Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο – Νέα κατάπαυση του πυρός

Υπό στενή πολιορκία συνεχίζουν να βρίσκονται το Κίεβο, το Χάρκοβο, η Μαριούπολη και η Οδησσός με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η τελική ρωσική έφοδος για την κατάληψη της πρωτεύουσας ολοένα και πλησιάζει. Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύθηκαν όταν το αμερικανικό Πεντάγωνο μίλησε για ρωσική κινητικότητα στην περιοχή της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, με μία φάλαγγα που προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σύμφωνα με το BBC αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες υπήρξαν αναφορές για εκρήξεις στην πρωτεύουσα Κίεβο, αλλά και τις γύρω περιοχές. Ωστόσο, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ σήμερα τίθεται σε ισχύ και πάλι η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι από πόλεις που δέχονται επιθέσεις, όπως το Χάρκοβο, το Κίεβο, η Μαριούπολη και άλλες. Η Μόσχα απαίτησε να υπάρξει ουκρανική επιβεβαίωση γι’ αυτή την κίνηση.

 «Ασφαλείς» οι άμαχοι από τη Σούμι

Οι πρώτοι άμαχοι που απομακρύνθηκαν μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Σούμι, 350 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, έφθασαν «με ασφάλεια» σε κεντρική περιοχή της χώρας, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας.

«Καλή είδηση, οι άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη Σούμι. Η πρώτη οχηματοπομπή 22 λεωφορείων έφθασε στην (πόλη) Πολτάβα», νοτιοανατολικά του Κιέβου, ενημέρωσε ο Κιρίλο Τιμοσένκο μέσω Telegram.

«1.100 ξένοι φοιτητές θα συνεχίσουν σιδηροδρομικώς προς τη Λβιβ. Επί του παρόντος όλοι είναι ασφαλείς, τους μοιράστηκαν τρόφιμα», συνέχισε.

Μια δεύτερη οχηματοπομπή, αποτελούμενη από 39 λεωφορεία με άμαχους, ήταν καθ’ οδόν και «βρίσκεται ήδη στην περιφέρεια» της πόλης αυτής, συνέχισε. «Πρόκειται για παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, ξένους φοιτητές». Μπορούν «να μείνουν στην Πολτάβα ή να συνεχίσουν προς τη Λβιβ», δυτικά, έγραψε.

«Είμαι ευτυχής που το έργο της ομάδας εκκένωσης ως αυτό το στάδιο εκτυλίχθηκε με μεγάλη επιτυχία. Ευχαριστώ τον λαό της Σούμι που πολέμησε γενναία τον εχθρό για 13 ημέρες», συμπλήρωσε.

Αντέχει το Κίεβο – Νέες φωτογραφίες με ρωσικό κομβόι

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό γενικό επιτελείο λέει ότι συνεχίζει να έχει υπό τον έλεγχό του το Κίεβο παρά τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων τη νύχτα, ενώ οι μάχες συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Maxar δημοσίευσε μερικές ακόμη δορυφορικές εικόνες που φαίνεται να δείχνουν ένα ρωσικό κομβόι κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ – μόλις λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου. Δεν είναι γνωστό ωστόσο, αν πρόκειται για το γνωστό κομβόι που βρίσκεται εδώ και μέρες έξω από το Κίεβο ή για νέο.

Οι μάχες συνεχίζονται επίσης στα βόρεια και βορειοδυτικά στο Πολίσκι και στο Βολίν, κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, καθώς και στην πόλη Τσερνίχιβ. Στο νότο οι μάχες συνεχίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις για την εξασφάλιση «αεροδρομίων ζωτικής σημασίας».

Χωρίς πολωνική βοήθεια το Κίεβο

Ωστόσο είναι σαφές πλέον ότι η Ουκρανία μένει στρατιωτικά, με εξαίρεση μία μικρή βοήθεια από ευρωπαϊκές χώρες, μόνη της απέναντι στη Ρωσία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει όλο και πιο άγριες οικονομικές κυρώσεις. Η Ουάσιγκτον απέρριψε τη νύχτα την προσφορά της Βαρσοβίας να διαθέσει και τα 33 πολεμικά της αεροσκάφη (τύπου MiG-29) στη μάχη κατά της Ρωσίας, αλλά μέσω ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και όχι απευθείας στην ουκρανική κυβέρνηση. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, «μη βιώσιμη» και θα ήγειρε, όπως είπε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO».

Δείτε live τις εξελίξεις

15:28 Ολλανδικό «όχι» στις ενεργειακές κυρώσεις

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι τάσσεται κατά της διακοπής προμήθειας ρωσικού πετρελαίου και αερίου, καθώς αυτό θα ήταν μη βιώσιμο για τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να συζητήσουμε τα τρωτά μας σημεία όσον αφορά την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό αέριο. Δεν είμαι υπέρ της διακοπής της παροχής πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία σήμερα, δεν είναι δυνατό γιατί χρειαζόμαστε την προμήθεια και αυτή είναι η δυσάρεστη αλήθεια», είπε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

«Αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να προχωρήσουμε στην πράσινη ατζέντα, για να απελευθερώσουμε τις οικονομίες μας από τον άνθρακα», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Άμστερνταμ, συνεπώς, τάσσεται ξεκάθαρα στο πλευρό της Γερμανίας η οποία αντιδρά εντόνως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

15:10 Η Ρωσία ετοιμάζει εθνικοποίηση ξένων επιχειρήσεων

Νέο γύρο μέτρων ετοιμάζεται να λάβει η Μόσχα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούν οι κυρώσεις και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνώντος κόμματος, το επόμενο βήμα θα είναι η εθνικοποίηση ξένων επιχειρήσεων.

Η νομοθεσία θα προβλέπει την εθνικοποίηση οργανισμών και επιχειρήσεων που ανήκουν σε ποσοστό 25% και παραπάνω σε ξένους ιδιώτες ή μη φιλικά κράτη, μόλις ολοκληρωθούν οι δραστηριότητές τους.

Στόχος είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας, αλλά και να σωθούν θέσεις εργασίας.

Δεν έχουν διαρρεύσει προς το παρόν ονόματα επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό το μέτρο.

14:57 Κατάπαυση πυρός για το Τσερνόμπιλ ζητά ο Κουλέμπα

Καθώς το Κίεβο εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, το οποίο παραμένει χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ζητά κατάπαυση πυρός προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επισκευές.

Η Energoatom, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι παραμένει ορατός ο κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας.

Ο Ντμιτρο Κουλέμπα, με ανάρτησή του υπογραμμίζει: Όλο το σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει καταστραφεί. Οι επιπλέον γεννήτριες μπορούν να παρέχουν ενέργεια για 48 ώρες. Μετά από αυτό το σύστημα ψύξης θα κλείσει, κάτι που θα δημιουργήσει τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας. Ο Πούτιν πρέπει να σταματήσει άμεσα.

14:45 Ο Ερντογάν «ψάχνει» ανακωχή και κεντρικό ρόλο στη διαμεσολάβηση

Στην Αττάλεια θα στραφούν την Πέμπτη τα βλέμματα του πλανήτη, καθώς εκεί θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας για πρώτη φορά από κοντά μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετές ημέρες ότι θέλει να παίξει κεντρικό ρόλο στη διαμεσολάβηση με τον Τούρκο πρόεδρο να εκφράζει ελπίδα ότι η αυριανή συνάντηση θα ανοίξει την πόρτα για ανακωχή.

Το ενδεχόμενο προόδου στην συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα είναι κάτι που μένει να ξεκαθαριστεί, καθώς, επισήμως και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι έχουν συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές από τις οποίες δεν θα υποχωρήσουν.

Πάντως το Κρεμλίνο σήμερα έκανε λόγο για σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών, ενώ χαρακτηρίζει το τετ α τετ των υπουργών ως ιδιαίτερα σημαντικό. 

14:28 Καταγγελίες για εκατοντάδες συλλήψεις Ουκρανών στη Χερσώνα

Περισσότεροι από 400 πολίτες που διαμαρτύρονταν για την ρωσική κατοχή στη Χερσώνα έχουν συλληφθεί από ρωσικές δυνάμεις, καταγγέλλει ο ουκρανικός στρατός.

Σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η Μόσχα επιχειρεί να δημιουργήσει ένα αστυνομοκρατούμενο καθεστώς στην πόλη. 

14.25 Πάρτε αποφάσεις επιτέλους, λέει στη Δύση ο Ζελένσκι

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από τη Δύση να αποφασίσει «το ταχύτερο δυνατό» για την αποστολή των πολωνικών αεροσκαφών MiG-29 στη χώρα του. «Πάρτε μια απόφαση το ταχύτερο δυνατό, στείλτε μας αεροπλάνα!», δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram. Σημειώνεται ότι η Πολωνία δεν θέλει να εμφανιστεί ως εμπλεκόμενο μέρος στην ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και πρότεινε στις ΗΠΑ να δώσει σε αυτές τα μαχητικά, παραδίδοντάς τα σε ΝΑΤΟϊκή βάση στην Ευρώπη, πιθανότατα της Γερμανίας. Από εκεί, θα μπορούσαν στη συνέχεια να προωθηθούν στην Ουκρανία. Το αμερικανικό Πεντάγωνο απάντησε ότι μια τέτοια κίνηση θα έβαζε σε κίνδυνο ολόκληρη τη Συμμαχία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε επίσης σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα θα φέρει ευθύνη για μια μαζική «ανθρωπιστική καταστροφή», αν δεν συμφωνήσει για μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων για να προστατευθεί η χώρα του. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραύλους, αεροσκάφη και ελικόπτερα εναντίον μας, εναντίον αμάχων, εναντίον των πόλεών μας, εναντίον της υποδομής μας. Είναι το ανθρωπιστικό καθήκον του κόσμου να ανταποκριθεί».

14:20 Χωρίς ρεύμα το εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ – Προειδοποιεί το Κίεβο

Ανησυχία για το ενδεχόμενο διαρροής ραδιενέργειες από το πυρηνικό εργοστάσιο εκφράζει η Ουκρανία, με την κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας να επισημαίνει ότι στο Τσερνόμπιλ έχει κοπεί το ρεύμα.

Σε ανακοίνωσή της η Energoatom επισημαίνει ότι μετά τις μάχες δεν έχει καταστεί δυνατό να επιδιορθωθεί η γραμμή υψηλής τάσης στο εργοστάσιο, σημειώνοντας ότι υπάρχει ραδιενεργό υλικό στο Τσερνόμπιλ το οποίο πρέπει να παραμείνει σε συγκεκριμένες συνθήκες ψύξης.

Η άνοδος θερμοκρασίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση ραδιενέργειας στο περιβάλλον και αυτή να μεταφερθεί με τον αέρα σε άλλα σημεία της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Ρωσίας και στην Ευρώπη.

Χθες, άλλωστε, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με τα συστήματα παρακολούθησης του εργοστασίου.

Η Μόσχα, πάντως, υπογραμμίζει ότι η κατάσταση τόσο στο Τσερνόμπιλ όσο και στη Ζαπορίζια δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

 14:08 Ρωσικές προειδοποιήσεις για πολεμικά αεροπλάνα

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε σήμερα την πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει μαχητικά αεροπλάνα της MiG-29 στους Αμερικανούς για να τα στείλουν στη συνέχεια στο Κίεβο, εκτιμώντας ότι ένα τέτοιο διάβημα θα δημιουργούσε ένα «εν δυνάμει επικίνδυνο σενάριο». «Είναι ένα πολύ ανεπιθύμητο και εν δυνάμει επικίνδυνο σενάριο», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Παράλληλα, επανέφερε τα όσα διατύπωσε νωρίτερα η Μαρία Ζαχάροβα, επισημαίνοντας ότι οι καταγγελίες ότι η Ουκρανία είχε στρατιωτικά βιολογικά προγράμματα είναι ένα σημαντικό ζήτημα για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος είναι ανάγκη να γνωρίζει την αλήθεια.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει νωρίτερα από τις ΗΠΑ να εξηγήσουν στον κόσμο γιατί υποστήριζαν αυτό που η Μόσχα περιγράφει ως ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία. Η κατηγορία απορρίπτεται από το Κίεβο και το Πεντάγωνο.

13:21 Η ενεργειακή κρίση συγκρίνεται με το πετρελαϊκό σοκ του 1973

Η τωρινή ενεργειακή κρίση που χαρακτηρίζεται από εκτόξευση των τιμών είναι «συγκρίσιμη σε ένταση, σε βαναυσότητα, με το πετρελαϊκό σοκ του 1973», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.

Οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου εκτινάχθηκαν από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, και μετά τις κυρώσεις της Δύσης που στοχοθετούν τη Μόσχα: το πετρέλαιο κινείται αυτή τη στιγμή πάνω από τα 120 δολάρια, όχι μακριά από τα ιστορικά του ρεκόρ, ενώ το αέριο έχει φθάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Ο Λεμέρ, οι δηλώσεις του οποίου έγιναν κατά την έναρξη συνεδρίου για την ενεργειακή ανεξαρτησία, εκτίμησε ωστόσο ότι ένα δεύτερο σχέδιο μαζικής κρατικής στήριξης στη χώρα, ύστερα από αυτό που τέθηκε σε εφαρμογή κατά την κρίση της Covid-19, «απλά θα τροφοδοτήσει την αύξηση των τιμών».

«Θα ήταν σαν να ρίχνουμε βενζίνη στη φωτιά», δήλωσε ο υπουργός. «Το 1973, αυτή η απάντηση προκάλεσε το πληθωριστικό σοκ που γνωρίζετε, οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν μαζικά τα επιτόκια, κάτι που σκότωσε την ανάπτυξη».

«Αυτό έχει όνομα, στασιμοπληθωρισμός, είναι αυτό ακριβώς που δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε το 2022», δήλωσε ο υπουργός στην έναρξη του συνεδρίου που συγκεντρώνει στο Παρίσι πολιτικούς, επιχειρηματίες, ειδικούς σε θέματα ενέργειας και οικονομολόγους.

Η Ευρώπη εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια και προσπαθεί να βρει λύση για τους επόμενους μήνες. «Η σωστή απάντηση που γνωρίζουμε είναι η απόλυτη ανεξαρτησία», δήλωσε ο Λεμέρ.

13.10 Ζελένσκι: Οι ξένοι εταίροι της Ουκρανίας θα είναι υπεύθυνοι για την ανθρωπιστική καταστροφή

Με νέο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας επιτίθεται στους συμμάχους του στη Δύση που δεν έχουν υιοθετήσει το αίτημά του για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

«Είναι το ανθρωπιστικό καθήκον του κόσμου να μας σώσει», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι ξένοι εταίροι της Ουκρανίας θα είναι υπεύθυνοι για την ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Ζελένσκι επαίνεσε την απόφαση της Πολωνίας να διαθέσει τα Mig-29 κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την απόρριψη της πρότασης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ακόμα ότι χρειάζεται ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

13:08 ΔΝΤ: Έκτακτη στήριξη ύψους 1,4 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε έκτακτη στήριξη ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς την Ουκρανία για να χρηματοδοτηθούν δαπάνες και θα υποστηριχθεί το ισοζύγιο πληρωμών, αναφέρει σε σημερινή δήλωσή του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας Κίριλο Σεβτσένκο.

Η Ουκρανία έχει στραφεί στη χρηματοδότηση από συμμάχους και διεθνείς θεσμούς για να στηρίξει την οικονομία της μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είμαστε απέραντα ευγνώμονες προς το ΔΝΤ για την άμεση απάντησή του στο αίτημά μας. Προσδοκούμε να ολοκληρώσουμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Σεβτσένκο. «Είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία τώρα που η χώρα περνάει τόσο φριχτούς καιρούς».

13:07 Η Μόσχα ετοιμάζει αντίποινα «άμεσα και επίπονα» για τις κυρώσεις

Όλες τις επιλογές για τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει  στις κυρώσεις εξετάζει το Κρεμπλίνο, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας και σημείωσε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Παράλληλα, σχετικά με το ενδεχόμενο εθνικοποίησης μεγάλων εταιρειών ο Πεσκόφ ανέφερε ότι: όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εκτόξευσε βέλη προς πάσα κατεύθυνση για της ενεργειακές κυρώσεις υπογραμμίζοντας: Η Ρωσία παρέχει ενέργεια και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, όμως το όργιο εχθρότητας από τη Δύση κάνει την κατάσταση στην αγορά ενέργειας πολύ σοβαρή κάτι που μας απασχολεί εντόνως.

12:27 Κυρώσεων συνέχεια…

Την επέκταση των κυρώσεων σε Ρωσία και Λευκορωσία συμφώνησαν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με το Παρίσι (η Γαλλία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο) να ανακοινώνει τη συμφωνία, την οποία αναμένεται να εγκρίνουν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της Ένωσης.

Όσον αφορά στη Λευκορωσία, οι «27» συμφώνησαν να αποσυνδέσουν τρεις τράπεζες της χώρας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT. Όσον αφορά τη Ρωσία, οι «27» ενέκριναν κυρώσεις που στοχεύουν τον ναυτιλιακό τομέα και τα κρυπτονομίσματα. Επίσης, προστίθενται κι άλλα ονόματα Ρώσων ηγετών και ολιγαρχών, καθώς και μέλη των οικογενειών τους, στη μαύρη λίστα με τις κυρώσεις. Επιπλέον, προστίθενται κι άλλα προϊόντα τεχνολογίας και άλλα αγαθά, στη λίστα των προϊόντων που απαγορεύεται να εξαχθούν στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα η Βρετανία εισήγαγε σήμερα νέα μέτρα κατά της Ρωσίας, ανακοινώνοντας κυρώσεις στην αεροπορία. 

Τα μέτρα για την ενίσχυση της δράσης εναντίον ρωσικών αεροσκαφών καθιστούν ποινικό αδίκημα οποιαδήποτε πτήση ή προσγείωση ρωσικού αεροσκάφους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η απαγόρευση περιλαμβάνει οποιοδήποτε αεροσκάφος ανήκει, επιχειρεί ή είναι ναυλωμένο από οποιονδήποτε συνδέεται με τη Ρωσία ή από καθορισμένα άτομα ή οντότητες και θα περιλάβει την εξουσία να τίθεται υπό κράτηση οποιοδήποτε αεροσκάφος ανήκει σε πρόσωπα που συνδέονται με τη Ρωσία, αναφέρει σε δήλωσή του το Φόρεϊν Όφις.

Λίγες μόλις ώρες μετά τις κυρώσεις το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε αεροπλάνο που ανήκει σε Ρώσο δισεκατομμυριούχο. 

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε πως ένα αεροσκάφος έχει ήδη κατασχεθεί στο αεροδρόμιο του Φάρνμπορο στη νότια Αγγλία ενώ διεξάγονται περαιτέρω έρευνες.

Βρετανική κυβερνητική πηγή διευκρίνισε πως το ιδιωτικό τζετ συνδέεται με τον Γιουτζίν Σβίντλερ, έναν δισεκατομμυριούχο επιχειρηματικό συνεργάτη του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, του ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι. Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον Σβίντλερ για να σχολιάσει.

12.17 Ανοίγματα Ζαχάροβα για διάλογο, αλλά και αιχμές για βιολογικά όπλα

Τη διάθεση της Μόσχας να δώσει χώρο στη διπλωματία υπογράμμισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, υποστηρίζοντας ότι δε είναι ρωσικός στόχος η ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι.

Μιλώντας σε σημερινή ενημέρωση Τύπου, η Ρωσία αξιωματούχους σημείωσε ότι «θα ήταν καλύτερο για εμάς να πετύχουμε τους στόχους μας στην Ουκρανία μέσω ειρηνικών συζητήσεων», ενώ κάλεσε την Ουκρανία να σεβαστεί την εκεχειρία για να προχωρήσει η απομάκρυνση αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Παράλληλα, επανέλαβε το αφήγημα του Κρεμλίνου για αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της χώρας, για να προσθέσει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις προχωρούν βάσει σχεδιασμού. Η Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι περίπου 140.000 Ουκρανοί έχουν διαφύγει στη Ρωσία, ενώ μίλησε ξανά για την ρωσική απαίτηση η χώρα να διατηρήσει καθεστώς ουδετερότητας.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι η Μόσχα αναμένει μεγαλύτερη πρόοδο στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν αναφέρεται στις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ή στην αυριανή συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Τουρκία.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, όμως, έχουν οι ρωσικές αιτιάσεις περί εντοπισμού εγκαταστάσεων κατασκευής βιολογικών όπλων στην Ουκρανία με αμερικανική χρηματοδότηση.

Για το θέμα μίλησε εκτενώς η Ζαχάροβα αναφέροντας: τα βιολογικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για ειρηνικούς σκοπούς. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα αναφορικά με τα προγράμματα που έτρεχε και χρηματοδοτούσε στη χώρα. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να μάθουμε περισσότερα, όμως ξέρουμε εδώ και χρόνια ότι έψαχναν την ευκαιρία να αναπτύξουν αυτά τα όπλα. Βρήκαμε αυτά τα όπλα, εντοπίσαμε βιολογικό υλικό το οποίο έχει αναπτυχθεί, ανάμεσα σε άλλα και για λόγους στρατιωτικούς. Πρόκειται για μια χώρα στην οποία δεν έχετε βάσεις και δεν μοιράζεστε σύνορα, άρα τι κάνατε εκεί με τον μανδύα των επιστημονικών ερευνών;.

Σήμερα τα ξημερώματα, μάλιστα, έγινε γνωστή η ανησυχία που εξέφρασε ο Λευκός Οίκος ότι οι ρωσικές δυνάμεις ίσως προσπαθήσουν να «καταλάβουν» δομές έρευνας για «βιολογικά» όπλα στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας, και είμαστε πράγματι ανήσυχοι αυτό το διάστημα για την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να αποπειραθούν να τις καταλάβουν», είπε η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, η Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης.

«Συνεργαζόμαστε κατά συνέπεια με τους Ουκρανούς για τους τρόπους να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα υλικά που συνδέονται με αυτή την έρευνα να πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

12.10 Ζωντανή συναυλία το βράδυ στην πλατεία Μαϊντάν για «ελεύθερο ουρανό» στην Ουκρανία

Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι το βράδυ της Τετάρτης 9 Μαρτίου, ημέρα γενεθλίων του Τάρας Σεβτσένκο (προσωπικότητα που θεωρείται πως θεμελίωσε από πολλές απόψεις την σύγχρονη ουκρανική γλώσσα και πολιτισμική ταυτότητα), στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου θα πραγματοποιηθεί συναυλία και καλλιτεχνικές παραστάσεις για την προώθηση του αιτήματος της χώρας προς τη Δύση για «ελεύθερο ουρανό» στη χώρα, δηλαδή για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

«Μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας Κλασικής Μουσικής του Κιέβου που παραμένουν στην πρωτεύουσα, υπό την διεύθυνση του κορυφαίου Ουκρανού μαέστρου και βραβευμένου ως “καλλιτέχνη της ειρήνης” από την UNESCO Χέρμαν Μακαρένκο, θα εκτελέσουν τον Εθνικό Ύμνο της Ουκρανίας και τον Ευρωπαϊκό Ύμνο (Ωδή στη Χαρά ) του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, καθώς και μια σειρά από διάσημα ουκρανικά μουσικά έργα», όπως αναφέρεται.

Στόχος της ουκρανικής προεδρίας είναι η μετάδοση της συναυλίας τόσο εντός Ουκρανίας όσο και διεθνώς, προκειμένου να διαδοθεί το αίτημα της χώρας προς τη Δύση.

12.00 H EE μπλοκάρει και τράπεζες της Λευκορωσίας

Οι 27 αποφάσισαν σήμερα την επέκταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Μόσχας και του Μινσκ, αποσυνδέοντας τρεις λευκορωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift, ανακοίνωσε στο Twitter η γαλλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν επίσης νέες κυρώσεις στους τομείς της ναυσιπλοΐας και των κρυπτονομισμάτων και πρόσθεσαν ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες στην μαύρη λίστα της ΕΕ. Τα μέτρα συμπληρώνουν τις τρεις δέσμες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία που επιβλήθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες από την Ενωση (πηγή: ΑΜΠΕ).

11.50 Σοκάρει η ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ: «Μην πάτε -και αν πάτε, κάντε τη διαθήκη σας»

Η αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για την Ουκρανία είναι πλέον στο Επίπεδο 4: ΜΗΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ, καθώς ωστόσο φαίνεται να υπάρχει κύμα πρώην στρατιωτών που επιδιώκουν να ενισχύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις με κίνητρο και τις μεγάλες αμοιβές, η αμερικανική κυβέρνηση κάνει σαφείς υποδείξεις σε όσους προτίθενται να παρακούσουν την σύστασή της. Διαβάστε αναλυτικά:

11:48 Σε περίπου 2,1-2,2 εκατ. υπολογίζονται οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα,

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχει πιθανώς φτάσει τώρα τα 2,1-2,2 εκατομμύρια, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ο Φιλίπο Γκράντι σημείωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε επίσκεψή του στην Στοκχόλμη ότι «τώρα είναι ώρα να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στα σύνορα», παρά να έχουμε συζητήσεις για την κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στις χώρες.

Ο Γκράντι πρόσθεσε ότι ιδιαιτέρως η Μολδαβία, η οποία δεν είναι χώρα μέλος της ΕΕ, είναι πολύ ευάλωτη στην τρέχουσα κατάσταση.

11:36 Πυρά Πεκίνου κατά ΝΑΤΟ: Ωθήσατε την ένταση στα άκρα

Επιμένει στον δρόμο της κριτικής κατά του ΝΑΤΟ η Κίνα, κατηγορώντας τη συμμαχία ότι οδήγησε στα άκρα την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 5 εκατ. γιουάν στην Ουκρανία, ωστόσο  κάλεσε τις ΗΠΑ να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ανησυχίες της Κίνας και να αποφύγουν να υπονομεύσουν τα δικαιώματά της ή τα συμφέροντά της στον χειρισμό του ουκρανικού ζητήματος και των δεσμών με τη Ρωσία.

Στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός θα χορηγήσει πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 5 εκατομμυρίων γιουάν στην Ουκρανία, το οποίο θα συνίσταται από είδη για την κάλυψη καθημερινών αναγκών.

11:23 Ρωσία: Η χώρα που αντιμετωπίζει τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο

Η εισβολή και οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας έβαλαν τη Ρωσία στο στόχαστρο της παγκόσμιας κοινότητας με τις κυρώσεις να… πέφτουν βροχή στη χώρα, σε επιχειρήσεις και επιφανείς πολιτικούς και επιχειρηματίες, ενώ έπεται και συνέχεια.

Από τις 22 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει 2.778 νέες κυρώσεις με τον συνολικό αριθμό, μαζί με εκείνες που ίσχυαν πριν τον πόλεμο, να ανεβαίνει στις 5.532.

Στη δεύτερη θέση έπεσε, πλέον, το Ιράν που αντιμετωπίζει 2.754 κυρώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες επιβλήθηκαν την τελευταία δεκαετία ως απάντηση στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Πολλές από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν επιβληθεί πριν από τον πόλεμο ως αποτέλεσμα της φημολογούμενης προσπάθειας της Μόσχας να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016, αλλά και τις επιθέσεις κατά πολιτικών της αντιπάλων.

Τα περισσότερα από τα οικονομικά μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή μετά τον πόλεμο στοχεύουν άτομα και όχι οντότητες (κρατικές ή εταιρείες)

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η χώρα που έχει επιβάλει τις περισσότερες νέες κυρώσεις τις τελευταίες εβδομάδες είναι η Ελβετία, με 586, ενώ η Ε.Ε. έχει επιβάλει 518 και οι ΗΠΑ 243.

10:48 Σαουδική Αραβία και Εμιράτα δεν… σηκώνουν το τηλέφωνο

Την ώρα που η αμερικανική προσπάθεια διπλωματικής προσέγγισης με παλαιότερους «άσπονδους φίλους» συνεχίζεται, η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αξιωματούχοι των δύο βασιλείων έχουν αρνηθεί να προγραμματίσουν τηλεφωνικές επαφές με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία επικαλείται αξιωματούχους, τόσο ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν όσο και ο σείχης Μπιν Ζαγιέντ δε έχουν σηκώσει το τηλέφωνο στον Αμερικανό πρόεδρο.

10:41 Η κατάσταση στα πολεμικά μέτωπα

Σειρήνες ακούγονται ξανά στο Κίεβο, με τις πληροφορίες πως πλησιάζει η τελική μάχη για την πρωτεύουσα να αυξάνονται. Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι θέμα ωρών, ωστόσο η αυριανή συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Αττάλεια ίσως αλλάξει τα δεδομένα.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες εκκένωσης στη Σουμί, όπου χθες έφυγαν περίπου 5.000 άνθρωποι. Ο δήμαρχος της πόλης έκανε λόγο για νεκρούς και αγνοούμενους μετά τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη εξαιτίας ρωσικών πυρών στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανέφερε σήμερα ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ μέσω Telegram. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, τον Σεργκίι Γκαϊντάι, ο ρωσικός στρατός «άνοιξε πυρ» εναντίον κατοικιών και άλλων κτιρίων. Δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο για βολές πυροβολικού ή όχι. Η περιοχή είναι θέατρο μαχών εδώ και ημέρες.

Τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας. Συνολικά, από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή 170 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά.

Η Μαριούπολη, στα νότια, έχει απομονωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες όμως δεν βρίσκονται μέσα στην πόλη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αμυντικού τομέα των ΗΠΑ. Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» για τις ρωσικές δυνάμεις να την καταλάβουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.  Ο ίδιος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει και πολλές απόπειρες των Ρώσων να καταλάβουν το Μικολάγιφ.

10:22 Επιβεβαιώνει το Κίεβο για δωδεκάωρη εκεχειρία

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία συμφώνησε σε κατάπαυση πυρός από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ (ώρα Ουκρανίας).

Η Ιρίνα Βερέτσιουκ ανακοίνωσε ότι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν σήμερα σε διάφορες περιοχές, ανάμεσά τους και η Μαριούπολη, όμως προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να συνεχίσουν να επιτίθενται σε αυτά τα σημεία. 

Από την πλευρά της η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν σε Κίεβο, Τσιρνίχιβ, Σουμί, Χάρκοβο και Μαριούπολη, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα επιτηρούν την κατάπαυση πυρός. 

10:13 Επιστολή Μισέλ για τη Σύνοδο Κορυφής

H κατάσταση στην Ουκρανία, η άμυνα και η ενέργεια, θα είναι τα βασικά θέματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Μαρτίου στις Βερσαλίες, στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή-πρόσκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., Σαρλ Μισέλ, τονίζει ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι συνέπειες της σύγκρουσης θα βρεθούν στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου που θα φιλοξενήσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Ρωσία επανέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη. Αυτή η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η Ρωσία προκαλεί ανείπωτα δεινά στον ουκρανικό πληθυσμό. Επαινούμε τον λαό της Ουκρανίας για το θάρρος του να υπερασπιστεί τη χώρα του. Μαζί με την Ουκρανία, στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η Ε.Ε.έδειξε ενότητα και δύναμη, ως απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας. «Επιβάλαμε στη Ρωσία τις αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν εγκριθεί ποτέ. Η Ε.Ε.και τα κράτη μέλη της παρέχουν συντονισμένη ανθρωπιστική, πολιτική, οικονομική και υλική υποστήριξη στην Ουκρανία. Τα κράτη μέλη επιδεικνύουν επίσης τεράστια αλληλεγγύη φιλοξενώντας αμέτρητους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο», αναφέρει η επιστολή.

Εξάλλου, η άτυπη Σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει σε τρία θέματα: στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε., στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ, ιδίως από το ρωσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα και στην οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης.

«Τα τελευταία χρόνια, αντιμέτωποι με πολλαπλές κρίσεις και προκλήσεις, δεσμευτήκαμε μαζί σε μια φιλόδοξη στρατηγική ατζέντα. Υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεγονότων, είναι πιο επείγον από ποτέ να λάβουμε αποφασιστικά βήματα προς την οικοδόμηση της κυριαρχίας μας, τη μείωση των εξαρτήσεών μας και τον σχεδιασμό ενός νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού μοντέλου», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 10 Μαρτίου στις 6:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την πρώτη ημέρα θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και το θέμα της άμυνας και της ενέργειας. Στις 11 Μαρτίου, οι «27» θα συζητήσουν για το «νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο», παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Προέδρου του Eurogroup.

09:56 Ρωσία: Έγγραφα αποδεικνύουν ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στο Ντονμπάς

Αποκαλυπτικά έγγραφα υποστηρίζει ότι κατέχει η Μόσχα, που αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση κατά των αυτονομιστών του Ντονμπάς μέσα στον Μάρτιο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα κείμενα έξι σελίδων, που είναι συνταγμένα στα ουκρανικά και μοιάζουν αναφέρονται στις προετοιμασίες μονάδων για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς. 

Όπως σημειώνει ο στρατηγός Ιγκόρ Κονασέκνοφ «η διαταγή υπογράφεται από τον Ουκρανό στρατηγό Νικολάι Μπάλαν στις 22 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει ένα λεπτομερές σχέδιο για χτύπημα στο Ντονμπάς. Τα έγγραφα ιδρύουν ειδικό τάγμα της Εθνικής Φρουράς και διασφαλίζουν την παροχή των απαραίτητων εφοδίων για την πραγματοποίηση στρατιωτικής επιχείρησης».

Παράλληλα, ο Κονασένκοφ επισημαίνει ότι ορισμένες από αυτές τις μονάδες έχουν εκπαιδευτεί τα τελευταία χρόνια από Βρετανούς και Αμερικανούς, ενώ στο προσθέτει ότι το έγγραφο προέβλεπε και αεροπορικό χτύπημα στο Ντονμπάς στις 28 Φεβρουαρίου.

09.45 Επίθεση με μολότοφ σε ρωσικό γραφείο στρατολόγησης προβάλλουν οι Ουκρανοί

Αναρτήσεις στα social media προβάλλουν βίντεο και φωτογραφίες που φέρονται να καταγράφηκαν κατά την επίθεση με μολότοφ στο στρατολογικό γραφείο του Λουχοβίτσι, μίας μικρής πόλης 140 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας. Σύμφωνα με τις περιγραφές, ο δράστης έριξε στην πόρτα τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας και έγραψε «δεν θα πάω να σκοτώσω τους αδελφούς». Από το streetview της Google φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι το κτίριο είναι το συγκεκριμένο στρατολογικό γραφείο.

https://www.google.com/maps/@54.972983,39.0256562,3a,75y,108.52h,83.36t/data=!3m6!1e1!3m4!1shIZV6worGtGO1Z5SmwOnLg!2e0!7i13312!8i6656

Δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί άμεσα η ημερομηνία λήψης του βίντεο.

09:42 «Να συγκρατήσουμε τις ρωσικές δυνάμεις για 7 – 10 ημέρες»

Εκτίμηση για τους άμεσους στόχους των ουκρανικών δυνάμεων από αξιωματούχο της χώρας, ο οποίος αναφέρει μέσω facebook ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν καθήκον να συγκρατήσουν την επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων για τις επόμενες επτά με δέκα ημέρες.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε ότι η Ρωσία χρειάζεται απελπιστικά κάποια στρατιωτική νίκη, αναφέροντας τη Μαριούπολη και το Κίεβο ως τους πιο πιθανούς στόχους της Μόσχας.

«Χρειάζονται οπωσδήποτε κάποια νίκη προτού αναγκαστούν να διεξαγάγουν τις τελικές διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο κ. Ντενισένκο μέσω Facebook. «Επομένως το καθήκον μας είναι να αντισταθούμε για 7-10 ημέρες», πρόσθεσε.

09:34 Απαγόρευση εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία

Νέα μέτρα εισάγει η ουκρανική κυβέρνηση προκειμένου να ανταπεξέλθει στην ολοκληρωτική κρίση που έχει ξεσπάσει μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, αποφασίστηκε η απαγόρευση εξαγωγών σε: σίκαλη, κριθάρι, φαγόπυρο, κεχρί, ζάχαρη, αλάτι και κρέας

09:10 Ρωσία: Η πώληση ξένων νομισμάτων αναστέλλεται

Τέλος στην πώληση ξένων νομισμάτων έως τις 9 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων οικονομικών κυρώσεων της Δύσης προς τη Μόσχα.

Μεταξύ της 9ης Μαρτίου και της 9ης Σεπτεμβρίου 2022, «οι τράπεζες δεν θα μπορούν να πωλούν ξένα νομίσματα στους πολίτες», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας πάντως ότι οι Ρώσοι θα μπορούν να ανταλλάσσουν ξένα νομίσματα με ρούβλια κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής «ανεξαρτήτως χρονικής στιγμής και ποσού».

Η εκταμίευση ρευστού από λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα στις ρωσικές τράπεζες θα περιοριστεί εξάλλου στις 10.000 δολάρια ΗΠΑ ως την 9η Σεπτεμβρίου· το υπόλοιπο ποσό δεν θα μπορεί να αναληφθεί παρά μόνο σε ρούβλια βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ανεξαρτήτως του νομίσματος στο οποίο έχει ανοιχτεί οποιοσδήποτε λογαριασμός, η ανάληψη δεν θα μπορεί να γίνει παρά μόνο σε δολάρια και μόνο στα ταμεία, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα που τονίζει ακόμη πως κάθε κίνηση αυτού του είδους θα χρειάζεται «αρκετές ημέρες» για να ολοκληρωθεί.

Το ρούβλι υποχώρησε τη Δευτέρα σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι των ξένων νομισμάτων, καθώς η Ρωσία πλήττεται από δυτικές κυρώσεις άνευ προηγουμένου, οι οποίες βάζουν ειδικά στο στόχαστρο τον ρωσικό κεντρικό πιστωτικό θεσμό και τις περισσότερες ρωσικές μεγάλες τράπεζες.

08.50 Μαριούπολη: Εγκλωβισμένος ο Πρόξενος και εκατοντάδες Έλληνες

Για ακόμη μία ημέρα δεν κατάφερε να οργανωθεί το κομβόι ελπίδας για την απομάκρυνση των Ελλήνων από την φλεγόμενη Μαριούπολη. Τα ελληνικά πλοία που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα και ανοιχτά της Οδησσού.

08.20 Νέα κατάπαυση του πυρός

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε νέα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων από τις εμπόλεμες πόλεις της Ουκρανίας. Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 9.00 έως τις 9 το βράδυ.

Ήδη από χθες άρχισε η απομάκρυνση αμάχων από την πόλη Σούμι. Περίπου 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με λεωφορεία από την πόλη των 250.000 κατοίκων στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Περίπου 1.000 ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα μπόρεσαν επίσης να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία.

23.10 Ποινικό αδίκημα η είσοδο ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps δήλωσε σήμερα ότι η είσοδος ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου.έχει καταστήσει ποινικό αδίκημα.

Όπως έγραψε στο twitter: «Έκανα ποινικό αδίκημα την είσοδο οποιουδήποτε ρωσικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου και τώρα το HMG μπορεί να κρατήσει αυτά τα αεροσκάφη. Θα πνίξουμε την ικανότητα των κολλητών του (Βλαντιμίρ) Πούτιν να συνεχίσουν να ζουν κανονικά, ενώ χιλιάδες αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν».

23.00 ΗΠΑ: Η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετωπική σύγκρουση

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι η επιβολή ακόμη και μιας μικρής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τους λεγόμενους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους», για την απομάκρυνση αμάχων από ουκρανικές πόλεις που επλήγησαν από τις ρωσικές δυνάμεις, θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση οδηγώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Η Ψάκι ανέφερε επίσης πως μια τέτοια πρωτοβουλία θα απαιτούσε την κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών σε περίπτωση που εισέρχονταν στη συγκεκριμένη ζώνη, ακόμη κι αν αυτή κάλυπτε μια μικρή περιοχή. «Θα εξακολουθούσαμε να ανησυχούμε μήπως ήταν μια ενέργεια κλιμάκωσης που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι που δεν σκοπεύει να κάνει ο πρόεδρος», σημείωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

22.20 Γερμανία: Διαβεβαίωση για τη συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε τηλεφωνική επικοινωνία της με τον ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα, τον οποίο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία – είτε παρέχοντας μέσα αυτοάμυνας είτε ανθρωπιστική βοήθεια για όσους αναζητούν καταφύγιο είτε μέσω έντονης διεθνούς πίεσης και απομόνωσης της Ρωσίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί