Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Aνακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέα Δασοπονίας που εορτάζεται την 21η Μαρτίου, εξέδωσε η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Μαρία Κοζυράκη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:


Τα βήματά μας αντηχούν ακόμη, μέσα στο δάσος με τον βόμβο των εντόμων,
Και τις βαριές σταγόνες απ’ τ’ αγιάζι, που στάζει στα φυλλώματα των δέντρων.
Κι ιδού που σκάζει μέσα στις σπηλιές, η δόνησις κάθε κτυπήματος των υλοτόμων,
Καθώς αραιώνουν με πελέκια τους κορμούς, κρατώντας μες στο στόμα τους τραγούδια
Που μάθαν όταν ήτανε παιδιά, και παίζανε κρυφτούλι μες στο δάσος.
[Ανδρ. Εμπειρίκος – «Ηχώ»]

Αγαπάμε και προστατεύουμε τα δάση, είναι η κληρονομιά και η παρακαταθήκη μας

H 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη διεθνή κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας και συμπίπτει με την έναρξη του εαρινού ηλιοστασίου, δηλαδή την πρώτη μέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή τιμά την προσφορά των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς ανακηρύχθηκε με σκοπό να μας αφυπνίσει για τη σημασία των δασών και την ανάγκη προστασίας τους, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δική μας επιβίωση. 

Το νησί μας, η Κρήτη, ένα εντυπωσιακό νησί, μια μικρογραφία των 6 Ηπείρων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, με απόκρημνα βουνά, πανέμορφα δάση, δεκάδες φαράγγια, μοναδικά φυτά και ζώα, καλλιέργειες και κάμπους. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και σπουδαιότητας συναντάς από τη μια άκρη της Κρήτης στην άλλη. Το φαράγγι της Σαμαριάς, το φοινικόδασος του Πρέβελη, ο Ψηλορείτης, η Δίκτη, η νήσος Χρυσή είναι πρεσβευτές της σπάνιας και μοναδικής βιοποικιλότητας του τόπου μας και αναδεικνύουν την ανάγκη για την προστασία και διατήρηση της.  

Η προστασία και διαχείριση δασών και δασικών εκτάσεων, οι δασικές χαρτογραφήσεις, η  δασική ανάπτυξη, η εκτέλεση δασοτεχνικών έργων αποτελούν αντικείμενο των Δασικών Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι οποίες βρίσκονται και έχουν αρμοδιότητα και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού. Προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν είναι οι αλλαγές χρήσεων γης, η υπερβόσκηση, η ερημοποίηση, οι δασικές πυρκαγιές, οι ασθένειες φυτών και ζώων, οι παράνομες υλοτομίες και το παράνομο κυνήγι. Οι Δασικές Υπηρεσίες επιχειρούν, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ως δημόσιοι λειτουργοί για την προστασία του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος. 

Ο ρόλος του δάσους και της διατήρησης των ποικίλων μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων στο νησί μας, είτε αυτά είναι κυπαρισσοδάση είτε πουρναρότοποι και φρύγανα, είναι πλέον οφθαλμοφανής και αδιαπραγμάτευτος όσον αφορά τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας καθώς και τη διασφάλιση της αξίας και της ποιότητας του τουρισμού σε ετήσια βάση. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και διαχρονικά, ας μην επιτρέψουμε στη ληστρική εκμετάλλευση να τα καταστρέψει στο βωμό της εφήμερης και κοντόφθαλμης κερδοσκοπίας. 

Μαρία Κοζυράκη

Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί