Κ. Αρβανίτης: Η Κυβέρνηση νομοθετεί τον αέναο εκφοβισμό των εφημερίδων

Δήλωση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left & μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη, για την τυποκτόνο τροπολογία της Κυβέρνησης

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με μια νυχτερινή τυποκτόνο τροπολογία επιχειρεί να εισάγει ρυθμίσεις που θα περιορίσουν δραστικά την Ελευθερία του Τύπου και της Ενημέρωσης στη χώρα μας, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη προβληματική κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

Καταρχήν τρέπει μια συνταγματικά κατοχυρωμένη Ελευθερία, την Ελευθερία της Έκφρασης σε ειδική δέσμευση και εκφοβισμό των εφημερίδων.

Πέρα, λοιπόν, από τα συνταγματικώς προβληματικά του σημεία, πέρα από την εμπλοκή του ΕΣΡ στα του έντυπου τύπου, και τη μετατροπή του (ενός και μοναδικού, μονοπωλιακώς λειτουργούντος) πρακτορείου διανομής σε εισπράκτορα προστίμων εξόχως προβληματική είναι και η διάχυση της αστικής ευθύνης σε φυσικά πρόσωπα, μετόχους εφημερίδων, σε περίπτωση αδυναμίας της εκδοτικής εταιρείας.

Η διάταξη αυτή στην πραγματικότητα ανοίγει το δρόμο στην ανεμπόδιστη εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που προκύπτουν από αγωγές SLAPP. Με άλλα λόγια, αντί η κυβέρνηση να κλείνει τα νομοθετικά εκείνα «παράθυρα» που επιτρέπουν σε επιχειρηματικούς κολοσσούς να εκβιάζουν – κατ’ ουσίαν – με εκδικητικές αγωγές ζητώντας υπέρογκες αποζημιώσεις από Δημοσιογράφους και Εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών, νομοθετεί ρυθμίσεις που καθιστούν τον εκφοβισμό ακόμη ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό!

Έτσι, για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση των «Μένουμε Ευρώπη» απομακρύνει την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη: Την ώρα που η ΕΕ έχει διακηρυγμένο στόχο και ετοιμάζει σχέδιο προστασίας Δημοσιογράφων και πολιτών από αγωγές SLAPP, η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί στην Ελλάδα με νυχτερινές τροπολογίες την εδραίωσή και ισχυροποίησή τους.

Στην πραγματικότητα, νομοθετεί τον αέναο εκφοβισμό των Εφημερίδων.

Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα – αλλά και δείκτης των πραγματικών της προθέσεων σε ό,τι αφορά τις αγωγές SLAPP – η στάση της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας απέναντι στο νέο νομοθετικό τερατούργημα Μητσοτάκη, εφόσον τελικά αυτό ολοκληρωθεί με την ψήφιση της ντροπιαστικής αυτής τροπολογίας.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Κ. Αρβανίτης: Η Κυβέρνηση νομοθετεί τον αέναο εκφοβισμό των εφημερίδων”

  1. Ακούστε πώς τα λέω!

    Ότι δεν τους εξυπηρετεί είναι παραπληροφόρηση, fake news, hating και η λίστα δεν έχει τελειωμό… Τα πραγματικά όμως ψεύδη και οι κακοήθειες επιδοτούνται και επιβάλλονται με κάθε τρόπο.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί