Ομιλία Θραψανιώτη στην “Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας” της Βουλής

Στη Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, «Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας”, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μίλησε ο Οδοντίατρος – Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης.

Στην τοποθέτηση του ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην “Παγκόσμια Ημέρα της Στοματικής Υγείας”, τόνισε την άριστη συνεργασία με τα διοικητικά συμβούλια της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, “Συνεργασία στην προσπάθεια να φέρουμε στο προσκήνιο την Οδοντιατρική Επιστήμη, να επιλύσουμε χρονίζοντα προβλήματα,να συμβάλλουμε στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας στοματικής υγείας και μέσω της επιτροπής μας, στην ενημέρωση των πολιτών. 

Επεσήμανε ότι η σημερινή συνεδρίαση γίνεται με πρωτοβουλία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και αναφέρθηκε στην σημασία της πρόληψης.

 “Απαιτείται η στήριξη της Πολιτείας, στους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για την πρόληψη που αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα” και  “την ευθύνη επωμίζεται η οδοντιατρική κοινότητα. Πανεπιστημιακές σχολές, οι συνάδελφοι Οδοντίατροι, είτε στο Δημόσιο, που έχουν μείνει πολύ λίγοι και μειώνονται συνεχώς, είτε στα Ιδιωτικά Ιατρεία, χωρίς να παραβλέπεται, η συμβολή της εκπαιδευτικής κοινότητας ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας”.

 Αναφέρθηκε στη συνέχεια, στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο διακυβέρνησης 2015 – 2019:

  • Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, το Υπουργείο Υγείας το σχολικό έτος 2017-2018 σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ξεκίνησε πρόγραμμα αγωγής στοματικής υγείας στα παιδιά της 1ης και 2ης τάξης των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής ευθύνης τους.
  • Το πρόγραμμα περιελάμβανε, αγωγή στοματικής υγείας, προληπτικό έλεγχο του στόματος από Οδοντίατρο του αρμόδιου Κέντρου Υγείας, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων προς παιδιά και γονείς με δυνατότητα ο έλεγχος να γίνεται και στις υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού με τη συνεργασία των κατά τόπους δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.  (σχετ. το με αρ. πρωτ. Γ1γ/ΓΦ3.3,13,18 ΦΑΥ4,6/ΓΠ οικ. 89548/4-12-2017 έγγραφο).
  •  Σύμφωνα με τα διαθέσιμα συγκεντρωτικά στοιχεία τη σχολική χρονιά 2017-2018 στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος 102.385 μαθητές των σχολείων της χώρας ενημερώθηκαν και έλαβαν οδηγίες στοματικής υγιεινής, 88.589 εξετάστηκαν από Οδοντίατρο και τους χορηγήθηκε ιατρική βεβαίωση και σε 5.487 έγινε τοπική εφαρμογή φθορίου. Επίσης, ενημερώθηκαν 31.553 γονείς και εκπαιδευτικοί.
  • Με τον νόμο Ν. 4486/17 δημιουργήθηκε Τμήμα Στοματικής Υγείας & Οδοντιατρικής Περίθαλψης στον οργανισμό του Υπουργείου,υιοθετείται και θεσμοθετείται σε συνεργασία με την ΕΟΟ η διαρκής επιμόρφωση Οδοντιάτρων, αίτημα 10ετίας.
  • Τέθηκε σε διαβούλευση τον Αύγουστο 2018 ο Κώδικας Οδοντιάτρων σε αντικατάσταση του 1026/80 και παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα.
  • καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις, τα προσόντα και η διαδικασία για την επιλογή του Συντονιστή Οδοντίατρου Υγειονομικής Περιφέρειας (Σ.Οδ.Υ.Π.),  Ένας νέος θεσμός, κύρια καθήκοντα του οποίου είναι η εφαρμογή των εθνικών σχεδιασμών για την υγειονομική περιφέρεια.
  • Με τον ν. 4603/2019 θεσμοθετήθηκε η παροχή από τον ΕΟΠΥΥ, δωρεάν προληπτική ή και θεραπευτική οδοντιατρική φροντίδα σε ανήλικο πληθυσμό. Δικαιούχοι της παροχής οδοντιατρικής φροντίδας της παρούσας, ορίζονται όσοι διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) ηλικίας έξι (6) έως δώδεκα (12) ετών. Η πρωτοβουλία δεν ολοκληρώθηκε διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων και οι εκλογές.΄Όμως με την παρούσα κυβέρνηση ούτε στον προϋπολογισμό του 21 ούτε του 22 υπήρξε πρόβλεψη για την υλοποίηση της απόφασης..

Κρατάμε, τόνισε, την υπόσχεση του κ. Υπουργού για την υλοποίηση τής δωρεάν παροχής οδοντιατρικής φροντίδας.

Επεσήμανε τέλος την συνεισφορά του κλάδου, ο οποίος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, χωρίς στήριξη από την Πολιτεία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί