Daily Mail, η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα μετά από αναφορές για «κυνήγι μαγισσών» από τον Πούτιν στον εσώτερο κύκλο των συνεργατών του, στον απόηχο της κακής απόδοσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να ανησυχεί όλο και περισσότερο για τους στενούς συμμάχους του λόγω διαρροών στρατιωτικών σχεδίων.

Ο 66χρονος Σόιγκου φαίνεται να βρίσκεται σε ευάλωτη θέση, καθώς η ρωσική εισβολή φαίνεται να έχει «βαλτώσει», με βαριές απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις και μεγάλους αριθμούς νεκρών αμάχων. Οι δημόσιες εμφανίσεις του είχαν περιοριστεί σημαντικά, ενώ παράλληλα η νεαρότερη κόρη του, Ξένια, 31 ετών, εθεάθη να φορά τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Στις 18 Μαρτίου ο Σόιγκου είχε αναφερθεί σε ενημέρωση του Κρεμλίνου, όπου λεγόταν πως ο ίδιος και ο Πούτιν είχαν συζητήσει «την πρόοδο της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία» με μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας, μα δεν προβλήθηκαν βίντεο και εικόνες. Την ίδια ημέρα το ρωσικό Κανάλι Ένα έπαιξε ένα ρεπορτάζ για απονομή βραβείων από τον υπουργό Άμυνας, μα η εικόνα που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ίδια που είχε προβληθεί στις 11 Μαρτίου.

Στις αρχές του πολέμου εμφανιζόταν περισσότερο και αναμεταδίδονταν συχνά δηλώσεις του. Ο κύκλος του έχει πει ότι δεν είναι καλά λόγω καρδιακών προβλημάτων, σύμφωνα με το Agentstvo, ρωσικό ΜΜΕ που επικαλείται πηγή κοντά στον υπουργό.

Ο Σόιγκου θεωρείται ένας από τους παλαιότερους και πιο πιστούς συμμάχους του Πούτιν, ωστόσο η εξέλιξη του πολέμου φαίνεται πως πλήττει τόσο τον ίδιο όσο και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος αναζητεί «ενόχους», ενώ φέρεται να είναι εξοργισμένος για αυτό που εκλαμβάνεται ως διαρροή στρατιωτικών σχεδίων και τακτικών της Ρωσίας σε ΗΠΑ και Βρετανία. Κάποιες πηγές έχουν πει ότι ο Πούτιν σε κλειστό κύκλο έχει αντιμετωπίσει απαξιωτικά τον Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ, διευθυντή της FSB, και έχει αρχίσει να μιλά απότομα στον Βαλέρι Γκερασίμοφ, αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπόρτνικοφ έχει αναφερθεί ως πιθανός αντικαταστάτης του Πούτιν σε περίπτωση πραξικοπήματος κατά του Ρώσου προέδρου. Αντιμέτωπος με την οργή του Πούτιν φαίνεται να έχει βρεθεί και ο Ίγκορ Κοστιούκοφ, αναπληρωτής επικεφαλής του γενικού επιτελείου, ενώ πριν την εισβολή είχε ταπεινώσει δημόσια τον Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της SVR.

14:56 Λευκορωσία: Απέλαση Ουκρανών διπλωματών. Κλείνει το ουκρανικό προξενείο στην Μπρεστ

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta, η Λευκορωσία κάλεσε Ουκρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα και αποφάσισε να κλείσει το ουκρανικό προξενείο στην πόλη Μπρεστ.

14:40 Η ”ενεργή φάση” της ρωσικής εισβολής θα έχει καταρρεύσει μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με σύμβουλο του Ζελένσκι

Ο Αλέξι Αρεστόβιτς δήλως πως εκτιμάται ότι η ενεργή φάση της ρωσικής εισβολής θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου καθώς η προέλαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι ήδη στάσιμη σε πολλές περιοχές.

Μιλώντας στην τοπική τηλεόραση, ο Αρεστόβιτς είπε ότι η Ρωσία έχει ήδη χάσει το 40% των δυνάμεων εισβολής της και υποβάθμισε το ενδεχόμενο διενέργειας πυρηνικού πολέμου από τη Ρωσία.

14:14 Total: Όχι σε απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Κίνδυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας TotalEnergies Πατρίκ Πουγιανέ δήλωσε σε γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ότι η εταιρεία μπορεί ως το τέλος του χρόνου να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο αλλά δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και για το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς κάτι τέτοιο θα έπληττε ένα σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Αν σταματήσουμε την εισαγωγή ρωσικού αερίου τότε τον Ιανουάριο του 2023 θα έχουμε πρόβλημα. Θα πρέπει να περιορίσουμε την παροχή αερίου όχι στους ιδιώτες αλλά σίγουρα σε βιομηχανικές μονάδες της Ευρώπης» είπε, τονίζοντας πως έχει συμβόλαια 25 ετών με τους Ρώσους, αλλά και ότι στον τομέα του φυσικού αερίου δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας.

14:11 «Kαι να σκοτωθώ στα αλήθεια, κανείς δεν θα τους πιστέψει πλέον»: Ζωντανός ο ελεύθερος σκοπευτής Wali. Ο Καναδός ελεύθερος σκοπευτής για τον οποίο είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι είχε σκοτωθεί στην Ουκρανία είπε ότι ήταν απλά σε «black-out mode», και πιστεύει ότι οι φημολογίες περί θανάτου του εντάσσονται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας προπαγάνδας από τους Ρώσους.

13:56 Καταγγελίες για το Τσερνιχίβ: Οι ρώσοι κρατούν ομήρους τους κατοίκους

Αυξάνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση στην περικυκλωμένη πόλη Τσερνιχίβ, βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η Λουντμίλα Ντενίσοβα, διαμεσολαβήτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε ότι ο πληθυσμός είναι ουσιαστικά όμηρος των ρωσικών δυνάμεων που έκοψαν τις κύριες οδούς για ανθρωπιστική βοήθεια.

«Σήμερα το Τσερνίχιβ παραμένει εντελώς αποκομμένο από την πρωτεύουσα. Οι κατακτητές βομβάρδισαν τη γέφυρα του ποταμού Ντέσνα, μέσω της οποίας μεταφερόταν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη και απομακρύνονταν άμαχοι. Η πόλη δεν έχει ρεύμα, νερό, θέρμανση και σχεδόν καθόλου φυσικό αέριο, οι υποδομές έχουν καταστραφεί”.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, όπως καταγγέλει ”οι κατακτητές συντάσσουν λίστες με ονόματα αμάχων για να μεταφερθούν στο Λγκοβ (περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας).

Το Τσέρνιβ, το οποίο έχει πληθυσμό σχεδόν 290.000 κατοίκους, βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και 12 ημέρες.

13:32 Τι ζητά η Ουκρανία από τη Δύση λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο σύμβουλος του Ζελένσκι: ”Αγαπητοί εταίροι. Απαιτούνται τέσσερα βήματα για να μην βλέπετε στον ύπνο σας τα μάτια των νεκρών παιδιών μας και την καμένη Μαριουπολη. 1. Σύγχρονη αεράμυνα εάν δεν μπορείτε να ”κλείσετε” τον ουρανό (σ.σ. κήρυξη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων). 2. Πύραυλους κρουζ ή ρουκέτες βαρέος τύπου 3. Σκληρό εμπάργκο στο πετρέλαιο 4. Κλειστά λιμάνια για τα ρωσικά πλοία σε όλο τον κόσμο.

13:20 Η Πολωνία προχώρησε τελικά στην απέλαση 45 διπλωματών με την κατηγορία της κατασκοπείας

Η Πολωνία απελαύνει «45 ρώσους κατασκόπους που υποδύονταν τους διπλωμάτες», ανακοίνωσε ο πολωνός υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι.

«Κατά τρόπο συγκροτημένο και αποφασιστικό, θα διαλύσουμε το δίκτυο των ειδικών υπηρεσιών της Ρωσίας στην χώρα μας», έγραψε ο πολωνός υπουργός στο Twitter.

Η Ρωσία νωρίτερα προειδοποίησε την Πολωνία με αντίποινα στην περίπτωση που προχωρούσε σε απελάσεις.

13:13 Ζελένσκι προς ολομέλεια ιαπωνικής βουλής:”Ο κόσμος είναι στα πρόθυρα πολλών νέων κρίσεων…Οι περιβαλλοντικές και διατροφικές προκλήσεις είναι πρωτόγνωρες”

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την Ιαπωνία να αυξήσει την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, επιβάλλοντας εμπορικό αποκλεισμό σε ρωσικά προϊόντα.

Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο στο Τόκιο είπε:”Οι υπεύθυνες χώρες ενώνονται για να προστατεύσουν την ειρήνη. Είμαι ευγνώμων στη χώρα σας για την ηθική θέση της σε μια τέτοια ιστορική στιγμή, για πραγματική βοήθεια στην Ουκρανία…Ήσασταν οι πρώτοι στην Ασία που αρχίσατε πραγματικά να ασκείτε πίεση στη Ρωσία προκειμένου να αποκαταστήσει την ειρήνη, που υποστηρίξατε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και σας προτρέπω να συνεχίσετε να το κάνετε”.

Επίσης, χωρίς να παραθέτει στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του, ο Ζελένσκι είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζουν νέες επιθέσεις από τη λεγόμενη ζώνη αποκλεισμού γύρω από τον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ μετά την κατάληψή του τον περασμένο μήνα στα πρώτα στάδια του πολέμου στην Ουκρανία.

″Ο κόσμος είναι στα πρόθυρα πολλών νέων κρίσεων”, είπε ο Ζελένσκι. ”Οι περιβαλλοντικές και διατροφικές προκλήσεις είναι πρωτόγνωρες.”

Οι βουλευτές χειροκρότησαν στην αρχή των δηλώσεων του τον Ζελένσκι και σηκώθηκαν για να τον χειροκροτήσουν και πάλι στο τέλος σε μια κατάμεστη αίθουσα στην πρώτη τέτοια εκδήλωση για έναν ξένο ηγέτη στην ιστορία της Ιαπωνίας.

13:04 Επικοινωνία Δένδια-Κουλέμπα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, κατόπιν πρωτοβουλίας του, πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο Ουκρανός υπουργός ενημέρωσε τον κ. Δένδια για την κατάσταση στην Ουκρανία και τον ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία της μετάβασης του στη Μαριούπολη, ώστε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, υπογραμμίζοντας τις δημόσιες ευχαριστίες του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

13:01 Μόσχα: Χωρίς τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες η αγορά θα καταρρεύσει και οι τιμές θα αυξηθούν σε απρόβλεπτα επίπεδα

Αν οι Δυτικοί αποφασίσουν να επιβάλουν εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, η αγορά θα καταρρεύσει και οι τιμές θα οδηγηθούν σε απρόβλεπτα επίπεδα, προειδοποίησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδιος για την Ενέργεια Αλεξάντερ Νόβακ.

«Στην ΕΕ, όπου υπάρχει (…) άνοδος τιμών και έλλειψη ενεργειακών πόρων, υπό την πίεση των ΗΠΑ αρνήθηκαν να θέσουν σε λειτουργία τον αγωγό Nord Stream 2 που έχει ήδη κατασκευαστεί, βλάπτοντας τους Ευρωπαίους καταναλωτές», συνέχισε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι η αναστολή της αδειοδότησης του αγωγού αυτού ήταν «παράλογη».

«Οι τιμές των πετρελαϊκών προϊόντων, για παράδειγμα στη Γερμανία, αυξήθηκαν κατά έως 40%. Η τιμή του φυσικού αερίου κάποιες φορές έφτασε έως τα 4.000 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα. Και δεν έχει τελειώσει», προειδοποίησε ο Νόβακ.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι ο όγκος του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ευρώπης ανέρχεται στο 26% των δυνατοτήτων τους έναντι περισσότερο από 30% την ίδια εποχή πέρυσι.

12:48 Ανεβάζει τους τόνους το Κρεμλίνο πριν την σύνοδο του ΝΑΤΟ

Οποιαδήποτε πιθανή ”επαφή” ανάμεσα στον ρωσικό στρατό και τις δυνάμεις του NATO θα μπορούσε να έχει βαρύτατες συνέπειες, λέει το Κρεμλίνο, μετά τη δήλωση την περασμένη εβδομάδα της Βαρσοβίας ότι θα πρέπει να αποσταλεί ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ιδέα της Πολωνίας είναι απερίσκεπτη και εξαιρετικά επικίνδυνη.

″Οποιαδήποτε πιθανή αντιπαράθεση ανάμεσα στα στρατεύματά μας και τις δυνάμεις του NATO θα μπορούσε να έχει σαφείς συνέπειες που θα ήταν δύσκολο να διορθωθούν”, δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε επίσης σήμερα τις ΗΠΑ ότι ασκούν πιέσεις σε άλλες χώρες όσον αφορά την συμμετοχή της Ρωσίας στην Ομάδα των Είκοσι (G20), αλλά σημείωσε ότι ορισμένες δυνάμεις εμμένουν στις κυρίαρχες απόψεις τους.

12:34 Σολτς: Αν δώσουμε απότομα τέλος στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία θα βυθιστούμε σε ύφεση

Ιδιαίτερα προσεκτικούς τόνους υιοθέτησε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία.

Μιλώντας στη Μπούντεσταγκ, είπε πως «ναι, θα δώσουμε τέλος σε αυτή την εξάρτηση- το συντομότερο δυνατόν. Μα να το κάνουμε από τη μια μέρα στην άλλη θα σήμαινε να βυθιστεί η χώρα και ολόκληρη η Ευρώπη σε ύφεση. Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα ήταν σε κίνδυνο. Ολόκληροι κλάδοι βιομηχανίας θα ήταν στο χείλος».

12:26 Tουλάχιστον 4 τραυματίες από ρωσικό βομβαρδισμό σε συνοικία του Κιέβου

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά το πρωί όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν συνοικία του Κιέβου, ενώ πολλές κατοικίες στο σημείο υπέστησαν ζημιές, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Πυρά του πυροβολικού έπεσαν νωρίς το πρωί στη συνοικία Νίβκι, που βρίσκεται στο τμήμα του Κιέβου το οποίο απέχει περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου.

Ένα σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς, πολλές πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές από τα θραύσματα, ενώ έσπασαν τα τζάμια σπιτιών και βιτρίνες καταστημάτων.

Από τον βομβαρδισμό τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις άνθρωποι, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Ο εχθρός βομβάρδισε εκ νέου (…) Η συνοικία Σεβτσενκίβσκι έγινε στόχος πληγμάτων το πρωί. Οι διασώστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο σημείο προσπαθώντας να κατασβέσουν τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε σπίτια και ψηλές πολυκατοικίες», επεσήμαναν.

«Μόλις είχα επιστρέψει μέσα, αφού είχα βγει για να καπνίσω όταν ξαφνικά ‘μπουμ’, κατέρρευσε η οροφή», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Οχριμένκο που διαμένει σε ένα από τα σπίτια που επλήγησαν.

«Έχασα για λίγο τις αισθήσεις μου, προτού σηκωθώ. Ήμασταν τρεις, με την αδελφή μου και τον σύζυγό της, στο σπίτι που μοιραζόμαστε δύο οικογένειες (…) κανείς δεν σκοτώθηκε», πρόσθεσε ο συνταξιούχος. «Μόλις που πρόλαβα να πάρω κάποια έγγραφα και να βγω, προτού το σπίτι πάρει φωτιά», δήλωσε η αδελφή του.

12:19 Λαβρόφ: Αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιπαράθεση Ρωσίας- ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε μια ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Την περασμένη εβδομάδα η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει επισήμως μια πρόταση για την ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στην Ουκρανία κατά την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Ελπίζω να αντιλαμβάνονται τι λένε», είπε ο Λαβρόφ στο προσωπικό και στους φοιτητές του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

«Αυτή θα είναι η ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ των Ρώσων και των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, την οποία όλοι, όχι μόνο έχουν προσπαθήσει να αποφύγουν, αλλά έχουν πει ότι δεν θα πρέπει να συμβαίνει και στη θεωρία», είπε ο Λαβρόφ.

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει το Κίεβο ότι παρεμποδίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες κάνοντας προτάσεις που δεν μπορεί να δεχτεί η Ρωσία. Η Ουκρανία έχει δηλώσει πρόθυμη να διαπραγματευτεί αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχτεί τα ρωσικά τελεσίγραφα.

12:15 Η Ουκρανία ζητά μακράς εμβέλειας αντιαρματικά όπλα

Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα αντιαρματικά όπλα μακράς εμβέλειας, είπε ο πρέσβης της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Βαντίμ Πριστάικο είπε επίσης στο Sky News πως ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται αναπλήρωση των αποθεμάτων όπλων του.

«Δεν είχαμε εξαρχής αρκετά (όπλα). Οπότε ξεμένουμε από όπλα. Αυτό θα βλέπουμε στην προσεχή εβδομάδα».

12:04 Σολτς: Η ρωσική εισβολή έχει κολλήσει

Οι ρωσικές δυνάμεις αποτυγχάνουν να προχωρήσουν στην Ουκρανία, παρά τους συνεχιζόμενους σφοδρούς βομβαρδισμούς σε πόλεις, είπε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Η επίθεση του Πούτιν κόλλησε παρά την καταστροφή που προκαλεί μέρα με τη μέρα» είπε σε πολιτικούς στη Γερμανία, προσθέτοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος «πρέπει να ακούσει την αλήθεια», να σταματήσει τις μάχες και να προσπαθήσει να βρει διπλωματική λύση.

Ο πόλεμος, είπε, δεν καταστρέφει απλά την Ουκρανία, «μα επίσης το μέλλον της Ρωσίας». Προειδοποιώντας τη Μόσχα για περαιτέρω κυρώσεις, είπε πως «αυστηροποιούμε συνεχώς τις κυρώσεις, μα (τα μέτρα) δεν θα έπρεπε να πλήττουν τις ευρωπαϊκές χώρες σκληρότερα από ό,τι τη ρωσική ηγεσία».

Επίσης, δήλωσε πως οι Ουκρανοί μπορούν να «βασίζονται στη Γερμανία» και ότι «οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι».

12:02 ΗΠΑ: Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί- Ανασυντάσσονται οι Ρώσοι

Οι Ουκρανοί «έχουν περάσει πλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην επίθεση», δήηλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι στο CNN, «καταδιώκουν και απωθούν τους Ρώσους» από περιοχές που κατείχαν. Όπως είπε, ο ρωσικός στρατός έχει προβλήματα επιμελητείας, ανεφοδιασμού, συντονισμού, διοίκησης, επικοινωνίας, ενώ «δεν έχει καταφέρει» να επιτύχει πολλούς από τους στόχους του.

Οι αμερικανοί διατείνονται ότι η ισορροπία δύναμης έχει μεταβληθεί. Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε επίσης ότι «για πρώτη φορά» οι Ρώσοι είδαν να πέφτει «κάτω από το 90%» το επίπεδο της μάχιμης δύναμης που είχαν συγκεντρώσει στη Λευκορωσία και στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η δε εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο Πεντάγωνο, σημείωσε ότι οι απώλειες 10% της ρωσικής εκστρατευτικής δύναμης (νεκροί και τραυματίες) εμποδίζουν τις επιχειρησιακές της δυνατότητες.

Νωρίτερα το υπ.Άμυνας της Βρετανίας τόνιζε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κινούνται από το βορρά και το νότο για να «περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας». Τα στρατεύματα κινούνταν από το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη.

Εν τω μεταξύ, οι μάχες στο βορρά – με στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας Κιέβου – παραμένουν «σε μεγάλο βαθμό στατικές», αναφέρει το υπουργείο. «Οι ρωσικές δυνάμεις [είναι] πιθανό να διέρχονται μια περίοδο αναδιοργάνωσης πριν ξεκινήσουν εκ νέου επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας»

Η Ρωσία φάνηκε επίσης να προσπαθεί να παρακάμψει το Μικολάιβ στην πορεία του δυτικά προς την Οδησσό.

11:43 Η Πολωνία κατηγορεί 45 Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία και η η Μόσχα απειλεί με αντίποινα αν απελαθούν

Η υπηρεσία αντικατασκοπείας της Πολωνίας ABW ανακοίνωσε ότι έχει εντοπίσει 45 Ρώσους διπλωμάτες οι οποίοι φέρονται να είναι κατάσκοποι και πρόσθεσε ότι ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να τους απελάσει.

Εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης επεσήμανε επίσης ότι ο Ρώσος πρέσβης στη χώρα έχει κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι η Βαρσοβία θα ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις της μετά τη συνάντηση αυτή.

Από την πλευρά της η Ρωσία προειδοποίησε την Πολωνία με αντίποινα στην περίπτωση που η Βαρσοβία απελάσει τους διπλωμάτες της, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

11:31 Ο Ντένις Καρατσέβτσεφ έχει παίξει τσέλο του σε μερικές από τις πιο διάσημες αίθουσες συναυλιών στην Αυστρία, την Ιαπωνία και την Τουρκία, ακόμη και στο αρχαίο αμφιθέατρο της Τυνησίας, το El Jem. Τώρα παίζει στα ερείπια της πατρίδας του, το Χάρκοβο.

11:26 Η Κίνα κατά της αποβολής της Ρωσίας από την G20

Η Κίνα τάχθηκε κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από την επόμενη σύνοδο της G20, κάτι που εξετάζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

″Η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα μέλος (της G20), κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει μια άλλη χώρα”, εκτίμησε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ουάνγκ Ουένμπιν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έκανε λόγο χθες Τρίτη για ενδεχόμενο αποκλεισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από την G20, η επόμενη σύνοδος της οποίας είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του έτους στην Ινδονησία.

11:13 Δύο παιδιά νεκρά σε βομβαρδισμούς στο Λουχάνσκ, λένε οι ουκρανικές αρχές

Τρεις άνθρωποι, δύο εκ των οποίων παιδιά, σκοτώθηκαν όταν ο ρωσικός στρατός έπληξε, σύμφωνα την στρατιωτική αρχή του Λουχάνσκ, πολυκατοικία στην ανατολική πόλη Ρουμπίζνε. ”Η τραγωδία συνέβη το βράδυ, όταν ο ρωσικός στρατός ενέτεινε τους βομβαρδισμούς. Μια οβίδα εξερράγη στον πέμπτο όροφο” ενώ πυρκαγιά ξέσπασε σε μια επιχείρηση και ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Η περιοχή του Λουχάνσκ είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ρωσικού στρατού, καθώς προσπαθεί να καταλάβει ανατολικές περιοχές που δεν καταλήφθηκαν από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στον πόλεμο που ξεκίνησε το 2014.

Μία από τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο είναι το Σεβεροντόνετσκ.

11:11 Η Ευρώπη δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες των εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων. Προβλήματα περίθαλψης, εκπαίδευσης και απασχόλησης στους 3,5 εκατ. Ουκρανούς πρόσφυγες αντιμετωπίζουν χώρες της Αν. Ευρώπης.

11:01 Μεντβέντεφ: Ο ΗΠΑ έχουν στόχο να ταπεινώσουν, να διχάσουν και τελικά να καταστρέψουν τη Ρωσία

Ενας από τους στενότερους συμμάχους του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν στόχο να ταπεινώσουν, να διχάσουν και τελικά να καταστρέψουν τη Ρωσίακαι δεσμεύτηκε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει ποτέ αυτό να συμβεί.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2008 ως το 2012, δήλωσε ότι ένα τέτοιο σχέδιο -αν ποτέ επιτευχθεί- θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον κόσμο.

″Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει ποτέ μια τέτοια εξέλιξη”, είπε σε μήνυμα που ανήρτησε στο Telegram.

10:56 ”Ευγνώμων” ο Ζελένσκι στον Νίκο Δένδια

Ιδιαίτερη αναφορά στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ομιλία που απηύθυνε στην Ολομέλεια του ιταλικού Κοινοβουλίου.

”Είμαι ευγνώμων στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που αποφάσισε να στηρίξει το έργο των ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Μαριούπολη, προκειμένου να σωθούν οι άνθρωποί μας στη πόλη και να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια που είναι πολύ σημαντική για όλους εκεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη, την οποία προτίθεται να συνοδεύσει ο ίδιος.

10:39 Λαβρόφ: Η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε μια ευθεία αντιπαράθεση Ρωσίας- ΝΑΤΟ.

Την περασμένη εβδομάδα η Πολωνία πρότεινε την ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στην Ουκρανία, στην οποία να δοθούν τα μέσα για να υπερασπίζεται τον εαυτό της.

10:29 Συνάντηση Λαβρόφ με πρόεδρο Διεθνούς Επιτροπής το Ερυθρού Σταυρού

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί σήμερα στη Μόσχα με τον Πέτερ Μάουρερ που ταξίδεψε στην ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με θέμα τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

″Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει τη συζήτηση των βασικών τομέων του έργου της ΔΕΕΣ στο πεδίο της διαχείρισης ανθρωπιστικών κρίσεων”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

10:17 Συνεχίζεται η διαβούλευση για τα ενεργειακά

Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα συνεχίσουν σήμερα να αναζητούν έναν συμβιβασμό σχετικά με τις τιμές της ενέργειας, τον οποίο οι ηγέτες θα μπορούν να εγκρίνουν κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη.

Το τελευταίο σχέδιο κειμένου που κυκλοφορεί καλεί την Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις έως το τέλος Μαΐου σχετικά με τον τρόπο μείωσης της “εξάρτησης της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα”.

Το σχέδιο συμπερασμάτων που θα συζητηθεί σήμερα από τους πρεσβευτές καλεί την ΕΕ να αρχίσει να γεμίζει τις αποθήκες φυσικού αερίου “το συντομότερο δυνατό” και κατά προτίμηση με τη συνεργασία “για την από κοινού αγορά φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και υδρογόνου”.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους στόχους της ΕΕ είναι αντιφατικοί. Οι ηγέτες ορκίζονται να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά την ίδια στιγμή, θέλουν να αρχίσουν να γεμίζουν τις αποθήκες το συντομότερο δυνατό, κάτι που, όπως τόνισε ένας διπλωμάτης, θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση ρωσικού φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα – και θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στις τιμές.

Μια ισπανική πρόταση ζητά ένα προσωρινό όριο τιμών χονδρικής και έναν “μηχανισμό σχεδιασμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να περιορίζει αποτελεσματικά την επίδραση της μετάδοσης των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας” – αφήνοντας κάποιο περιθώριο στην Επιτροπή να καταλήξει σε συμβιβασμούς. Ενώ η Ισπανία αρχικά υποστήριξε επίσης έναν “μηχανισμό αντιστάθμισης” για την αντιστάθμιση της διαφοράς μεταξύ των τιμών της αγοράς και των τιμών της παγκόσμιας αγοράς, Ισπανοί αξιωματούχοι με τους οποίους επικοινώνησε το Playbook αρνήθηκαν ότι η Μαδρίτη υποστήριζε επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων.

Οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί αντιδρούν στα ανώτατα όρια τιμών: Χώρες όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την “ασφάλεια του εφοδιασμού” εάν η ΕΕ επιβάλει ανώτατα όρια τιμών, καθώς οι εξαγωγείς θα μπορούσαν να αποφασίσουν να πουλήσουν αλλού.

Αλλά το γεγονός ότι η Γερμανία εκφράζει τώρα πιο συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τα ανώτατα όρια τιμών θεωρείται επίσης ως μια κίνηση προς έναν συμβιβασμό: Εάν η ΕΕ παρουσιάσει μια πρόταση που μειώνει τις τιμές και ταυτόχρονα διασφαλίζει τον εφοδιασμό, όλοι θα μπορούσαν να την υποστηρίξουν, δήλωσαν διπλωμάτες και από τα δύο στρατόπεδα.

Αλλά υπάρχει μια τέτοια ασημένια σφαίρα; Η απάντηση καταλήγει τελικά στο κατά πόσον η ΕΕ έχει αρκετή δύναμη στην αγορά για να επιβάλει χαμηλότερες τιμές στους εξαγωγείς. Μπορεί να το μάθει μόνο αν το προσπαθήσει.

Η Κίνα έχει δείξει ότι αυτό είναι εφικτό θεωρητικά, δήλωσε ένας διπλωμάτης, καθώς το Πεκίνο δέχεται ρωσικό πετρέλαιο μόνο με μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές.

Εν τω μεταξύ, μια γερμανική πρόταση της Τρίτης καλεί την ΕΕ να “επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης και κρατικών ενισχύσεων” για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων για αντλίες θερμότητας που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τη θέρμανση με φυσικό αέριο με ηλεκτρική θέρμανση.

Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό θα βοηθήσει μόνο εάν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αποσυνδεθεί από την τιμή του φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να “ανακοινώσει κοινή δράση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο”, ενώ βρίσκεται σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού για μια σειρά σημαντικών συναντήσεων αυτή την εβδομάδα, δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό είναι επιπλέον των αναμενόμενων πρόσθετων κυρώσεων κατά της Ρωσίας μαζί με μια κοινή προσπάθεια για την πάταξη της ικανότητας της Ρωσίας να αποφεύγει αυτά τα οικονομικά μέτρα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας πρότεινε ένα σχέδιο 10 σημείων που, όπως λέει, μπορεί να μειώσει άμεσα τη ζήτηση πετρελαίου κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά 10 χλμ/ώρα, της εργασίας από το σπίτι τρεις ημέρες την εβδομάδα, της φθηνότερης χρήσης των δημόσιων μέσων μεταφοράς και της εφαρμογής Κυριακών χωρίς αυτοκίνητο.

10:12 Περίπου 100.000 οι εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη

Κάπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι και υπομένουν συνεχείς βομβαρδισμούς στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σχεδόν έναν μήνα αφότου άρχισε η εισβολή στην Ουκρανία του ρωσικού στρατού, ο οποίος όμως δεν έχει κυριεύσει παρά μόλις μια μεγάλη πόλη, αν και έχει περικυκλώσει αρκετές άλλες.

Εν αναμονή ενδεχόμενης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός «σχεδόν 100.000 άνθρωποι» παραμένουν παγιδευμένοι, «υπό απάνθρωπες συνθήκες» στα συντρίμμια της Μαριούπολης, «σε κατάσταση απόλυτης πολιορκίας, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, χωρίς φάρμακα, υφιστάμενοι συνεχείς βομβαρδισμούς», προειδοποίησε νωρίς σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους αναμένεται σήμερα στα κοινοβούλια της Ιαπωνίας και της Γαλλίας, πρελούδιο του τέλους της εβδομάδας με εντατική διπλωματική δραστηριότητα: αύριο Πέμπτη, έναν μήνα αφότου άρχισε η εισβολή, οι δυτικοί συναντώνται στις Βρυξέλλες, στις συνόδους του NATO, της G7 και της ΕΕ.

Η Μαριούπολη, πόλη κατά πλειονότητα ρωσόφωνων κατοίκων, σε στρατηγική θέση ανάμεσα στην Κριμαία (νότια), που κατέλαβε και προσάρτησε η Μόσχα το 2014, και την περιοχή όπου βρίσκεται η αυτοανακηρυγμένη λαϊκή δημοκρατία του Ντανιέτσκ (ανατολικά), βομβαρδίζεται εδώ κι εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό. Έγινε στόχος χθες Τρίτη δύο «πολύ ισχυρών βομβών», σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, που δεν δημοσιοποίησε απολογισμό των θυμάτων.

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν χθες το πρωί από την αμερικανική εταιρεία Maxar και έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο δείχνουν την καταστροφή σε συνοικίες της πόλης, σε πολιτικές υποδομές, σε εργοστάσια.

Ρωσικά άρματα μάχης έχουν μπει στην πόλη. Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου εκτίμησε χθες βράδυ ότι η τακτική του ρωσικού στρατού είναι να «πλήττει με όπλα μεγάλης εμβέλειας το κέντρο της πόλης», κάτι που όπως είπε παρατηρεί η Ουάσινγκτον «τις τελευταίες 24 ώρες».

Κάτοικοι που έφυγαν από τη Μαριούπολη μίλησαν στη μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch για «παγωμένη κόλαση, με τους δρόμους σπαρμένους πτώματα και συντρίμμια κατεστραμμένων κτιρίων».

«Αυτό δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία», υποστήριξε χθες Τρίτη μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιρίνα Βενεκτίκτοβα, καθώς «στα θέατρα πολέμου υπάρχουν κανόνες, αρχές», αλλά «αυτό που βλέπουμε στη Μαριούπολη (είναι) παντελής απουσία κανόνων».

10:10 Ο ρωσικός στρατός επιχειρεί να περικυκλώσει τα στρατεύματα της Ουκρανίας στα ανατολικά, λέει το Υπ.Άμυνας της Βρετανίας.

Όπως αναφέρεται στην τελευταία σχετική ενημέρωση, τα ρωσικά στρατεύματα κινούνται από το βορρά και το νότο για να «περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας». Τα στρατεύματα κινούνταν από το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη.

Εν τω μεταξύ, οι μάχες στο βορρά – με στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας Κιέβου – παραμένουν «σε μεγάλο βαθμό στατικές», αναφέρει το υπουργείο. «Οι ρωσικές δυνάμεις [είναι] πιθανό να διέρχονται μια περίοδο αναδιοργάνωσης πριν ξεκινήσουν εκ νέου επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας»

Η Ρωσία φάνηκε επίσης να προσπαθεί να παρακάμψει το Μικολάιβ στην πορεία του δυτικά προς την Οδησσό.

10:03 Ανοίγουν εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Συμφωνία επετεύχθη ώστε να καταβληθούν προσπάθειες για την απομάκρυνση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις της Ουκρανίας μέσω εννέα ”ανθρωπιστικών διαδρόμων” σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Όπως επεσήμανε όμως δεν επετεύχθη συμφωνίαγια την δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου από την καρδιά της Μαριούπολης. Στη πόλη όπως έχει πει παραμένουν εγκλωβισμένοι υπό άθλιες συνθήκες 100.000 άτομα ενώ χθες Τρίτη κατάφεραν να απομακρυνθούν περιπου 7.000.

Παράλληλα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για τοπική κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες στην περιοχή.

09:31 Η απόλυτη καταστροφή στη Μαριούπολη

Τα αεροπορικά πλήγμα στην πολιορκημένη Μαριούπολη συνεχίζονται, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι οι μάχες συνεχίζονται και μέσα στο κέντρο της πόλης.
Καμένη γη, στάχτες και απελπισμένοι κάτοικοι είναι η εικόνα της περιοχής, με τη Ρωσία να υποστηρίζει ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό της ένα μεγάλο μέρος της, ενώ το Κίεβο επιμένει ότι η αντίσταση παραμένει σθεναρή.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε κτίρια, χωρίς τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση.

«Δεν έχει μείνει τίποτα εκεί», είπε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το ιταλικό κοινοβούλιο.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε στο CNN ότι η πόλη τελεί υπό πλήρη αποκλεισμό και δεν έχει φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια. «Η πόλη δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς. 50-100 βόμβες πέφτουν από ρωσικά αεροσκάφη καθημερινά… Τόσοι θάνατοι, τόσα δάκρυα, τόσα φρικτά εγκλήματα πολέμου», είπε ο Ορλόφ.

09:29 Πυρηνικά, καταδίκη και μηδενικές ενδείξεις

H Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο εάν απειλείτο η ίδια η ύπαρξή της, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς σχετικά από το αμερικανικό δίκτυο CNN, σε μια δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις.

Το Πεντάγωνο καταδίκασε τα λόγια του Ρώσου πολιτικού, ωστόσο, όπως αναφέρει, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει αλλάξει την πολιτική της σε σχέση με ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών. 

09:20 Σκέψεις για υποχρεωτικά γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου πριν τον επόμενο χειμώνα

Προτάσεις που θα υποχρεώνουν τις χώρες-μέλη να γεμίσουν τις αποθηκευτικές δεξαμενές τους φυσικού αερίου τουλάχιστον κατά 90% πριν τον επόμενο χειμώνα θα καταθέσει αύριο η Κομισιόν. Παράλληλα, όπως αναφέρει το Euractiv, θα προτείνει την υιοθέτηση ενός νέου πιστοποιητικού για να εμποδίσει την χειραγώγηση της αποθήκευσης φυσικού αερίου από ξένους διαχειριστές. 

Η πρόταση θα κατατεθεί πριν αρχίσει η διήμερη σύνοδος κορυφής αύριο και μεθαύριο, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν μεταξύ άλλων την ασφάλεια στην ενέργεια και την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία. 

«Η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση απαιτεί πρόσθετα μεσοπρόθεσμα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες στην αγορά ενέργειας και για να διασφαλιστούν τα αποθέματα για τα επόμενα χρόνια», αναφέρει το σχέδιο για τη ρύθμιση της ασφάλειας των αποθεμάτων που τροποποιήθηκε τελευταία φορά το 2017.

«Το προτεινόμενο ποσοστό πλήρωσης 90% είναι ένα απαραίτητο και κατάλληλο επίπεδο προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε περίπτωση σοβαρών διαταραχών».

Καθώς αυτές οι διαταραχές στον εφοδιασμό μέσω των αγωγών μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή υιοθετούνται μέτρα ως πολιτική ασφάλειας για την επάρκεια των αποθεμάτων τον χειμώνα 2022/2023, αναφέρεται στο σχέδιο κανονισμού της Κομισιόν, που προβλέπει λύσεις και για χώρες που δεν διαθέτουν χώρους αποθήκευσης. Προβλέπει λοιπόν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτές οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις ενέργειας στην εγχώρια αγορά τους έχουν συμφωνίες με διαχειριστές αποθήκευσης φυσικούς αερίου σε άλλες χώρες-μέλη προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν πρόσβαση στην διασυνοριακή μεταφορά φυσικού αερίου, ίση με το 15% της ετήσιας κατανάλωσής τους.

09:14 Συνολικά 121 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμουό όπως ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας με ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram, ενώ πρόσθεσε ότι άλλα 167 παιδιά έχουν τραυματιστεί.

09:01 Επιχειρησιακή έκθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων

-Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει πως συνεχίζει να υπερασπίζεται την Μαριούπολη καθώς και το Τσερνίχιβ για να αποτρέψει την προέλαση της Ρωσίας προς το Κίεβο.

-Αντάρτες που δρουν στη Λευκορωσία και είναι κατά του πολέμου στην Ουκρανία κατέστρεψαν μερικώς, σύμφωνα με το Κίεβο, τη σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας.

-Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται επίσης ότι η Ρωσία έχει καταφύγει στη στρατολόγηση πρώην στρατιωτών προκειμένου να αναπληρώσει τις μεγάλες απώλειες.

08:54 Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι θέλουν να διώξουν τη Ρωσία από το G20. Μπορούν;

Οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη εξετάζουν, σύμφωνα με το Reuters, το ενδεχόμενο να αποκλείσουν τη Ρωσία από την G20. Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε επίσης ότι η Πολωνία την Τρίτη πρότεινε στους Αμερικανούς αξιωματούχους να αντικαταστήσει τη Ρωσία στην ομάδα και ότι έλαβαν ”θετική απάντηση”.

Στην G20 συμμετέχουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και έχει ως στόχο τοβ συντονισμό της δράσης σε θέματα που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ανάπτυξης.

Ωστόσο εκτιμάται πως θα ασκηθεί βέτο κατά μιας απόφασης αποβολής της Ρωσίας από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδίας και η Σαουδική Αραβία.

Έτσι, ορισμένοι προβλέπουν ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της G7 ενδέχεται να μποϊκοτάρουν τις συναντήσεις της G20 φέτος – κάτι για το οποίο έχει προειδοποιηθεί η Ινδονησία που έχει αυτή την περίοδο την προεδρία. Η Τζακάρτα πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά την Τρίτη, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είπε: «Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά εντός διεθνών θεσμοών και στη διεθνή κοινότητα».

Η Ρωσία ήταν επίσης μέρος της G7 – η οποία επεκτάθηκε στην G8 τη δεκαετία του 2000 – για να φιλοξενήσει τη Μόσχα σε πιο φιλικές εποχές. Αλλά αποκλείστηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

08:41 Η μάχη του Βοζνεσένσκ: Η μικρή πόλη που εμπόδισε τα μεγάλα σχέδια της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο σκληρός αγώνας για τον έλεγχο μιας μικρής πόλης και της γέφυράς της.

08:32 Ρώσος αξιωματούχος για το σχέδιο σύνδεσης Κριμαίας-Μαριούπολης-Ντονμπάς

Ρώσος αξιωματούχος παρουσίασε τα σχέδιά περί σύνδεσης της χερσονήσου της Κριμαίας με τη νοτιοανατολική, υπο ρωσικό έλεγχο περιοχή του Ντονμπάς (”ανεξάρτητες δημοκρατίες” των ρωσόφωνων των Λουχάνσκ και Ντονέτσκ) «όταν ο στρατός πάρει τον έλεγχο» της βασικής πόλης-λιμάνι της Μαριούπολης.

Ο Κιρίλ Στεπάνοφ, είναι σύμβουλος της Νότιας Ομοσπονδιακής Περιφέρειας της Ρωσίας που περιλαμβάνει την Κριμαία η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Όπως είπε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti «ο έλεγχος του αυτοκινητόδρομου από την Κριμαία προς τη Μαριούπολη… θα συνδέσει αξιόπιστα τη χερσόνησο με το Ντονμπάς μέσω ενός διαδρόμου». Πρόσθεσε ότι αυτός ο διάδρομος και η χερσαία γέφυρα της Κριμαίας θα αποτελέσουν μια «επικράτεια διέλευσης» που θα συνδέει την περιοχή του Καυκούσου, τα θαλάσσια λιμάνια κατά μήκος των βόρειων ακτών της Μαύρης Θάλασσας και τα βιομηχανικά κέντρα των Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Αυτός ο στρατιωτικός στόχος έχει επισημανθεί εδώ και καιρό ως ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία θέλει τόσο πολύ τη Μαριούπολη.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ασταμάτητα την πόλη εδώ και εβδομάδες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί