16η ημέρα της εισβολής: Πληροφορίες για εισβολή της Λευκορωσίας στην Ουκρανία- Οι Ρώσοι πλησιάζουν σε Οδησσό και Κίεβο

Εισβολή των Λευκορώσων ακόμη και σήμερα το βράδυ, «βλέπει» το Κίεβο, και μάλιστα τοποθετεί την επίθεση περίπου στις 21.00 ώρα Ελλάδας – Διπλωματικό ναυάγιο στη συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία, αλληλοκατηγορίες και πόλεμος προπαγάνδας, καραβάνια αμάχων που προσπαθούν να διαφύγουν από τις πολιορκημένες πόλεις: ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει ήδη την 16η ημέρα του και κανένα σημάδι εκτόνωσης δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η επίθεση των Ρώσων στο Κίεβο αναμένεται σύντομα, ο χορός των κυρώσεων καλά κρατεί

Oι κυριότερες εξελίξεις σήμερα, Παρασκευή 11 Μαρτίου:

Εισβολή των Λευκορώσων ακόμη και σήμερα το βράδυ, «βλέπει» το Κίεβο, και μάλιστα τοποθετεί την επίθεση περίπου στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Την ίδια στιγμή ο ρωσικός στρατός προχωρεί σε αναδιάταξη των δυνάμεών του και αναλυτές εκτιμούν ότι ετοιμάζεται για τη μεγάλη επίθεση στο Κίεβο. Παράλληλα βομβαρδίζει ανελέητα το Χάρκοβο. Στη μάχη θα μπουν και 16.000 «εθελοντές» από τη Μέση Ανατολή με εντολή Πούτιν, ο οποίος πάντως κάνει λόγο για «θετικά σημάδια στις συνομιλίες». Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Τζο Μπάιντεν ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν διαμήνυσε ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του έχει φθάσει σε ένα «στρατηγικό σημείο καμπής» στον πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά επισήμανε ότι δεν είναι δυνατό να πει πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος. Παράλληλα, το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι δεν είναι «απίθανη» μια συνάντηση Ζελένσκι-Πούτιν, αν αυτή είναι «κατάλληλα προετοιμασμένη». Ο Πούτιν, δε, έδωσε σήμερα εντολή στον στρατό του να διευκολύνει την αποστολή “εθελοντών” μαχητών στην Ουκρανία σε απάντηση στο ότι δρομολογείται η αποστολή, σύμφωνα με τον ίδιο, “μισθοφόρων” από τη Δύση.

Στο ζήτημα των «ανθρωπιστικών διαδρόμων», η Ρωσία λέει ότι θα ανοίγει καθημερινά τέτοιους διαδρόμους προς τη δική της επικράτεια, αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις αν υπάρχει συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές. Ωστόσο είναι συχνές οι καταγγελίες ότι αυτοί οι διάδρομοι είναι ναρκοθετημένοι ή δέχονται επιθέσεις. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε συγκεκριμένα ότι θα ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Σούμι, το Τσερνίχιβ και τη Μαριούπολη. Κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι χρησιμοποιεί το προσωπικό της υπηρεσίας ασφαλείας για να οδηγεί φορτηγά βοήθειας και να κατασκοπεύει τις ρωσικές στρατιωτικές θέσεις.

Μετά τη χθεσινή καταγγελία από την Ουκρανία για βομβαρδισμό μαιευτηρίου από τη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της την αρνήθηκε κάνοντας λόγο για εκστρατεία προπαγάνδας, σήμερα η ουκρανική πλευρά κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χτύπησε ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «αναγνώρισαν τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες» της Ουκρανίας και συμφώνησαν να στηρίξουν την Ουκρανία στην «επιδίωξη της ευρωπαϊκής της πορείας». Μετά από μια συνάντηση στις Βερσαλλίες, η δήλωση των 27 κάνει επίσης έκκληση για άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και επαίνεσε τη θαρραλέα αντίσταση της Ουκρανίας.

Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για την κατάσταση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Κίεβο. Μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που εθεάθη για τελευταία φορά βορειοδυτικά του Κιέβου, διασκορπίστηκε και ανακατανεμήθηκε σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, με βάση δορυφορικές φωτογραφίες.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις «δεσμεύουν έναν αυξημένο αριθμό των αναπτυσσόμενων δυνάμεών τους για να περικυκλώσουν βασικές πόλεις» λόγω της ισχυρής ουκρανικής αντίστασης.

Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε επίσης αναφορές ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν διασκορπιστεί για να ανασυνταχθούν και να αναπληρώσουν προμήθειες. Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιβραδύνει την προέλασή τους ενώ ορισμένες έχουν υποχωρήσει πίσω στο ρωσικό έδαφος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει την Παρασκευή κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, είπαν διπλωμάτες, για να συζητήσει τους ισχυρισμούς της Μόσχας για βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Μαριούπολη αντιμετωπίζουν μια «ολοένα και πιο δεινή και απελπιστική» ανθρωπιστική κατάσταση, δήλωσε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός. Ένας επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΕΣ είπε ότι οι άνθρωποι στη Μαριούπολη “άρχισαν να επιτίθενται ο ένας στον άλλο για φαγητό” και πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί