Λαϊκή Συσπείρωση: Κυβέρνηση, περιφέρεια και δημοτικές αρχές δεν έχουν κανένα άλλοθι για την πλήρη εγκατάλειψη του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης

Επερώτηση για να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, καταγγέλλοντας την πλήρη εγκατάλειψη του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης (ΙΑΚ) στα Χανιά.

Στην επερώτηση αναφέρεται:

Κυβέρνηση, περιφέρεια και δημοτικές αρχές δεν έχουν κανένα άλλοθι για την πλήρη εγκατάλειψη του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης (ΙΑΚ) στα Χανιά.

           Προς τον κ. Περιφερειάρχη,

  1. Με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων και την αποδοχή της κατάστασης από περιφέρεια και δημοτικές αρχές,  το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (Ι.Α.Κ) στα Χανιά, που αποτελεί περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους,  αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις και σοβαρά προβλήματα. 
  2. Μολονότι θεωρείται το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο από τα περιφερειακά αρχεία της χώρας σε αριθμό και πλούτο εγγράφων και άλλων ντοκουμέντων, με 100 χρόνια ζωής και προσφοράς,  οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, υποδομές και σε κρατική χρηματοδότηση, παρεμποδίζουν τη λειτουργία του. Δυσχεραίνουν  το έργο που επιτελεί για την ανάδειξη των αρχειακών θησαυρών και την απόδοσή τους στην επιστημονική και άλλη έρευνα. 
  3. Μάλιστα, είναι τέτοια η απαξίωσή του και η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, ώστε το Ι.Α.Κ να έχει σταματήσει να παραλαμβάνει αρχεία,  λόγω έλλειψης χώρου στο κτίριο που στεγάζεται.  Κτίριο για χρόνια ασυντήρητο, το οποίο δεν πληροί τις προϋποθέσεις φύλαξης του πολύτιμου αρχειακού υλικού, που κινδυνεύει εκτεθειμένο στην υγρασία, «στοιβαγμένο» ακόμη και στους διαδρόμους μεταξύ των αρχειοστασίων και ουσιαστικά αφύλακτο, με σοβαρές  ελλείψεις προστασίας. 
  4. Επιπλέον, το προσωπικό της υπηρεσίας του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης είναι ανεπαρκέστατο, αφού υπάρχουν μόνο τρεις εργαζόμενοι, που εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, ενώ καν δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας. Εκτός των παραπάνω, το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, δεν χρηματοδοτεί τις ανάγκες για τα λειτουργικά έξοδα, με αποτέλεσμα να λείπουν ακόμη και τα στοιχειώδη, ενώ κατά καιρούς υπήρξαν προβλήματα και με την πληρωμή των ενοικίων, των λογαριασμών τηλεφώνου, ρεύματος κτλ .
  5. Μαζί με την ευθύνη των κυβερνήσεων γι’ αυτή την ντροπιαστική κατάσταση,  ευθύνη έχει και η περιφερειακή αρχή που φαίνεται να αδιαφορεί και να μη διεκδικεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις απρόσκοπτης λειτουργίας του Ι.Α.Κ, συγκαλύπτοντας έτσι τις ευθύνες του κεντρικού κράτους και αφήνοντας εκτεθειμένους πολύτιμους αρχειακούς θησαυρούς. 
  6. Η Λαϊκή Συσπείρωση κρίνει επιβεβλημένο η περιφέρεια να πάρει θέση (όχι φραστικής, αλλά έμπρακτης στήριξης), με διεκδίκηση  από την κυβέρνηση για:
  • Στελέχωσή του Ι.Α.Κ. με όλο το απαραίτητο μόνιμο εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό και την πλήρη κάλυψη όλων των λειτουργικών του αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στήριξη της ψηφιοποίησης του αρχειακού του υλικού.
  • Άμεση συντήρηση του υπάρχοντος κτιρίου στέγασης του ΙΑΚ, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ασφαλούς φύλαξης του πολύτιμου αρχειακού υλικού και κατάλληλες συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους. Παράλληλα, εξεύρεση κατάλληλου χώρου και ανέγερση νέου κτιρίου για τη στέγαση του ΙΑΚ, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις εύρυθμης λειτουργίας του και απρόσκοπτης πρόσβασης του κρητικού λαού.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ -ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ-ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί