Λογαριασμοί ρεύματος: Σωρεία καταγγελιών για αυθαίρετη αλλαγή των συμβολαίων παροχής

Όργιο αισχροκέρδειας – Οι πάροχοι ρεύματος αλλάζουν μονομερώς τα τιμολόγια

Το όργιο αισχροκέρδειας από ορισμένους παρόχους ενέργειας έχει φέρει σε δραματικό αδιέξοδο πολύ μεγάλο αριθμό καταναλωτών ενώ τα κυβερνητικά στελέχη παρακολουθούν ανέμελα την αυθαιρεσία να κυριαρχεί στην αγορά ενέργειας.

Πολίτες που επέλεξαν να κάνουν σταθερό συμβόλαιο για το ηλεκτρικό ρεύμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής, διαπιστώνουν αιφνιδιαστικά ότι οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν εκτοξευθεί στα ύψη καθώς ο πάροχος προχώρησε σε μονομερή και αυθαίρετη αλλαγή των όρων του συμβολαίου.

Οι πάροχοι ρεύματος, δηλαδή, μετατρέπουν αυθαίρετα το καθεστώς τιμολόγησης από σταθερό σε κυμαινόμενο προσθέτοντας στον υπολογισμό της αξίας του ηλεκτρικούς ρεύματος τη ρήτρα αναπροσαρμογής και εκτοξεύοντας έτσι στα ύψη τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.

Να σημειωθεί ότι ο πάροχος οφείλει, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» που ανέδειξε το θέμα στο πρωτοσέλιδό της, να ειδοποιήσει 60 ημέρες πριν τον πελάτη για τη μονομερή αλλαγή της σύμβασης, όμως η ειδοποίηση είναι δυσδιάκριτη καθώς εμφανίζεται στα ψιλά γράμματα του λογαριασμού και δεν γίνεται αντιληπτή από τους καταναλωτές.

Το αποτέλεσμα είναι οι καταναλωτές εν αγνοία τους να δίνουν σιωπηλή συγκατάθεση και στη συνέχεια όταν αντιλαμβάνονται την μονομερή μετατροπή των όρων του συμβολαίου τους να μην μπορούν να κάνουν τίποτα.

Οι πάροχοι ρεύματος για τις μονομερείς τροποποιήσεις των συμβολαίων επικαλούνται άρθρο του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας το οποίο αναφέρει ότι για «σπουδαίο λόγο» μπορεί να γίνει αλλαγή των όρων του συμβολαίου. Έτσι σήμερα εμφανίζουν ως «σπουδαίο λόγο» την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος. 

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» αν και η ΡΑΕ γνωρίζει το πρόβλημα της αδιαφανούς τιμολόγησης και της παραπλάνησης των καταναλωτών και πήρε πρωτοβουλία για την καθιέρωση νέων τύπων τιμολογίων, η απόφαση δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί