Ουκρανία: Απετράπη σχέδιο για τη δολοφονία Ζελένσκι σύμφωνα με το Κίεβο – Ανησυχία Μπάιντεν για χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία (Συνεχής ενημέρωση)

Μαίνεται για 27η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία όπου ο κατάλογος των θυμάτων μεγαλώνει συνεχώς τη στιγμή που δεν διαφαίνεται διπλωματική λύση και κατάπαυση του πυρός. Στο μεταξύ, η ουκρανική κατασκοπεία ενημέρωση πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εκτιμά ότι η Ρωσία δεν αποκλείεται να κάνει χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων.

Συγκεκριμένα, η ουκρανική αντικατασκοπεία ενημέρωσε πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, επικαλούμενο την ουκρανική αντικατασκοπεία, μετέδωσε πως ομάδα ρώσων σαμποτέρ, υπό τη διοίκηση πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, συνελήφθη στα σύνορα της Ουκρανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ομάδα, που αριθμούσε περίπου 25 μέλη, φέρεται να είχε αποστολή να εκτελέσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πάντα σύμφωνα με την ουκρανική αντικατασκοπεία, η ομάδα σχεδίαζε να μεταμφιεστεί, φορώντας στολές του ουκρανικού στρατού, για να μπει στην πρωτεύουσα.

Το Κίεβο έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι ομάδες της ρωσικής κατασκοπείας έχουν προσπαθήσει να φθάσουν στο Κίεβο και να εξοντώσουν τον πρόεδρο Ζελένσκι από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Μπάιντεν: Ο Πούτιν εξετάζει τη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της Ρωσίας ότι η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα είναι ψευδείς και δείχνουν πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εκείνος διαταγή να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χθες Δευτέρα, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη γι’ αυτό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη», πράγμα που «απλά δεν είναι αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης θεωρητικά αφιερωμένης σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Οι Ρώσοι «λένε επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα (…). Αυτή είναι σαφής ένδειξη πως (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) εξετάζει τη χρήση τους», πρόσθεσε, κατηγορία που επαναλαμβάνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησής του και κυβερνήσεων κρατών-μελών του NATO.

Η Ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το Κίεβο, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη, ότι σχεδιάζει επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του ουκρανικού λαού και να κατηγορήσει κατόπιν τη Μόσχα. Χθες Δευτέρα, η Ρωσία κατηγόρησε «ουκρανούς εθνικιστές» πως προκάλεσαν διαρροή αμμωνίας σε εργοστάσιο λιπασμάτων στη Σούμι.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο σύμβουλος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε τον Νικολάι Πάτρουσεφ, τον γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αμερικανική προεδρία δεν ξεκαθάρισε ποιες θα ήταν αυτές οι συνέπειες.

 Ο Ζελένσκι επιμένει στην ανάγκη συνάντησης με Πούτιν

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποσπάσματα τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδίδει το Interfax.

«Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.

Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν δυνατόν σε μια τέτοια συνάντηση να αποφασιστεί το μέλλον των εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι «χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσει ο πόλεμος», έχει επανειλημμένως ζητήσει μια συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν, αλλά η σημερινή έκκλησή του ήταν ιδιαίτερα επίμονη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί γύροι συνομιλιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά στον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Δείτε live τις εξελίξεις:

15:51 «Οι Ρώσοι βιάζουν, σκοτώνουν, βασανίζουν. Όπως οι Ναζί»

Συνεχίζει να παρομοιάζει τη ρωσική εισβολή με τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Ανάμεσα σε άλλα ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε «ο λαός μου μετετράπη σε στρατό, είδε τις καταστροφές και το αίμα που χύθηκε εξαιτίας του εχθρού. Πριν από μια εβδομάδα είχα πει ότι είχαν σκοτωθεί 79 παιδιά. Τώρα είναι 117, και δεν είναι ο τελικός απολογισμός. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες καταστράφηκαν, όπως και εκατομμύρια σπίτια. Ο λαός μου θάβει τους νεκρούς του στα πάρκα, σε ομαδικούς τάφους. Οι Ρώσοι βιάζουν, σκοτώνουν, βασανίζουν. Όπως οι Ναζί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά. Τον πόλεμο αυτό τον οργάνωσε μόνον ο Βλαντίμιρ Πούτιν».

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις εξαγωγές και την γεωργική της παραγωγή, εξαιτίας της τεράστιας καταστροφής, των βομβαρδισμών.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ιταλούς να μην υποδεχθούν άλλους Ρώσους τουρίστες και να συνεχιστεί η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στους ολιγάρχες. «Φιλοξενείτε πάνω από 70.000 πρόσφυγες, 25.000 είναι παιδιά. Σας είμαστε ευγνώμονες», υπογράμμισε απευθυνόμενος στα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου.

«Σταματήστε έναν μόνον άνθρωπο, ώστε να επιβιώσουν εκατομμύρια Ουκρανοί», ολοκλήρωσε ο Ζελένσκι. Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «πολύ σημαντικά» τα όσα του είπε σήμερα το πρωί ο πάπας Φραγκίσκος σε τηλεφωνική τους συνομιλία.

15:40 Η κατάσταση στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριμπιάκοφ διαβεβαιώνει ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον διατηρούν επικοινωνία μέσω πρεσβειών, σημειώνοντας ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί αμοιβαίο κλείσιμο των πρεσβειών.

Επέρριψε ευθύνες στη Δύση για τη διπλωματική ένταση, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι «διάλεξε το μονοπάτι της αντιπαράθεσης και της έντασης και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει όλες τις μεθόδους για να δαιμονοποιήσει τη Ρωσία».

Απέρριψε, ακόμη, κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του Τζο Μπάιντεν επισημαίνοντας ότι η Ρωσία δεν έχει ούτε χημικά ούτε βιολογικά όπλα και προσθέτοντας ότι «η Ρωσία δεν θα ανεχτεί την δημιουργία εργαστηρίων βιολογικών όπλων στην Ουκρανία».

15:38 Η Renault επιστρέφει στη Ρωσία

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία προχώρησε σε επανέναρξη των δραστηριοτήτων της στη Μόσχα σήμερα.

Η Renault κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της AvtoVaz, της μεγαλύτερης εταιρείας αυτοκινήτων στη Ρωσία, η οποία είναι και κατασκευάστρια του θρυλικού Lada.

15:36 Ουκρανικές αντεπιθέσεις

Ο ουκρανικός στρατός εξαπολύει αντεπιθέσεις που κατέστησαν δυνατή, ιδίως στο νότο, την ανάκτηση εδαφών που είχαν καταλάβει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες επικοινωνίας, δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

Ο ουκρανικός στρατός «βρίσκεται τώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην επίθεση», είπε ο Τζον Κίρμπι στο CNN, σημειώνοντας ότι «καταδιώκει Ρώσους στρατιώτες και τους απωθεί από περιοχές όπου βρίσκονταν οι Ρώσοι πρωτύτερα».

«Γνωρίζουμε ότι έχουν πραγματοποιήσει αντεπιθέσεις (…) ειδικά τις τελευταίες ημέρες στο Μικολάιφ», μια πόλη-κλειδί στη νότια Ουκρανία, πρόσθεσε.

«Είδαμε (αυτά τα εδαφικά κέρδη) να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες» υπέρ της Ουκρανίας, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Είναι μια πραγματική απόδειξη της ικανότητάς τους να πολεμούν σύμφωνα με τα σχέδιά τους, να προσαρμοστούν και, πάλι, να προσπαθήσουν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις», συμπλήρωσε.

Οι τελευταίες «δεν διεξάγουν τις επιχειρήσεις τους με τον συντονισμό που θα περίμενε κανείς από έναν σύγχρονο στρατό», ισχυρίστηκε ο Κίρμπι.

«Οι διοικητές τους δεν επικοινωνούν πάντα, δεν υπάρχει πάντα συντονισμός μεταξύ αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων», είπε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Είδαμε εντάσεις μεταξύ των αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων για το πώς υποστήριζαν η μία την άλλη, καλά ή με δυσκολία», και το ίδιο ισχύει και για το ναυτικό, συνέχισε. «Έχουν προβλήματα με τη διοίκηση και τον έλεγχο» των στρατιωτών.

«Πολύ συγκεκριμένα, δυσκολεύονται να συνομιλήσουν μεταξύ τους και αυτό οδηγεί στη χρήση κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιπτώσεις», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Και επιπλέον, «τους τελειώνουν τα καύσιμα, τους τελειώνουν τα τρόφιμα».

«Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι δεν έχουμε δει (σ.σ πρόσφατα) καμία πραγματική σημαντική πρόοδο από τους Ρώσους, εκτός από τον νότο», όπου οι δυνάμεις βρίσκονται πιο κοντά στη βάση οπισθοφυλακής τους στην Κριμαία, πρόσθεσε. «Οπότε, ναι, έχουν πρόβλημα», υποστήριξε.

Μεγάλες πόλεις στην Ουκρανία, ωστόσο, αντιμετωπίζουν ρωσικούς βομβαρδισμούς που έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους.

15:24 «Μας χάκαραν» λέει η εφημερίδα που έκανε δημοσίευμα για χιλιάδες ρωσικές απώλειες

Ρωσική εφημερίδα υποστήριξη ότι η ιστοσελίδα της χακαρίστηκε, μετά από δημοσίευμα περί ρωσικών απωλειών που ανέρχονται σε περίπου 10.000 στρατιώτες και πάνω από 16.000 τραυματίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το interface του admin της ιστοσελίδας χακαρίστηκε και προστέθηκε ένα fake σε ένα δημοσίευμα».

Η ταμπλόιντ Komsomolskaya Pravra είχε γράψει, επικαλούμενη ενημέρωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πως 9.861 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και 16.153 είχαν τραυματιστεί. Οι αριθμοί αυτοί δεν δημοσιεύτηκαν από άλλα ΜΜΕ, και το δημοσίευμα κατέβηκε αργότερα.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία επίσημη ρωσική ανακοίνωση έκανε λόγο για 498 νεκρούς. Έρευνα του BBC έχει οδηγήσει σε ταυτοποίηση 557 νεκρών Ρώσων στρατιωτών, η ουκρανική κυβέρνηση κάνει λόγο για 14.000 νεκρούς και αναφορά των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών κάνουν λόγο για πάνω από 7.000, εκτίμηση που χαρακτηρίζεται ως «συντηρητική».

14:57 Στη Μόσχα ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Πέτερ Μάουερ

«(Ο Μάουερ) έχει προγραμματισμένες συναντήσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου που σχετίζεται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Τζέισον Στρατσιούζο, σε email στο Reuters, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ βρέθηκε στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα επιδιώκοντας την εγκαθίδρυση μιας καλύτερης ανθρωπιστικής πρόσβασης και μεγαλύτερη προστασία για τους αμάχους.

14:46 Ποινή φυλάκισης 9 ετών στον Αλεξέι Ναβάλνι

Ποινή φυλάκισης εννέα ετών επέβαλλε ρωσικό δικαστήριο στο πιο προβεβλημένο στέλεχος της αντιπολίτευσης αφού νωρίτερα τον είχε κρίνει ένοχο για κατηγορίες που σχετίζονται με ”απάτη”, και τις οποίες οι υποστηρικτές του χαρακτηρίζουν κατασκευασμένες.

Η δικαστής, Μαργκαρίτα Κοτόβα, είπε ότι ο Ναβάλνι απέσπασε περιουσιακά στοιχεία αγνώστων μέσω ”εξαπάτησης και κατάχρησης εμπιστοσύνης”. Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι έκλεψε 4,7 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές που δόθηκαν στις απαγορευμένες πλέον πολιτικές οργανώσεις του.

Ο Ναβάλνι φυλακίστηκε όταν επέστρεψε στη χώρα πέρυσι, αφού επέζησε από μια δηλητηρίαση, για την οποία έχει κατηγορήσει το Κρεμλίνο. Αρχικά του επιβλήθηκε ποινή 3,5 ετών επειδή παραβίασε τους όρους αποφυλάκισης του ενώ ήταν στο νοσοκομείο.

14:39 ΟΗΕ: Περισσότεροι από 3,5 εκατ. οι ουκρανοί πρόσφυγες.

″Αυτό είναι ένα ακόμη τραγικό ορόσημο για τον λαό της Ουκρανίας”, είπε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, Μάθιου Σόλτμαρς και πρόσθεσε ότι 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία.

″Μιλάμε για σχεδόν ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού. Η ταχύτητα και η έκταση αυτής της ροής και αυτή η κρίση με τους εκτοπισμούς δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία χρόνια”.

Η Ανατολική Ευρώπη στο μεταξύ αγωνίζεται για να τους προσφέρει την φροντίδα, την εκπαίδευση και την εργασία, παρότι μειώνεται ο αριθμός εκείνων που περνούν καθημερινά τα σύνορα.

14:31 Ανακατάληψη στρατηγικής πόλης

Το Υπ.Άμυνας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την ανακατάληψη του προαστίου του Κιέβου, Μακάριβ μετά από σκληρές μάχες με δυνάμεις του ρωσικού στρατού. Η ανακατάληψη θα επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο ενός βασικού αυτοκινητόδρομου και να εμποδίσουν τα ρωσικά στρατεύματα να περιβάλλουν το Κίεβο από τα βορειοδυτικά.

14:33 Η ΕΕ ίσως συζητήσει την επιλογή νέου κοινού χρέους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει σε λίγες εβδομάδες εάν χρειάζεται να δανειστεί από κοινού περισσότερα χρήματα ως απάντηση στις προκλήσεις που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι.

«Οι προτάσεις αυτού του είδους τέθηκαν στο τραπέζι τις τελευταίες εβδομάδες από κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες», δήλωσε ο Τζεντιλόνι σε σεμινάριο που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Αλλά νομίζω ότι η πραγματική απόφαση για αυτού του είδους τα μέτρα πιθανόν δεν θα λάβει χώρα αυτή τη στιγμή».

«Θα οδηγήσει και πάλι σε απόφαση για ένα κοινό εργαλείο η ανησυχία για αυξανόμενες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών, ειδικά στην ευρωζώνη; Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε ασφαλείς», δήλωσε ο Τζεντιλόνι.

«Νομίζω ότι η πραγματική συζήτηση θα λάβει χώρα σε μερικές εβδομάδες από τώρα όταν θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη άποψη για τον οικονομικό αντίκτυπο αυτής της κρίσης. Αλλά νομίζω ότι δεν μπορούμε να το βγάλουμε από το τραπέζι», δήλωσε.

14:17 Συνεχίζεται η κριτική στο Κρεμλίνο από ρώσους δημοσιογράφους

Ο ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, ένας από τους δύο βραβευθέντες με Νόμπελ Ειρήνης το 2021, δήλωσε ότι θα δωρίσει το μετάλλιό του προκειμένου να τεθεί σε δημοπρασία ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Η εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα, όπου είναι διευθυντής ο Μουράτοφ, δήλωσε στις αρχές Μαρτίου ότι θα απομακρύνει υλικό για τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία από τον ιστότοπό της λόγω της λογοκρισίας, αντιδρώντας στις απειλές για ποινική δίωξη δημοσιογράφων και πολιτών που παρεκκλίνουν από την επίσημη κυβερνητική γραμμή.”Η Νόβαγια Γκαζέτα και εγώ έχουμε αποφασίσει να δωρίσουμε το Μετάλλιο του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στο Ταμείο Ουκρανών Προσφύγων”, αναφέρει ένα άρθρο που δημοσιεύεται με το όνομα του Μουράτοφ. ”Υπάρχουν ήδη πάνω από 10 εκατομμύρια πρόσφυγες. Ζητώ από τους οίκους δημοπρασιών να ανταποκριθούν και να θέσουν σε δημοπρασία αυτό το διάσημο σε όλο τον κόσμο βραβείο”.

14:13 Θύμα χάκερς λέει πως έπεσε η Komsomolskaya Pravda που “δημοσίευσε” τις απώλειες του ρωσικού στρατού

Δημοσιογράφος της εφημερίδας Komsomolskaya Pravda δήλωσε ότι η ρωσική εφημερίδα “έπεσε θύμα χάκερς” αναρτώντας δημοσίευμα, το οποίο “κατέβηκε” αμέσως, σύμφωνα με το οποίο οι νεκροί ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία ανέρχονται σε 9.861 και οι τραυματίες σε 16.153, με πηγή στοιχεία του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας. Ο διαπιστευμένος στο Κρεμλίνο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Γκαμόφ δήλωσε ότι το δημοσίευμα είναι «πλαστό». Ο Γκαμόφ έδωσε αυτήν την εξήγηση κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος, όμως, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το περιστατικό.

14:01 Περίπου μισό εκατομμύριο ουρανοί πρόσφυγες χρίζουν άμεσης ψυχολοογικής υποστήριξης

Περίπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία που έχουν διαφύγει στην Πολωνία χρειάζονται στήριξη για διαταραχές ψυχικής υγείας και 30.000 αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχικά προβλήματα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Πολωνία.

Πρόσφυγες που φθάνουν στην Πολωνία πάσχουν από μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως διάρροια και αφυδάτωση, αλλά η βασική ανάγκη είναι η στήριξη λόγω ψυχικού τραύματος, δήλωσε η Παλόμα Κούτσι, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Πολωνία, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

13:57 «Επικίνδυνες προτάσεις» πάλι στο τραπέζι του ΝΑΤΟ

Ορισμένες χώρες-μέλη έχουν επαναφέρει την ιδέα επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Εχουν πέσει επικίνδυνες προτάσεις στο τραπέζι» της Συμμαχίας είπε ο Ορμπαν. Η προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν καθόλου εύκολη, αλλά αυτή θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία. Είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε- και είναι το καθήκον μας να προστατεύσουμε- ο ένας τον άλλο, αλλά δεν είναι δουλειά του ΝΑΤΟ να εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση, έξω από τα εδάφη του», τόνισε ο Ουγγρος πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι «η θέση της Ουγγαρίας είναι σαφής: δεν θέλουμε να στείλουμε στρατιώτες ή όπλα έξω από τα εδάφη της Συμμαχίας».

13:46 Ζελένσκι στην ιταλική Βουλή: Η Μόσχα θέλει να εισχωρήσει στην Ευρώπη. Η Ουκρανία είναι η πύλη εισόδου.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας απευθυνόμενος στο ιταλικό κοινοβούλιο είπε ότι η η χώρα του βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής καθώς προσπαθεί να σταθεί όρθια κατά την ρωσική εισβολή και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θέλει να εισχωρήσει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

″Για τα ρωσικά στρατεύματα, η Ουκρανία είναι οι πύλες της Ευρώπης, όπου θέλουν να εισβάλουν, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή την βαρβαρότητα”. Επανέλαβε την έκκλησή του για επιβολή περισσότερων κυρώσεων στη Ρωσία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να δει την Ουκρανία στην ΕΕ και ότι πρέπει να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη χώρα για να σταματήσει τις σφαγές.

13:39 Υπ.Μεταφορών Ρωσίας: Συνολικά 78 ρωσικά αεροσκάφη έχουν κατασχεθεί

Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Βιτάλι Σαβέλιεφ ενώ η Μόσχα προσπαθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες των διεθνών κυρώσεων για τα γεγονότα στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις έχουν επίσης διακόψει την προμήθεια των περισσότερων αεροσκαφών, ανταλλακτικών αλλά και υπηρεσιών προς τη Ρωσία, ενώ οι ρωσικές αεροπορικές εταιρίες έχουν μισθώσει 515 τζετ από το εξωτερικό.

Η Ρωσία πέρασε νόμο που επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρίες της χώρας να εγγράψουν στο ρωσικό μητρώο αεροσκαφών αεροπλάνα που έχουν μισθωθεί από ξένες εταιρίες, αλλά οι ίδιοι οι αερομεταφορείς διστάζουν να τον χρησιμοποιήσουν, φοβούμενοι ότι έτσι ίσως θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις με διεθνείς εταίρους.

Η Ρωσία είχε 1.367 αεροσκάφη όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις και σχεδόν 800 από αυτά έχουν τώρα περιληφθεί στο μητρώο αεροσκαφών της χώρας, δήλωσε ο Σαβέλιεφ, χωρίς να διευκρινίζει πόσα τζετ σε αυτόν τον κατάλογο αποτελούν αντικείμενο μίσθωσης από διεθνείς εταιρίες leasing.

13:33 Αναφορές για πέντε νεκρούς κοντά στο Ντονέτσκ

Η πόλη Αβντίιβκα, πολύ κοντά στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ήταν στόχος μιας ρωσικής επίθεσης χθες βράδυ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και 19 να τραυματιστούν, υποστηρίζει η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο. Η Αβντίίβκα, όπου ζουν σε περίοδο ειρήνης 30.000 κάτοικοι, βρίσκεται βορειοδυτικά του Ντονέτσκ, βιομηχανικού κέντρου της ανατολικής Ουκρανίας που τελεί από το 2014 υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

13:27 Κρεμλίνο: Δεν είναι αρκετά ουσιαστικές οι διαπραγματεύσεις με το Κίεβο

Το Κρεμλίνο εκτίμησε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με το Κίεβο δεν είναι αρκετά «ουσιαστικές».

«Υπήρξε μια κάποια διαδικασία (διαπραγματεύσεων), όμως θα θέλαμε να ήταν πιο ενεργητική, πιο ουσιαστική», επεσήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τι ακριβώς συζητούν η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία, διότι «αν δημοσιοποιηθούν αυτή την περίοδο τα θέματα, δεν μπορεί παρά να παρεμποδιστεί η διαδικασία διαπραγματεύσεων, η οποία ήδη διεξάγεται με αργούς ρυθμούς και με λιγότερο ουσιαστικό τρόπο από αυτόν που θα επιθυμούσαμε».

13:35 Σημαντικές εξελίξεις της ημέρας

  • Το Κρεμλίνο δεν αντιτίθεται στην ιδέα δημοψηφίσματος στην Ουκρανία, αλλά τονίζει ότι θέλει να δει περισσότερα από την Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις
  • Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποθέματα σε πυρομαχικά και τροφή για ακόμη τρεις ημέρες. Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το ίδιο ισχύει και με τα καύσιμα, ενώ συμπληρώνουν ότι οι διαδικασίες τροφοδότησης είναι χαοτικές.
  • Ο πρόεδρος Ζελένσκι απευθύνθηκε σήμερα στο ιταλικό κοινοβούλιο σημειώνοντας ότι: Για τα ρωσικά στρατεύματα η Ουκρανία είναι η πύλη της Ευρώπης, την οποία θέλουν να παραβιάσουν. Ο Μάριο Ντράγκι με τη σειρά του έκανε λόγο για ηρωική αντίσταση, δεσμευόμενος ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας.
  • Θέμα έχει προκύψει με ρεπορτάζ ρωσικής εφημερίδας στο οποίο γινόταν αναφορά για 10.000 νεκρούς στρατιώτες. Το ρεπορτάζ διορθώθηκε με δημοσιογράφο να τονίζει ότι η ιστοσελίδα δέχθηκε επίθεση από χάκερ.
  • Ανησυχία στην Οδησσό με τις πληροφορίες για χερσαία επιχείρηση κατά της πόλης από την Μαύρη Θάλασσα να πληθαίνουν. Χθες κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι κατοικημένες περιοχές δέχθηκαν πυρά για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.
  • Συνεχίζεται το δράμα της Μαριούπολης. Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι έχει απελευθερώσει σχεδόν τη μισή περιοχή, με το Κίεβο να κάνει νέα έκκληση προς τη Μόσχα για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να μπει βοήθεια στους αμάχους και να αποχωρήσουν όσοι κάτοικοι επιθυμούν.
  • Οι ηγέτες της Ε.Ε. συζητούν για την εγκαθίδρυση ενός Ταμείου Βοήθειας προς την Ουκρανία, σύμφωνα με προσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης. 
     

13:26 Σηκώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουγγαρία

Συναγερμός τη Δευτέρα στην πολεμική αεροπορία της χώρας, καθώς ένα αγνώστου προέλευσης αεροσκάφος μπήκε από την Ουκρανία στον εναέριο χώρο της Ουγγαρίας.

Μαχητικά Gripen σηκώθηκαν στον αέρα και λίγη ώρα αργότερα επέστρεψαν στη βάση τους αφού επιβεβαίωσαν την ασφάλεια του εναέριου χώρου, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που σήμανε συναγερμός στην αεροπορία της χώρας τις τελευταίες τρεις ημέρες. 

13:26 Δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί από την έναρξη του πολέμου

Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Βίκτορ Λιάσκο δήλωσε σήμερα ότι δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και ότι άλλα δεν μπορούν να επανεφοδιαστούν με φάρμακα και προμήθειες εξαιτίας των εχθροπραξιών που μαίνονται κοντά τους.

Μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ο υπουργός είπε ότι εξετάσεις για COVID-19 διενεργούνται μόνο σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν συγκρούσεις και αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες εντοπισμού της νόσου.

Το Reuters δεν μπόρεσε ανεξάρτητα να διακριβώσει την πληροφορία.

12:57 Ο Δένδιας προτείνει να ηγηθεί ανθρωπιστικής βοήθειας στην Μαριούπολη

Την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη, την οποία προτίθεται να συνοδεύσει ο ίδιος, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος επέστρεψε την Κυριακή στην Ελλάδα, μετά από μια δύσκολη επιχείρηση απεγκλωβισμού.

«Ζητώ σήμερα με αποστολή επίσημης νότας στην ουκρανική πλευρά να διευκολύνει και στη ρωσική πλευρά με άλλη νότα να μην παρακωλύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη. Τη βοήθεια αυτή προτίθεμαι να συνοδέψω αυτοπροσώπως, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουερ, με τον οποίο βρισκόμαστε ήδη σε επαφή», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προστασία της ομογένειάς μας, αλλά και του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε.

Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ακόμη την παρασημοφόρηση του κ. Ανδρουλάκη, καθώς και του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελένου και του γενικού πρόξενου της Ελλάδας στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση. «Μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό θα προτείνω την παρασημοφόρησή τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω», είπε ο υπουργός.

12:45 Η αντίδραση της Μόσχας στα περί δημοψηφίσματος στην Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα δέχεται τις δηλώσεις του Ζελένσκι για δημοψήφισμα επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία είναι… ανεξάρτητο κράτος.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ρωσική πλευρά έχει καταθέσει εδώ και καιρό έγγραφα συμφωνίας προς τους Ουκρανούς, για να συμπληρώσει ότι η Μόσχα θα ήθελε να δει πιο ουσιώδεις συζητήσεις.

12:41 Υπέρ του να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Ουκρανία, ο Μ. Βέμπερ

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε: «Αν κάποιος σήμερα πολεμά για τις ευρωπαϊκές αξίες, αυτοί είναι οι Ουκρανοί. Και για αυτό υποστηρίζω ότι πρέπει να τους δοθεί το στάτους του υποψήφιου προς ένταξη. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ισχυρό πολιτικό μήνυμα, πολύ πιο σημαντικό από το χειροκρότημα ή μια απονομή βραβείου», δήλωσε ο κ. Βέμπερ νωρίτερα σήμερα στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και τόνισε ότι ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένει «σαφέστερα μηνύματα στήριξης» για την Ουκρανία – και κυρώσεις στο πεδίο προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία, ειδικά άνθρακα και πετρελαίου.

12:25 Νέο αίτημα του Κιέβου στη Μόσχα για ανθρωπιστική βοήθεια στην Μαριούπολη

Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα εκ νέου από τη Ρωσία να επιτρέψει να μεταφερθούν ανθρωπιστικές προμήθειες στην Μαριούπολη και να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

″Αξιώνουμε το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους αμάχους”, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης στην ουκρανική τηλεόραση.

Η Ιρίνα Βερεστσούκ σημείωσε παράλληλα ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας εμποδίζουν να φτάσουν ανθρωπιστικές προμήθειες στους κατοίκους της Χερσώνας, επίσης στη νότια Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί μετά την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους.

12:17 Τηλεφωνική επικοινωνία του Πάπα Φραγκίσκου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κάλεσε τον ποντίφικα να επισκεφθεί την Ουκρανία.

11:57 Εντελή εκκένωσης της πολης Μπορισπίλ

Ο δήμαρχος της πόλης Μπορισπίλ, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, συνέστησε στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη αν μπορούν λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι σημειώνονται μάχες στην περιοχή του Κιέβου στην οποία βρίσκεται το Μπορισπίλ.

″Δεν υπάρχει ανάγκη να βρίσκεστε τώρα στην πόλη καθώς ήδη σημειώνονται μάχες στην περιοχή γύρω από αυτή. Καλώ τον άμαχο πληθυσμό να δείξει εξυπνάδα, να απευθυνθεί στο τηλεφωνικό μας κέντρο και να εγκαταλείψει την πόλη μόλις παρουσιαστεί η ευκαιρία”, σημείωσε.

11:49 ”Αυτοκτονία” η προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου. Σε δύο-τρεις εβδομάδες το τέλος των εχθροπραξιών, λέει σύμβουλος του Ζελένσκι.

Μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ρωσίας είναι να θέσει υπό τον έλεγχό της την πρωτεύουσα της Ουκρανίας αλλά η προσπάθειά της να το κάνει συνιστά ”αυτοκτονία”, δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρεστόβιτς.

Εκτίμησε δε πως εχθροπραξίες μπορεί να τελειώσουν σε δύο με τρεις εβδομάδες.

11:27 Κίεβο: 100.000 οι εγκλωβισμένοι στην πολιορκημένη Μαριούπολη

Η Ιρίνα Βερεστσουκ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, δήλωσε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στην πολιορκημένη Μαριούπολης, όπου μεγάλο μέρος της πόλης έχει καταστραφεί και τα τρόφιμα και το νερό σπανίζουν. Πριν από τον πόλεμο, περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι ζούσαν στη νότια ουκρανική πόλη.

11:35 Αναφορές για βομβαρδισμούς σε πόλεις των περιφερειών Ζιτομίρ και Ντινπροπετρόβσκ

11:32 Ζελένσκι: Να συζητήσουμε για Κριμαία και Ντονέτσκ μετά την εκεχειρία

Κατάπαυση πυρός και εγγυήσεις ασφάλειας ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος για να αρχίσουν οι συζητήσεις για το θέμα του ΝΑΤΟ, αλλά και την κατάσταση σε Κριμαία και Ντονμπάς.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες ανέφερε ότι δεν διαπραγματεύεται με τελεσίγραφα, ενώ η όποια συμφωνία θα τεθεί μέσω δημοψηφίσματος στην κρίση του ουκρανικού λαού.
Μιλώντας, όμως σε ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα σημείωσε ότι «είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για όλους. Για την Κριμαία και το Ντονμπάς και για να βρουν όλοι μια διέξοδο, πρέπει να κάνει κάποιος το πρώτο βήμα. Για τον λόγο αυτό ζητάω εγγυήσεις ασφάλειας για να σταμαήσει ο πόλεμος».

Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει αυτά τα θέματα από την πρώτη κιόλας συνάντηση με τον Πούτιν.

Επανέλαβε, ακόμη, ότι η χώρα του ζητά εγγυήσεις ασφάλειας και σε περίπτωση που εγκαταλείψει την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ.

11: 30 Στο κόκκινο οι Βρυξέλλες

Οι πρεσβευτές θα συναντηθούν το απόγευμα για να προετοιμάσουν τις βάσεις για μια τριάδα συνόδων κορυφής υψηλού επιπέδου στη βελγική πρωτεύουσα την Πέμπτη – για το ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τους G7.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις, αλλά μετά τους πρώτους γύρους κυρώσεων, η κόπωση φαίνεται να έχει αρχίσει να επέρχεται σε ορισμένες δυτικές χώρες της ΕΕ. Ενώ χώρες της ανατολικής ΕΕ, όπως η Πολωνία και η Λιθουανία, θέλουν η ΕΕ να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Μόσχα αυξάνοντας τις κυρώσεις της, ορισμένες, όπως η Γερμανία, σηματοδοτούν την υποστήριξη για τη λήψη μιας παύσης ώστε να “επανεξεταστεί το αποτέλεσμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής”.

Σε μια προσπάθεια να έχουν κάτι να επιδείξουν μετά τη διήμερη συνάντησή τους, οι ηγέτες της ΕΕ επικεντρώνονται τώρα στο να κλείσουν τυχόν τρύπες που υπάρχουν στις ήδη εφαρμοσμένες κυρώσεις. Αλλά ακόμη και εδώ, υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το πόσο μακριά θα φτάσουν πραγματικά οι Ευρωπαίοι, δεδομένου ότι τα μεγαλύτερα παραθυράκια για τις κυρώσεις αφορούν άλλες χώρες που μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να επιβάλουν παρόμοιες ποινές, όπως το Ισραήλ, η Ινδία και η Κίνα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Βρετανός Μπόρις Τζόνσον μίλησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα – αλλά ο Μισέλ δεν πρόσφερε στον Βρετανό ομόλογό του πρόσκληση για τις συνομιλίες της EUCO, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στους ηγέτες της ΕΕ μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αμφίβολα τα πρόσφατα σχόλια του Τζόνσον που συνέκριναν τον συνεχιζόμενο αγώνα της Ουκρανίας για επιβίωση με την ψήφο της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ βοήθησαν σε κάθε περίπτωση που θα έπρεπε να συμπεριληφθεί …

Υπήρξε μεγάλη καλή θέληση στις Βρυξέλλες να ξεπεράσουν το Brexit για χάρη της ενότητας μπροστά σε πολύ πιο υπαρξιακές απειλές, αλλά οι παρατηρήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού έδειξαν ότι η ίδια σκέψη μπορεί να μην επικρατήσει στο Λονδίνο. Πράγματι, η παρουσία του Τζόνσον στις Βρυξέλλες για τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ και της G7 μπορεί να είναι αρκετά κοντινή για να παρηγορήσει κάποιους.

Ο Καναδάς επίσης δεν προσκλήθηκε: Ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες για τις συναντήσεις της G7 και του ΝΑΤΟ, δεν προσκλήθηκε ούτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ωστόσο, ο Τριντό θα μιλήσει κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του σώματος Ρομπέρτα Μέτσολα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας και της Κροατίας ζήτησαν τη Δευτέρα από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης να “αναγνωρίσει ρητά μια σαφή ευρωπαϊκή προοπτική για την Ουκρανία και ότι σύντομα θα της χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας”.

Αυτό οδηγεί σε ορισμένες εκνευρισμένες αντιδράσεις από χώρες που αντιτίθενται στην παραχώρηση στην Ουκρανία αυτού του καθεστώτος. “Κανένας υπουργός (ή πρεσβευτής για το θέμα αυτό) δεν είναι διατεθειμένος να πει στους ηγέτες τους ότι πρέπει να κάνουν άλλη μια συζήτηση για κάτι για το οποίο μόλις βρήκαν λύση πριν από 1,5 εβδομάδα”, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ σε γραπτό μήνυμα. “Θα κάνουμε τον Μπάιντεν να υποφέρει άλλες 10 ώρες συζήτησης για ένα θέμα που μόλις λύσαμε;”

11:27 Τρανς γυναίκες από την Ουκρανία αποκλείονται στα σύνορα

Μια διαφορετική πτυχή του προσφυγικού δράματος αναδεικνύουν οργανώσεις δικαιωμάτων αναφέροντας ότι εκατοντάδες τρανς γυναίκες έχουν αποκλειστεί από το να περάσουν τα σύνορα, καθώς στα διαβατήριά τους αναφέρεται ακόμη το φύλο και το όνομα γέννησης.

Η διαδικασία αλλαγών στα επίσημα έγγραφα είναι μακροχρόνια και περιλαμβάνει αρκετές αξιολογήσεις ψυχολογικής κατάστασης, κάτι που σημαίνει ότι αρκετές τρανς γυναίκες δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Ωστόσο η γενική επιστράτευση ανδρών ηλικίας 18 έως 60 ετών σημαίνει ότι όποι@ έχει διαβατήριο στο οποίο αναγράφεται το αρσενικό φύλο είναι πιθανό να αποκλειστεί από το να περάσει τα σύνορα.

Μια από τις τρανς οργανώσεις της Ουκρανίας αναφέρει ότι υπάρχουν εκατοντάδες γυναίκες που επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα, αλλά το 90% αυτών δεν θα έχει καταφέρει.

11:25 Το Πεκίνο προειδοποιεί για τις αμερικανικές κυρώσεις

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, Λιού Πενγκούι προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι κυρώσεις κατά Κινέζω αξιωματούχων θα αποτελέσουν σοβαρή παραβίαση των διεθνών σχέσεων.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν κυρώσεις με αφορμή την καταπίεση θρησκευτικών μειονοτήτων, ωστόσο η κίνηση αυτή έρχεται μετά από ημέρες δύσκολων συνομιλιών, καθώς η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι το Πεκίνο στηρίζει τη ρωσική επιθετικότητα και δεν αποκλείεται να στείλει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία.

Ο Κινέζος διπλωμάτης σχολίασε σχετικά ότι οι κυρώσεις αποτελούν ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

11:20 Ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου ανακοίνωσε η Μόσχα

Σύμφωνα με την επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, Τατιάνα Μοσκάλκοβα εννέα Ρώσοι στρατιώτες απελευθερώθηκαν ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης.

11:14 Βαθαίνει ο διχασμός στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Γερμανία και η Ουγγαρία φρενάρουν ένα πιθανό εμπάργκο της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο, βαθαίνοντας τις διαφορές στο μπλοκ σχετικά με τον τρόπο περαιτέρω τιμωρίας της Μόσχας για τις αδυσώπητες επιθέσεις της στην Ουκρανία.

Μιλώντας χθες έξω από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Λιθουανός απεσταλμένος Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις δήλωσε ότι είναι «αναπόφευκτο» να αρχίσει να συζητείται ένα εμπάργκο πετρελαίου, επειδή είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της Ρωσίας. Αλλά η Γερμανίδα Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικές εξαρτήσεις, γεγονός που καθιστά δύσκολο να το αποκόψουν από τη μία μέρα στην άλλη. Ο Ούγγρος ομόλογός της Πέτερ Σιτζάρτο δήλωσε ότι «η επιβολή κυρώσεων στην ενέργεια είναι σίγουρα μια κόκκινη γραμμή για εμάς» Η Ρωσία προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα έπληττε σκληρά τους Ευρωπαίους. Τα σχόλια έρχονται πριν από τις συναντήσεις των ηγετών των ΗΠΑ και της Ε.Ε.αυτή την εβδομάδα, όπου είναι πιθανό να συζητηθούν περισσότερες κυρώσεις. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται επίσης να συζητήσουν για το πώς θα περιορίσουν την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

11:13 Περί τα 1.000 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο από τους βομβαρδισμούς σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία έκτακτη ανάγκης της Ουκρανίας. Τα περισσότερα από αυτά είναι κτίρια κατοικιών.

10:41 Χωρίς αποτέλεσμα οι νέες προσπάθειες για άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Μαριούπολη

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι προσπάθειές για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται επικεντρώνονται στην Μαριούπολη, αλλά δεν ανακοίνωσε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων.

10:27 Μαρτυρία από τη Μαριουπολη για θανάτους παιδιών από αφυδάτωση

Η 27χρονη Βικτόρια, η οποία κατάφερε να δραπετεύσει από την πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας, λέει σε εκπομπή του BBC πώς άφησε πίσω της την οικογένεια καθώς έφυγε σε ένα χωριό περίπου 20 χιλιόμετρα (12,5 μίλια) μακριά.

″Η πόλη μου έχει καταστραφεί εντελώς”, λέει, με τη φωνή της να τρέμει. ”Οι άνθρωποι μένουν στο υπόγειο, αλλά αυτό δεν είναι ασφαλές. Βομβαρδίζουν τόσο σκληρά που τα υπόγεια καταστρέφονται”.

Υποστηρίζει ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό και νερό. ”Τρία παιδιά που ξέρω πέθαναν από αφυδάτωση. Είναι ο 21ος αιώνας και παιδιά πεθαίνουν από αφυδάτωση στην πόλη μου. Πεθαίνουν από την πείνα τώρα.”

Η Βικτόρια προσθέτει ότι δεν μπόρεσε να βοηθήσει άλλα μέλη της οικογένειας να φύγουν από τη Μαριούπολη και είναι απελπισμένη καθώς προσπαθεί τρόπο να τους βγάλει από την πόλη. ”Θα μείνω στην Ουκρανία και θα προσπαθήσω να σώσω την οικογένειά μου στη Μαριούπολη. Η Μαριούπολη είναι η ζωή μου, δεν καταλαβαίνω γιατί να φύγω από την πόλη μου; Τη χώρα μου… λόγω της Ρωσίας”.

10:19 Ουκρανοί αγρότες δημοπρατούν Ρωσικά άρματα μάχης «λάφυρα» του πολέμου. Θα δημοπρατηθούν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

09:59 Απίθανη μια αμφίβια επίθεση στην Οδησσό, λέει ειδικός αναλυτής. Περιττή για τους Ρώσους η χρήση χημικών όπλων

Ο δρ. Σιντάρθ Καουσάλ από το think tank Royal United Services Institute, υποστηρίζει ότι μια πιθανή επίθεση από τη θάλασσα στο στρατηγικό λιμάνι της Οδησσού είναι απίθανη λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων της Ρωσία στην περιοχή. Όπως εξηγεί, μια τέτοια επίθεση θα λειτουργούσε παράλληλα με μια χερσαία προέλαση – αλλά καθώς οι χερσαίες δυνάμεις δεν έχουν προχωρήσει πέρα ​​από το Μικολάιβ στα δυτικά, εκτιμά ότι μια αμφίβια επίθεση είναι ”σχετικά απίθανη στο εγγύς μέλλον”.

Προσθέτει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τη θαλάσσια δύναμή της για αν δεσμεύσει ουκρανικές δυνάμεις στην την υπεράσπιση της Οδησσού και να τις αποτρέψει από το να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δυνάμεις αλλού, όπως στο Μικολάιβ.

Στο ερώτημα εάν η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία, λέει ότι εξακολουθούν να έχουν συμβατικά όπλα ”με τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πολύ μεγάλο πόνο στην ουκρανική κοινωνία”. Θεωρεί ότι η χρήση χημικών όπλων είναι περιττή για τους Ρώσους αυτή τη στιγμή, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον.

09:39 Το Κίεβο για τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει πως οι ρωσικές δυνάμεις ”έχουν αυξήσει την αεροπορική τους παρουσία στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας” τις τελευταίες 24 ώρες. ”Εκτός από τη χρήση πολλών μη επανδρωμένων drones, ο εχθρός χρησιμοποιεί βομβαρδιστικά, επιθετικά και μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους προς διάφορες κατευθύνσεις”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ ο Ζελένσκι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του αναφέρει πως οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις απωθούν τις ρωσικές και έχουν επιβραδύνει την προέλασή τους.

09:27 Ποντόλιακ: Μόνο μια συνάντηση του Ζελένσκι – Πούτιν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο BBC, ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου και διαπραγματευτής, Μιχαήλο Ποντόλιακ, μια θεμελιώδης απόφαση που θα σταματήσει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μπορεί να ληφθεί μόνο στις συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για μια τέτοια συνάντηση, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. ”Φυσικά, μια τέτοια συνάντηση είναι το κλειδί για την ειρήνη. Ετοιμάζεται και θα προετοιμαστεί. Έχουμε σχέσεις με τους εταίρους μας που θέλουν να οργανώσουν αυτή τη συνάντηση, υπάρχουν πολλές χώρες που ενδιαφέρονται να τερματιστεί η καυτή φάση του πολέμου”.

09:12 Εκτός από την Κίνα και η Ινδία ”απέχει” από κυρώσεις στη Ρωσία και καταδίκη της εισβολής

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι μόνο η Ινδία μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ αποτελεί εξαίρεση στην αντίδρασή της απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αφού δεν έχει καταδικάσει την εισβολή και δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος ”βασίζεται στο ότι είναι ικανός να διχάσει το ΝΑΤΟ”, αλλά αντ’ αυτού ”το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ ξανά στην ιστορία του πιο ισχυρό, πιο ενωμένο”, εκτίμησε ο Μπάιντεν.

Αν και η Ινδία έχει ενισχύσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια και έχει ανάγκη τη στήριξη της Quad, εξακολουθεί να εξαρτάται από τις αγορές όπλων και πυρομαχικών από τη Ρωσία, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Κίνα στα κοινά τους σύνορα στα Ιμαλάια και εν μέσω των συνεχών προστριβών με το Πακιστάν.

Εξάλλου η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο σε προνομιακή τιμή, με δύο ινδικές κρατικές εταιρείες να έχουν παραγγείλει πρόσφατα 5 εκατομμύρια βαρέλια.

Ινδοί αναλυτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι και οι ευρωπαϊκές χώρες αγοράζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

09:12 Εκτός από την Κίνα και η Ινδία ”απέχει” από κυρώσεις στη Ρωσία και καταδίκη της εισβολής

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι μόνο η Ινδία μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ αποτελεί εξαίρεση στην αντίδρασή της απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αφού δεν έχει καταδικάσει την εισβολή και δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος ”βασίζεται στο ότι είναι ικανός να διχάσει το ΝΑΤΟ”, αλλά αντ’ αυτού ”το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ ξανά στην ιστορία του πιο ισχυρό, πιο ενωμένο”, εκτίμησε ο Μπάιντεν.

Αν και η Ινδία έχει ενισχύσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια και έχει ανάγκη τη στήριξη της Quad, εξακολουθεί να εξαρτάται από τις αγορές όπλων και πυρομαχικών από τη Ρωσία, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Κίνα στα κοινά τους σύνορα στα Ιμαλάια και εν μέσω των συνεχών προστριβών με το Πακιστάν.

Εξάλλου η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο σε προνομιακή τιμή, με δύο ινδικές κρατικές εταιρείες να έχουν παραγγείλει πρόσφατα 5 εκατομμύρια βαρέλια.

Ινδοί αναλυτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι και οι ευρωπαϊκές χώρες αγοράζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

09:01 Ουκρανία: Επιζών του Ολοκαυτώματος σκοτώθηκε στο Χάρκοβο. «Ο Πούτιν ‘πέτυχε’ αυτό που δεν είχε καταφέρει ούτε ο Χίτλερ», υπερθεμάτισε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Βγήκε ζωντανός από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ. Και το Ντόρα-Μίτελμπαου. Και το Μπέργκεν-Μπέλσεν.

Όμως την Παρασκευή ο Μπαρίς Ρομαντσένκο, 96 ετών, επιζών του Ολοκαυτώματος, δεν βγήκε ζωντανός όταν η πολυκατοικία όπου έμενε, στο Χάρκοβο, χτυπήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό.

Επιζών του Ολοκαυτώματος σκοτώθηκε στο Χάρκοβο

«Προς μεγάλη μας φρίκη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Μπαρίς Ρομαντσένκο στον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε το ίδρυμα μνήμης του Μπούχενβαλντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες, εξηγώντας πως ενημερώθηκε από την εγγονή του.

Η πολυκατοικία όπου ζούσε «χτυπήθηκε από οβίδες και πήρε φωτιά», διευκρίνισε. «Το διαμέρισμά του κάηκε», συνέχισε το ίδρυμα, εκφράζοντας το πένθος του για τον θάνατο αυτού «του στενού φίλου».

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας βομβαρδίζεται από το ρωσικό πυροβολικό σχεδόν αδιαλείπτως από την έναρξη την 24η Φεβρουαρίου της ρωσικής εισβολής, που ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κατ’ αυτόν απαραίτητη για να αφοπλιστεί και να «αποναζιστικοποιηθεί» η γειτονική χώρα.

«Κάθε μέρα αυτού του πολέμου γίνεται πιο προφανές τι σημαίνει ‘αποναζιστικοποίηση’ για ‘αυτούς’», για τον ρώσο πρόεδρο και τον ρωσικό στρατό, στηλίτευσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο Πούτιν ‘πέτυχε’ αυτό που δεν είχε καταφέρει ούτε ο Χίτλερ», υπερθεμάτισε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Ο Μπαρίς Ρομαντσένκο γεννήθηκε την 20ή Ιανουαρίου 1926 στο Μποντάρι, κοντά στη Σούμι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιδρύματος μνήμης του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ.

Απελάθηκε στο Ντόρτμουντ το 1942, στα 16 του χρόνου, για να εργαστεί καταναγκαστικά σε ορυχείο. Έπειτα από ανεπιτυχή απόπειρα να δραπετεύσει, τον έστειλαν στο στρατόπεδο Μπούχενβαλντ το 1943.

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μπούχενβαλντ πέθαναν πάνω από 53.000 άνθρωποι στα χέρια των ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατόπιν μετήχθη στο Πεενεμούντε, στο νησί Ούζεντομ, στη Βαλτική Θάλασσα, όπου εργάστηκε καταναγκαστικά στο πρόγραμμα κατασκευής των πυραύλων V2 των ναζί, ενώ κρατήθηκε επίσης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ντόρα-Μίτελμπαου και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν.

«Ο φρικιαστικός θάνατος του Μπαρίς Ρομαντσένκο δείχνει πόσο μεγάλη απειλή είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος», που υπολογίζεται σήμερα ότι είναι περίπου 42.000, σημείωσε το ίδρυμα.

Ο άλλοτε κρατούμενος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης διετέλεσε αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μπούχενβαλντ-Ντόρα στην Ουκρανία. Αφιερώθηκε στην λεπτομερή καταγραφή των ναζιστικών εγκλημάτων.

Προτού επιστρέψει στην Ουκρανία, υπηρέτησε για χρόνια στον σοβιετικό στρατό, σταθμεύοντας στην πάλαι ποτέ Ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με την οργάνωση Maximilian Kolbe, που είναι αφιερωμένη στην υλική και ψυχολογική υποστήριξη των επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

Η οργάνωση βρισκόταν σε επαφή για χρόνια με τον Ρομαντσένκο, που ήταν άρρωστος και δυσκολευόταν ακόμα και να βγει από το διαμέρισμα όπου ζούσε μόνος, στον όγδοο όροφο της πολυκατοικίας στο Χάρκοβο που βομβαρδίστηκε την Παρασκευή, εξήγησε συνεργάτιδά της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το 2012, σε εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου του Μπούχενβαλντ, ο Μπαρίς Ρομαντσένκο απήγγειλε, θυμίζει το ίδρυμα μνήμης, τον όρκο των επιζώντων του ναζιστικού στρατοπέδου: «Το ιδανικό μας είναι η οικοδόμηση ενός νέου κόσμου ειρήνης και ελευθερίας».

08:51 Εμποδίζουν τρανς γυναίκες να περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας προς γειτονικές χώρες

Εκατοντάδες τρανς γυναίκες απομακρύνθηκαν στα σύνορα της Ουκρανίας ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα, επειδή τα διαβατήριά τους φέρουν ακόμα το αρχικό όνομα και το φύλο τους, καταγγέλλουν φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Η αλλαγή του φύλου και του ονόματος που αναγράφονται στο διαβατήριό τους απαιτεί μια μακρά διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει πολλές ψυχιατρικές αξιολογήσεις – που σημαίνει ότι πολλοί τρανς δεν ολοκληρώνουν τη διαδικασία. Επίσης, λόγω εμπόλεμης κατάστασης απαγορεύεται στους Ουκρανούς άντρες ηλικίας 18 έως 60 ετών να εγκαταλείψουν τη χώρα – που σημαίνει ότι όποιου το διαβατήριό του γράφει ως φύλο ”αρσενικό” δεν μπορεί να περάσει τα σύνορα.

Μία από τις οργανώσεις υποστήριξης τρανς της Ουκρανίας εκτιμά ότι υπάρχουν εκατοντάδες τρανς γυναίκες που προσπαθούν να φύγουν, αλλά ότι το 90% όσων έχει επαφή μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει.

08:42 Βίντεο με θερμοβαρικούς πυραύλους στα χέρια αυτονομιστών του Ντονέτσκ

Βίντεο, για το οποίο το BBC υποστηρίζει πως έχει επιβεβαιώσει τη γνησιότητά του, υποτίθεται πως δείχνει θερμοβαρικούς πυραύλους, γνωστούς και ως βόμβες κενού, να εκτοξεύονται στην Ουκρανία. Το βίντεο, από τη Λαϊκή Πολιτοφυλακή της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, δείχνει τις ρουκέτες να εκτοξεύονται από έναν εκτοξευτήρα πολλαπλών ρουκετών TOS-1A ρωσικής κατασκευής. Τα θερμοβαρικά όπλα είναι αμφιλεγόμενα επειδή είναι πολύ πιο καταστροφικά από τα συμβατικά εκρηκτικά παρόμοιου μεγέθους και έχουν τρομερό αντίκτυπο σε όποιον πιαστεί στην ακτίνα έκρηξής τους.

08:27 Πόσοι είναι τελικά οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες;

Η προσκείμενη στο Κρεμλίνο εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της έκδοση την Κυριακή, για μερικές ώρες, έναν ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό των απωλειών του πολέμου στην Ουκρανία στις τάξεις του ρωσικού στρατού — προτού τον διαγράψει.

Το δημοσίευμα επικαλείτο το υπουργείο Άμυνας και αναφερόταν σε 9.861 νεκρούς ρώσους στρατιωτικούς από την έναρξη του πολέμου, δηλαδή αριθμό πολλαπλάσιο των 498 πεσόντων, του μοναδικού επίσημου απολογισμού που έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα από τη Μόσχα.

Ωστόσο το επίμαχο απόσπασμα του κειμένου της εφημερίδας διαγράφτηκε μερικές ώρες αργότερα. Δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής καμιά εξήγηση από τη διεύθυνση σύνταξής.

Εάν ο αριθμός που δημοσιεύτηκε είναι ακριβής, σημαίνει ότι οι απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά βαριές, ακόμη περισσότερο διότι τις υπέστη μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Συγκριτικά, στον πόλεμο του Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980 ο στρατός της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης έχασε κάπου 15.000 στρατιώτες σε περίοδο εννέα ετών.

08:12 Συνεδρίαση της Γ.Σ του ΟΗΕ την Τετάρτη για την Ουκρανία

Η Γ.Σ των Ηνωμένων Εθνών ενδέχεται να ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης με την οποία θα εστιάζει τις ανθρωπιστικές συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας. Το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία από το σώμα των 193 μελών, στο οποίο κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα βέτο.

Το πρώτο προσχέδιο αξιώνει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες από την πλευρά της Ρωσίας και ιδίως οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών και αμάχων. Ακόμη, ζητεί η Μόσχα να αποσύρει το συντομότερο τα στρατεύματά της από την ουκρανική επικράτεια.

Έχει καταρτιστεί επίσης ανταγωνιστικό σχέδιο απόφασης από τη Νότια Αφρική, που δεν αναφέρεται ονομαστικά στη Ρωσία. Είναι ασαφές εάν θα τεθεί σε ψηφοφορία.

08:07 Θαλαμηγός του Αμπραμοβιτς ελλιμενίστηκε στην Τουρκία

Θαλαμηγός που ανήκει στον ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ελλιμενίστηκε στη νοτιοδυτική Τουρκία, χώρα που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις σε βάρος των ρώσων ολιγαρχών, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τσέλσι. Το Solaris, πολυτελές πλοίο μήκους 140 μέτρων, υπό σημαία Βερμούδων, θεάθηκε χθες Δευτέρα στην πολύ τουριστική Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ), μια εβδομάδα μετά τον απόπλου από λιμάνι του Μαυροβουνίου, χώρας που δεν είναι μέλος της ΕΕ.

07:55 Κίεβο: Ισχυρισμοί για αποτροπή απόπειρας δολοφονίας του Ζελένσκι

Η ουκρανική αντικατασκοπεία ενημέρωσε πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, επικαλούμενο την ουκρανική αντικατασκοπεία, μετέδωσε πως ομάδα ρώσων σαμποτέρ, υπό τη διοίκηση πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, συνελήφθη στα σύνορα της Ουκρανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ομάδα, που αριθμούσε περίπου 25 μέλη, φέρεται να είχε αποστολή να εκτελέσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πάντα σύμφωνα με την ουκρανική αντικατασκοπεία, η ομάδα σχεδίαζε να μεταμφιεστεί, φορώντας στολές του ουκρανικού στρατού, για να μπει στην πρωτεύουσα.

07:41 Μπάιντεν: Με την ”πλάτη στον τοίχο ο Πούτιν”, μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα

Οι ισχυρισμοί της Μόσχας ότι η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα είναι ψευδείς και δείχνουν πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εκείνος διαταγή να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη γι’ αυτό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη», πράγμα που «απλά δεν είναι αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης θεωρητικά αφιερωμένης σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Οι Ρώσοι «λένε επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα (…). Αυτή είναι σαφής ένδειξη πως (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) εξετάζει τη χρήση τους», πρόσθεσε, κατηγορία που επαναλαμβάνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησής του και κυβερνήσεων κρατών-μελών του NATO.

07:39 Ζελένσκι: Επιμένει σε απευθείας διάλογο με τον Πούτιν

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποσπάσματα τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδίδει το Interfax.

«Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.

Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν δυνατόν σε μια τέτοια συνάντηση να αποφασιστεί το μέλλον των εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί