Ουκρανία – 9η ημέρα: Στα χέρια των Ρώσων το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια – Εκρήξεις στο Κίεβο (Συνεχής ενημέρωση)

Ένατη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία με ένα θρίλερ να εξελίσσεται στη Ζαπορίζια εκεί που βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης.

Με την κατάληψη του πυρηνικού εργοστασίου του Ζαπορόζιε από τον ρωσικό στρατό να επιβεβαιώνεται το πρωί της Παρασκευής και από τα δυτικά ΜΜΕ και από τις ουκρανικές αρχές – είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ρωσικού γενικού επιτελείου – συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η φωτιά που είχε εκδηλωθεί τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε συγκρότημα κτιρίων δίπλα στον σταθμό κατασβέστηκε, χωρίς να αναφέρονται αλλαγές στα φυσιολογικά επίπεδα ραδιενέργειας και χωρίς να έχουν αναφερθεί ανθρώπινες απώλειες.

Σε διπλωματικό επίπεδο, σήμερα παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν σε έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Ζολί και η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά από το Brexit που υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ.

Θα προηγηθεί σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με τους υπουργούς Εξωτερικών της συμμαχίας, με τη συμμετοχή της ΕΕ, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Δείτε live τις εξελίξεις

ΟΗΕ: 331 νεκροί και 675 τραυματίες – 19 παιδιά μεταξύ των θυμάτων

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαίωσε πως 331 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 675 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.
Ο απολογισμός, μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αυξήθηκε από 249 από τον προηγούμενο απολογισμό της Υπηρεσίας από την προηγούμενη ημέρα.
Μεταξύ των 331 νεκρών συγκαταλέγονται 19 παιδιά, ανέφερε.
Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν από εκρηκτικά όπλα, όπως βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό, συστήματα ρουκετών πολλαπλής εκτόξευσης και βομβαρδισμούς με πυραύλους και αεροπορικούς βομβαδισμούς, σύμφωνα με την Υπηρεσία, που έχει παρατηρητές στην Ουκρανία.

Η Microsoft σταματά την πώληση αγαθών και υπηρεσιών στη Ρωσία

Τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς-Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μίας ώρας, είχε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Σολτς απηύθυνε έκκληση στον Πούτιν να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές ενέργειες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

Επιπλέον ο Σολτς ζήτησε να επιτραπεί η πρόσβαση για αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές συγκρούσεων ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Άγνωστος ο χρόνος έναρξης του τρίτου γύρου συνομιλιών

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου επισημαίνει ότι το Κίεβο είναι σε ανοιχτή επαφή με τη Μόσχα και πως ο τρίτος γύρος διαβουλεύσεων μπορεί να ξεκινήσει αύριο ή μεθαύριο.

Ο Λευκορώσος πολιτικός, Φρανάκ Βλατσόρκα από την αντιπολίτευση κάνει λόγο για ψέματα της Ρωσίας ότι δεν βομβαρδίζει σπίτια. Μάλιστα μοιράστηκε και ορισμένες φωτογραφίες

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 18:30 μετά την επίθεση της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Η Cisco σταματά κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία

BBC: Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση από τη Ρωσία παρά τους περιορισμούς

Καθώς η πρόσβαση στις υπηρεσίες του BBC έχει περιοριστεί στη Ρωσία, το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων δίνει οδηγίες για το πώς μπορεί κάποιος να παρακάμψει τους περιορισμούς.

Συγκεκεριμένα αναφέρει ότι η πρόσβαση επιτυγχάνεται μέσω εργαλείων παράκαμψης όπως η εφαρμογή Psiphon (διαθέσιμη σε Android, iOS, Windows, Mac).

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα μέσω Tor ή Onion τα οποία είναι browsers με αυξημένα επίπεδα απορρήτου.

Αρκετές εκρήξεις ξανά στο Κίεβο

Πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστό, μέσω ρεπορτάζ του Reuters, ότι αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν διαδοχικά στην ουκρανική πρωτεύουσα, με τις σειρήνες να ηχούν εκ νέου στην πόλη.

Δεν έχει γίνει γνωστή η τοποθεσία όπου σημειώθηκαν.

Πέρασε τα ουκρανικά σύνορα η ελληνική αποστολή από Μαριούπολη

Η αυτοκινητοπομπή υπό τον συντονισμό του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, όπου τους περίμενε κλιμάκιο της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι, ενημερώνει με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Επισημαίνει πως η επιχείρηση «Νόστος 3» ολοκληρώθηκε επιτυχώς» και συγχαίρει όσους συνέβαλαν στην αίσια έκβαση.

Η επιχείρηση αφορούσε στην αποχώρηση από τη Μαριούπολη διπλωματικού προσωπικού, αλλά και ομογενών που επιθυμούσαν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη.

Βομβαρδισμοί και στην επαρχία του Κιέβου

Η ΕΕ διακόπτει τη συνεργασία και τα ερευνητικά προγράμματα με Ρωσία και Λευκορωσία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τη συνεργασία και τα ερευνητικά προγράμματα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ΕΕ χρηματοδοτεί επί του παρόντος οκτώ προγράμματα συνεργασίας με τη Ρωσία, συνεισφέροντας συνολικά 178 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης στις παραμεθόριες περιοχές.

Κρεμλίνο για συνέχεια διαπραγματεύσεων: “Από τους Ουκρανούς εξαρτάται”

Το Κρεμλίνο κάλεσε σήμερα τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από τον Πούτιν λέγοντας πως ό,τι συμβεί μετά στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία θα εξαρτηθεί από την αντίδραση του Κιέβου στις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους μέσω βιντεοκλήσης ότι στις συνομιλίες δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία πάνω σε έγγραφα, αλλά η Μόσχα έχει ενημερώσει την ουκρανική πλευρά για το πώς βλέπει τη λύση στον πόλεμο.

Πρόταση Τσαβούσογλου για τετ α τετ Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Άγκυρα

Την διάθεση της Τουρκίας να παίξει το ρόλο διαμεσολαβητή εξέφρασε για ακόμη μια φορά ο Μεβλού Τσαβούσογλου, προτείνοντας να οργανώσει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας – Ουκρανίας στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε, ακόμη ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται και πρέπει να αποτραπεί μια κλιμάκωση, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα διατηρήσει ανοιχτό τον εναέριο χώρο της.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι Άγκυρα και Μόσχα βρίσκονται σε επαφή σε στρατιωτικό επίπεδο για να διασφαλίσουν ότι τουρκικά πλοία μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Πάνω από 1,2 οι πρόσφυγες από την Ουκρανία

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 1,2 εκατ. άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία, ζητώντας προστασία στις γειτονικές χώρες από την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή (24 Φεβρουαρίου).

Μεταξύ αυτών περίπου 500.000 είναι παιδιά, ενώ η πρόβλεψη του οργανισμού είναι ότι το προσφυγικό κύμα μπορεί να ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο επικεφαλής επικοινωνίας της ύπατης αρμοστείας, Γιουνγκ-Α Γκεντίνι-Ουίλιαμς, ο ρυθμός εξόδου από την Ουκρανία είναι «τρομακτικός», ενώ σημείωσε ότι οι εκτοπισμένοι εντός της Ουκρανίας μπορεί να εξίσου πολλοί με αυτούς που έφυγαν.

Μόσχα: Ο Ζελένσκι έφυγε από την Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος της κρατικής Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν υποστήριξε σήμερα ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έχει φύγει από τη χώρα και είναι στην Πολωνία.

Σημείωσε, ακόμη, ότι οι βουλευτές της Ράντα ανέφεραν ότι τον έψαχναν στο Λβιβ, αλλά δεν μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή μαζί του.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες αιτιάσεις είχε κάνει η Ρωσία ήδη από τις 26 Φεβρουαρίου.

Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι καθαρά θέμα της ουκρανικής πλευράς.

Ο Πεσκόφ δήλωσε σχετικά: Οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν μια καλή ευκαιρία για να περάσει με σαφήνεια στην ουκρανική πλευρά η οπτική μας για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Προχωρώντας, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση της ουκρανικής πλευράς.

Ο τουρκικός εναέριος χώρος θα παραμείνει ανοιχτός, δηλώνει η Άγκυρα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται και πρέπει να αποτραπεί μια κλιμάκωση, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα διατηρήσει ανοιχτό τον εναέριο χώρο της.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι Άγκυρα και Μόσχα βρίσκονται σε επαφή σε στρατιωτικό επίπεδο για να διασφαλίσουν ότι τουρκικά πλοία μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Τουρκία θέλει να συγκεντρώσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε ένα φόρουμ διπλωματίας στη νότια Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν κατέστη σαφές εάν οι υπουργοί θα παραστούν.

TASS: Ψηφίστηκε νομοσχέδιο που προβλέπει φυλάκιση για fake news 

Η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει ποινές κάθειρξης έως και 15 έτη σε άτομα που σκόπιμα διαδίδουν «ψευδείς» πληροφορίες αναφορικά με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο το TASS.
Το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος μόλις το υπογράψει ο πρόεδρος Βλαντίμρι Πούτιν, που αναμένεται να πράξει.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι αντεπιτίθεται σε αυτό που χαρακτηρίζει έναν πόλεμο πληροφοριών με τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ρωσία αποκαλεί την εισβολή της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».4 λ. πριν15:32

Εικόνες πολέμου από το Κίεβο λίγο μετά την ανατίναξη στρατιωτικού ρωσικού οχήματος με πυρομαχικά

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ : Να διασφαλιστεί η συνέχιση των σπουδών των Ελλήνων που φοιτούν σε Ουκρανία σε Ρωσία

Ερώτηση στη Βουλή για τη διασφάλιση της συνέχισης των σπουδών των Ελλήνων που φοιτούν στην Ουκρανία και τη Ρωσία, κατέθεσαν 51 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση για το τι μέτρα θα λάβει.

Οι Έλληνες που φοιτούν στην Ουκρανία αναγκάστηκαν και αυτοί με τη σειρά τους, να εγκαταλείψουν την χώρα, μη γνωρίζοντας φυσικά τι θα συμβεί με την συνέχιση των σπουδών τους» σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ακόμα ότι και οι Έλληνες φοιτητές στη Ρωσία, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, καθώς ο αποκλεισμός των ρωσικών τραπεζών από το Διατραπεζικό Σύστημα SWIFT, προκαλεί αδυναμία πρόσβασης των Ελλήνων στα χρήματα τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διαβίωσή τους και τη συνέχιση των σπουδών τους.

Νεκρός σημαντικός στρατηγός του Πούτιν

Πέθανε ένας από τους κορυφαίους στρατηγούς του Ρώσου προέδρου, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ρομπέρτα Μετσόλα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες- Τώρα είναι ώρα για δράση

«Τώρα είναι η ώρα να περάσουμε από όσα έχουμε πει, στην υλοποίησή τους», τόνισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στην Ευρώπη, στο περιθώριο της Συνόδου των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης που διεξάγεται στη Μασσαλία.

«Έχουμε ήδη σε εξέλιξη δράσεις στο πεδίο. Το πιο σημαντικό είναι να προετοιμαστούμε για να υποδεχθούμε εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς στα σπίτια και τις πόλεις μας και να εξασφαλίσουμε ότι θα τους παράσχουμε τις υπηρεσίες εκείνες και τη φροντίδα που έχουν ανάγκη», τόνισε.

Το Χάρκοβο σήμερα

Φωτογραφίες από το Χάρκοβο μετά τους βομβαρδισμούς δίνουν τα ουκρανικά ΜΜΕ.

Η Fraport αναστέλλει τη δραστηριότητά της στη Ρωσία

H εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη δραστηριότητά της στην Αγία Πετρούπολη, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Καταδικάζουμε αυτόν τον πόλεμο ως ένοπλη επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους και του λαού του – ως μία ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η οποία προκαλεί ανείπωτη οδύνη στον λαό της Ουκρανίας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Στέφαν Σούλτε.

Η εταιρία είναι από το 2009 μειοψηφών μέτοχος της Northern Capital Gateway, η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Πούκοβο, στην Αγία Πετρούπολη. Σήμερα κατέχει το 25% των μετοχών της NCG, αλλά δεν διαθέτει δικό της προσωπικό επιτόπου ούτε εμπλέκεται σε άλλη δραστηριότητα στο ρωσικό αεροδρόμιο. 

Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο: Είναι έγκλημα πολέμου η επίθεση σε πυρηνικό σταθμό

Κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία η πλειονότητα των πολιτών δείχνει δημοσκόπηση της Prorata

Διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει όπλα στην Ουκρανία, η πλειοψηφία των πολιτών σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Prorata που παρουσιάζει η «Εφ.Συν».

Συγκεκριμένα, μόνο το 1% δηλώνει ότι έπρεπε να σταλεί «μόνο πολεμικό υλικό» ενώ ένα 32% θεωρεί ότι θα έπρεπε να σταλεί τόσο ανθρωπιστική βοήθεια όσο και πολεμικό υλικό. Ένα 61% τάσσεται υπέρ της αποστολής στην Ουκρανία μόνο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επίσης, οι πολίτες εμφανίζονται ανήσυχοι για τις επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας η επιλογή της κυβέρνησης για αποστολή πολεμικού υλικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ερώτηση «Η απόφαση για αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία πιστεύετε ότι μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την Ελλάδα;», ένα ποσοστό συνολικά 63% των ερωτηθέντων απαντά «ναι» και «μάλλον ναι».

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στην ερώτηση «Ποιος ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία;». Σχεδόν ένας στους 2 και συγκεκριμένα το 47% δηλώνει ότι όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης, δηλαδή Ρωσία, Ουκρανία, ΕΕ και ΗΠΑ.

Οι Ρώσοι αθλητές αποχωρούν από το Πεκίνο

Η αποστολή της Ρωσίας στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου αναμένεται να φύγει από την Κίνα μετά την απαγόρευση συμμετοχής. «Η Ρωσική Παραολυμπιακή Επιτροπή και οι αθλητές της επί του παρόντος δεν θεωρούν πιθανό ή σκόπιμο να παραμείνουν στο Πεκίνο και σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν σύντομα την πρωτεύουσα των Χειμερινών Αγώνων, την πόλη των υπέροχων ανθρώπων» ανέφερε η Ρωσική Παραολυμπιακή Επιτροπή (RPC).

Τζόνσον: Ο Πούτιν πρέπει να δικαστεί, όχι να δολοφονηθεί

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει τις εκκλήσεις για τη δολοφονία του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά θέλει να δει τον Ρώσο πρόεδρο να λογοδοτεί ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπόρις Τζόνσον δεν συμφωνεί με τον Αμερικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος ζήτησε «να βρεθεί ένας Βρούτος, κάποιος, στη Ρωσία» να δολοφονήσει τον πρόεδρο προκειμένου να τερματιστεί η εισβολή στην Ουκρανία.

Αντίθετα, πιστεύει ότι ο Πούτιν και οι συνεργάτες του θα πρέπει να δικαστούν από ένα διεθνές δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διατάξει στην Ουκρανία.

Συνέντευξη τύπου του Στόλτενμπεργκ – Οι επόμενες μέρες ενδεχομένως θα είναι χειρότερες, με περισσότερους θανάτους και καταστροφές

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, διαμήνυσε ότι τα μέλη θα υπερασπιστούν κάθε ίντσα νατοϊκού εδάφους.

Μιλώντας μετά τη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες περιέγραψε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «τη χειρότερη στρατιωτική επίθεση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».

Παράλληλα κάλεσε τον Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία χωρίς κανέναν όρο.

«Δεν είμαστε μέρος αυτής της σύγκρουσης, αλλά θα διασφαλίσουμε να μην επεκταθεί πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας».

Ο Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε, ότι το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει πόλεμο με τη Ρωσία.

Το ελληνικό κομβόι διαφυγής: Ταξίδι – οδύσσεια με προορισμό τα σύνορα με τη Μολδαβία

Η Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα στέλνει είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες

Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία έχει επιφέρει κατακόρυφη αύξηση των ανθρωπιστικών αναγκών. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενισχύει την επιχειρησιακή της δράση, στέλνοντας επειγόντως περισσότερους πόρους, προσωπικό και βασικά είδη πρώτης ανάγκης στην περιοχή. 

Πως εξελίσσονται οι μάχες στα μεγάλα μέτωπα της Ουκρανίας

Η Hermès “κλείνει προσωρινά” τα καταστήματά της στη Ρωσία

Ο όμιλος ειδών πολυτελείας Hermès, «πολύ ανήσυχος από τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη», αποφάσισε να «κλείσει προσωρινά» τα καταστήματά του στη Ρωσία και να αναστείλει τις εμπορικές του δραστηριότητες από σήμερα το βράδυ, όπως ανακοίνωσε η εταιρία.
«Με λύπη μας αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά τα καταστήματά μας στη Ρωσία και να αναστείλουμε όλες τις εμπορικές μας δραστηριότητες από το βράδυ της 4ης Μαρτίου», έγραψε ο γαλλικός όμιλος στη σελίδα του στο LinkedIn. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις ομάδες μας εκεί».

Ουκρανία: Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί Ρώσους στρατιώτες για βιασμούς σε ουκρανικές πόλεις

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατήγγειλε την Παρασκευή βιασμούς που διέπραξαν Ρώσοι στρατιώτες σε ουκρανικές πόλεις.
Ο Κουλέμπα δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του και το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει ανεξάρτητα την καταγγελία.
“Οταν πέφτουν βόμβες στις πόλεις σου, όταν στρατιώτες βιάζουν γυναίκες στις κατεχόμενες πόλεις και όταν έχουμε πολυάριθμες περιπτώσεις, δυστυχώς, με ρώσους στρατιώτες να βιάζουν γυναίκες στις ουκρανικές πόλεις, είναι δύσκολο, φυσικά, να μιλάμε για την αποτελεσματικότητα του διεθνούς δικαίου”, είπε ο Κουλέμπα απευθυνόμενος στο κοινό εκδήλωσης της δεξαμενής σκέψης Chatham House (Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων) στο Λονδίνο.
“Αλλά αυτό είναι το μοναδικό μέσο πολιτισμού που έχουμε στη διάθεσή μας για να διασφαλίσουμε ότι εντέλει όλοι εκείνοι που κατέστησαν δυνατό αυτό τον πόλεμο θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης”, συνέχισε ο Κουλέμπα.

Το Κρεμλίνο καλεί τους Ρώσους να «ενωθούν γύρω από τον Πούτιν»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε έκκληση προς τους Ρώσους πολίτες να συσπειρωθούν γύρω από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Τώρα δεν είναι ώρα για διχασμό, είναι ώρα να ενωθούμε. Και ενωθείτε γύρω από τον πρόεδρό μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις κατά του πολέμου από περισσότερες από 7.000 προσωπικότητες του πολιτισμού της Ρωσίας.

Εκτός συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων η Aeroflot

Η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot τέθηκε εκτός του διεθνούς ηλεκτρονικού συστήματος κρατήσεων εισιτηρίων.

Θυμηθείτε, καλλιεργούμε το ένα δέκατο των σιτηρών παγκοσμίως λένε οι Ουκρανοί

Το τεράστιο πλήγμα που αποτελεί η εισβολή της Ρωσίας στην διαθεσιμότητα σταριού και άλλων σιτηρών παγκοσμίως, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας. Όπως θυμίζει, η χώρα εισφέρει το 1/10 της παγκόσμιας παραγωγής.

9η μέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Οι σημαντικότερες εξελίξεις:

  • Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα όταν ξέσπασε φωτιά στο μεγαλύτερο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, στην πόλη Ζαπορίζια. Οι φλόγες έκαιγαν για περίπου τέσσερις ώρες κτίριο εκπαίδευσης χωρίς να αναφερθεί φωτιά σε κάποιον από τους έξι αντιδραστήρες.
  • Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων για το ποιος φέρει την ευθύνη.
  • Καθησυχαστικοί οι ειδικοί που τόνισαν πως η ασφάλεια της εγκατάστασης είναι «εγγυημένη».
  • Βαθύτατη ανησυχία στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) που έθεσε το Κέντρο Συμβάντων και Έκτακτης Ανάγκης σε «πλήρη λειτουργία 24/7» και ενημέρωσε πως μέχρι αυτή την ώρα το επίπεδο ραδιενέργειας παραμένει αμετάβλητο.
  • Οι Ουκρανοί λένε πως το πυρηνικό εργοστάσιο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων με την Μόσχα να αναφέρει πως ελέγχει τον σταθμό από τις 28 Φεβρουαρίου.
  • Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Jennifer Granholm, παρείχε διαβεβαιώσεις σχετικά με τους αντιδραστήρες λέγοντας ότι δεν υπήρχαν αυξημένες μετρήσεις ακτινοβολίας.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε εκ νέου άμεση βοήθεια και κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του ότι επιθυμεί να επαναλάβει τον τρόμο του Τσερνόμπιλ.
  • Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόντενμπεργκ είπε ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια καταδεικνύουν την «απερισκεψία» του πολέμου.
  • «Δεν επιζητούμε τη σύγκρουση» δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
  • Να μην κλιμακώνουν την ένταση κάλεσε τους γείτονες ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
  • Ρωσικά στρατεύματα στην πόλη Μικολάγιφ.
  • Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στο τραπέζι.
  • Ράλι ανόδου για τιμές του πετρελαίου.
  • Πολωνία: Ξεπέρασαν τις 600.000 οι πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Γερμανία -CDU: Δεν αποκλείει επέμβαση του ΝΑΤΟ εάν χτυπηθούν πυρηνικά εργοστάσια

Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια κατάσταση «στην οποία το ΝΑΤΟ θα πρέπει να λάβει αποφάσεις προκειμένου να σταματήσει τον Πούτιν» και τάχθηκε υπέρ της ανάμιξης της Συμμαχίας στον πόλεμο της Ουκρανίας – υπό προϋποθέσεις.

«Οι εξελίξεις και ο τρόπος που διεξάγεται αυτός ο πόλεμος παίρνουν μορφές που μας αναγκάζουν να σκεφτούμε», δήλωσε ο κ. Μερτς στον ραδιοφωνικό σταθμό NDR και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο στοχευμένων επιθέσεων σε πυρηνικούς σταθμούς. «Αν χτυπούσαν τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αν υπήρχε κίνδυνος να πληγούν τα μπλοκ των αντιδραστήρων, τότε η απειλή θα ήταν και για εμάς άμεση και το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να εξετάσει αν αυτό ισοδυναμεί με επίθεση στο έδαφός του», διευκρίνισε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

OHE: Έρευνα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία απόφαση υπέρ της σύστασης διεθνούς επιτροπής έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Την απόφαση αυτή χαιρέτησε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμιρ Ζελένσκι με ανάρτησή του στο twitter.

Βομβάρδισαν σχολείο στο Ζίτομιρ – Δείτε πως ήταν η περιοχή πριν τους πυραύλους

Σουηδία: Η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ

Για πρώτη φορά η πλειοψηφία των Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, με την αλλαγή τη κοινής γνώμης να έχει προκληθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Μέσα σε διάστημα ενός μήνα, ο αριθμός των Σουηδών που τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ αυξήθηκε κατά 9% για τα φτάσει το ποσοστό ρεκόρ 51%, ενώ το ποσοστό όσων είναι αντίθετοι στην προοπτική αυτή μειώθηκε στο 27%, σημειώνοντας πτώση 10 μονάδων, με βάση τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Demoskop.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει σταθερό στο 22%, αναφέρει η δημοσκόπηση την οποία δημοσίευσε η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet.

Πάνω από 2.000 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το τελευταίο 24ωρο (3/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν ακόμη 515 Ουκρανοί πρόσφυγες (από τον Προμαχώνα: 430, από Ευζώνους: 5, 

από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 18, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος 57 και στο Μακεδονία 5). Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 2.704 Ουκρανοί πρόσφυγες.

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σιούσελ αποχωρεί από τη θέση του στη ρωσική Lukoil λόγω Ουκρανίας

Πούτιν: Οι γείτονες μας να μην κλιμακώσουν την κατάσταση

«Δεν υπάρχουν κακές προθέσεις απέναντι στους γείτονές μας. Και θα τους συμβούλευα επίσης να μην κλιμακώσουν την κατάσταση, να μην επιβάλουν περιορισμούς. Εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν σε δηλώσεις του ενώ τόνισε πως  «δεν βλέπουμε κανένα λόγο να επιδεινώσουμε ή να δυσχεράνουμε τις σχέσεις μας. Όλες οι ενέργειές μας, όταν λαμβάνουν χώρα, γίνονται αποκλειστικά ως απάντηση σε κάποιες εχθρικές ενέργειες, ενέργειες κατά της ρωσικής ομοσπονδίας».

Γαλλικό πρακτορείο: Βίντεο μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη πόλη Borodianka

Εμπόλεμη ζώνη το Κίεβο – Συνεχείς βομβαρδισμοί

Μετάδοση ρωσικών καναλιών εντός της χώρας αναφέρουν οι Ουκρανοί

Ουκρανικοί λογαριασμοί στα social media αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τον πύργο μετάδοσης τηλεοπτικών καναλιών στην Μελιτόπολη (έχει καταληφθεί τις προηγούμενες ημέρες) και πλέον μεταδίδουν ρωσικά κανάλια σε ουκρανικό έδαφος.

Γκρόσι προς Ρωσία-Ουκρανία: “Είμαι διαθέσιμος να ταξιδέψω στο Τσερνόμπιλ όποτε είναι δυνατόν”

Διαθέσιμος να ταξιδέψει για μία συνάντηση στο Τσερνόμπιλ όποτε είναι δυνατόν, δήλωσε προς τις δύο πλευρές ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι προκειμένουν να βρεθεί μια λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

«Αυτό που θα ακολουθήσει στην Ζαπορίζια είναι μία κατάσταση πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη, πολύ εύθραυστη», είπε και χαρακτήρισε την κατάσταση στη Ζαπορίζια ως «ανώμαλης κανονικότητας» και ειδικότερα ως μια κανονική λειτουργία, που όμως δεν έχει τίποτε το κανονικό.

Τα διεθνή χρηματιστήρια παραπαίουν και πάλι λόγω του πολέμου

Βουτιά καταγράφουν και πάλι σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια, με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία να προκαλούν νέα έξοδο των επενδυτών από τις χρηματιστηριακές αγορές.
Το Παρίσι υποχώρησε κατά 3,30% και οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο του 2020, ενώ η Φρανκφούρτη κατά 3,38% και κινείται προς τα χαμηλότερα επίπεδά της από τον Δεκέμβριο του 2020. Το Λονδίνο υποχώρησε κατά 3% λίγο μετά τις 12:00 ώρα Ελλάδας, ενώ το Μιλάνο κατά 3,70%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 2,8% και οδεύει προς τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση του από τότε που η πανδημία προκάλεσε ξεπούλημα στα χρηματιστήρια τον Μάρτιο του 2020.
Στην Ασία, το Τόκιο έκλεισε με πτώση 2,23%, το Χονγκ Κονγκ με απώλειες 2,54% και η Σανγκάη υποχώρησε κατά 0,96%.

Δορυφορικές εικόνες: Ρωσικά αεροσκάφη και ελικόπτερα σταθμευμένα σε στρατιωτικές βάσεις

Η ιδιωτική ισραηλινή εταιρεία πληροφοριών “Image Sat Intl” δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες από δεκάδες ρωσικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που σταθμεύουν σε τρεις στρατιωτικές βάσεις.Στην αεροπορική βάση Machulishchy κοντά στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στην αεροπορική βάση Shatalovo στη νοτιοδυτική Ρωσία και στην αεροπορική βάση Baranovichi στη δυτική Λευκορωσία

EyePress/AFP

Κίεβο: Τεράστιες ουρές έξω από κλειστά φαρμακεία – Ψάχνουν για χάπια ιωδίου

Συγκλονιστικές εικόνες από μεγάλες ουρές ανθρώπων να περιμένουν υπομονετικά έξω από κλειστά φαρμακεία, μετέδωσε η ΕΡΤ από το κέντρο του Κιέβου.

Τα φαρμακεία είναι κλειστά από την έναρξη της εισβολής και ανοίγουν κατά περίσταση, όπως σήμερα, όπου οι άνθρωποι συνέρρευσαν λόγω των εξελίξεων στη Ζαπορίζια με την κατάληψη και πυρκαγιά σε κτίριο του πυρηνικού σταθμού.

«Αναζητούν να πάρουν χάπια ιωδίου και ό,τι παράγωγο μπορούν να βρουν για να είναι προετοιμασμένοι για την περίπτωση του τρομακτικού ενδεχόμενου κάποιου πυρηνικού ατυχήματος», όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

«Περίμεναν υπομονετικά και ήσυχα στην ουρά. Είναι άνθρωποι με τις μνήμες από το Τσερνομπίλ οι Ουκρανοί. Συγκέντρωναν προμήθειες στα καταφύγια, τώρα προετοιμάζονται και γι’ αυτό, αλλά δεν πέφτει η ψυχολογία τους. Έχουν πόλεμο και χαμογελούν

Υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις παντού. Μόνο τα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά. Φέρνουν μόνο ψωμί μια με δύο φορές τη μέρα και αυτό τελειώνει τα ράφια είναι άδεια», λένε οι πληροφορίες.

Αίτημα πτώχευσης από τη διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2

Η αναστολή της διαδικασίας για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα επέτρεπε την αύξηση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Γερμανία, οδήγησε τη διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού (Nord Stream 2 AG) να πτωχεύσει.

Σήμερα μάλιστα κατέθεσε το αίτημα στις αρμόδιες αρχές.

Καθησυχαστικός ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, έπειτα από επικοινωνία που είχε, όπως είπε, τη νύχτα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο κ. Σολτς επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αναμιχθεί στις συγκρούσεις, τόνισε ωστόσο και την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει επίθεση σε έδαφος της Συμμαχίας.

«Είναι σημαντικό η τρέχουσα σύγκρουση να μην επεκταθεί σε άλλες χώρες πέρα από την Ουκρανία. Γι’ αυτό και οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα επέμβουν άμεσα στις στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Σβίλοουζεε, κοντά στο Βερολίνο.

Η ένατη ημέρα του πολέμου σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ζελένσκι

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ με ανάρτησή του κάνει λόγο για «περικύκλωση των μεγάλων πόλεων, μπλόκο στην παροχή τροφίμων και φαρμάκων, πυρά κατά αμάχων και βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών», καθώς και για «τρομοκρατικές επιθέσεις» σε πυρηνικά εργοστάσια». Πρόκειται κατά τον ίδιο για αποκήρυξη των αρχών του πολέμου από την Ρωσία.

Και η Deutsche Welle εκτός «αέρα» στη Ρωσία

Η απόφαση είχε ληφθεί από την ημέρα της εισβολής, ισχυρίζεται ανάρτηση της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας.

Σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα πυρηνικά εργοστάσια επιδιώκει η ΕΕ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ τάχθηκε υπέρ μίας έκτακτης σύσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε συνέχεια της ρωσικής επίθεσης στην Ζαπορίζια και της κατάληψης του εκεί εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη. «Τέτοιες επιθέσεις μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες», όπως προειδοποίησε, «πρέπει να σταματήσουν άμεσα».

Ουκρανία: Σταμάτησε η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην Μικολάγιφ στη Μαύρη Θάλασσα

Η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική πόλη-λιμάνι Μικολάγιφ στη Μαύρη Θάλασσα έχει σταματήσει, δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίρ Ζελένσκι, λίγη ώρα αφού οι τοπικές αρχές είχαν αναφέρει ότι ο στρατός της Ρωσίας εισήλθε στην πόλη.
“Νιώθουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μελλοντική προοπτική της επίθεσης του εχθρού, πιστεύω ότι θα σταματήσει και σε άλλες περιοχές”, επεσήμανε ο στρατιωτικός σύμβουλος Ολέξιι Αρεστόβιτς.

Βρετανίδα ΥΠΕΞ: Εξετάζει την επιτάχυνση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει την επιτάχυνση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων σε ρωσικές εταιρείες και πρόσωπα, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε κριτική για υπερβολική καθυστέρηση στην εφαρμογή των κυρώσεων. Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί η επιβολή κυρώσεων σε τουλάχιστον 14 Ρώσους, συμπεριλαμβανομένου παγώματος περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ερωτηθείσα στη διάρκεια επίσκεψής της στις Βρυξέλλες γιατί η Βρετανία εμφανίζεται πιο αργή στην εφαρμογή των κυρώσεων από άλλες χώρες, η Τρας απάντησε: «Έχουμε επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερες εταιρείες από τους ομολόγους μας στον κόσμο, μόλις χθες το βράδυ επιβάλαμε κυρώσεις σε άλλους δύο μεγάλους ολιγάρχες. Αυτό που κάνω είναι να εξετάζω πώς θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία αυτή για να σημειώσουμε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο σε αυτό το μέτωπο».

Σε εξέλιξη η επιχείρηση  “Νόστος 3” για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών από την Ουκρανία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών και μέρους του προσωπικού του προξενείου της Μαριούπολης από την Ουκρανία.
Η αυτοκινητοπομπή έκανε ανεφοδιασμό και ξεκίνησε σήμερα το πρωί με κατεύθυνση τη Μολδαβία, σύμφωνα με νέα ενημέρωση διπλωματικών πηγών.
Η επιχείρηση “Νόστος 3” πραγματοποιείται με επικεφαλής τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο και περιλαμβάνει προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, δημοσιογράφους που στεγάζονταν στους χώρους του, καθώς και Έλληνες πολίτες που επιθυμούσαν να φύγουν από την περιοχή.
Στο Γενικό Προξενείο Μαριούπολης έχει παραμείνει ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης.

515 Ουκρανοί πρόσφυγες εισήλθαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το τελευταίο 24ωρο (3/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 515 Ουκρανοί πρόσφυγες.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 430

Από Ευζώνους: 5

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 18

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 57 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 5.

Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 2.704 Ουκρανοί πρόσφυγες.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης προτρέπει το ΝΑΤΟ να στείλει στρατεύματα

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης προτρέπει τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει μέχρι να κάνει τη χώρα έρημο στοτώνοντας πολλούς αμάχους.

στο BBC, ο Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε: «Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει ο Πούτιν να σκοτώνει τους αμάχους μας από τον ουρανό μέχρι να ξυπνήσει το ΝΑΤΟ και να καταλάβει ότι δεν είναι μια περιφερειακή σύγκρουση – είναι ένας πόλεμος ενάντια στη δημοκρατία, ενάντια στην ελευθερία, εναντίον ενός από τους τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά έθνη». 

Καμία διαρροή ραδιενεργών υλικών, λέει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency – ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι «τη νύχτα βλήμα έπληξε κτίριο δίπλα στην μονάδα πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια. Το κτίριο αυτό δεν είναι μέρος των αντιδραστήρων. Προκλήθηκε περιορισμένη φωτιά που κατασβέστηκε από το τοπικό τμήμα της πυροσβεστικής. Κανένα από τα συστήματα ασφαλείας δεν επηρεάστηκε. Δεν υπήρχε διαρροή ραδιενεργών υλικών».

Πυρηνικά εργοστάσια στην Ουκρανία και η προέλαση των Ρώσων

Ανανεωμένο χάρτη του πολέμου παρουσιάζει το BBC. Στο γράφημα έχουν τοποθετηθεί τα σημεία που φιλοξενούνται πυρηνικοί σταθμοί, τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και η κατεύθυνση των δυνάμενων προς το Κίεβο.

Θυμίζουμε πως τα ξημερώματα μέρος του πυρηνικού εργοστασίου (κτίριο εκπαίδευσης) στη Ζαπορίζια παραδόθηκε στις φλόγες την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη σφοδρές μάχες ρωσικών και ουκρανικών στρατευμάτων.

Πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν την πυρκαγιά με τους υπεύθυνους να τονίζουν πως είναι «εγγυημένη» η ασφάλεια του σταθμού. 

Ο Ζελένσκι ζητά να ενισχυθούν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας μετά την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την Παρασκευή να ενισχυθούν οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον του μεγαλύτερου ουκρανικού πυρηνικού σταθμού.
«Μια άμεση ενίσχυση των κυρώσεων κατά του πυρηνικού κράτους τρομοκράτη είναι απαραίτητη», δήλωσε το πρωί ο Ζελένσκι και κάλεσε τους Ρώσους να «βγουν στους δρόμους» για να σταματήσουν τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη Μικολάγιφ στη Μαύρη Θάλασσα

Τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην ουκρανική πόλη-λιμάνι Μικολάγιφ στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι τοπικές αρχές.
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Βιτάλι Κιμ επεσήμανε ότι μαίνονται μάχες σε κάποιες περιοχές της πόλης. “Ας μην ταραζόμαστε”, πρόσθεσε.

Λουκασένκο: “Οι λευκορωσικές δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν στον πόλεμο”

Οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας δεν μετέχουν και δεν θα μετάσχουν στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, πρόσθεσε ότι είχε σήμερα μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Ρωσία χρησιμοποίησε το λευκορωσικό έδαφος για την πολύπλευρη εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι καλεί τους Ρώσους να διαδηλώσουν εναντίον της επίθεσης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε σήμερα έκκληση προς τους Ρώσους να διαδηλώσουν κατά της κατάληψης από τις ρωσικές δυνάμεις του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη.
Ενα κτίριο στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια τυλίχτηκε στις φλόγες στη διάρκεια σφοδρών μαχών, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές, προκαλώντας φόβους για πιθανή πυρηνική καταστροφή. Η φωτιά στη συνέχεια κατασβέστηκε.
“Ρωσικέ λαέ, θέλω να απευθύνω έκκληση: πώς είναι αυτό δυνατόν; Επειτα από όλα αυτά για τα οποία πολεμήσαμε το 1987 εναντίον της καταστροφής του Τσερνόμπιλ”, είπε ο Ζελένσκι ανακαλώντας μνήμες της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής παγκοσμίως.
“Πρέπει να…βγείτε στους δρόμους και να πείτε ότι θέλετε να ζήσετε, θέλετε να ζήσετε σε μια Γη χωρίς ραδιενεργό μόλυνση. Η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η Ρωσία, η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τα σύνορα της χώρας σας”.

Reuters: 47 νεκροί σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς

Σε 47 ανέρχονται οι νεκροί μετά από βομβαρδισμούς, την Πέμπτη, στην πόλη Τσέρνιγιβ, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Το Τσέρνιγιβ, επίσης γνωστό ως Τσέρνιγκοφ είναι ιστορική πόλη στη βόρεια Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ρωσία: Οι απώλειες της υποδομής του ουκρανικού στρατού

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μέχρι στιγμής έχει καταστρέψει 1.812 ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους, κάθε τύπου.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 49 αεροσκάφη στο έδαφος και 13 στον αέρα, ενώ σε 54 ανέρχονται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν καταρριφθεί.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιμένει ότι χτυπά αποκλειστικά στρατιωτικούς στόχους και όχι πολιτικούς.

Πολωνία: Συνελήφθη ισπανός υπήκοος, ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Η Πολωνία συνέλαβε έναν ισπανό υπήκοο ρωσικής καταγωγής ως ύποπτο για συμμετοχή σε ενέργειες ξένων μυστικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας ABW.
Ο άνδρας αυτός, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως πράκτορας της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU), συνελήφθη στο Πρζεμίσλ, κοντά στο σύνορο της Πολωνίας με την Ουκρανία, τη νύχτα της 27ης με 28η Φεβρουαρίου, αναφέρει η υπηρεσία σε ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στις έρευνες, το πρόσωπο αυτό ονομάζεται Πάμπλο Γκονθάλεθ και έφερε πάνω του δύο διαβατήρια και δύο κάρτες από ρωσικές τράπεζες, ενώ χρησιμοποιούσε δύο διαφορετικά ονόματα.
Η υπηρεσία αναφέρει ότι ο άνδρας αυτός πραγματοποίησε επιχειρήσεις προς όφελος της Ρωσίας και ταξίδεψε στην Ευρώπη και αλλού υποδυόμενος τον δημοσιογράφο.
Ο άνδρας αυτός θα παραμείνει υπό κράτηση αρχικά για τρεις μήνες και αν κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει έως και δέκα χρόνια κάθειρξης στην Πολωνία, καταλήγει η υπηρεσία.

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στο τραπέζι

«Θα τα εξετάσουμε όλα» είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας και συγκεκριμένα για την πιθανότητα αναστολής των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία απάντησε: «Όλα είναι στο τραπέζι».

The Times: Τρεις απόπειρες δολοφονίας κατά του Ζελένσκι μέσα σε λίγες ημέρες

Δύο διαφορετικές “ομάδες δολοφονίας” έχουν προσπαθήσει να σκοτώσουν τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ωστόσο όλες οι απόπειρες έχουν αποτύχει, σύμφωνα με πηγές των Times.

Στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ο Νίκος Δένδιας

Στην παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Αποτελεί τη σοβαρότερη πρόκληση για το κράτος του διεθνούς δικαίου στον 21ο αιώνα» ανέφερε τονίζοντας παράλληλα πως θα κληθούμε «να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, με πολύ κατάλληλο τρόπο, με πλήρη ενότητα και με πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο»

► Για τις «σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας» που προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συμμετείχε χθες, Πέμπτη 3 Μαρτίου, σε συνάντηση στη Γαλλική Πρεσβεία, που συνεκλήθη από τον πρέσβη της Γαλλίας, Πατρίκ Μεζονάβ, στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ

Gazprom: Συνεχίζεται κανονικά η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη

Η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας συνεχίζεται κανονικά βάσει των παραγγελιών των πελατών, ανακοίνωσε την Παρασκευή η κρατική ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom.
Οι παραγγελίες ανέρχονται σε 109,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας, προσθέτει η Gazprom σε ανακοίνωσή της.
Οι ροές φυσικού αερίου προς τα δυτικά μέσω του ρωσικού αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη σταμάτησαν σήμερα, ενώ οι προσφορές της Gazprom για επιπρόσθετη διαμετακόμιση αερίου μέσω Ουκρανίας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα δεδομένα από τους φορείς εκμετάλλευσης του αγωγού αυτού.
Οι ροές φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του σημείου μέτρησης στο Μαλνόφ βρίσκονταν στις περίπου 101.119 κιλοβατώρες την ώρα (kWh/h) νωρίτερα σήμερα το πρωί και ήταν περίπου 13,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες ανά ώρα στη διάρκεια της νύχτας.

Περίπου 720.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Πολωνία και τη Σλοβακία

Περίπου 624.500 άνθρωποι έχουν περάσει από την Ουκρανία στην Πολωνία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή η πολωνική συνοριοφυλακή.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι χθες περίπου 99.200 άνθρωποι εισήλθαν στη χώρα και ότι σήμερα μέχρι τις 0800 GMT είχαν εισέλθει 25.200.
Παράλληλα, η Σλοβακία έχει καταγράψει 90.329 ανθρώπους που πέρασαν το σύνορό της από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.
Το προηγούμενο 24ωρο μέχρι το πρωί της Παρασκευής 11.279 άνθρωποι είχαν περάσει από την Ουκρανία στη Σλοβακία, παρόμοιος δηλαδή αριθμός με τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μπλίνκεν: “Δεν επιζητούμε σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτό”

Το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί όλους του τους συμμάχους και το έδαφός του έναντι μιας ρωσικής επίθεσης, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες με θέμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
“Η Συμμαχία μας είναι αμυντική. Δεν επιζητούμε τη σύγκρουση. Αλλά αν η σύγκρουση φτάσει σε εμάς, είμαστε έτοιμοι για αυτό και θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ”, τόνισε ο Μπλίνκεν, ενώ καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των αμάχων στην Ουκρανία.
“Και στη διάρκεια της νύκτας είδαμε επίσης αναφορές για επίθεση εναντίον ενός πυρηνικού εργοστασίου. Αυτό απλώς καταδεικνύει την αφροσύνη αυτού του πολέμου και τη σημασία να τερματιστεί και τη σημασία η Ρωσία να απομακρύνει όλα της τα στρατεύματα και να δεσμευθεί σε διπλωματικές προσπάθειες καλή τη πίστει”, κατάληξε ο Αμερικανός υπουργός.

Καταγγελίες ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί απαγορευμένες βόμβες διασποράς

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καταγγέλλουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι χρησιμοποιούν απαγορευμένες βόμβες διασποράς.
Οι βόμβες διασποράς μπορεί να περιέχουν δεκάδες μικρές βόμβες που διασπείρονται σε πολύ μεγάλη απόσταση αλλά δεν εκρήγνυνται όλες, γεγονός που τις μετατρέπει σε νάρκες που με την ελάχιστη επαφή μπορούν να σκοτώσουν ή να προκαλέσουν ακρωτηριασμούς.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί Ουκρανούς σαμποτέρ για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζιας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε για την επίθεση στον χώρο του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, Ουκρανούς σαμποτέρ.

Σύμφωνα με τον Guardian ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ιγκόρ Κονασένκοφ φέρεται να είπε, ότι «χθες το βράδυ στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έγινε προσπάθεια από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου να πραγματοποιήσει μια τερατώδη πρόκληση».

ΗΠΑ: Στο ΝΑΤΟ δεν επιζητούμε σύγκρουση, αλλά είμαστε έτοιμοι

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν κατά την άφιξή του στην σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «η Συμμαχία μας είναι αμυντική. Δεν επιζητούμε τη σύγκρουση. Αλλά αν η σύγκρουση φτάσει σε εμάς, είμαστε έτοιμοι για αυτό και θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ».

Αναφέρθηκε ειδικά στην κατάληψη του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια από τους Ρώσους, λέγοντας ότι «στη διάρκεια της νύκτας είδαμε επίσης αναφορές για επίθεση εναντίον ενός πυρηνικού εργοστασίου. Αυτό απλώς καταδεικνύει την αφροσύνη αυτού του πολέμου και τη σημασία να τερματιστεί και τη σημασία η Ρωσία να απομακρύνει όλα της τα στρατεύματα και να δεσμευθεί σε διπλωματικές προσπάθειες καλή τη πίστει».

Μπορέλ: Θα συζητηθεί ακόμη και αναστολή εισαγωγών ρωσικού αερίου

Με δήλωσή του από τις Βρυξέλλες όπου συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ, G7 και ΕΕ, o επικεφαλής της ευρωπαϊκή διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε «θα τα εξετάσουμε όλα», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας και ειδικά στην πιθανότητα αναστολής των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Καλούν τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Με ανάρτησή της η προεδρία της Ουκρανίας ενημερώνει για την έκκληση προς τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό να συμβάλει επειγόντως στην δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία. Ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα έχουν εγκαταλείψει την χώρα.

Η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες, αλλά και για την παροχή των αναγκαίων τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού φέρεται να ήταν από τα λίγα στα οποία συμφώνησαν χτες Ουκρανία και Ρωσία στον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων.

Μεγάλες εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου – Ερήμωσαν οι δρόμοι

Πόλη-φάντασμα έχει γίνει το Κίεβο μετά τις συνεχείς επιθέσεις των Ρώσων. Νωρίτερα ακούστηκε ισχυρή έκρηξη, όπως ανέφερε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ .

Στην πλατεία Ανεξαρτησίας έχουν σχηματιστεί οδοφράγματα, ενώ Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα. Είναι η τελευταία γραμμή άμυνας του Κιέβου. Σε άλλα σημεία έχουν βάλει νάρκες πάνω στο δρόμο.

«Κρατάει» η Μαριούπολη αναφέρουν οι Βρετανοί

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία ενημέρωση του σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία σημειώνει ότι η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο αλλά «πιθανότατα έχει περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις», ενώ η πολιτική υποδομή της πόλης έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από τις ρωσικές επιδρομές.

Πυρετός διπλωματικών επαφών για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του G7 αναζητώντας περαιτέρω αντιδράσεις στις κινήσεις της Μόσχας.

Οι συνεδριάσεις κατά σειρά θα είναι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, του G7 και τέλος της ΕΕ.

Οι ΥΠΕΞ της Συμμαχίας θεωρείται πιθανό να συζητήσουν ενίσχυση χωρών που δεν είναι μέλη της, όπως η Γεωργία και η Μολδαβία.

Στο πλαίσιο της ΕΕ, οι επικεφαλής της διπλωματίας των 27 χωρών μελών καλούνται να βρουν απαντήσεις στην ανθρωπιστική κρίση και το τεράστιο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία. Αναμένεται να υπάρξει συνομιλία ψηφιακά και με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα.

Στις Βρυξέλλες και στην σύνοδο των 27 της ΕΕ θα συμμετάσχει και η Bρετανή ΥΠΕΞ Λιζ Τρους, παρότι η χώρα αποχώρησε από την ένωση μετά το Brexit.

Ρωσία: Bαριές ποινές για τη δημοσίευση ψευδών ειδήσεων για τον ρωσικό στρατό

Η ρωσική Δούμα ενέκρινε σήμερα νόμο ο οποίος προβλέπει βαριές ποινές κάθειρξης και πρόστιμα για οποιονδήποτε δημοσιεύει ψευδείς ειδήσεις για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. 

Αυτή η τροπολογία προβλέπει βαριά πρόστιμα και ποινές έως και 15 ετών κάθειρξη για αυτούς που σκοπίμως μεταδίδουν «fake news για τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν σοβαρό αντίκτυπο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής κάτω βουλής.

Πέφτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο ξεκίνημα των συναλλαγών λίγο μετά την ρωσική επίθεση σε μέρος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας.

  • Το Παρίσι σημειώνει πτώση 1,10%, η Φρανκφούρτη 1,50% και το Λονδίνο 0,40%.

Καλπάζει η τιμή του πετρελαίου

Ράλι ανόδου για τιμές του πετρελαίου ενώ συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Το αμερικανικό αργό το πρωί της Παρασκευής τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 109 δολάρια ενώ το Brent ξεπέρασε τα 111.

Ανοδικά κινείται και η τιμή του φυσικού αερίου που αυτή την ώρα βρίσκεται στα 163,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

  • Το ρούβλι ανακάμπτει λίγο με την ισοτιμία να φτάνει στα 107,57 ρούβλια ανά δολάριο.
  • Απώλειες καταγράφει το ευρώ.

Φόβοι για σενάριο Φουκουσίμα

«Για πρώτη φορά, σήμερα το πρωί, φοβάμαι», είπε στο BBC η ειδικός στα πυρηνικά υλικά του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ Κλερ Κόρκχιλ, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στη Ζαπορίζια και το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης. Νωρίτερα, ρωσικές δυνάμεις έβαλαν κατά των εγκαταστάσεων και τελικά πήραν τον έλεγχό τους, όπως ενημέρωσε η ουκρανική πλευρά. Το προσωπικό του σταθμού, κατά την ίδια πηγή, παραμένει στις θέσεις του και διαχειρίζεται πλήρως τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες.

«Δεν υπάρχει φόβος για νέο Τσερνομπίλ», όπως τονίζεται, αλλά η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Όπως φαίνεται, πλέον μόνο ένας από τους αντιδραστήρες είναι σε λειτουργία. Όπως τονίζει η καθηγήτρια, οι αντιδραστήρες κλείνουν εσπευσμένα, προκειμένου να έρθουν τελικά σε μία ασφαλή και σταθερή κατάσταση.

«Αυτό φαίνεται ότι είναι η πρόθεση της Ρωσίας», καθώς «αν θες να πλήξεις την παροχή ενέργειας, επιτίθεσαι σε ένα κτίριο κοντά στους αντιδραστήρες και η ενέργεια αυτή αναγκάζει αυτούς που τους διαχειρίζονται να τους κλείσουν».

«Το χειρότερο σενάριο», προειδοποιεί η Κόρκχιλ, είναι αν πληγεί η παροχή ενέργειας στο εργοστάσιο, καθώς «μπορεί να αντιμετωπίσουμε ένα σενάριο αντίστοιχο με αυτό που συνέβη στην Φουκουσίμα το 2011, όπου η απώλεια ενέργειας οδήγησε σε απώλεια ψύξης στους αντιδραστήρες και προκλήθηκε τήξη σε τρεις από αυτούς».

Επαφές Πούτιν με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ανάρτηση του Κρεμλίνου στα social media αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε επαφές με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία. Δεν αποσαφηνίζεται αν και από τα άλλα μέλη οι επαφές έγιναν σε επίπεδο ηγετών.

Λαβρόφ: Ο Ζελένσκι «υπέκυψε» στους εχθρούς της Ρωσίας

Με δηλώσεις του που αναπαράγονται στα social media, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγορεί τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι παρότι εξελέγη ως άνθρωπος που θα ήταν υπό την σημαία της ειρήνης και θα προστάτευε τις ζωές όσο των Ουκρανών όσο και των Ρώσων (σ.τ.σ. εννοεί τους ρωσόφωνους πληθυσμούς στην Ουκρανία), τελικά υπέκυψε στο ίδιο αντιρωσικό κλίμα όπως ο προκάτοχός του Ποροσένκο. Σημειώνεται ότι η φρασεολογία μοιάζει ηπιότερη προς τον Ζελένσκι, σε σχέση με προηγούμενες της ρωσικής πλευράς.

Αναφερόμενος στη Δύση και το ΝΑΤΟ, ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι έχουν υπάρξει πέντε συνεχόμενα κύματα επέκτασης του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, κάθε φορά η ρητορική, ο στρατιωτικός σχεδιασμός και οι ασκήσεις αυτής της συμμαχίας όλο και περισσότερο στόχευαν ενάντια στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Κίνα: Καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε ένα κτίριο που βρίσκεται κοντά σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο στη διάρκεια σφοδρών εχθροπραξιών.

«Θα επιτηρούμε την κατάσταση και καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την κλιμάκωση και να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων», είπε στη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουενμπίν.

Η φρίκη του πολέμου σε 50 δευτερόλεπτα – Πολύ σκληρές εικόνες

Σε λογαριασμούς Ουκρανών στα social media αναπαράγεται βίντεο που φέρεται να έχει καταγράψει κάποιος που βρίσκεται στο Τσερνίχιβ, πόλη 140 χλμ. βορειοανατολικά του Κιέβου. Το βίντεο φαίνεται να έχει ληφθεί ελάχιστα μετά από πλήγματα που δέχθηκε περιοχή με πολυκατοικίες γύρω από πλατεία, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι εικόνες των κατεστραμένων κτιρίων, τα διαλυμένα αυτοκίνητα, οι πεζοί πεσμένοι στο έδαφος, άλλοι ακίνητοι, άλλοι να προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν ότι είναι τραυματισμένοι, οι κραυγές, είναι πραγματικά σοκαριστικές…

Οι ρωσικές απώλειες κατά τους Ουκρανούς

Το πρωί της Παρασκευής το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανέβαζε τις ρωσικές απώλειες σε 9.166 άνδρες, ενώ παράλληλα ανέφερε σημαντική αύξηση στα κατεστραμμένα θωρακισμένα αυτοκίνητα (μικρότερη σε τανκ και τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού), καθώς και νέες καταρρίψεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Συγκεκριμένα υποστηρίζεται ότι μεταξύ άλλων οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει 251 τανκ, 939 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 105 αυτοκινούμενα πυροβόλα και μονάδες πυραύλων, 404 θωρακισμένα αυτοκίνητα, αλλά και 33 αεροσκάφη και 37 ελικόπτερα.

Κατελήφθη πλήρως το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν πλήρως το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Το προσωπικό του εργοστασίου έχει υπό τον έλεγχό του τους αντιδραστήρες, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο την ανάρτηση του οποίου παραθέτει το πρακτορείο Reuters.

Βύθισαν την φρεγάτα Hetman Sagaidachny οι Ουκρανοί

Η φρεγάτα Hetman Sagaidachny απεικονίζεται μισοβυθισμένη στο λιμάνι του Μικολάεφ σε αναρτήσεις στα social media.

Πρόκειται για ένα από τα νεότερα πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού και από τα λίγα που δεν πήρε υπό τον έλεγχό της η Ρωσία το 2014 όταν αυτονομήθηκε η Κριμαία και «χάθηκε» το λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Κατά τα φαινόμενα, οι Ουκρανοί βύθισαν μόνοι τους την φρεγάτα για να μην πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

Η στιγμή της έκρηξης στο πυρηνικό εργοστάσιο

Ένατη ημέρα της εισβολής με αμείωτα σε ένταση ρωσικά πλήγματα

Με το ξημέρωμα της ένατης ημέρας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι εξελίξεις που ξεχωρίζουν είναι οι εξής:

Την νύχτα που πέρασε σημειώθηκε φωτιά σε διοικητικό κτίριο της μονάδας πυρηνικών αντιδραστήρων στη Ζαπορίζια, από πυρά ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν να πάρουν πλήρως τον έλεγχο του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης. Οι πληροφορίες θέλουν οι φωτιές να αντιμετωπίστηκαν από δυνάμεις Ουκρανών πυροσβεστών και να μην υπήρξε απειλή για τους αντιδραστήρες, που είναι εν λειτουργία.

Η επίθεση στο εργοστάσιο προκάλεσε διεθνές σοκ καθώς ξύπνησε μνήμες Τσέρνομπιλ. Οι ηγέτες δυτικών χωρών την καταδίκασαν ως φρικτή και απερίσκεπτη, χαρακτηρίζοντάς την απειλή για το σύνολο της Ευρώπης. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για εκστρατεία «πυρηνικού τρόμου» του Πούτιν, που επέλεξε για πρώτη φορά στην παγκόσμια Ιστορία να βομβαρδιστεί πυρηνικό εργοστάσιο. 

Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να θεμελιώνουν πλήρως τον έλεγχό τους στην Χερσώνα και να συνεχίζουν τα πλήγματα στις ουκρανικές δυνάμεις που διατηρούν τον έλεγχο του Χαρκόβου και της Μαριούπολης. 

Το κύμα προσφύγων προς τις χώρες στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας έχει ήδη οδηγήσει εκεί πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Στον χθεσινό δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων Ουκρανίας-Ρωσίας επί λευκορωσικού εδάφους φέρεται να υπήρξε συμφωνία για την δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» από τα μεγάλα αστικά κέντρα και σε περιοχές της Ουκρανίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί