Σ. Βαρδάκης: «Το Υπουργείο Εργασίας απαξιώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς υποθάλπτοντας την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία»

         Κανένα σχεδιασμό φαίνεται να μην έχει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με τη στελέχωση του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης στην Κρήτη, όπως φαίνεται και από την απάντηση που έδωσε στην κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Βαρδάκη.

Παρά το γεγονός ότι είχαν εγκριθεί 3 προσλήψεις για τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε επίπεδο Κρήτης για το 2021 και επιπλέον 5 για το 2022, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμία πρόσληψη και φυσικά δεν έχει υπάρξει καμία ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού, παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο ένα χρόνο έχουν μετακινηθεί 4 ελεγκτές προς άλλες υπηρεσίες του Φορέα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο σύγχρονος αυτός ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΦΚΑ, που θεσπίστηκε με το νόμο 4445/2016 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, κάτι το οποίο οι παλαιότερες Κυβερνήσεις δεν είχαν προνοήσει να κάνουν, καθώς από το 2010 είχαν απενεργοποιήσει την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ). 

Στην Κρήτη, η Υπηρεσία ξεκίνησε να λειτουργεί με 17 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 12 είχαν ελεγκτικό ρόλο και οι 5 διοικητικό. Ωστόσο τον τελευταίο χρόνο, πραγματοποιείται η μεθοδευμένη αποψίλωση της Υπηρεσίας, καθώς από τον Μάρτιο του 2021 έως και σήμερα, έχουν μετακινηθεί από την Υπηρεσία 4 ελεγκτές, χωρίς να αναπληρωθούν, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το ελεγκτικό έργο και επιτρέποντας την άνθιση της εισφοροδιαφυγής.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης: «Σε εποχές που η εργοδοτική αυθαιρεσία περισσεύει, η εισφοροδιαφυγή και το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας γιγαντώνονται, διερωτόμαστε για ποιο λόγο το Υπουργείο δεν έχει επιλύσει αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα, ώστε να συνεχίσει το Π.Ε.Κ.Α. απρόσκοπτα το έργο του. Η στάση του Υπουργείου δυστυχώς φαίνεται να υποθάλπει παραβατικές εργοδοτικές συμπεριφορές.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί