Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα στο χώρο του αθλητισμού

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν σε Ηράκλειο και Χανιά οι συσκέψεις των ΚΟ της ΕΠ Κρήτης με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στον αθλητισμό, τα διαχρονικά προβλήματα των αθλητικών σωματείων και τη οπαδική βία με κεντρικούς ομιλητές τον υπεύθυνο του τμήματος αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, Θοδωρή Λιάππη και το βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη.

    Ο υπεύθυνος του τμήματος αθλητισμού της ΚΕ ανέφερε στην παρέμβαση του ανάμεσα σε άλλα: 

«Η σημερινή προσπάθεια έχει στόχο να αναδείξει την κατάσταση που βιώνουν σήμερα τα αθλητικά σωματεία, την σκληρή πραγματικότητα με την οποία έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά η λαϊκή οικογένεια  στην προσπάθειά  της να έχουν πρόσβαση τα παιδιά της στον αθλητισμό.

  Η χρόνια υποβάθμιση της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο, μετέφερε το βάρος και την ευθύνη της μαζικής ανάπτυξης ενός αθλήματος στο σωματείο, χωρίς να είναι αυτός ο βασικός του σκοπός.  

   Την ίδια περίοδο οι σταδιακές περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού μέσω της ΓΓΑ και τα ψίχουλα από τη τοπικής και περιφερειακή διοίκηση οδήγησε τα αθλητικά μας σωματεία να στραφούν  στον οικογενειακό εισόδημα προκειμένου να λειτουργούν τα τμήματα 

    Τα οικονομικά προβλήματα γενικεύτηκαν μέσα στην πανδημία με αποτέλεσμα τα σωματεία στην πλειοψηφία τους να δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και τα λειτουργικά τους έξοδα, αφού απ την μια δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την άλλη στενεύουν τα περιθώρια τόσο για την  οικογένεια, τους παράγοντες – που συνήθως είναι γονείς με μεράκι να βάζουν συνεχώς το χέρι στην τσέπη όσο και  τους μικροεπαγγελματίες να στηρίζουν ως χορηγοί.

Αυτή ακριβώς την περίοδο  η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει την παραπέρα εμπορευματοποίηση του χώρου, βγάζοντας από το συρτάρι του υφυπουργείου αθλητισμού τα αντιδραστικά αθλητικά νομοσχέδια και με δούρειο ίππο το μητρώο. Στόχος της να συγκεντρωθεί η αγορά των 500000 αθλούμενων πανελλαδικά σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, βγάζοντας από τη μέση το εμπόδιο που λέγεται αθλητικό σωματείο.

    (…)Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σωματεία  που αν δεν σταματήσουν τη λειτουργία τους, στην καλύτερη περίπτωση θα συγχωνευτούν με άλλα και θα συνεχίσουν την αναζήτηση χρημάτων για να βγει η χρονιά και να καλύψουν βασικές πλευρές όπως την  η ύπαρξη γιατρού στους αγώνες,  η μεταφορά αθλητών  κλπ. Επιπρόσθετα έχουν φορτωθεί πλέον το οικονομικό βάρος των πληρωμών σε διαιτητές, γραμματείες καθώς και τα δικαιολογητικά  εγγραφής, ανανέωσης  και πιστοποίησης στο ηλεκτρονικό μητρώο. 

    (…)Σήμερα με τις δυσκολίες που υπάρχουν η συστηματική και καθημερινή αθλητική δραστηριότητα  που αγκαλιάζει χιλιάδες νέους και αποτελεί ασπίδα προστασίας τόσο σε θέματα υγείας (παχυσαρκία) όσο και από επικίνδυνα μονοπάτια (ναρκωτικά) οφείλεται στην προσπάθεια των ανθρώπων των σωματείων. Παράγεται έργο που καλλιεργεί την ομαδικότητα, την συλλογικότητα, την άμιλλα, τον σεβασμό στον αντίπαλο  κόντρα στις λογικές του ατομικισμού και του  ανταγωνισμού. Όταν όμως  αυτή η προσπάθεια δεν έχει την υποστήριξη (υποδομές, επιστημονικό δυναμικό γυμναστές γιατρούς, χρηματοδότηση)  στερεύει. Γι αυτό και κανένα από τα μέχρι σήμερα αθλητικά νομοσχέδια  δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την ανάπτυξη του  μαζικού αθλητισμού στο σχολείο, στη γειτονιά, το πως θα αναπτυχθεί το κάθε άθλημα, πώς θα ενισχυθεί η συμμετοχή και η πρόσβαση του πληθυσμού και ιδιαίτερα της νεολαίας. Για το τι δομές και τι προϋποθέσεις χρειάζονται για να διευκολυνθεί η οικογένεια και τα παιδιά της, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη συστηματική άσκηση, ως τρόπο ζωής. 

     Κριτήριο πρέπει να είναι η στήριξη των σωματείων, η δυνατότητα να συνεχίσουν να υπάρχουν και να προσφέρουν στη νεολαία μας το δικαίωμα στην άθληση. Η ενίσχυση της Φ.Α. στο σχολείο με  σύγχρονες υποδομές ,μέσα και  ειδικευμένο προσωπικό που θα βοηθάνε  στην ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ανίχνευση του ταλέντου.  

    Το ΚΚΕ με τις πρωτοβουλίες που παίρνει πανελλαδικά στέκεται απέναντι στην πολιτική εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και παλεύει να συγκροτηθεί ένα μεγάλο μέτωπο σωματείων, ανθρώπων του αθλητισμού που μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα θα μπει εμπόδιο σε αυτήν την προοπτική. Επιλέγουμε τον δρόμο της διεκδίκησης, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της αλληλεγγύης. Μακριά από τη λογική της ανάθεσης σε κάποιους να λύσουν τα προβλήματα, που αφορούν όλους (ή τους περισσότερους), επιμένουμε στη μέγιστη δραστηριοποίηση όλων στα σωματεία, στις ενώσεις, και στις ομοσπονδίες.»

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε στην παρέμβαση του ότι «το ΚΚΕ έχει πάρει δεκάδες πρωτοβουλίες με παρεμβάσεις στη βουλή για την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων σε υποδομές και χρηματοδότηση που αντιμετωπίζουν όλα τα αθλήματα στη Κρήτη. Βεβαίως η ζοφερή εικόνα που μεταφέρθηκε σήμερα δείχνει ότι η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. (..) Το ΚΚΕ θα συνεχίσει αυτή η προσπάθεια παίρνοντας υπόψη όλα τα ζητήματα που αναδείχτηκαν από τη συζήτηση στα Χανιά και στο Ηράκλειο.»

      Πρόβαλλε επίσης «την ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση με όλους τους τρόπους των σωματείων και όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό, αφού οι συσχετισμοί εντός της βουλής δε βοηθούν για να παίρνονται θετικές αποφάσεις.»

      Παράλληλα αναφέρθηκε στις συνεχείς αντιλαϊκές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η οποία εξασφαλίζει πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο, μεταφέροντας τα βάρη στο λαό, ενώ αφήνει ακάλυπτες τις τεράστιες ανάγκες του λαού, της νεολαίας, για μαζικό αθλητισμό, τον πολιτισμό, την Υγεία και την Παιδεία.

      Τέλος ανέδειξε την ανάγκη αυτές τις μέρες, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας, και να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Πόλεμος που γίνεται για τη μοιρασιά των ενεργειακών πηγών, των δρόμων μεταφοράς και των σφαιρών επιρροής μεταξύ των ιμπεριαλιστών και όχι για τα ψευτοπροσχήματα που προβάλλουν. Ειδικά στο νομό Χανίων, όπου η ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της Ρωσίας, λόγω της αξιοποίησης στα σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ.

Στο Ηράκλειο, συμμετείχαν και πραγματοποίησαν παρέμβαση ο υπεύθυνος των ακαδημιών του ΟΦΗ Σάββας Κωφίδης και οι Τζώρτζογλου Νίκος, πρόεδρος της ΕΠΣΗ, Δροσίτης Γιάννης, αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΣΗ, Μανώλης Καραντεμοιρης, μέλος του ΔΣ της ΑΕ Κατσαμπά, Χαβάκης Μανώλης, πρόεδρος του Α.Ο Δία, Μιχάλης Επιτροπάκης, διευθυντής ακαδημιών του Αλμυρού F.C, Περατσακης Γιώργος, μέλος του ΔΣ του ερασιτέχνη Εργοτέλη, Ξυλουρης Στέλιος, πρόεδρος του Α.Ο Αετού Ανωγείων, Μπάμπης Μακράκης, πρόεδρος του Α.Σ Πήγασου Εμπάρου, Μαρίνα Μουράτη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής.

Από τους αθλητικούς παράγοντες έγινε αναφορά στα προβλήματα από την προσπάθεια ένταξης στο μητρώο τόσο για τα ζητήματα γραφειοκρατίας αλλά και τα έξοδα ένταξης. Αντίστοιχα αναφέρθηκαν στην έλλειψη εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα στην πόλη του Ηρακλείου, όπου οι ομάδες αναγκάζονται να πληρώνουν γήπεδα για να προπονούνται και να διοργανώνουν τους αγώνες τους.

    Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία της φυσικής αγωγής, σαν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης, που υποτιμάται στα δημόσια σχολεία ενώ πολλές φορές οι υποδομές φτιάχνονται με πρωτοβουλία των γυμναστών. Ταυτόχρονα, αναδείχτηκε η προσφορά των αθλητικών σωματείων ως κοιτίδες αλληλεγγύης και αγάπης για το άθλημα, που φέρνουν πιο κοντά τον κόσμο στον αθλητισμό και δημιουργούν ιδεώδη που δεν έχουν να κάνουν με τη βία και το μίσος που καλλιεργούν οι «οπαδικοί στρατοί».

    Στα Χανιά, συμμετείχαν και πραγματοποίησαν παρέμβαση οι Γιατρουδάκης Γιώργος, ΓΓ του ΣΕΓΑΣ και πρόεδρος του Γ.Σ «Ελ. Βενιζέλος», Πρωτοψαλτης Κώστας, ΓΓ της ΕΠΣΧ, Πηγουνάκης Μανώλης, πρόεδρος του συνδέσμου προπονητών ποδοσφαίρου ν. Χανίων, Πρόκος Βαγγέλης, ΓΓ πανελλήνιας Ένωσης προπονητών ποδοσφαίρου, Κατσαντώνης Νίκος, μέλος του Δ.Σ του Α.Ο Κύδων, Δημητρουλάκη Φρόσω από το ΔΣ της Ένωσης Γυμναστών Χανίων, Τζάμπατζάκης Μιχάλης από το τμήμα άρσης βαρών του Α.Ο Χανίων, Παπαδάκης Αποστόλης, πρόεδρος του ερασιτέχνη Πλατανιά.

     Από τους αθλητικούς παράγοντες έγινε αναφορά στα προβλήματα των υποδομών πχ του κολυμβητήριου, του ποδηλατοδρόμιου, του εθνικού σταδίου κ.α αλλά και συνολικά για τους ελεύθερους χώρους. Επιπλέον, αναφέρθηκαν σε μια σειρά ζητήματα όπως το σχολικό αθλητισμό, την προσβασιμότητα ΑμεΑ στον μαζικό αθλητισμό αλλά και την σημασία του ερασιτεχνικού αθλητισμού ειδικά τώρα και στις νεότερες ηλικίες. Τέλος, τόνισαν την δυσκολία να επιβιώσουν τα ερασιτεχνικά σωματεία αλλά και από την εφαρμογή του μητρώου καθώς και εργασιακά προβλήματα των γυμναστών και των προπονητών ποδοσφαίρου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί