Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Η δημοσιογράφος που άνοιξε αντιπολεμικό πλακάτ στη Ρωσική τηλεόραση

Στο βιογραφικό της στο Instagram, η 44χρονη Μαρίνα Οβσιανίκοβα περιγράφει τον εαυτό της ως «ευτυχισμένη μητέρα». Στις αναρτήσεις της στα social media, εμφανίζεται συνεχώς με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη της, με τα δύο μικρά της παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Να παίζουν, να γελάνε. Μια χαρούμενη οικογένεια, από την οποία δεν λείπει και ένα υπέροχο Γκόλντεν Ριτρίβερ, που εμφανίζεται επίσης να τρέχει γύρω γύρω, στις περισσότερες φωτογραφίες.

Η Μαρίνα υποχρέωσε όμως όλον τον κόσμο να αναρωτηθεί ποια ήταν αυτή η γενναία γυναίκα που δεν δίστασε να διακόψει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ρωσικής τηλεόρασης για να φωνάξει «όχι στον πόλεμο». Εμφανίστηκε ξαφνικά πίσω από την παρουσιάστρια των ειδήσεων Εκατερίνα Αντρέγεβα κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε: «Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Εδώ σας λένε ψέματα». Φώναξε επίσης δυνατά πολλές φορές: «Όχι στον πόλεμο, όχι στον πόλεμο, όχι στον πόλεμο!», πριν φυσικά, διακοπεί η ζωντανή μετάδοση του δελτίου και εμφανιστούν στις οθόνες φωτογραφίες από ένα νοσοκομείο.

Η Μαρίνα συνελήφθη και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης επειδή έδειξε δημόσια την αντίθεσή της στην εισβολή στην Ουκρανία. Ποια είναι όμως αυτή η γυναίκα, η χειρονομία της οποίας συγκλόνισε όλον τον κόσμο;

Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα είναι Ρωσίδα πολίτης και κατοικεί στη Μόσχα. Είναι τηλεοπτική παραγωγός στο Channel One, ένα δημοφιλές, δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο. Στη σελίδα της στο Facebook, αναφέρει ότι σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Kuban στη Ρωσία, μια δημόσια σχολή που βρίσκεται στην πόλη Κρασνοντάρ, πριν ενταχθεί στη Ρωσική Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης και Εθνικής Οικονομίας. (RANEPA), από την οποία αποφοίτησε το 2005.

Η Μαρίνα είχε φροντίσει μάλιστα να προαναγγείλει την πράξη της, με ένα βιντεσκοπημένο μήνυμα που δημοσιεύτηκε μετά την κίνηση διαμαρτυρίας. Στο βίντεο, η Ρωσίδα τηλεοπτική παραγωγός φοράει ένα κολιέ στα χρώματα της Ουκρανίας στο λαιμό της. Όπως λέει, μετάνιωσε που συμμετείχε στη διάδοση της «προπαγάνδας του Κρεμλίνου» δουλεύοντας σε ένα μέσο ενημέρωσης που συνδέεται με το ρωσικό κράτος για αρκετά χρόνια. «Ντρέπομαι για αυτό τώρα», τονίζει η Οβσιανίκοβα. «Ο πατέρας μου είναι Ουκρανός, η μητέρα μου Ρωσίδα. Δεν υπήρξαν ποτέ εχθροί. Το κολιέ που φοράω είναι σύμβολο της ανάγκης η Ρωσία να σταματήσει αμέσως αυτόν τον αδελφοκτόνο πόλεμο».

Η σελίδα της στο Facebook καλύπτεται πλέον με μηνύματα συμπαράστασης από χρήστες του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, που την ευχαριστούν και την αποκαλούν «ηρωίδα». Η τελευταία φωτογραφία που δημοσίευσε, στις 13 Μαρτίου, μια selfie στην οποία πρόσθεσε την εικονογράφηση ενός περιστεριού, σύμβολο της ειρήνης, είχε σήμερα το πρωί πάνω από 100.000 «likes».

Πρώην κολυμβήτρια

Η Μαρίνα δεν θεωρεί το εαυτό της «ηρωίδα». Εκτός από τη δουλειά της  τηλεόραση ,γράφει με υπερηφάνεια  στη σελίδα της στο Facebook  ότι είναι «αστέρι της κολύμβησης». Ξεκίνησε να κολυμπά από 6 ετών, για να μετάσχει στη συνέχεια ως έφηβη σε σχολικά και αργότερα σε πανεπιστημιακά πρωταθλήματα. Δεν περιορίστηκε όμως στις πισίνες. Αρχισε να κολυμπά σε ποτάμια και ανοιχτές θάλασσες. Σύμφωνα με τα κοινωνικά της δίκτυα, έχει ήδη κολυμπήσει στον Βόλγα και στα στενά του Βοσπόρου. Πάνω απ` όλα όμως η Μαρίνα υπερηφανεύεται γιατί είναι «ευτυχισμένη μητέρα».

Τώρα, η Μαρίνα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εκτίσει 15 χρόνια στη φυλακή, λόγω της αντιπολεμικής της δράσης. Αυτό προβλέπει ο νέος ρωσικός νόμος, που ποινικοποιεί αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ψευδείς πληροφορίες» με στόχο τον ρωσικό στρατό.

naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί