Αϊμάν Αλ Σαλέχ, ετών 4: Νεκρός μετά από επαναπροώθηση των ελληνικών αρχών στον Έβρο

Όπως αναφέρουν μαρτυρίες των Σύρων προσφύγων, που έμειναν σχεδον μία εβδομάδα σε βραχονησίδα του Έβρου, ο 4χρονος Αϊμάν, φέρεται να πνίγηκε στο ποτάμι μετά από επαναπροώθηση «κουκουλοφόρων των ελληνικών αρχών»

Αίσιο τέλος για τους 30 πρόσφυγες που διασώθηκαν από τη νησίδα του ποταμού Έβρου, αλλά όχι για όλους. Ο τεσσάρων ετών Αϊμάν Αλ Σαλέχ, πέθανε από πνιγμό, όταν έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο νερό, χωρίς να προσπαθήσει κανείς κουκουλοφόρος να τον σώσει, παρά μόνο ένας πρόσφυγας που βούτηξε, αλλά δεν τα κατάφερε.

«Δυστύχημα» ή «ανθρωποκτονία “από αμέλεια”»;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη για την «Εφ.Συν», λίγο πριν λήξει η προθεσμία για να απαντήσει η κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου χθες (18/03) στις 5 το απόγευμα, η αστυνομία Ορεστιάδας ενεργοποίησε το μεσημέρι τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ που απεγκλώβισαν τους περίπου 30 Σύρους που είχαν μείνει αβοήθητοι σε νησίδα του Εβρου σχεδόν έξι εικοσιτετράωρα, από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Οι Σύροι μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης του Κυπρίνου και πρόκειται να οδηγηθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Φυλακίου.

«Ευτυχώς, η στάση των ελληνικών αρχών, που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των προσφύγων και φέρεται να συνέβαλε στον πνιγμό ενός 4χρονου παιδιού, μεταβλήθηκε και η περιπέτειά τους έλαβε σήμερα αίσιο τέλος με τη μεταφορά τους και την υπαγωγή τους στις νόμιμες διαδικασίες».

«Οι οργανώσεις μας θα αναλάβουν την περαιτέρω νομική συνδρομή τόσο για τη διαδικασία ασύλου όσο και για τυχόν παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών», αναφέρει μεταξύ άλλων, η «Εφ.Συν.»

Ο πνιγμός του τετράχρονου Αϊμάν Αλ Σαλέχ

Tα θλιβερά «νέα», που φανερώνουν κάτι πολύ παραπάνω από αδιαφορία και απάθεια, έγιναν γνωστά μέσα από ένα βίντεο που εστάλη στις οργανώσεις της εφημερίδας, στο οποίο οι πρόσφυγες ανέφεραν ότι έτρωγαν από τα σκουπίδια που υπήρχαν πεταμένα στη νησίδα από όσους είχαν περάσει από το σημείο, ενώ στο ίδιο βίντεο αναφέρεται ο τραγικός θάνατος του 4χρονου γιου της μίας προσφύγισσας από πνιγμό.

Όπως ενημερώνουν οι πρόσφυγες την εφημερίδα, όταν η αστυνομία τους συνέλαβε στην ελληνική όχθη του Έβρου, τους κράτησε μία μέρα και τους παρέδωσε σε κουκουλοφόρους, που τους οδήγησαν με βάρκα στη νησίδα, όπου και παρέμειναν σχεδόν έξι εικοσιτετράωρα – αφού τους χτύπησαν. Τραγικό θύμα είναι ο τετράχρονος Αϊμάν Αλ Σαλέχ, που έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο νερό, χωρίς να προσπαθήσει κανείς κουκουλοφόρος να τον σώσει , παρά μόνο ένας πρόσφυγας που βούτηξε, αλλά δεν τα κατάφερε.

Στον τραγικό χαμό του τετράχρονου Αϊμάν, αναφέρεται σε ανάρτησή του και ο διασώστης προσφύγων, Ιάσονας Αποστολόπουλος:

«Αϊμάν Αλ Σαλέχ, ετών 4.

Πέθανε μετά από pushback των ελληνικών αρχών που άφησαν 30 Σύρους πρόσφυγες (2 έγκυες γυναίκες και 7 παιδιά), αποκλεισμένους χωρίς φαγητό και νερό για 7 μερόνυχτα σε νησίδα του Έβρου. Καθώς τους επαναπροωθούσαν, το παιδί έπεσε στο ποτάμι και πνίγηκε.

Όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, η αστυνομία τους συνέλαβε στην ελληνική όχθη του Εβρου την Παρασκευή, τους κράτησε μία μέρα και τους παρέδωσε σε κουκουλοφόρους, που τους οδήγησαν με βάρκα στη νησίδα, αφού τους χτύπησαν.

Ο τετράχρονος Αϊμάν Αλ Σαλέχ έχασε την ισορροπία του κι έπεσε στο νερό, χωρίς να προσπαθήσει κανείς κουκουλοφόρος να τον σώσει, παρά μόνο ένας πρόσφυγας που βούτηξε, αλλά δεν τα κατάφερε.

Οι ελληνικές αρχές τελικά τους διέσωσαν μόνο μετά από Εισαγγελική παρέμβαση κι έκδοση ασφαλιστικών μέτρων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ!»

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Αϊμάν Αλ Σαλέχ, ετών 4: Νεκρός μετά από επαναπροώθηση των ελληνικών αρχών στον Έβρο”

  1. Κτηνωδία

    Δυστυχώς βίωσα η ίδια την αδιαφορία των αρχών απέναντι στις οικογένειές προσφύγων, ακόμα και αν κάποια μέλη τους είναι Έλληνες πολίτες. Μάλιστα από τότε που έγινε κυβέρνηση ο Μητσοτάκης η απλή αδιαφορία έγινε προκλητική κτηνωδία…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί