Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νερού, ο Μ. Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, έκανε την παρακάτω δήλωση:

 «Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού βρίσκει και φέτος τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες να υφίστανται και στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων  τις επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης του νερού, όπως και στον τομέα της ενέργειας, της υγείας και γενικότεραα των βασικών όρων διαβίωσης του λαού, ακριβώς επειδή ο καπιταλισμός βάζει τα κέρδη του κεφαλαίου πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων.

Στην Κρήτη, όπως γενικά στη χώρα μας,  με ευθύνη της κεντρικής και τοπικής εξουσίας, είναι σοβαρή η έλλειψη σε έργα υποδομής, που δεν έχουν υλοποιηθεί συνειδητά εδώ και χρόνια, παρά τις υποσχέσεις απ’ όλα τα επίπεδα διοίκησης του κράτους.  Το αποτέλεσμα είναι να μην καλύπτονται οι ανάγκες σε ελεγμένο, ποιοτικό πόσιμο νερό, με επάρκεια για τη λαϊκή κατανάλωση, αλλά ούτε και σε αρδεύσιμο,  μολονότι εκατομμύρια κυβικών νερού  χάνονται στη θάλασσα κάθε χρόνο. 

Επιπλέον, κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές στοχεύουν το λαϊκό εισόδημα, τα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους αγρότες, με την πολιτική της ανταποδοτικότητας  και  της λογικής κόστους – οφέλους. Τα δυσβάσταχτα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης δεν είναι αποτέλεσμα της ξηρασίας, αλλά της εμπορευματοποίησης του νερού, της κερδοφορίας απ’ τη διαχείρισή  του, καθώς και της ανάγκης του συστήματος να χρησιμοποιήσει και τα τιμολόγια του νερού για να χτυπήσει τον φτωχό αγρότη.  Ταυτόχρονα,  για το ήδη πανάκριβο «εμπόρευμα», το νερό, έρχονται νέες αυξήσεις, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της ενέργειας και των «πράσινων» μπίζνες,  που εκτόξευσαν την τιμή του ρεύματος, ως αποτέλεσμα των επιλογών όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ). 

Στοιχείο της ίδιας πολιτικής, βάσει των οδηγιών της ΕΕ, είναι η κατάσταση των εργαζόμενων στις ΔΕΥΑ (ελλείψεις προσωπικού, ομηρία συμβασιούχων, απολύσεις κτλ). Αιτία είναι το αντιλαϊκό πλαίσιο των εκάστοτε κυβερνήσεων που προωθεί συστηματικά το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων,  για να ανοίγει ο δρόμος  των ιδιωτικοποιήσεων για τις υπηρεσίες των δήμων. 

Οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων που σήμερα δήθεν στηρίζουν τους εργαζόμενους και εξαντλούν τα λόγια συμπόνιας είναι οι ίδιοι που από τη θέση της κυβέρνησης έστρωναν τον δρόμο όχι μόνο για την εργασιακή ομηρία του προσωπικού των ΔΕΥΑ, αλλά και για την πιο άμεση ιδιωτικοποίηση του νερού, με συνέπεια ακριβότερο νερό για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες.

Το ΚΚΕ έχει αναδείξει με δεκάδες παρεμβάσεις μέσα κι έξω από τη βουλή την ανάγκη το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα να βρίσκεται σε αποκλειστικά κρατική, ολοκληρωμένη διαχείριση, με κρατική χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων, για  φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον  λαό, για καμία διακοπή νερού λόγω οφειλής σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, φτωχούς αγρότες. Καμία μετακύλιση του κόστους στους λογαριασμούς των λαϊκών νοικοκυριών Κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα ενεργειακά αγαθά. Στηρίζει τους αγώνες των εργαζόμενων στις ΔΕΥΑ του νησιού και όλης της χώρας, για πλήρη σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο και πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά. 

Προβάλλει αγωνιστικά την αλήθεια στους εργαζόμενους και καλεί τον λαό να παλέψει για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, ώστε όχι μόνο να πάρει ανάσες ανακούφισης από το κύμα τη ακρίβειας, αλλά  για να ανοίξει ο δρόμος ώστε να ζει όπως του αρμόζει στο σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί