Μ. Συντυχάκης: Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των αμβυκούχων

Τοποθέτηση του Μ. Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ, στη Βουλή

Για κρεσέντο υποκρισίας και πανικού της κυβέρνησης έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στη Βουλή για τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας του λαού.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως από τη μία ανακοινώνει μέτρα-κοροϊδία της τάξης λίγων λεπτών του ευρώ την ημέρα για την ακρίβεια και από την άλλη, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε, απειλεί με κατασχέσεις σπιτιών, επιβάλλει και μονιμοποιεί φόρους και χαράτσια για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. «Τα δίνει όλα στο όνομα της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, όπως μας λέει ο πρωθυπουργός, για να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα», σημείωσε και πρόσθεσε πως «γι’ αυτό τα παίρνει από τους πολλούς, για να ενισχύσει τους λίγους».

Είπε πως η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε, «δίνει πισώπλατες μαχαιριές σε χιλιάδες δανειολήπτες, χρεωμένα και ευάλωτα νοικοκυριά που …τόλμησαν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι» και τους εξαναγκάζει να μεταβιβάσουν τα σπίτια τους στον ιδιωτικό Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, λέγοντάς τους πως τους δίνει μία δεύτερη ευκαιρία. «Τους απειλείτε πως αν δεν πληρώσουν νοίκι στο σπίτι τους για τα επόμενα 12 χρόνια, θα τους το πάρετε», επισήμανε.

Χαρακτήρισε ως «μείωση που δεν φτάνει ούτε για ασπιρίνες» την αντίστοιχη στον ΕΝΦΙΑ σε ένα αφήγημα που γίνεται για τη μονιμοποίηση του χαρατσιού με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, με ό,τι συμπαρασύρει η αύξησή τους, με κερδισμένους μόνο τους μεγαλοϊδιοκτήτες. «Πρόκειται για μία κλοπή με το γάντι» είπε, ενώ στάθηκε και στο πρόσχημα της κυβέρνησης περί ενσωμάτωσης ευρωπαϊκών οδηγιών για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην αλκοόλη: «Νομοθετεί την εκτόξευση του φόρου στο τσίπουρο και την τσικουδιά σε υπερπολλαπλάσια επίπεδα» που θα συμπιέσει ακόμα περισσότερο το ήδη μειωμένο εισόδημα χιλιάδων μικροπαραγωγών και αποστακτηρίων αλλά και τους καταναλωτές που θα πληρώνουν αυτά τα είδη ακόμα ακριβότερα.

«Αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι όλα τα όργανα της ΕΕ, τα οποία επικαλείστε συνέχεια όλοι σας, είναι ευθυγραμμισμένα στην εξυπηρέτηση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, βάζοντας πάνω απ’ όλα τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, στη συγκεκριμένη περίπτωση των ποτοβιομηχάνων και των εισαγωγέων αλκοολούχων ποτών», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπλένεται ερχόμενος εκ των υστέρων εδώ να καταθέσει τροπολογία για «τα μάτια του κόσμου», να «χαϊδέψει» τους καζανάρηδες για το έγκλημα που διέπραξε ο ίδιος στην άρση της παραδοσιακής ονομασίας «Τσίπουρο – Τσικουδιά». Μάλιστα, σημείωσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ μετά το πρόστιμο στα καταστήματα που χρησιμοποιούν αυτή την ονομασία, έρχεται να κάνει ένα βήμα παραπάνω καθώς με τη ρύθμιση του άρθρου 35 «κάνει άλλο ένα δωράκι στους ποτοβιομηχάνους αφαιρώντας και τυπικά την ονομασία».

Το ΚΚΕ βρίσκεται στην ίδια όχθη με τη φτωχομεσαία αγροτιά και τους αμβυκούχους και «δηλώνουμε ξεκάθαρα τη συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματά τους για να διασώσουν το προϊόν τους και κατ’ επέκταση την αμπελοκαλλιέργεια που τόσο έχει χτυπηθεί από όλες τις δικές σας κυβερνήσεις» υπογράμμισε και τους κάλεσε να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, που εμφανίζονται ως όψιμοι υπερασπιστές του αγροτικού εισοδήματος, των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων μικρών επαγγελματιών. «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος αναμονής και καμία αυταπάτη. Είναι μονόδρομος να ενισχυθεί η οργάνωσή τους μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και το δυνάμωμα της συμμαχίας με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους», είπε καταλήγοντας.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Μ. Συντυχάκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί