Τα θέματα των σεισμόπληκτων στο επίκεντρο των συναντήσεων του Νίκου Ηγουμενίδη

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο, με τον Σύλλογο “Ελπίδα”, αλλά και με την επιτροπή διεκδίκησης-αποκατάστασης του ιστορικού ναού του Προφήτη Ηλία πραγματοποίησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Ηρακλείου

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο, τους φορείς και συλλόγους της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδος πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Ηγουμενίδης. 

Με κύριο αντικείμενο τα ζητήματα των σεισμόπληκτων της περιοχής και τις ενέργειες που απαιτούνται, αρχικά ο βουλευτής είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Μανώλη Φραγκάκη κατά την διάρκεια της οποίας έγινε εκτενής συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή μετά  τον καταστροφικό σεισμό τον περασμένο Σεπτέμβρη και τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από τη δημοτική αρχή. 

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με το Προεδρείο του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Μινώα Πεδιάδος “Ελπίδα”. Ο Βουλευτής παρέδωσε στο Δήμαρχο και στο προεδρείο του Συλλόγου “Ελπίδα” εγγράφως τις απαντήσεις που δόθηκαν από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών σε συνέχεια εγγράφου του ίδιου του Συλλόγου παρέχοντας αναλυτικές καταστάσεις-πίνακες πρωτοβάθμιων ελέγχων, δευτεροβάθμιων ελέγχων και πρωτόκολλων αυτοψίας επικίνδυνων & ετοιμόρροπων κτηρίων. Ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία των στατιστικών που αποτυπώνουν ανάγλυφα την κωλυσιεργία της Κυβέρνησης στη διεκπεραίωση των αιτήσεων. Τονίστηκε ιδιαίτερα η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής σε συνδυασμό με την αναλγησία που επιδεικνύει συνεχώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. στους σεισμόπληκτους της περιοχής. Όπως σημείωσε, πάνω από το 50%  των αιτήσεων της αρωγής δεν έχουν πάρει καθόλου χρήματα ενώ για όσους έχουν εγκριθεί αποζημιώσεις είναι δεσμευμένες χωρίς να μπορούν να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης. 

Ο Βουλευτής ενημέρωσε επίσης για τη σημερινή (16.3.2022) συνεδρίαση της αρμόδιας Μόνιμης Επιτροπής  Περιφερειών της Βουλής όπου θα συζητηθούν “πολιτικές και δράσεις πρόληψης φυσικών καταστροφών και αντιμετώπισης θεομηνιών”, στα πλαίσια της οποίας ο βουλευτής θα παρέμβει για τα θέματα των σεισμοπλήκτων, και κάλεσε τον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους του Συλλόγου εφόσον το επιθυμούν  να καταθέσουν υπόμνημα με τα προβλήματα της περιοχής και να παρακολουθήσουν  «ζωντανά» τις εργασίες της επιτροπής.

Ο Βουλευτής δεσμεύτηκε με την ιδιότητα του μέλους της εν λόγω Επιτροπής της Βουλής να καταθέσει εγγράφως τα υπομνήματα και όλες τις παρατηρήσεις που θα του παραδοθούν και ότι στην τοποθέτηση του θα αναφερθεί εκτενώς στους σεισμόπληκτους της περιοχής και των προβλημάτων που τους ταλανίζουν .

Επιπλέον, ο Βουλευτής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της επιτροπής διεκδίκησης αποκατάστασης του ιστορικού ναού του Προφήτη Ηλία Αλέξανδρο Κατσαπρακάκη τον οποίο ενημέρωσε για την ερώτηση που κατατέθηκε από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου προς την Υπουργό Πολιτισμού κα. Μενδώνη αναφορικά με την δέσμευση της τον προηγούμενο Νοέμβριο (με επιτόπια παρουσία της στον ερειπωμένο ναό) ότι θα αποκατασταθεί με ευθύνη του Υπουργείου, όπως ήταν αρχικά και στην ίδια θέση.

Παρά τις δεσμεύσεις της Υπουργού δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την ανέγερση του εν λόγω ναού, ο οποίος για τους κατοίκους της περιοχής του Αρκαλοχωρίου αποτελεί ένα βασικό σημείο αναφοράς με ιδιαίτερους συμβολισμούς και επομένως κρίνεται επιτακτική η ανακατασκευή του που θα δώσει μια ανάσα αισιοδοξίας και αναζωογόνησης στους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί