Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον απολογισμό του Περιφερειάρχη Κρήτης

Ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση για τον απολογισμό των πεπραγμένων του Περιφερειάρχη Κρήτης και της εκτελεστικής επιτροπής, έτους 2021.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

” Πίσω απ’ τα μεγάλα λόγια του απολογισμού της περιφερειακής αρχής υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα των εργαζόμενων και των λαϊκών οικογενειών στην Κρήτη”.

Ο Απολογισμός πεπραγμένων 2021 της περιφερειακής αρχής συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο στις 3 Μάρτη. Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης ανέδειξαν ότι πίσω από την «εικονική πραγματικότητα»,  πίσω από τη βιτρίνα της Κρήτης ως «φάρου ανάπτυξης», που προπαγανδίζει η διοίκηση της περιφέρειας, βρίσκονται οι πραγματικές αγωνίες του λαού της. 

Σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν λαϊκές ανάγκες, η περιφερειακή αρχή (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, με αρκετά στελέχη ΝΔ) στήριξε και εφάρμοσε -ως κομμάτι του κρατικού μηχανισμού- μια πολιτική που όχι μόνο δεν λύνει, αλλά διογκώνει τα προβλήματα. Κι αυτό με την ουσιαστική συμφωνία του συνδυασμού της ΝΔ, που συνεργάζεται σε όλα με τη διοίκηση.  

Για παράδειγμα σχετικά με την κατάσταση στον τομέα της Υγείας, ακόμη και μέσα στην πανδημία, η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου όχι μόνο δεν πήρε θέση (έστω και φραστικά)  για θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας στο νησί, αλλά με μπαλώματα και κουκουλώματα των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης της ΝΔ –και των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ προηγούμενα – στην Υγεία συντελεί στην προώθηση των σχεδίων για παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας. 

Για την Πολιτική Προστασία όχι μόνο δεν υπάρχει σχεδιασμός έργων που να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και τη λαϊκή περιουσία, αλλά ούτε καν οι ζημιές από τις καταστροφές των προηγούμενων χρόνων δεν έχουν αποκατασταθεί. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η κατάσταση από 2019 μέχρι σήμερα στον Πλατανιά, στη Χερσόνησο από το  2020, το Αρκαλοχώρι το 2021, κ.α. Τα μεγάλα λόγια για «ανάπτυξη για όλους» που προπαγανδίζει η περιφέρεια  παρασύρθηκαν ακόμη και από τα φουσκωμένα ρέματα, από τις βροχές μια μέρα πριν το συμβούλιο, που έφεραν στο προσκήνιο ξανά σε όλη την Κρήτη την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.  

Την ίδια στιγμή,  για την τουριστική προβολή,  για  το «θαύμα» του τουρισμού οι δαπάνες περισσεύουν. Και, βέβαια, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τα προβλήματά τους, οι εξοντωτικές συνθήκες που δουλεύουν, είναι «εκτός θέματος» στο περιφερειακό συμβούλιο, όπως και μια σειρά προβλήματα που απασχολούν την πλειοψηφία της κοινωνίας. 

Τα ποσά από το ΕΣΠΑ  και από το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται στο κεφάλαιο για τη θωράκιση των κερδών του, για την «πράσινη και ψηφιακή» ανάπτυξη και όχι για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Απόδειξη είναι και η κατανομή της «μη επιστρεπτέας» που άφησε έξω τους μικροεπαγγελματίες. Απόδειξη είναι και η άθλια κατάσταση στη σχολική στέγη.  Στο Περιφερειακό  Πρόγραμμα Ανάπτυξης  για υποδομές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης σε όλη την Κρήτη προβλέπεται το «αστρονομικό»  ποσό των  6.792.371,32 €, όταν, την ίδια στιγμή, για τις πράσινες μπίζνες προβλέπονται 59.570.636,81 ευρώ !!! 

Η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου απροκάλυπτα στηρίζει τη δράση και τα κέρδη του κεφαλαίου όπως με την παραχώρηση – ξεπούλημα της πρώην αμερικάνικης Βάσης των Γουρνών, που η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκλήρωσε τα σχέδια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, με τη σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας, κόντρα στις διεκδικήσεις των κατοίκων της περιοχής. Το ίδιο και με τις συμβάσεις για την παραχώρηση στους επιχειρηματικούς ομίλους του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Στην περιφέρεια μόνη πραγματικά διαφορετική φωνή είναι η Λαϊκή Συσπείρωση.  Η δράση της καθορίζεται από τις προτεραιότητες των αναγκών του λαού του νησιού μας, την προώθηση των αιτημάτων του και την αγωνιστική διεκδίκησή τους. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να στηρίζει στην πράξη μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο όλα τα δίκαια αιτήματα για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, καλώντας τον λαό να οργανώσει την πάλη του και να μην περιμένει σωτήρες.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον απολογισμό του Περιφερειάρχη Κρήτης”

  1. Προκόπης

    Μια ζωή μαλακες και κολλημενοι στο 50. Τα ορφανά του Χαρίλαου

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί