Μ. Συντυχάκης: Όσο δεν καταργείται ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός η οπαδική βία θα διαιωνίζεται

Μόνο ως κατ’ επίφαση αθλητικό μπορεί να χαρακτηριστεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, αφού δεν ασχολείται καθόλου με τον πυρήνα του αθλητισμού, δηλαδή τη στήριξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, την ανάπτυξή του στο σχολείο και τη γειτονιά, την ενίσχυση της συμμετοχής του πληθυσμού και κυρίως της νεολαίας, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας επί του νομοσχεδίου με τίτλο: «Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, αθλητικός εθελοντισμός, πνευματικός αθλητισμός, ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports), εργασιακός αθλητισμός, άλλες διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις». 

Ενώ δεν ασχολείται καν με την ενίσχυση των υποδομών και των αθλητικών εγκαταστάσεων, την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού με γενναία χρηματοδότηση σωματείων και ομοσπονδιών, με τις δομές που χρειάζονται για να διευκολυνθεί η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της, εισάγει  διατάξεις και μέτρα αυστηροποίησης των ποινών για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, αφήνοντας όμως άθιχτη την αιτία του προβλήματος, τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και την κυριαρχία των επιχειρηματικών ομίλων. 

Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. 

Ο αθλητισμός έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα, υποταγμένος στο βωμό του κέρδους

«Είναι φανερό ότι στον καπιταλισμό, όπου κυριαρχεί το κέρδος και η ανταγωνιστικότητα, αντικειμενικά και ο αθλητισμός από κοινωνικό αγαθό έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα, υποταγμένος στον βωμό του κέρδους, με τεράστια οικονομικά συμφέροντα που έχουν συνδεθεί με τον επαγγελματικό αθλητισμό, ειδικότερα με το ποδόσφαιρο, το οποίο έχει γίνει πεδίο πολιτικοοικονομικής διαπλοκής και μεγάλων σκανδάλων», υπογράμμισε ο Μ. Συντυχάκης. 

Υπενθύμισε πως από το 2007 μπήκαν οι βάσεις με τη «Λευκή Βίβλο» της ΕΕ για τον αθλητισμό, «που αποτελεί οδηγό της ΕΕ για τον καθορισμό του άμεσου και απώτερου μέλλοντος της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στον αθλητισμό. Η “Λευκή Βίβλος” αναγνώριζε τον σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό ρόλο του αθλητισμού -εκτιμάται ότι ως “εμπορικό προϊόν” καλύπτει το 4% του ΑΕΠ της ΕΕ- και έθετε ως στόχο να ασχοληθεί με τις κοινωνικές και οικονομικές πτυχές του, με την επέκταση του κερδοφόρου αυτού προϊόντος με νέες μορφές αθλητισμού, σαν αυτά που περιλαμβάνει το παρόν σ/ν (εθελοντικός, ηλεκτρονικός, εργασιακός, πνευματικός αθλητισμός), αλλοιώνοντας σκόπιμα την έννοια και τα όρια του αθλητισμού, διαμορφώνοντας δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στο άθλημα και το παιχνίδι, ακόμα και τον τζόγο. Όλα στο μίξερ!! Το κριτήριο; Τα κέρδη. Όλα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και του μέγιστου κέρδους των μεγαλοεπιχειρηματιών». 

Για την οπαδική βία, η κυβέρνηση «βάζει το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»  

Όσον αφορά την οπαδική βία, τόνισε πως η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο ενισχύει το κατασταλτικό μέρος, δηλαδή την αυστηροποίηση των ποινών και κατήγγειλε την υποκρισία όλων όσοι τώρα κόπτονται για τη «βία των γηπέδων» και «παριστάνουν τους ανήξερους, για τον τρόπο που “χτίζονται” οι οπαδικοί στρατοί, που διαχωρίζονται σαφώς από τη συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων, παρασύροντας τυφλά και ορισμένους για το “καλό της ομάδας”, που λειτουργούν ως συμμορίες, που υπερασπίζονται τους μεγαλοεπιχειρηματίες που λυμαίνονται το ποδόσφαιρο και να υπηρετούν τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς με τον μανδύα της “αγάπης για την ομάδα”. Κάνουν πως δεν ξέρουν για τις σχέσεις των προέδρων και των χορηγών των ΠΑΕ με συνδέσμους, για πρώην αστυνομικούς που γίνονται στελέχη ασφαλείας στις συγκεκριμένες εταιρείες και στα γήπεδα, για μπράβους σε μαγαζιά της νύχτας, προστασία σε καταστήματα, εμπόριο ναρκωτικών για τις σχέσεις αυτών των στρατών με φασιστικές – ακροδεξιές ομάδες, όπως για άλλη μια φορά αναδείχτηκε με αφορμή τις επιθέσεις σε ΕΠΑΛ της Δυτικής Θεσσαλονίκης».

Σημείωσε πως με το νομοσχέδιο, «η κυβέρνηση μετατρέπει τις ΠΑΕ-ΚΑΕ σε θεματοφύλακες της λειτουργίας των οπαδικών συνδέσμων, βάζοντας ”το λύκο να φυλάει τα πρόβατα” (!), είναι η επιβεβαίωση ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να πατάξει τη διαφθορά, να κόψει πλοκάμια και κεφάλια της Λερναίας Ύδρας του σάπιου εμπορευματοποιημένου αθλητισμού». 

Επισήμανε ότι «με όχημα την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας προωθούνται με το σ/ν συγκεκριμένες στοχευμένες παρεμβάσεις ιδιαίτερα ανησυχητικές, που ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους. Αυτές αρχικώς αφορούν τη διεύρυνση του άρθρου 187 ΠΚ για την εγκληματική οργάνωση με την προσθήκη -σε ό,τι αφορά την τέλεση πλημμελημάτων- των εννόμων αγαθών της προσωπικής ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και της περιουσίας».

Ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε πως «όσο δεν θίγονται οι οικονομικές και κοινωνικές αιτίες και κυρίως δεν καταργείται ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός, το φαινόμενο της οπαδικής βίας θα διαιωνίζεται» και επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΚΕ για το θέμα, που «τις έχει καταθέσει σε όλους τους υπουργούς όλων των κυβερνήσεων κάθε φορά που συζητάγαμε νομοσχέδια για την οπαδική βία κι, όμως, κανένα κόμμα και κανένας υπουργός δεν πήρε ποτέ θέση». Μεταξύ άλλων έχει προτείνει την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό, καθώς και της συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στο στοίχημα, σε πάσης φύσεως στοίχημα, την ένταξη των ΠΑΕ, ΚΑΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου θα ελέγχονται τα οικονομικά και περιουσιακά τους στοιχεία, και την ευθύνη για τον μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό να έχει το υπουργείο Αθλητισμού. 

Ανοίγει ο δρόμος στην ιδιωτικοποίηση κρατικών υπηρεσιών

Όσον αφορά τον αθλητικό εθελοντισμό που προβλέπει το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι δεν καθορίζεται σε τι είδους αθλητικές διοργανώσεις θα συμμετέχουν οι εθελοντές και ποια θα είναι τα συγκεκριμένα καθήκοντά τους, προκειμένου να μην υποκαθιστούν δραστηριότητες του έμμισθου προσωπικού. Αυτό, σε συνδυασμό με το αίτημα των επιχειρηματικών ομίλων για τη μείωση «του μισθολογικού κόστους», οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση κρατικών υπηρεσιών με τη χρησιμοποίηση σ’ αυτές «εθελοντών», που επειδή θα ασκούν δήθεν κοινωνικό έργο θα «αμείβονται» υποτυπωδώς, π.χ. τα οδοιπορικά χωρίς εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά θα έχουν ηθικές αμοιβές (επαίνους, βεβαιώσεις παρακολούθησης, ενισχύσεις για ανάληψη παρόμοιων δραστηριοτήτων κλπ.).

Όσον αφορά τον ηλεκτρονικό αθλητισμό που εισάγει το νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι ουσιαστικά επεκτείνει την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και επιχειρεί να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του κόσμου τις στοιχηματικές εταιρείες και τον τζόγο. Ήδη, επισήμανε στην ποδοσφαιρική βιομηχανία, υπάρχει η στοιχηματική αγορά, όπου ο τζίρος της αγγίζει αστρονομικά ποσά που παίζονται είτε υπό επίσημο πρίσμα με τις λεγόμενες νόμιμες εταιρείες είτε ακόμη περισσότερο στο παράνομο στοίχημα.

Για τον εργασιακό αθλητισμό, που επίσης προβλέπει το νομοσχέδιο, σημείωσε πως δίνεται το δικαίωμα της διοργάνωσής του μόνο στον εργοδότη αφού «δεν υπάρχει καμία μα καμία αναφορά στο σ/ν ότι τον εργασιακό αθλητισμό πρέπει να τον οργανώνουν οι φορείς του εργατικού κινήματος (σωματεία, συνδικάτα, κλπ.) σε συνεργασία με τις αθλητικές ομοσπονδίες. Πρόκειται για δράσεις οι οποίες στοχεύουν και εδώ στην οικονομική διάσταση του αθλητισμού, με εμπλοκή ομίλων από τον τουρισμό, την εστίαση, τις μεταφορές, από κοινού με και σε συνεργασία με τη ΓΓΑ και την Τοπική Διοίκηση». 

Τέλος, για τον πνευματικό αθλητισμό, σημείωσε πως από πουθενά δεν εξασφαλίζεται στο νομοσχέδιο ότι σε αυτό δεν θα ενταχθούν εκτός του σκακιού και του μπριτζ κι άλλα παιχνίδια που θα υποβαθμίσουν σε σημαντικό βαθμό την έννοιά του.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Καταλήγοντας επισήμανε ότι για το ΚΚΕ ο αθλητισμός είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα και μπορεί να στηριχθεί με τα εξής:

  • Ενιαίο σύστημα ανάπτυξης και δωρεάν παροχής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. 
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον Αθλητισμό.
  • Κατάργηση του τζόγου – στοιχήματος στον Αθλητισμό.
  • Ένταξη των Ανώνυμων Αθλητικών Εταιρειών, ΠΑΕ, ΚΑΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης.
  • Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό της νεολαίας. Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκής χρηματοδότηση, που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό σε κάθε τους έκφραση.
  • Γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών, με βάση τις πραγματικές ανάγκες για την ανάπτυξη του κάθε αθλήματος. Οι προπονητές, οι μόνοι επαγγελματίες στον χώρο, θα πρέπει να εξασφαλίζουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και οι Επιστημονικές Σχολές (ΣΕΦΑΑ) να είναι υπεύθυνες για το ποιος θα μπορεί να εκτελεί χρέη προπονητή σε συνεργασία με τη ΓΓΑ.

«Μόνο έτσι θα απαλλαγεί οριστικά ο Αθλητισμός από την αρρώστια και τη σαπίλα. Έτσι θα σταματήσουν τα αθλήματα και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο να είναι μπίζνες και θα ξαναγίνουν ένα παιχνίδι, μέσο ψυχαγωγίας, αλλά κυρίως μέσο για τη θωράκιση της υγείας και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων. Μόνο έτσι ο Αθλητισμός θα σταματήσει να αφορά τους λίγους στο γήπεδο και τους πολλούς στην εξέδρα ή στο σπίτι τους. Θα αποκτήσει διαφορετική οργάνωση και στόχους, θα αρχίσει η πλειοψηφία της νεολαίας να ασκείται συστηματικά, να συμμετέχει σε δραστηριότητες με οργανωμένο τρόπο», κατέληξε ο Μ. Συντυχάκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί