Στη βουλή από την Ολ. Τελιγιορίδου το υψηλό κόστος παραγωγής και οι διεθνείς εξελίξεις που οδηγούν σε αδιέξοδο τον κλάδο της ελληνικής πτηνοτροφίας

Ερώτηση κατέθεσε η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, με την συνυπογραφή 30 ακόμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για το υψηλό κόστος παραγωγής και τις διεθνείς εξελίξεις, που οδηγούν σε αδιέξοδο τον κλάδο της ελληνικής πτηνοτροφίας.

το υψηλό κόστος παραγωγής και τις διεθνείς εξελίξεις που οδηγούν σε αδιέξοδο τον κλάδο της ελληνικής πτηνοτροφίας

Ο πτηνοτροφικός κλάδος, που αποτελεί έναν δυναμικό παραγωγικό κλάδο της χώρας μας, με υψηλής ποιότητας παραγόμενα προϊόντα που συμβάλλουν σημαντικά στην επάρκεια της ελληνικής αγοράς, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια τεράστιες δυσκολίες, με τις συνέπειες της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.

Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, η αλματώδης αύξηση των τιμών στην ενέργεια, στα καύσιμα, στις ζωοτροφές, στις πρώτες ύλες και στο κόστος μεταφοράς έχουν γονατίσει τους Έλληνες πτηνοτρόφους, ενώ η γεωπολιτική κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει επιφέρει επιπλέον δυσμενείς συνέπειες στην αύξηση του κόστους της ενέργειας και των ζωοτροφών, τα αποθέματα των οποίων τείνουν να μειώνονται, οδηγώντας τους πτηνοτρόφους σε απόγνωση. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να κατανοήσει ότι το πρόβλημα χρίζει άμεσης αντιμετώπισης και να στηρίξει έμπρακτα την ελληνική πτηνοτροφία, εξασφαλίζοντας την επάρκεια σε ζωοτροφές, ανακουφίζοντας τους Έλληνες πτηνοτρόφους από το υπέρογκο κόστος παραγωγής.

Αναλυτικά η ερώτηση

Θέμα: «Το κόστος παραγωγής και οι διεθνείς εξελίξεις οδηγούν σε αδιέξοδο τον κλάδο της ελληνικής πτηνοτροφίας»

Ο κλάδος της πτηνοτροφίας αποτελεί έναν δυναμικό παραγωγικό κλάδο της χώρας μας, με υψηλής ποιότητας παραγόμενα προϊόντα που συμβάλλουν σημαντικά στην επάρκεια της ελληνικής αγοράς. 

Οι πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια τεράστιες δυσκολίες, με τις συνέπειες της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης να οδηγούν τους παραγωγούς σε οικονομικό αδιέξοδο. Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, η αλματώδης αύξηση των τιμών στην ενέργεια, στα καύσιμα, στις ζωοτροφές, στις πρώτες ύλες και στο κόστος μεταφοράς έχουν γονατίσει τους Έλληνες πτηνοτρόφους. 

Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα, η γεωπολιτική κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει επιφέρει επιπλέον δυσμενείς συνέπειες στην αύξηση του κόστους της ενέργειας και των ζωοτροφών, με απειλή για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, με τη ραγδαία αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, υπάρχει και η μείωση της επάρκειάς τους λόγω περιορισμού εισαγωγών από τις εμπόλεμες χώρες, με αποτέλεσμα οι πτηνοτρόφοι να οδηγούνται σε απόγνωση. 

Επειδή, η διασφάλιση προσιτών τιμών και επάρκειας των ζωοτροφών είναι απαραίτητη για την επιβίωση και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, που καλύπτει το 80% της εγχώριας ζήτησης σε προϊόντα κρέατος κοτόπουλου,

Επειδή, η πτηνοτροφία αποτελεί εντατική μορφή εκτροφής που πλήττεται και από τη ραγδαία αύξηση στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων, 

Επειδή, τα ανταποδοτικά οφέλη δεν ανταποκρίνονται στις υφιστάμενες χρεώσεις του κλάδου,

Επειδή, στις ελληνικές επιχειρήσεις απασχολείται πλήθος εργαζομένων που κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην ανεργία,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια είναι τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ προτίθεται να στηρίξει έμπρακτα την ελληνική πτηνοτροφία;

2. Τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να εξασφαλίσει την επάρκεια σε ζωοτροφές και να ανακουφίσει τους Έλληνες πτηνοτρόφους από το υπέρογκο κόστος παραγωγής;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Αβραμάκης Λευτέρης

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Ηγουμενίδης Νίκος

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Γιάννης

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκούφα Ελισάβετ

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί