Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Στη Βουλή οι προτάσεις των πυροσβεστών του Ηρακλείου

Στη Βουλή, με την μορφή Αναφοράς προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη, κατατέθηκαν οι προτάσεις του Σωματείου Πυροσβεστών ν. Ηρακλείου «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ ΚΑΜΙΝΩ», έπειτα από πρωτοβουλία του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, με την συνυπογραφή των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.

Με την συγκεκριμένη επιστολή, το Σωματείο Πυροσβεστών ν. Ηρακλείου υπογραμμίζει το ότι οι κατατασσόμενοι υπάλληλοι στα Σώματα Ασφαλείας, διέπονται από διαφορετικούς κανόνες, παρά τα αναφερόμενα περί κοινής ενιαίας νομοθεσίας και ζητούν να υπάρξει η αναγκαία νομοθετική παρέμβαση.

Οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τους Υπουργούς, σχετικά με το εάν προτίθενται να ικανοποιήσουν το αίτημα του Σωματείου Πυροσβεστών.

Οι προτάσεις:

Θέμα: «Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για την ενιαιοποίηση των κανόνων ασφάλισης των  κατατασσομένων στα Σώματα Ασφαλείας από 1/1/2011 και εφεξής» 

Σχετ.: Α) Η Φ10042/40444/1053 από 21-05-2019 εγκύκλιος (ΑΔΑ: 7Μ6Ξ465Θ1Ω-ΦΒΖ) 

Για την αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας, για τους καταταγέντες από την 1-10-1990  έως την 31-12-2010, οι διατάξεις του αρ. 22 παρ. 3 του ν. 3865/2010 εξακολουθούν να ισχύουν και  μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 και συνεπώς, το ποσό για την αναγνώριση του χρόνου  υπηρεσίας των 5 ετών των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, που λογίζεται αυξημένος στο  διπλάσιο με τις διατάξεις του αρ. 40 του π.δ. 169/2007 (μάχιμη πενταετία), συνεχίζει να ανέρχεται  στο ύψος των 39,87€ μηνιαίως. Επίσης, για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, κατά τα  προβλεπόμενα στο αρ. 8 του ν. 4387/2016, ο αναγνωριζόμενος, σύμφωνα με τα ανωτέρω, χρόνος  ασφάλισης συνυπολογίζεται με τον λοιπό χρόνο μόνο για τον καθορισμό του ποσοστού  αναπλήρωσης και δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του μέσου όρου των  συντάξιμων αποδοχών από το 2002 και έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης,  προσθέτοντας τον αναγνωριζόμενο χρόνο της μάχιμης πενταετίας στον συνολικό συντάξιμο χρόνο. 

Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν.3865/2010 ορίζεται ότι οι στρατιωτικοί που  κατατάσσονται για πρώτη φορά από 1.1.2011 και εφεξής, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια  στον κλάδο κύριας σύνταξης του πρ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ως εκ τούτου διέπονται από την κοινή νομοθεσία. 

Με την ανωτέρω σχετική εγκύκλιο του τότε Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης  και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ορίστηκε μεταξύ άλλων ότι: « οι από 1.1.2011 και εφεξής  κατατασσόμενοι υπάλληλοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ.2 του ν.3865/2010 υπάγονται  αυτοδικαίως στον κλάδο κύριας σύνταξης του πρώην ΕΤΑΑ, δύνανται να αναγνωρίσουν ως  διπλάσιες τις υπηρεσίες που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και  Στρατιωτικών συντάξεων(Π.Δ 169/2007)». 

 Ωστόσο, παρά τα παραπάνω αναφερόμενα και τις διευκρινήσεις της ισχύουσας σχετικής  νομοθεσίας, το υφιστάμενο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε απάντηση του στο  εν λόγω ζήτημα αναφέρει ότι «στην ασφαλιστική νομοθεσία του πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν υφίσταται διάταξη  που να προβλέπει την αναγνώριση χρόνων υπηρεσίας στο διπλάσιο και ότι μελετά την εξεύρεση  λύσης στο συγκεκριμένο θέμα με σκοπό την ενιαιοποίηση των κανόνων και για τον κλάδο κύριας  ασφάλισης του ΕΦΚΑ. 

 Έως και σήμερα όμως και ενώ έχουν προηγηθεί επανειλημμένες παρεμβάσεις μας για την  ανάδειξη του εν λόγω ζητήματος και παρά το ότι έχουν αρκετές φορές εισαχθεί και ψηφιστεί από την Βουλή ρυθμίσεις ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού περιεχομένου, δεν έχει προωθηθεί καμία  απολύτως ρύθμιση ή τροπολογία για την εξεύρεση λύσης στο συγκεκριμένο θέμα. 

 Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι έως και σήμερα οι κατατασσόμενοι υπάλληλοι στα  Σώματα Ασφαλείας να διέπονται με διαφορετικούς κανόνες παρά τα διαφορετικώς αναφερόμενα  περί κοινής εναιαίας νομοθεσίας. 

Παρακαλούμε πολύ για τις άμεσες ενέργειες σας και την διευθέτηση του αναφερόμενου στην  παρούσα επιστολή μας ζητήματος. 

Αναμένοντας τις ενέργειες σας, σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί