Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα όπλα που στέλνει η Δύση – Πώς μπαίνουν στη χώρα

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το ανηλεές σφυροκόπημα στην Ουκρανία, ο ουκρανικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πολλά βίντεο όπου καταγράφονται οι στιγμές κατάρριψης ρωσικών ελικοπτέρων από πυραύλους εδάφους-αέρος.

Ρωσικά αεροσκάφη καταρρίπτονται από τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχουν στοιχεία ότι ήδη οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τα όπλα που έστειλε η Δύση.

Ο Τζάστιν Μπρονκ, ερευνητής στον τομέας της αεροδυναμικής στο Royal United Services Institute, υποστηρίζει ότι υπάρχει οπτική επιβεβαίωση πως έχουν καταρριφθεί τουλάχιστον 20 ρωσικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, τόσο ελικόπτερα όσο και αεροσκάφη. Αυτός ο αριθμός είναι σαφώς μικρότερος από αυτόν που αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο υποστηρίζει ότι  οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 48 ρωσικά αεροσκάφη και 80 ελικόπτερα.

Όμως και η Ουκρανία έχει υποστεί απώλειες, αλλά ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Μπεν Ουάλας είπε στο BBC ότι η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να καταστρέψει την αεράμυνα και την αεροπορία της χώρας. Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, τα στρατιωτικά αεροσκάφη της Ουκρανίας ήταν λιγότερα σε αναλογία 3 προς 1 από αυτά που η Ρωσία είχε συγκεντρώσει στα σύνορα. Ο Ουάλας είπε ότι η ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρεί ανέπαφο μέρος της αεράμυνάς της αναγκάζει ήδη τα ρωσικά αεροσκάφη να πετούν τη νύχτα για να αποφύγουν τον εντοπισμό.

Οι πύραυλοι αεράμυνας που εκτοξεύονται από τον ώμο, γνωστοί ως “Manpads” (ανθρωπο-φορητά συστήματα αεράμυνας) είναι μόνο ένα από τα είδη όπλων που προμηθεύουν την Ουκρανία οι δυτικές χώρες. Περιλαμβάνουν τους διαβόητους πυραύλους εδάφους-αέρος Stinger κατασκευής ΗΠΑ – μάστιγα για τα σοβιετικά αεροσκάφη στη διάρκεια της κατοχής του Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980. Είναι δύσκολο να βρεθούν οι ακριβείς αριθμοί των όπλων. Την περασμένη εβδομάδα ο Μπεν Ουάλας είπε στο BBC ότι η Δύση είχε πλέον παραδώσει “χιλιάδες” αντιαρματικά όπλα και “πάνω από χίλιους” Stinger. Το CNN, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ, ανέφερε συνολικά 17.000 αντιαρματικά όπλα και 2.000 Stinger, που εστάλησαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Βρετανία και Αμερική είχαν παραδώσει όπλα στην Ουκρανία πριν ξεκινήσει η εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, με τη Μεγάλη Βρετανία να παραδίδει 2.000 ελαφρούς αντιαρματικούς πυραύλους (Nlaws). Σχολιάζοντας αναφορές ότι χρησιμοποιούνταν ήδη για την καταστροφή ρωσικών τεθωρακισμένων, ο Ουάλας σημείωσε ότι “έχουμε ανέκδοτα στοιχεία για να το επαληθεύσουμε”.

Τυφέκια και πυρομαχικά

Οι περισσότερες χώρες άρχισαν να στέλνουν όπλα σαν απάντηση στη ρωσική εισβολή. Συνολικά, 14 χώρες έχουν προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία. Περιλαμβάνονται και η Σουηδία και η Φινλανδία, που έχουν μακρά ιστορία ουδετερότητας και δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Αλλά και οι δύο έχουν στείλει χιλιάδες αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία.

Η Γερμανία έχει προμηθεύσει με 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 πυραύλους Stinger. Τα κράτη της Βαλτικής έχουν επίσης παραδώσει χιλιάδες όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Stinger και Javelin, ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντιαρματικά όπλα στον κόσμο με βεληνεκές 2,5 χλμ. (1,5 μίλι). Η Ουκρανία λέει ότι έχει ήδη καταστρέψει με επιτυχία πολλά ρωσικά άρματα μάχης T-72.

Οι πρόσφατες παραδόσεις όπλων περιλαμβάνουν επίσης δεκάδες χιλιάδες τυφέκια εφόδου και πολυβόλα, αντιαρματικές νάρκες και εκατοντάδες τόνους πυρομαχικών, καθώς και πανοπλίες και κράνη, και ιατρικές προμήθειες.

Πώς περνούν τα όπλα

Η Μεγάλη Βρετανία λέει ότι βοηθά στη “διευκόλυνση” των παραδόσεων αυτών των όπλων. Ωστόσο, Δυτικοί αξιωματούχοι δεν δίνουν λεπτομέρειες για το πώς περνούν στη χώρα οι προμήθειες. Δεν είναι, βέβαια, μυστικό ότι ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας έχουν επικεντρωθεί στην ανατολική Ουκρανία, η ροή ανθρώπων και προμηθειών από τα δυτικά της χώρας συνεχίστηκε μέσω γειτονικών ευρωπαϊκών κρατών. Το BBC μίλησε με τα υπουργεία Άμυνας της Εσθονίας, της Σουηδίας και της Δανίας, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι οι προμήθειες όπλων τους έφτασαν με επιτυχία στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Λοιπόν, πόση διαφορά κάνουν αυτές οι αποστολές όπλων;

Τα όπλα με τα οποία η Δύση προμηθεύει την Ουκρανία μπορεί να κάνουν τη διαφορά, μόνο αν η Ουκρανία συνεχίσει να έχει ένοπλες δυνάμεις ικανές να τα χρησιμοποιούν.

Ο Μπρονκ λέει πως η ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρήσει κάποια από τα παλαιότερα συστήματα αεράμυνας που ανάγονται στη σοβιετική εποχή και τα οποία έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια, ανάγκασε τα ρωσικά αεροσκάφη να πετούν χαμηλότερα, αλλά αυτό τα καθιστά πιο ευάλωτα στους πυραύλους εδάφους-αέρος μικρότερου βεληνεκούς που παρέχονται από τη Δύση.

Χωρίς αυτά τα συστήματα αεράμυνας μεγαλύτερης εμβέλειας, τα ρωσικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να πετάξουν ψηλότερα για να αποφύγουν τους κινδύνους αεράμυνας μικρότερης εμβέλειας.

Στο μεταξύ, η Αμερική και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους προσπαθούν να αυξήσουν τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία. Μπορεί να είναι περιορισμένη η ευκαιρία προτού η Ρωσία προσπαθήσει να στοχεύσει την όποια γραμμή ανεφοδιασμού οπλικών συστημάτων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι είχε συνομιλίες με την Πολωνία για την προμήθεια της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας με ρωσικής κατασκευής μαχητικά Mig.  Αλλά ακόμη και αν αυτό συνέβαινε, η Ουκρανία θα χρειαζόταν εκπαιδευμένους πιλότους για να τα πετάξουν. Η προμήθεια όπλων από τη Δύση βοηθά, αλλά και πάλι, χρειάζεται στρατός που ξέρει να τα χρησιμοποιεί.

Πηγή: BBC

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί