Δ. Τζανακόπουλος: Η πολιτική Μητσοτάκη μας εμπλέκει στον πόλεμο

Πυρά εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο «Κόκκινο» 105,5 FM σχετικά με την ρωσική πολεμική εισβολή στην Ουκρανία: «Η εισβολή είναι παράνομη και καταδικαστέα, τίποτα δεν το αλλάζει αυτό. Είναι αναγκαία η άμεση κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία».

«Δυστυχώς η αστόχαστη πολιτική Μητσοτάκη αλλάζει το δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η Ελλάδα θα έπρεπε να λειτουργεί με όρους γέφυρας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, να λειτουργεί διαμεσολαβητικά και να αυξάνει έτσι το ειδικό της βάρος μέσα σε τέτοιες κρισιακές καταστάσεις. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι δύναμη ειρήνης».

«Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο έχει χειριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη την εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση στην Ουκρανία είναι απαράδεκτος. Ο πρωθυπουργός ενέπλεξε την Ελλάδα στον πόλεμο. Πρόκειται για μια επιλογή που καθοδηγείται από οπτική γωνία του λεγόμενου “προβλέψιμου συμμάχου” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Δημ. Τζανακόπουλος, και διευκρίνισε: «Δεν υπάρχει καμία κοινή απόφαση της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ για αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού ή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, ούτε όλες οι χώρες της ΕΕ προέβησαν σε τέτοιες ενέργειες. Αυτό είναι απλώς μια δικαιολογία, μια προσχηματική επιχειρηματολογία, του κ. Μητσοτάκη για να υποστηρίξει μια επιλογή που βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις».

«Μάλιστα, ο ζήλος του κ. Μητσοτάκη να παραστήσει τον πρόθυμο τελικά φαίνεται πως υπερβαίνει τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού. Είναι άγνωστες οι συνέπειες αυτής της εμπλοκής -είδαμε ήδη τις δηλώσεις της Ρωσίδας ΥΠΕΞ», τόνισε ο γραμματέας του κόμματος, και εξήγησε ότι: «Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ κρατάει αυτή τη στάση, η γειτονική Τουρκία ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική λογική και ενισχύει τον ρόλο της και το ειδικό της βάρος μέσα στην πολεμική κρίση».

Ακρίβεια, ΔΕΗ και στο βάθος εκλογές

Ερωτηθείς σχετικά με την ακρίβεια δήλωσε τα εξής: «Σήμερα αναμένουμε ρεκόρ στην τιμή του ρεύματος, πρόκειται να φτάσει τα 600 ευρώ η μεγαβατώρα και αυτό είναι μια εξέλιξη που επηρεάζει την κοινωνία. Όμως να μην ξεχνάμε ότι εδώ στην Ελλάδα η ακρίβεια μας έχει χτυπήσει εδώ και αρκετούς μήνες και στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο και στη βενζίνη και στα είδη πρώτης ανάγκης».

Τη βασική ευθύνη για το φαινόμενο απέδωσε στην πολιτική της κυβέρνησης: «Σαφώς η πολεμική κρίση θα επιδεινώσει την κατάσταση, αλλά η βασική ευθύνη ανήκει στον Κ. Μητσοτάκη που εδώ και δυόμιση χρόνια με τις επιλογές της κυβέρνησής του έχει αφήσει τη χώρα απροστάτευτη και αθωράκιστη απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ενεργειακής κρίσης. Για παράδειγμα η επιλογή της απολιγνιτοποίησης την ώρα που το φυσικό αέριο έχει 20πλασιάσει την τιμή του αποδεικνύεται μοιραία», σημείωσε ο Δημ. Τζανακόπουλος.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «ένα διαφορετικό μείγμα, μια διαφορετική πολιτική μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή θα οδηγούσε σε καλύτερα απoτελέσματα. Απαιτείται αλλαγή, πλήρης στροφή και στην πολιτική για τους μισθούς, και για την εργασία, και για την ενέργεια».

Αιχμές άφησε και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ: «Ο Κ. Μητσοτάκης έχει σοβαρές ευθύνες και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Από το 2019 η λογική της κυβέρνησης ήταν να πορεύεται με βάση την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ -που δεν είναι πια δημόσια. Αύξησε έτσι από τότε τα τιμολόγια κατά 15%. Αυτά ήταν παγωμένα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, ανέφερε: «Πλέον το πρόβλημα είναι μια άλυτη εξίσωση για τους καταναλωτές και τους πολίτες, και όλα αυτά με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ξέρει μόνο να επιδεινώνει την κατάσταση. Δυστυχώς εκτιμώ ότι θα οδηγηθούμε σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση», και τόνισε: «Είναι επιτακτική η ανάγκη της πολιτικής αλλαγής γι’ αυτό ζητάμε άμεσα διενέργεια εκλογών».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί