Βαρδάκης – Θραψανιώτης: «Οι αλιείς χόρτασαν από τα λόγια του Υπουργού για τα λαγοκέφαλα, ωστόσο βρίσκονται ακόμα σε απόγνωση» 

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό των εισβολικών χωροκατακτητικών ειδών στη Μεσόγειο (λαγοκέφαλοι), προχώρησαν 29 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για το θέμα, το αρμόδιο Υπουργείο απαντά ότι είναι σε εξέλιξη ειδικά ερευνητικά προγράμματα για την χαρτογράφηση του πληθυσμού των χωροκατακτητικών ειδών, για τις οικονομικές επιπτώσεις στην αλιεία και τον έλεγχο των πληθυσμών. Ωστόσο έως και σήμερα η εξάπλωση των ειδών, όχι μόνο δεν ελέγχθηκε, αντίθετα, οι πληθυσμοί τους πολλαπλασιάστηκαν. 

Στις 10/03/2022  ο πρόεδρος Αλιέων Νομού Λασιθίου, Λάμπης Τζαράκης, επανέφερε το θέμα, δίνοντας ταυτόχρονα στη δημοσιότητα και σχετικές φωτογραφίες από πρόσφατες «ψαριές» αλιέων. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι το φαινόμενο είναι πλέον καθημερινό, ενώ το τελευταίο διάστημα αλιεύονται πολλά κιλά λαγοκέφαλων, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε σε τέτοια έκταση έως και σήμερα. Τέλος, ο κ. Τζαράκης έκανε έκκληση στους αρμόδιους να ενσκήψουν πάνω από το πρόβλημα αυτό που ταλανίζει τους αλιείς.

Για τους λόγους αυτούς  οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τον αρμόδιο υπουργό να αποσαφηνίσει αν θα προβλεφθεί διαδικασία αποζημίωσης των αλιέων από ζημίες που υφίστανται λόγω της εξάπλωσης εισβολικών χωροκατακτητικών ειδών, αν θα προβεί σε ενέργειες ενημέρωσης των επαγγελματιών, αλλά και των ερασιτεχνών αλιέων για το φαινόμενο και τέλος, σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να υπάρξει ο περιορισμός των πληθυσμών των ειδών αυτών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί