Ν. Ηγουμενίδης: «Στόχος μας η διατροφική αυτάρκεια της χώρας μέσω ενίσχυσης της κτηνοτροφίας & του αγροτικού τομέα»

Οι επισημάνσεις του Νίκου Ηγουμενίδη στη Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και του πρωτογενούς τομέα

Τον στόχο της διατροφικής αυτάρκειας της χώρας μέσω ενίσχυσης συνολικά της κτηνοτροφίας και του αγροτικού τομέα έθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης. Καταθέτοντας ο ίδιος σειρά επισημάνσεων για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και συνολικά του πρωτογενούς τομέα κατά τη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε: «Μπορούμε και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας να έχουμε και να προστατευτούν αποτελεσματικά οι αγροτικές εκτάσεις και ο αγροτικός κόσμος. Με στόχο τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας πρέπει να δούμε συνολικά την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, είτε αφορά την αγροτική παραγωγή είτε αφορά την κτηνοτροφία».

Ειδικά για το ζήτημα της διατροφικής αυτάρκειας και τις άμεσες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Κυβέρνηση, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι «πρέπει να δούμε την κατάσταση των ίδιων των παραγωγών σήμερα. Η ακρίβεια επηρεάζει, προφανώς, την παραγωγή τους. Ειδικά, και επιτρέψτε μου να αναφερθώ και σε αυτό λόγω μεταφορικού ισοδύναμου που δεν εφαρμόζεται στην Κρήτη, 30% ακριβότερα πληρώνουν οι άνθρωποι στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό κόστος που προστίθεται».

Παράλληλα, ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης που συζητήθηκε αναλυτικά κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής: «Σε ορισμένες περιοχές της χώρας – είναι τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη κυρίως- το πρόβλημα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Κοιτάξτε, μη γελιόμαστε, εμπλέκονται οι δασικοί χάρτες; Εμπλέκονται οι καλλιεργήσιμες γαίες; Εμπλέκονται οι βοσκήσιμες γαίες; Εδώ χρειάζεται πολιτική πρωτοβουλία, χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις. Δεν χρειάζονται γενικώς εκθέσεις ιδεών».

Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής έθεσε επίσης το ζήτημα μιας ενιαίας αρχής αντί της εμπλοκής πολλών διαφορετικών Υπουργείων: «Αρμόδια Υπουργεία είναι τρία, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, αν μάλιστα προσθέσουμε και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι 4 Υπουργεία. Θα πρέπει να δούμε μια αρχή η οποία θα αναλάβει, κατά τη γνώμη μου. Στην όλη τη συζήτησή μας, στη σκέψη μας και στις επεξεργασίες που έρχονται πρέπει να δούμε τη συγκέντρωση σε μία αρχή, η οποία θα είναι υπεύθυνη, σε ένα Υπουργείο. Θα είναι το Υπουργείο Εσωτερικών; Θα είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Νομίζω ότι πρέπει να πάμε με μια τέτοια κατεύθυνση καταρχήν».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε επίσης επιτακτικά το ζήτημα των δασικών χαρτών, ρωτώντας ευθέως τους αρμόδιους Υπουργούς: «Η ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος εντελώς σαφής και εντελώς συγκεκριμένη είναι: Πόσο προχώρησαν οι δασικοί χάρτες από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη, όπου είχαμε πραγματικά διαμαρτυρίες των αγροτών, διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων, διαμαρτυρίες των φορέων της Κρήτης; Παρενέβησαν οι ίδιοι οι βουλευτές της Κρήτης και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας της Κρήτης, η κυρία Μπακογιάννη, βουλευτής των Χανίων. Κατέβηκαν Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη. Τι κάνατε με τους δασικούς χάρτες; Περιμένω τις απαντήσεις σας».

Όλη το βίντεο της παρέμβασης του Νίκου Ηγουμενίδη στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί