Ουκρανία: Πυρά σε πολυκατοικίες στο κέντρο του Κιέβου – Σε εξέλιξη ο νέος γύρος συνομιλιών

Για 20η ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με απροσδιόριστο αριθμό νεκρών αμάχων και πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Την Τρίτη το μεσημέρι ξεκίνησαν εκ νέου οι επαφές μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ρωσίας. Πρόκειται για την δεύτερη ημέρα του 4ου κύκλου διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, οι πρωθυπουργοί Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας βρίσκονται καθ’ οδόν προς το Κίεβο με τραίνο, προκειμένου να έχουν επαφές με την ουκρανική ηγεσία, εκπροσωπώντας το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ουκρανίας. Στο Κίεβο που επλήγη τουλάχιστον σε τρία διαφορετικά σημεία, στα δυτικά, νότια και στο κέντρο, πολυκατοικίες χτυπήθηκαν και πήραν φωτιά. Ανασύρθηκαν νεκροί και τραυματίες από τα σωστικά συνεργεία.

Υπάρχουν καταγγελίες ότι παρά τις διαπραγματεύσεις μόνο 7 από τους 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους λειτούργησαν για την απομάκρυνση των αμάχων.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε ότι θα αποφανθεί στις 16 Μαρτίου για την προσφυγή της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας ενώ σήμερα επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι αντιπροσωπείες.

Ρωσικά πυρά έπληξαν τουλάχιστον δύο τομείς του Κιέβου όπου βρίσκονται κατοικίες

Ρωσικά πυρά έπληξαν σήμερα το πρωί τουλάχιστον δύο τομείς του Κιέβου όπου βρίσκονται κατοικίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών· οι πρώτες πληροφορίες που έδωσαν κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς, την ώρα που οι μάχες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία επιδιώκει να περικυκλώσει ο ρωσικός στρατός, δεν σταματούν να κλιμακώνονται. Πλήγμα σε δεκαπενταώροφη πολυκατοικία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους που ζούσαν σε αυτή, στη δυτική συνοικία Σβιάτοσιν, ανέφεραν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ενώ προκάλεσε επίσης μεγάλη πυρκαγιά.

«Δύο άψυχα σώματα βρέθηκαν επιτόπου», κατά την ίδια πηγή, ενώ διασώθηκαν 27 άλλοι ένοικοι του κτιρίου. Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν επίσης μέσω Facebook ότι χτυπήθηκε εννιαώροφη πολυκατοικία σε βορειοδυτικό τομέα της ουκρανικής πρωτεύουσας, στη συνοικία Πόντιλ. Προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από πυροσβέστες. Ένα πρόσωπο διακομίστηκε σε νοσοκομείο, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, οι οποίες δεν διευκρίνισαν τι είδους όπλο έπληξε το κτίριο.

Η έκρηξη έσπασε σχεδόν όλα τα παράθυρα του ακινήτου και όλων όσα βρίσκονται γύρω του, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος μετέβη επιτόπου. Αρκετοί κάτοικοι πέταγαν από τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους γυαλιά και συντρίμμια.

Σε χωριστή ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν πως προκλήθηκε πυρκαγιά από ρωσικά πυρά σε σπίτι στη συνοικία Οσοκόρκι, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κιέβου. Το χτύπημα αυτό δεν προκάλεσε θύματα, κατά τις ίδιες πηγές. Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίτερα σήμερα από δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στο κέντρο του Κιέβου.

Οι αρχές του Κιέβου συνέταξαν έναν κατάλογο με τα κτίρια στην ουκρανική πρωτεύουσα που υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας:

  • Δύο κτίρια κατοικιών εννέα και 16 ορόφων στην περιοχή Sviatoshynskyi
  • Ένα 10όροφο κτίριο κατοικιών στην περιοχή Podilskyi
  • Ένα σπίτι στον ιδιωτικό τομέα της συνοικίας Darnytskyi
  • Τμήμα του σταθμού Lukyanivska του μετρό. Η γραμμή του μετρό εξακολουθεί να λειτουργεί

Δείτε live τις εξελίξεις

16: 50 Στόλτενμπεργκ: «Νέα πραγματικότητα ασφάλειας» στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε μια «νέα πραγματικότητα ασφάλειας» στην Ευρώπη, δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι η στρατιωτική θέση του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμη για αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Σύμφωνα με το BBC, αύριο θα συζητηθούν στο ΝΑΤΟ συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας. Σύμφωνα με τον Γ. Στόλτενμπεργκ τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν «ουσιαστικά περισσότερες χερσαίες δυνάμεις» στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας.

«Θα εξετάσουμε επίσης σημαντικές αυξήσεις στις ναυτικές και αεροπορικές μας αναπτύξεις, την ενίσχυση της πυραυλικής και αεράμυνας και επίσης την αύξηση της άμυνας στον κυβερνοχώρο» πρόσθεσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

16:30 Καναδάς: Κυρώσεις εναντίον 15 Ρώσων αξιωματούχων

Την επιβολή κυρώσεων κατά 15 Ρώσων αξιωματούχων οι οποίοι υποστήριξαν την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Καναδάς σύμφωνα με τον Guardian.

Οι νέες κυρώσεις ανακοινώθηκαν πριν από την αναμενόμενη ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καναδικό κοινοβούλιο.

Ο Καναδάς δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω μέτρα σε περίπτωση που η ρωσική ηγεσία δεν αλλάξει πορεία, προειδοποίησε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζόλι.

16:20 Μεγάλη επιχείρηση για την αποχώρηση του Έλληνα πρόξενου από τη Μαριούπολη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού από τη μαρτυρική Μαριούπολη, του γενικού πρόξενου Μανώλη Ανδρουλάκη και του επιτόπιου προσωπικού της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, όπως μετέδωσε το OPEN, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές. 

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ, στα γραφεία του οποίου έχει βρει καταφύγιο ο Έλληνας πρόξενος.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, όλοι τους αναμένεται να κινηθούν με κατεύθυνση τα δυτικά και για λόγους ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν λεπτομέρειες. 

Την είδηση επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

16:16 Μεγαλώνει ο αριθμός των κατοίκων που εγκαταλείπουν την Μαριούπολη

Περίπου 2.000 οχήματα κατόρθωσαν να φύγουν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από την ουκρανική πόλη που βρίσκεται υπό πολιορκία από ρωσικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος.

«Έως τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) δύο χιλιάδες έφυγαν από την πόλη», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, το οποίο δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη-λιμάνι όπου οι συνθήκες είναι καταστροφικές μετά από μέρες βομβαρδισμών και πολιορκίας.

16:10 Ερυθρός Σταυρός: Πάνω από 70 λεωφορεία έτοιμα για την απομάκρυνση αμάχων από το Σούμι

Περισσότερα από 70 λεωφορεία είναι έτοιμα για να απομακρύνουν αμάχους από την πόλη Σούμι στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας. Την επιχείρηση «ασφαλούς διέλευσης» συντονίζει ο Ερυθρός Σταυρός.

«Οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί», δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) εκφράζοντας την ελπίδα ότι σήμερα η επιχείρηση απομάκρυνσης θα ξεκινήσει.

16:07 Πετρέλαιο: Κάτω από τα 100$ το βαρέλι

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου μία εβδομάδα μετά την άνοδό τους σε επίπεδα-ρεκόρ εξαιτίας της γενικευμένης αβεβαιότητα για τον εφοδιασμό εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) υποχωρεί κατά 8% στα 94,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent παράδοσης Μαΐου πέφτει κατά 7,29% στα 98,94 δολάρια το βαρέλι.

16:00 Γαλλία: Προξενική προστασία στην Ρωσίδα δημοσιογράφο που διαμαρτυρήθηκε κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Προξενική προστασία μέσω της γαλλικής πρεσβείας στην Μόσχα προσφέρει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιάνικοβα, η οποία πραγματοποίησε χθες παρέμβαση διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων στο κρατικό κανάλι της Ρωσίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε, κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε κέντρο υποδοχής προσφύγων από την Ουκρανία, ότι θα κινηθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου από την Γαλλία προς τη δημοσιογράφο και ότι στην επόμενη επικοινωνία του με τον Β. Πούτιν θα θέσει το σχετικό ζήτημα.

15:58 Βρετανία: Κυρώσεις εναντίον 370 επιπλέον Ρώσων

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις σε 370 ακόμη Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 50 ολιγαρχών και των οικογενειών τους με συνολική καθαρή περιουσία 100 δισ. λιρών, σύμφωνα με τον Guardian.

Ήδη περισσότερα από 1.000 άτομα υπόκεινται πλέον σε κυρώσεις, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε η Βρετανία αφορούν σε άτομα του στενού πολιτικού κύκλου του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Κυρώσεις αντιμετωπίζουν πλέον ο πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Παράλληλα η βρετανική λίστα με τα ονόματα των ολιγαρχών περιλαμβάνει πλέον τον Μιχαήλ Φρίντμαν, ο οποίος ίδρυσε τον ρωσικό όμιλο Alfa-Group με τον Γερμανό Καν, που επίσης υπόκειται σε κυρώσεις, καθώς και ο στενός σύμμαχος του Πούτιν Πέτρ Αβέν (με την οικογένειά του) ο οποίος ήταν επικεφαλής της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η Βρετανία επέβαλε επιπλέον δασμούς 35% στην εισαγωγή βότκας από τη Ρωσία.

15:55 Με κάθειρξη 15 ετών απειλείται η Μαρίνα Οβσιάνικοβα

Η δημοσιογράφος που εμφανίσθηκε κατά την διάρκεια του τηλεοπτικού δελτίου του προσκείμενου στο Κρεμλίνο Pervy Kanal (Κανάλι 1) πίσω από την τηλεπαρουσιάστρια, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Οχι στον Πόλεμο», κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών.

«Υποθέτω ότι η πελάτις μου Μαρίνα Οβσιάνικοβα, απειλείται από ποινική και όχι διοικητική δίωξη με βάση τον νέο νόμο που προβλέπει κάθειρξη έως και 15 ετών», δήλωσε ο δικηγόρος της Ντανίιλ Μπέρμαν.

«Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα οι αρχές να την μετατρέψουν σε παράδειγμα για να φιμώσουν άλλους διαμαρτυρόμενους», πρόσθεσε τονίζοντας ότι δεν έχει κατορθώσει να συναντήσει την Μαρίνα Οβσιάνικοβα ούτε γνωρίζει πού ακριβώς κρατείται.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν διευκρινίσει τις κατηγορίες που βαρύνουν την 40χρονη Μαρίνα Οβσιάνικοβα που κατάγεται από την Οδησσό και εργαζόταν στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο.

15:46 Ζελένσκι: Nα αναγνωριστεί το γεγονός ότι το Κίεβο δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ

Σε μια δήλωση που έχει τη δική της σημασία προχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι επανέλαβε σήμερα ότι είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί το γεγονός ότι το Κίεβο δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
«Είναι σαφές ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ (…). Για χρόνια ακούγαμε για δήθεν ανοιχτές πόρτες, αλλά ακούγαμε επίσης ότι δεν μπορούμε να μπούμε εκεί. Αυτό είναι αλήθεια και χρειαζόμαστε να το παραδεχτούμε», είπε στη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης που δημιουργήθηκε υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου το 2014 και δεν είναι μόνιμη.

Οι χώρες που συμμετέχουν (εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία) είναι η Δανία, η Ισλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Εσθονία και περιοδικά πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

15:26 Στο Κίεβο τρεις Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί και ένας ΥΠΕΞ

Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβενίας θα παρουσιάσουν ένα πακέτο βοήθειας της ΕΕ για την Ουκρανία στη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Κίεβο σήμερα, όπως δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος του πολωνού πρωθυπουργού Μίχαλ Ντβορτσίκ προσθέτοντας ότι οι ηγέτες θα μιλήσουν για λογαριασμό της ΕΕ.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα θα βρεθεί και υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας που θα συναντηθεί με μέλη της κυβέρνησης της Ουκρανίας. 

14:47 Μαζική υλοτόμηση ουκρανικών δασών προς όφελος των Ρώσων;

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει τη μαζική υλοτόμηση των ουκρανικών δασών με σκοπό να πωληθεί ως ξυλεία στη Ρωσία σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε από τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο η πληροφορία προκύπτει από επιστολή του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, προς τον Ρώσο πρόεδρο.

Η επιστολή αναφέρεται στο θέμα της «δυνατότητας κοπής» δένδρων σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες. Τα χρήματα από την πώληση που θα συγκεντρωθούν πα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του ρωσικού στρατού.

14:13 Τέσσερις οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές στην ουκρανική πρωτεύουσα σήμερα το πρωί αυξήθηκε σε τέσσερις, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου.

Μια σειρά ρωσικών επιδρομών σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, έπληξε μια κατοικημένη γειτονιά στο Κίεβο το πρωί της Τρίτης, προκαλώντας τεράστια φωτιά σε μια πολυκατοικία 15 ορόφων.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν.

14:02 Οι ισπανικές αρχές δέσμευσαν θαλαμηγό Ρώσου ολιγάρχη

Οι ισπανικές αρχές δέσμευσαν σήμερα την θαλαμηγό «Lady Anastasia», που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Αλεξάντρ Μιχέγεφ, δήλωσε στο Reuters αστυνομική πηγή.

Στην θαλαμηγό δεν επιτρέπεται να αποπλεύσει από την μαρίνα του Πορτ Αδριάνο στην Μαγιόρκα, όπου είναι αγκυροβολημένη, σύμφωνα με την πηγή της αστυνομίας.

Οι ισπανικές αρχές έδρασαν εναρμονίστηκαν με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων ενός καταλόγου πλούσιων Ρώσων που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

13.54 Κοντά στα τρία εκατομμύρια οι πρόσφυγες από την Ουκρανία

Μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν οι προσφυγικές ροές από την εμπόλεμη Ουκρανία. Μόνο τα παιδιά που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τις τελευταίες 20 ημέρες αγγίζουν το 1.500.000, δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της Unicef στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ από τη Γενεύη.

Συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν φύγει από την Ουκρανία ξεπερνά τα 2,95 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Αυτή η κρίση, σε ό,τι αφορά την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται και την κλίμακά της, είναι πρωτοφανής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε ο Έλντερ.

Ο εκπρόσωπος της Unicef υπογράμμισε ότι αυτά τα παιδιά «διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να πέσουν θύματα χωρισμού, βίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και διακίνησης».

Από τους σχεδόν 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, οι 157.000 είναι πολίτες άλλων χωρών, διευκρίνισε ο ΔΟΜ.

Η Πολωνία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό των προσφύγων, σχεδόν τους μισούς. Σύμφωνα με την UNHCR, 1,79 εκ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταφύγει στη χώρα μέχρι στιγμής από τις 24 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Μολδαβία έχουν υποδεχθεί επίσης Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ περίπου 300.000 έχουν κατευθυνθεί προς τη δυτική Ευρώπη προκειμένου να ενωθούν με συγγενείς ή φίλους που ζουν εκεί.

13.40 Πυρά μέσα στην πόλη του Τσερνίχιβ ενώ σωστικά συνεργεία απεγκλωβίζουν αμάχους

Το Nexta παρουσιάζει βίντεο από βομβαρδισμό του Τσερνίχιβ, κατά τα φαινόμενα από τις ρωσικές δυνάμεις, την ώρα που ουκρανικά σωστικά συνεργεία εκκενώνουν συγκρότημα κατοικιών που έχει πληγεί.

13:35 Ο Τσαβούσογλου πάει στη Μόσχα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα επισκεφθεί τη Μόσχα την Τετάρτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους διπλωματική πηγή.

Να σημειώσουμε πως χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας.

13:32 Χιλιάδες Σύροι εθελοντές στρατολογούνται από τη Ρωσία

Περίπου 40.000 μαχητές από τον συριακό στρατό και τις συμμαχικές πολιτοφυλακές έχουν εγγραφεί για να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας στην Ουκρανία δήλωσε, την Τρίτη, ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ρώσοι αξιωματικοί, που αναπτύχθηκαν στη Συρία στο πλαίσιο της επέμβασης της Μόσχας το 2015 για την υποστήριξη του καθεστώτος στη Δαμασκό, ενέκριναν την υποψηφιότητα 22.000 από αυτούς, σύμφωνα με τον Ραχμάν.

Αυτοί οι μαχητές προέρχονται από μονάδες του τακτικού συριακού στρατού και πολιτοφυλακές. Έχουν εμπειρία μαχών σε αστικές περιοχές και εκπαιδεύονταν από τους Ρώσους, σύμφωνα με το παρατηρητήριο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου ότι οι εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Συρία, είναι ευπρόσδεκτοι να πολεμήσουν στο πλευρό του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

13.20 Σε εξέλιξη η δεύτερη ημέρα διαπραγματεύσεων του 4ου γύρου

Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης και εν αναμονή της άφιξης τριών πρωθυπουργών χωρών μελών της ΕΕ στο Κίεβο, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ρωσίας, στο πλαίσιο του 4ου γύρου επαφών που ξεκίνησε χτες μέσω τηλεδιάσκεψης.

12:59 «Χουλιγκανισμός» για το Κρεμλίνο η ενέργεια της δημοσιογράφου, Μαρίνα Οβσιάνικοβα

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «χουλιγκανισμό» την ενέργεια της δημοσιογράφου, Μαρίνα Οβσιάνικοβα, η οποία εμφανίστηκε απροειδοποίητα στο δελτίο ειδήσεων που μεταδιδόταν ζωντανά από το κρατικό ρωσικό δίκτυο Channel One κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Όχι στον Πόλεμο».

«Σχετικά με αυτή τη γυναίκα, αυτό είναι χουλιγκανισμός», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

12.50 Καθ’ οδόν προς το Κίεβο σιδηροδρομικώς οι τρεις πρωθυπουργοί της ΕΕ

Επιβιβάστηκαν και αναχώρησαν το πρωί με αμαξοστοιχία που θα τους μεταφέρει στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας, όπως έκανε γνωστό η πολωνική πλευρά.

12.43 Σειρήνες ηχούν στο Κίεβο νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης

Η πληροφορία δημοσιοποιείται σε ουκρανικούς λογαριασμούς στα social media. Προηγήθηκε πανουκρανικός αεροπορικός συναγερμός, ενώ αναμένεται η άφιξη των πρωθυπουργών Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας.

12.40 Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι ελέγχουν πλήρως Χερσώνα και εκβολές του Δνείπερου

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της περιοχής της Χερσώνας στην νότια Ουκρανία. Μία τέτοια εξέλιξη οδηγεί σε πλήρη έλεγχο των εκβολών του Δνείπερου και επιτρέπει την προώθηση δυνάμεων για τον πλήρη έλεγχο του Μιλοκάεφ και ακόμη δυτικότερα του λιμανιού της Οδησσού.

12.33 Σε γενικό αντιαεροπορικό συναγερμό ολόκληρη η Ουκρανία

Η απόφαση έγινε γνωστή αργά το πρωί της Τρίτης. Πιθανώς συνδέεται με το ότι αναμένονται στο Κίεβο για συναντήσεις με την ουκρανική ηγεσία οι πρωθυπουργοί Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας, εκπροσωπώντας το Συμβούλιο της Ευρώπης.

12.40 Ρωσικά πλήγματα στο αεροδρόμιο του Ντνίπρο

Ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το αεροδρόμιο του Ντνίπρο στα νότια περίχωρα της τρίτης σε μέγεθος πόλης της χώρας. Ο ένας προκάλεσε σημαντικές καταστροφές σε αεροδιάδρομο, ενώ ο άλλος χτύπησε ένα τέρμιναλ του αεροδρομίου.

12.30 Ρωσικό σχέδιο αποψίλωσης δασών καταγγέλλουν οι Ουκρανοί

Οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας δημοσιεύουν έγγραφα που όπως υποστηρίζουν είναι επιστολή του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε αυτή κατά την ίδια πηγή ζητείται άδεια προκειμένου να πραγματοποιηθεί μαζική υλοτόμηση δασών και πρακτικά αποψίλωση ουκρανικών εκτάσεων. Η ξυλεία που δεν θα χρησιμοποιηθεί από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα πωλείται προκειμένου να συγκεντρωθούν επιπλέον κεφάλαια για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται σε ουκρανικό έδαφος, πάντα κατά τους Ουκρανούς.

12.20 Νέα προειδοποίηση της Ουκρανίας προς την Ευρώπη

Δεν είναι μια απλή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι πόλεμος κατά της Ευρώπης, το νέο βίντεο-μήνυμα της Ουκρανίας που ζητά να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφός της, για να αντιμετωπίσει την επίθεση.

12.15 Τέταρτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Επεκτείνεται ακόμη περισσότερο το εύρος των κυρώσεων των χωρών της ΕΕ κατά της ρωσικής οικονομίας, καθώς συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες να σταματήσουν οι επιθετικές επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος.

Όπως έγινε γνωστό, εγκρίθηκαν οι παρακάτω απαγορεύσεις:

  • εισαγωγής ρωσικού χάλυβα και σιδήρου στην ΕΕ
  • επενδύσεων, χορήγησης τεχνολογίας ή εξοπλισμού, παροχής υπηρεσιών έρευνας, εξαγωγής ή διαχείρισης πρώτων υλών στον ρωσικό ενεργειακό κλάδο
  • παροχής υπηρεσιών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σε Ρώσους ιδιώτες και επιχειρήσεις
  • εξαγωγής ειδών πολυτελείας στη Ρωσία

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν συνολικά ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων που στοχοποιεί πάνω από 600 Ρώσους, τα ονόματα των οποίων δεν δημοσιοποιήθηκαν άμεσα. Πρόκειται για «ολιγάρχες», λομπίστες και στελέχη του μηχανισμού προπαγάνδας του Κρεμλίνου, καθώς και κρίσιμων επιχειρήσεων στην πολιτική και στρατιωτική αεροπορία, την ναυπηγική και τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Παράλληλα, η αφαίρεση του καθεστώτος της «πιο προτιμώμενης χώρας» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου θα επιτρέψει στις 27 χώρες μέλη να επιβάλλουν υψηλότερους δασμούς σε όλα τα ρωσικά προϊόντα, σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λε Μερ.

12:11 Δραματικές ώρες για την Μαριούπολη

Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς στην πολιορκημένη πόλη στις ακτές της αζοφικής θάλασσας από τα πλέον επίσημα χείλη. Σύμβουλος του δημάρχου της πόλης ισχυρίστηκε πως έως και 20.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν σκοτωθεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

«Πριν από τέσσερις ημέρες, μιλήσαμε για ένα ‘αισιόδοξο’ σενάριο – περίπου 10.000 θύματα. Αλλά με την αυξημένη ένταση και τη βαρβαρότητα που έχει πολλαπλασιαστεί μπορούμε να πούμε ότι ο αριθμός των θυμάτων πλησιάζει ήδη τις 20.000», είπε ο Πέτρο Αντριουσένκο στην ουκρανική ιστοσελίδα Pravda.

Η Μαριούπολη έχει περικυκλωθεί και πολιορκείται επί ημέρες από τις ρωσικές δυνάμεις.

12:04 Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλιτσκό, ενημέρωσε πως σήμερα από τις 08.00 μ.μ. έως το πρωί (στις 7) της 17ης Μαρτίου (35 ώρες) απαγορεύεται η κίνηση στην πόλη .

Απαγορεύεται η κίνηση στην πόλη χωρίς ειδική κάρτα ενώ επιτρέπεται στους πολίτες να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για να πάνε σε καταφύγια σύμφωνα με τις αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας.

11:46 Η Κίνα διαψεύδει τους Αμερικανούς

Η Κίνα διέψευσε τους ισχυρισμούς Αμερικανών αξιωματούχων ότι η Ρωσία της ζήτησε στρατιωτική βοήθεια για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι διαδίδει «κακόβουλη παραπληροφόρηση» που κινδυνεύει να οξύνει τη σύγκρουση.

«Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα διαδώσει κακόβουλη παραπληροφόρηση εναντίον της Κίνας στο θέμα της Ουκρανίας», ανέφερε η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο σε ανακοίνωσή της προς το Reuters.

«Η Κίνα διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών» υποστήριξε.

«Πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να αμβλυνθεί η κατάσταση, αντί να προσθέσουμε λάδι στη φωτιά και να εργαστούμε προς μια διπλωματική διευθέτηση, αντί να κλιμακώνουμε περαιτέρω την κατάσταση», πρόσθεσε.

«Δεν επηρεαζόμαστε»

Παράλληλα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του αρνείται να επηρεαστεί από τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

«Η Κίνα δεν συμμετέχει στην κρίση (στην Ουκρανία) και ακόμη λιγότερο επιθυμεί να επηρεαστεί από τις κυρώσεις», επεσήμανε ο Ουάνγκ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Σύμφωνα με τον Ουάνγκ, το Πεκίνο «αντιτίθεται στην προσφυγή στις κυρώσεις για την επίλυση των προβλημάτων, κυρίως στις μονομερείς κυρώσεις που δεν βασίζονται στο διεθνές δίκαιο».

11:29 Σε κρίσιμο σταυροδρόμι ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε την Τρίτη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σε συμφωνία στις συνομιλίες με τη Ρωσία είτε σε μια νέα ρωσική επίθεση.

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Ή θα συμφωνήσουμε στις τρέχουσες συνομιλίες ή οι Ρώσοι θα εξαπολύσουν μια νέα επίθεση και μετά θα υπάρξουν ξανά συνομιλίες», δήλωσε ο Oleksiy Arestovych.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας που είπε ότι «ελπίζει» οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να προχωρήσουν προς θετική κατεύθυνση.

11:19 Οι πρωθυπουργοί της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας θα ταξιδέψουν σήμερα στο Κίεβο

Οι πρωθυπουργοί της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας θα ταξιδέψουν σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

«Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να επιβεβαιωθεί η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη σύσσωμης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εθνική κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Ο σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι επίσης να παρουσιαστεί ένα ευρύ πακέτο στήριξης για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς», έγραψε ο Φιάλα.10:38

10.38 Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Η δημοσιογράφος που άνοιξε αντιπολεμικό πλακάτ στη Ρωσική τηλεόραση

Στο βιογραφικό της στο Instagram, η 44χρονη Μαρίνα Οβσιανίκοβα περιγράφει τον εαυτό της ως «ευτυχισμένη μητέρα». Στις αναρτήσεις της στα social media, εμφανίζεται συνεχώς με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη της, με τα δύο μικρά της παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Να παίζουν, να γελάνε. Μια χαρούμενη οικογένεια, από την οποία δεν λείπει και ένα υπέροχο Γκόλντεν Ριτρίβερ, που εμφανίζεται επίσης να τρέχει γύρω γύρω, στις περισσότερες φωτογραφίες.

Η Μαρίνα υποχρέωσε όμως όλον τον κόσμο να αναρωτηθεί ποια ήταν αυτή η γενναία γυναίκα που δεν δίστασε να διακόψει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ρωσικής τηλεόρασης για να φωνάξει «όχι στον πόλεμο». Εμφανίστηκε ξαφνικά πίσω από την παρουσιάστρια των ειδήσεων Εκατερίνα Αντρέγεβα κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε: «Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Εδώ σας λένε ψέματα». Φώναξε επίσης δυνατά πολλές φορές: «Όχι στον πόλεμο, όχι στον πόλεμο, όχι στον πόλεμο!», πριν φυσικά, διακοπεί η ζωντανή μετάδοση του δελτίου και εμφανιστούν στις οθόνες φωτογραφίες από ένα νοσοκομείο.

Η Μαρίνα συνελήφθη και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης επειδή έδειξε δημόσια την αντίθεσή της στην εισβολή στην Ουκρανία. Ποια είναι όμως αυτή η γυναίκα, η χειρονομία της οποίας συγκλόνισε όλον τον κόσμο;

Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα είναι Ρωσίδα πολίτης και κατοικεί στη Μόσχα. Είναι τηλεοπτική παραγωγός στο Channel One, ένα δημοφιλές, δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο. Στη σελίδα της στο Facebook, αναφέρει ότι σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Kuban στη Ρωσία, μια δημόσια σχολή που βρίσκεται στην πόλη Κρασνοντάρ, πριν ενταχθεί στη Ρωσική Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης και Εθνικής Οικονομίας. (RANEPA), από την οποία αποφοίτησε το 2005.

Η Μαρίνα είχε φροντίσει μάλιστα να προαναγγείλει την πράξη της, με ένα βιντεσκοπημένο μήνυμα που δημοσιεύτηκε μετά την κίνηση διαμαρτυρίας. Στο βίντεο, η Ρωσίδα τηλεοπτική παραγωγός φοράει ένα κολιέ στα χρώματα της Ουκρανίας στο λαιμό της. Όπως λέει, μετάνιωσε που συμμετείχε στη διάδοση της «προπαγάνδας του Κρεμλίνου» δουλεύοντας σε ένα μέσο ενημέρωσης που συνδέεται με το ρωσικό κράτος για αρκετά χρόνια. «Ντρέπομαι για αυτό τώρα», τονίζει η Οβσιανίκοβα. «Ο πατέρας μου είναι Ουκρανός, η μητέρα μου Ρωσίδα. Δεν υπήρξαν ποτέ εχθροί. Το κολιέ που φοράω είναι σύμβολο της ανάγκης η Ρωσία να σταματήσει αμέσως αυτόν τον αδελφοκτόνο πόλεμο».

Η σελίδα της στο Facebook καλύπτεται πλέον με μηνύματα συμπαράστασης από χρήστες του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, που την ευχαριστούν και την αποκαλούν «ηρωίδα». Η τελευταία φωτογραφία που δημοσίευσε, στις 13 Μαρτίου, μια selfie στην οποία πρόσθεσε την εικονογράφηση ενός περιστεριού, σύμβολο της ειρήνης, είχε σήμερα το πρωί πάνω από 100.000 «likes».

10:18 Τέταρτο πακέτο κυρώσεων από την ΕΕ στη Ρωσία

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. 

  • Απαγόρευση εισαγωγής από την ΕΕ για μια σειρά προϊόντων χάλυβα.
  • Απαγόρευση νέων επενδύσεων στον ρωσικό ενεργειακό τομέα με περιορισμένες εξαιρέσεις για την πυρηνική ενέργεια και τη μεταφορά ορισμένων ενεργειακών προϊόντων στην ΕΕ.
  • Απαγόρευση εξαγωγών από την ΕΕ σε προϊόντα πολυτελείας (π.χ. πολυτελή αυτοκίνητα, κοσμήματα).
  • Απαγόρευση της αξιολόγησης της Ρωσίας και των ρωσικών εταιρειών από τους αρμόδιους οργανισμούς της ΕΕ με αποτέλεσμα να χάσουν ακόμη περαιτέρω την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές εντός Ευωπαϊκής Ένωσης.

10:17 Στη Μόσχα ο Αμπράμοβιτς;

Ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς εθεάθη στο Ισραήλ και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το τζετ του (LX-RAY) πέταξε από το Τελ Αβίβ στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στη Μόσχα.

Να σημειώσουμε πως το πολυτελές τζετ του Αμπράμοβιτς έχει βρεθεί στο στόχαστρο των Βρετανικών κυρώσεων.

10:05 Εννέα ανθρωπιστικούς διαδρόμους ανοίγει η Ουκρανία

Η Ουκρανία σκοπεύει να ανοίξει σήμερα εννέα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να απομακρύνει αμάχους από περιοχές που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις και θα προσπαθήσει να παραδώσει ανθρωπιστικές προμήθειες στη Μαριούπολη, η οποία έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

10:03 Εικόνες φρίκης

Ο αποσταλμένος της Bild στο Κίεβο μεταφέρει εικόνες από τη νέα επίθεση τα ξημερώματα στο Κίεβο . «Στο στόχαστρο έγινε και πάλι κτίριο κατοικιών», μεταδίδει.

09:50 Οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία στην Ελλάδα

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (14/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 571 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 198 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 346
  • Από Ευζώνους: 49
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 49
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 82 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 45

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 9.875 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 3.201 ανήλικοι.

09:48 Υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο η Χερσώνα

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένοφ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τον πλήρη έλεγχο όλων των εδαφών στη Χερσώνα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

09:34 Νέος δήμαρχος στη Μελιτόπολη

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας (MoD) αναφέρει ότι η Ρωσία φέρεται να έχει τοποθετήσει δικό της δήμαρχο στη Μελιτόπολη μετά την φερόμενη απαγωγή του προκατόχου του την Παρασκευή.

09:24 Δυο νεκροί από το πλήγμα σε δεκαπενταώροφη πολυκατοικία

Τουλάχιστον δύο νεκροί είναι ο απολογισμός από την επίθεση σε δεκαπενταώροφη πολυκατοικία στο Κίεβο. Σε ρωσικά πυρά αποδίδουν την εξέλιξη οι ουκρανικές αρχές με τις μάχες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία επιδιώκει να περικυκλώσει ο ρωσικός στρατός, να μην σταματούν.

«Δύο άψυχα σώματα βρέθηκαν επιτόπου», ανέφεραν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ενώ διασώθηκαν 35 άλλοι ένοικοι του κτιρίου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης, μέσω Facebook, ότι χτυπήθηκε και εννιαώροφη πολυκατοικία σε βορειοδυτικό τομέα της ουκρανικής πρωτεύουσας. Προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από πυροσβέστες. Ένα πρόσωπο διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Σε χωριστή ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν πως προκλήθηκε πυρκαγιά από ρωσικά πυρά σε σπίτι στη συνοικία Οσοκόρκι, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κιέβου. Το χτύπημα αυτό δεν προκάλεσε θύματα, κατά τις ίδιες πηγές.

08:55 Συνέχεια στις διαπραγματεύσεις

Ο τέταρτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία συνεχίζονται σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να δηλώνει αργά χθες συγκρατημένη αισιοδοξία. Η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών «είναι δύσκολη αλλά συνεχίζεται», ανέφερε στο Twitter ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και διαπραγματευτής, Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

08:47 Φονικές εκρήξεις στο Κίεβο

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου. 

Εικόνες που μεταφέρουν τα διεθνή πρακτορεία δείχνουν μια πολυώροφη πολυκατοικία να έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες.

Ρωσικά πυρά έπληξαν το πρωί τουλάχιστον δύο τομείς του Κιέβου όπου βρίσκονται κατοικίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές αν τα χτυπήματα προκλήθηκαν από ρωσική πυραυλική επίθεση ή αν οφειλόταν στις συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας της ουκρανικής πρωτεύουσας.

08:46 Πέφτει στα 100 δολάρια η τιμή του Brent

Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 5% και πλέον σήμερα στα 97,13 δολάρια, ενώ η τιμή του βαρελιού του Brent Βόρειας Θάλασσας έπεσε κατά 6% στα 100,54 δολάρια, μία εβδομάδα μετά την άνοδό τους σε επίπεδα-ρεκόρ εξαιτίας της γενικευμένης αβεβαιότητα για τον εφοδιασμό εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

08:45 Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο Τσερνόμπιλ

Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, μετέδωσε σήμερα το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 24, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Χθες Δευτέρα η ουκρανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, η Ukrenergo, ανέφερε πως η εγκατάσταση βασιζόταν σε γεννήτριες που δουλεύουν με πετρέλαιο ντίζελ, διότι το δίκτυο στην περιοχή υπέστη εκ νέου ζημιές.

08:34 Τα σενάρια για τον τερματισμό του πολέμου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό να έχει τελειώσει στις αρχές του Μαΐου, όταν θα εξαντληθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία για να συνεχίσει την επίθεσή της στη γειτονική της χώρα, έκρινε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

«Νομίζω πως όχι αργότερα από τον Μάιο, τις αρχές Μαΐου, θα έχουμε ειρηνευτική συμφωνία, ίσως πολύ νωρίτερα, θα δούμε», είπε ο σύμβουλος της προεδρίας.

«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι: είτε θα συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία πολύ γρήγορα, μέσα σε μία ως δύο εβδομάδες, με απόσυρση των στρατευμάτων και των πάντων, ή θα γίνει μια προσπάθεια να μαζευτούν μερικοί, ας πούμε, Σύροι, για τον δεύτερο γύρο (…)» πρόσθεσε εκτιμώντας πως ακόμα και στο δεύτερο σενάριο οι Ουκρανοί θα νικήσουν.

Όμως ακόμη και αφού υπογραφτεί ειρηνευτική συμφωνία, είναι πιθανό να συνεχιστούν εχθροπραξίες σε μικρότερη κλίμακα για άλλον έναν χρόνο, είπε ο Αρεστόβιτς σε ένα σενάριο που θέλει μακρά διάρκεια μαχών.

08:33 Πιθανή μια επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες με τους ηγέτες των υπολοίπων κρατών-μελών του NATO για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με αμερικανικές και άλλες πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με τρεις από τις πηγές, ο κ. Μπάιντεν σκοπεύει να συναντηθεί με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών του NATO στις Βρυξέλλες την 23η Μαρτίου, ωστόσο επισήμαναν ότι οι σχεδιασμοί του Λευκού Οίκου βρίσκονται ακόμη υπό οριστικοποίηση και μπορεί να μεταβληθούν ανάλογα με την πορεία του πολέμου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί