25η ημέρα πολέμου: Σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη – Ρωσικά χτυπήματα με υπερηχητικούς πυραύλους

Mε αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες στα εδάφη της Ουκρανίας για 25η ημέρα.

Στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται για ακόμη μια ημέρα η Μαριούπολη, με τον τραγικό απολογισμό των άμαχων, σύμφωνα με πληροφορίες, να διογκώνεται συνεχώς.

Η Ρωσία εκτόξευσε άλλο ένα υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal (στιλέτο) στην Ουκρανία, μαζί με πυραύλους Κρουζ, Kalibr, για να καταστρέψει μια αποθήκη καυσίμων στην περιοχή του Μικολάιβ.

Οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το κτίριο της σχολής καλών τεχνών που είχαν βρει καταφύγιο 400 άτομα.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ι. Βερεστσούκ δήλωσε ότι σήμερα θα ανοίξουν επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων από περιοχές στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, κατηγόρησε τους Ουκρανούς μαχητές από το τάγμα Αζόφ ότι προετοιμάζονται να επιτεθούν σε Αμερικανούς και άλλους δυτικούς διπλωμάτες που βρίσκονται στη Λβιβ και να κατηγορήσουν για τις επιθέσεις τη Ρωσία.

Ομάδα 19 παιδιών στην πλειονότητά τους ορφανά, σε σανατόριο στη Μαριούπολη βρίσκονται «σε μεγάλο κίνδυνο», εγκλωβισμένα, δήλωσαν συγγενείς τους και αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 4 έως 17 ετών, στάλθηκαν σε αυτήν την κλινική παίδων που ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, πριν αρχίσει η ρωσική επίθεση.

Πλέον βρίσκονται «σε μεγάλο κίνδυνο», καθώς οι κηδεμόνες τους δεν μπόρεσαν να τα πάρουν πίσω λόγω των μαχών σε αυτή την πόλη που βομβαρδίζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αυτόπτης μάρτυρας, Αλεξέι Βολοστσούκ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «Δεν υπάρχει θέρμανση, κάνει κρύο. Ένα από τα κοριτσάκια, ηλικίας περίπου οκτώ ετών, μου έδειξε μια πληγή στο πρόσωπό της που προκλήθηκε από το κρύο”. Όπως δήλωσε, ένας “ηρωικός” πνευμονολόγος, ένας μάγειρας και δύο νοσοκόμες φροντίζουν τα παιδιά, ενώ η τοπική αστυνομία τους πηγαίνει το φαγητό, που μαγειρεύεται έξω, σε μια φωτιά, κοντά στο κτίριο του σανατόριου.

Αλλά τα τρόφιμα μπορεί να τελειώσουν γρήγορα και να υπάρξει έλλειψη», είπε.

Χιλιάδες Ουκρανοί εγκατέλειψαν τη χώρα την τελευταία ημέρα

Συνολικά 6.623 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Σάββατο τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματούχος -πολύ λιγότεροι από αυτούς που κατάφεραν να διαφύγουν την προηγούμενη ημέρα.

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, δήλωσε σε ανάρτηση στο διαδίκτυο ότι 4.128 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη.

Την Παρασκευή, 9.145 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από πόλεις σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί