Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Δ.Ι.Ε.Κ. Χερσονήσου

Επερώτηση με θέμα: «Ένοχη η σιωπή της περιφέρειας σχετικά με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το Δ.Ι.Ε.Κ. Χερσονήσου, που προορίζεται να γίνει ένα ακόμα δώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού», κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση για να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης.

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Δ.Ι.Ε.Κ. Χερσονήσου

Στην επερώτηση αναφέρεται:

Σύμφωνα με δηλώσεις -σε τοπικό ραδιόφωνο- της υφυπουργού Τουρισμού, σχεδιάζεται η ιδιωτικοποίηση του κτιρίου στο πρώην Ξενία «Ήλιος» στη Χερσόνησο, όπου στεγάζονταν το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ) Τουρισμού, μέχρι τον σεισμό του Σεπτέμβρη. Η κυβέρνηση  βρήκε την ευκαιρία με τον σεισμό, οπότε το κτίριο χαρακτηρίστηκε «κίτρινο» – ακατάλληλο, να προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση αυτών των εγκαταστάσεων.  Αντί για κατεπείγοντα έργα επισκευής, συντήρησης και αντισεισμικής θωράκισης του πρώην Ξενία «Ήλιος», για τις ανάγκες του Δ.Ι.Ε.Κ., σχεδιάζει την παραχώρησή του  σε ιδιώτη,  με αντάλλαγμα να επιτραπεί η λειτουργία της Σχολής στο ένα από τα δύο κτήρια, υπό την προϋπόθεση οι σπουδαστές να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιώτη επενδυτή ξενοδόχο, με το πρόσχημα της πρακτικής άσκησης. Επί της ουσίας, δηλαδή, να παρέχουν δωρεάν εργασία στον επενδυτή! 

Η ιδιωτικοποίηση αυτή  μεθοδεύεται χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις,  με τη διαχρονική αδιαφορία τους για τη συντήρηση του κτιρίου και είναι σε ευθεία αντίθεση με τις διεκδικήσεις και τα μορφωτικά δικαιώματα των σπουδαστών.  Καταργεί τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Σχολής και την παραδίδει στα επιχειρηματικά συμφέροντα. 

Παράλληλα η λειτουργία του ΔΙΕΚ, από τον σεισμό  μέχρι σήμερα,  συνεχίζει να βρίσκεται «στον αέρα», με ευθύνη της κυβέρνησης που εμπαίζει εργαζόμενους και σπουδαστές, με λύσεις μπαλώματα (πχ παραχώρηση ορισμένων αιθουσών από το ΕΛΜΕΠΑ) και με την παρουσίαση της κοροϊδίας της τηλεκπαίδευσης ως «κανονικότητα» στην εκπαιδευτική διαδικασία, χωρίς να προχωρά η μίσθωση κατάλληλου ακινήτου για προσωρινή μεταστέγαση του ΔΙΕΚ.

Η διοίκηση της περιφέρειας Κρήτης, πιστή,  εδώ και χρόνια, στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σιωπά σε αυτούς τους σχεδιασμούς που προωθούν την ιδιωτικοποίηση του πρώην Ξενία «Ήλιος».  Δεν αναλαμβάνει την υποχρέωση σε αυτό ή άλλα θέματα που αφορούν πλατιά στρώματα λαού και νεολαίας να παίρνει θέση, έστω κι αν δεν είναι τυπικά στην αρμοδιότητά της. Αλλά και τα προηγούμενα χρόνια σιωπούσε για τα προβλήματα  από την έλλειψη συντήρησης των κτιριακών υποδομών του ΔΙΕΚ και την  πλήρη απαξίωση των αναγκών της σχολής. Επίσης, για τα προβλήματα υποχρηματοδότησης, την έλλειψη προσωπικού, αναλώσιμων, γενικότερα για την κατάσταση που δυσχεραίνει τη λειτουργία του ΔΙΕΚ, όπως και των τμημάτων της μετεκπαίδευσης. Ενδιαφέρεται, όμως, και χρηματοδοτεί την προβολή του «τουριστικού προϊόντος» και αγωνιά για τα κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου και την εύρεση (τζάμπα) προσωπικού και γι’ αυτό συνδιοργανώνει «Ημέρες καριέρας στα ξενοδοχεία της Κρήτης», βάζοντας κάτω από το χαλί την αθλιότητα των εργασιακών σχέσεων.  

Απαιτούμε :

Το περιφερειακό συμβούλιο να αποφασίσει να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τα εξής: 

  • Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του πρώην Ξενία «Ήλιος» στου «Κοκκίνη Χάνι» και καμίας άλλης εγκατάστασης αντίστοιχων ΔΙΕΚ σε όλη τη χώρα. 
  • Να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του ΔΙΕΚ και η απρόσκοπτη λειτουργία του, με προσλήψεις μόνιμου διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών, εξασφάλιση  του εξοπλισμού, των αναλωσίμων, των συγγραμμάτων, του σπουδαστικού πάσο και όλων όσα είναι απαραίτητα για τη δωρεάν μόρφωση των σπουδαστών. 
  • Να ξεκινήσουν αμέσως, με την απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση, τα έργα επισκευής, συντήρησης και αντισεισμικής θωράκισης των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην ΞΕΝΙΑ και ειδικά του κτιρίου που στεγάζεται το ΔΙΕΚ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου δημόσιου εκπαιδευτηρίου και τις ανάγκες δωρεάν διαμονής των σπουδαστών της σχολής. 
  • Παράλληλα, να δοθεί άμεση λύση, με ευθύνη του υπουργείου, για την προσωρινή  μεταστέγαση του Δ.Ι.Ε.Κ. Τουριστικών Επαγγελμάτων σε κτίριο λειτουργικό και ασφαλές, για την κάλυψη των σπουδαστικών αναγκών για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι την αποκατάσταση του κτιρίου του πρώην ΞΕΝΙΑ. 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί