Ολοκληρώθηκε το 10ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε  το 10o Παγκρήτιο Φόρουμ για την προώθηση των τοπικών προϊόντων στα Κρητικά ξενοδοχεία και Δίκτυα Διανομής, το οποίο πραγματοποιήθηκε  στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ).

Μετά από δύο χρόνια διακοπής, λόγω covid  και υπό τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο, το κορυφαίο επιχειρηματικό γεγονός για την Κρήτη  απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η προσπάθεια για συνεργασία του πρωτογενούς με την τριτογενή τομέα είναι και αναγκαία και ωφέλιμη.

Στη διάρκεια του 10ου  Παγκρήτιου Φόρουμ έγιναν συναντήσεις για τη διάθεση φρέσκων και μεταποιημένων κρητικών αγροτικών προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία και στην τοπική αγορά, μέσω των δικτύων διανομής – super market, καθώς και συναντήσεις  με  βιοτέχνες, μεταποιητές και άλλων προϊόντων που σχετίζονται με τον τουρισμό (πχ είδη συσκευασίας, καθαριστικά, εξοπλισμός κλπ), ώστε να δοθεί η ευκαιρία επέκτασης της συνεργασίας και με άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας, πλην του αγροδιατροφικού.

Φέτος  πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 16.400 συναντήσεις  ανάμεσα στους 194 παραγωγούς / μεταποιητές, 17 βιοτέχνες  και τους εκπροσώπους 195 ξενοδοχείων (68 όμιλοι ξενοδοχείων) και 12 δικτύων διανομής.

Στόχος της προσπάθειας, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου το 2012 είναι να βοηθήσει τη συνεργασία ξενοδόχων και αγροτών, επαγγελματιών, βιοτεχνών, μεταποιητών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των Κρητικών ξενοδοχείων και της ευρύτερης τοπικής αγοράς από την ντόπια αγροτική παραγωγή – δίνοντας την ευκαιρία και στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τα γνήσια προϊόντα της Κρητικής διατροφής – αλλά και να στηριχθεί η συναφής με τον τουρισμό επαγγελματική /βιοτεχνική δραστηριότητα.

Το ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ  διεξάγεται  με τη συνεργασία των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης, του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και των Ξενοδόχων της Κρήτης, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Εκτός από τις επαγγελματικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται δωρεάν, το ΦΟΡΟΥΜ περιλαμβάνει τα τελευταία χρόνια έκθεση Κρητικών Προϊόντων και γευσιγνωσία. Παράλληλα, λειτουργούν στον χώρο περίπτερα της Περιφέρειας Κρήτης  και των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, εκπρόσωποι των οποίων ενημερώνουν για τις δράσεις στήριξης του πρωτογενούς τομέα που έχουν αναλάβει.

Με την ολοκλήρωση του 10ου  Παγκρήτιου Φόρουμ ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, τόνισε  «Η ανταπόκριση και φέτος ήταν εντυπωσιακή και αυτό αποδεικνύει ότι οι συμμετέχοντες καταγράφουν ποιοτικά και ποσοτικά οφέλη από αυτές τις συναντήσεις. Πρόκειται για συνεργασίες που αναβαθμίζονται χρόνο με το χρόνο και ελπίζουμε στο επόμενο φόρουμ να αξιοποιήσουν  αυτή την ευκαιρία και άλλες επιχειρήσεις του τόπου μας».

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου και  Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνης  κ. Γιώργος Γιακουμάκης  ανέφερε ότι παρόλο που ζούμε στην εποχή της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, ξέρουμε πλέον ότι οι δια ζώσης συναντήσεις είναι πιο αποτελεσματικές και το  Φόρουμ δίνει αυτή τη δυνατότητα προβάλλοντας παράλληλα τη διατροφική αξία των κρητικών προϊόντων.

Ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χανιών  κ. Αντώνης Ροκάκης,  υπογράμμισε «Το διαρκές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσφέρει ο Πρωτογενής μας τομέας στην Οικονομία και στον Τουρισμό της Κρήτης είναι πολύτιμο αλλά σε σημαντικό βαθμό ακόμα αναξιοποίητο. Εμείς, χωρίς να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, ούτε κατά την κορύφωση της καταστροφικής πανδημίας, σήμερα με ικανοποίηση διαπιστώνουνε τη δυναμική συμμετοχή των επιχειρηματιών του Τουρισμού και του Αγροδιατροφικού τομέα στο “10ο Παγκρήτιο Forum”, το συνεπή θεσμό που συνδιοργανώνουμε κάθε χρόνο τα Επιμελητήρια της Κρήτης. Σε μια τόσο ταραγμένη περίοδο, με σοβαρές απειλές ακόμα και για την επισιτιστική επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας των Αγορών, οι παραγωγικοί φορείς της Κρήτης οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις αναπτυξιακές μας  προτεραιότητες και να  επωφεληθούμε στο μέγιστο δυνατό από την ποιοτική υπεραξία και τις αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες του Αγροδιατροφικού μας τομέα».

Ο Πρόεδρος της  Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου  κ. Νίκος Χαλκιαδάκης ανέφερε ότι  είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο ξενοδόχος ότι μπορεί να βρει καλής ποιότητας τοπικά προϊόντα και ο παραγωγός ότι μπορεί να προωθήσει τα προϊόντα του στην τοπική τουριστική αγορά.  Τα ξενοδοχεία θα συνεχίσουν τα στηρίζουν την παραγωγή της Κρήτης  γιατί μας ενδιαφέρει πλέον και το κόστος μεταφοράς τους.

Ο Πρόεδρος  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων  κ. Γιώργος Πελεκανάκης, τόνισε ότι η τοποθέτηση των τοπικών προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία  είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία και μόνο οφέλη μπορεί να φέρει  στις δύο πλευρές. Κάθε ξενοδοχείο πρέπει να αξιοποιεί την τοπική παραγωγή και κάθε ποιοτικό προϊόν πρέπει να πληρώνεται στην πραγματική του αξία.

Ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Σφακιανάκης ανέφερε ότι  το Παγκρήτιο φόρουμ είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός γιατί προωθεί τον πλούτο της Κρητικής γης και αναδεικνύει την ταυτότητα των τοπικών προϊόντων. Η προσπάθεια συνεχίζεται και  φέτος εκτιμώ ότι ακόμη περισσότερα ξενοδοχεία θα στηρίξουν τους τοπικούς παραγωγούς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί