Ουκρανία: Συμφωνία για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων – Ο Ζελένσκι ζητά συνάντηση με Πούτιν

Συμφωνία για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, για τη διαφυγή των αμάχων, φαίνεται πως υπήρξε στον σημερινό, δεύτερο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας – Αυξάνεται η πίεση στο Κίεβο από την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων προς την ουκρανική πρωτεύουσα- Οι πόλεις Χαρκίβ (Χάρκοβο), Τσερνιχίβ και Μαριούπολη παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ουκρανών -Η Χερσώνα έγινε χθες η πρώτη μεγάλη πόλη που πέρασε στα χέρια των Ρώσων — Σκοτώθηκε παρατηρήτρια του ΟΑΣΕ

Συμφωνία για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, για τη διαφυγή των αμάχων, φαίνεται πως υπήρξε στον σημερινό, δεύτερο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, που διεξήχθη τελικά σήμερα, Πέμπτη, μετά από διαδοχικές αναβολές.

Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να προχωρήσουν «σύντομα» σε έναν τρίτο γύρο συνομιλιών, ανέφερε συγκεκριμένα Ουκρανός διαπραγματευτής, ενώ η πιθανότητα δημιορυργίας τέτοιων διαδρόμων επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα και από τη ρωσική πλευρά.

(Από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών σήμερα Πέμπτη 3/3, φωτ. Maxim Guchek/BeiTa/Reuters)

Σύμφωνα με την ουκρανική πηγή, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων. Η συμφωνία περιλαμβάνει και μια πιθανή προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των εκκενώσεων. Ο διαπραγματευτής τόνισε πάντως ότι το Κίεβο «δεν έλαβε τα αποτελέσματα που υπολόγιζε» κατά τις σημερινές συνομιλίες.

Επιβεβαιώνει και ο Ρώσος διαπραγματευτής

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές που συμμετείχαν στις σημερινές συνομιλίες με τους Ουκρανούς ομολόγους τους επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν να «στηρίξουν» τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους που θέλουν να φύγουν από την Ουκρανία. Σύμφωνα με έναν Ρώσο διαπραγματευτή, τις δηλώσεις του οποίου μετέφερε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο Interfax, συμφωνήθηκε επίσης μια «πιθανή» κατάπαυση του πυρός γύρω από αυτούς τους διαδρόμους. Ο ίδιος είπε ότι θεωρεί ότι αυτή είναι «ουσιαστική πρόοδος» στις συνομιλίες, κατά τις οποίες συζητήθηκαν «στρατιωτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα» αλλά και η μελλοντική πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης.

Ο Ζελένσκι καλεί Πούτιν για απευθείας διαπραγμάτευση

Απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο είναι «ο μόνος τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος», προσθέτοντας ότι είναι «ανοιχτός» και «έτοιμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις» του Ρώσου προέδρου.

«Δεν θέλω η ιστορία της Ουκρανίας να είναι ένας θρύλος για 300 Σπαρτιάτες. Θέλω ειρήνη» σχολίασε ο ίδιος ενώ απευθυνόμενος στις χώρες τη Δύσης ζήτησε επιπλέον στρατιωτική ενίσχυση.

Διπλωματικές εξελίξεις – Μολδαβία και Γεωργία υπέβαλαν αιτήματα ένταξής στην ΕΕ

Μέλος της αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια «βομβαρδισμού» των ρωσικών δυνάμεων στη Χαρκίβ, ανακοίνωσε χθες ο διεθνής οργανισμός. Ο ΟΑΣΕ διέταξε κατεπείγουσα αποχώρηση της αποστολής παρατηρητών του από τη χώρα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.

Η κυβέρνηση της Γεωργίας, αλλά και της Μολδαβίας, ανακοίνωσαν ότι κατέθεσαν αιτήσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το απόγευμα της Πέμπτης.Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Τετάρτη ψήφισμα που «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας». Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, 5 κατά και 35 να δηλώνουν αποχή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, από τα 193 μέλη. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτησε την έγκριση του ψηφίσματος που «δείχνει πόσο μεγάλη είναι η έκταση της παγκόσμιας αγανάκτησης για την φρικιαστική επίθεση της Ρωσίας εναντίον μιας κυρίαρχης γειτονικής χώρας και άνευ προηγουμένου παγκόσμια ενότητα».

Στο μεταξύ η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επέβαλε προμήθεια 30% στις αγορές ξένου συναλλάγματος από ιδιώτες στα ανταλλακτήρια, την ώρα που η Δύση διαρρέει, χωρίς κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από τα νούμερα, πως οι κυρώσεις πλήττουν ήδη σοβαρά τη Ρωσία. Πάντως, η ΕΕ δήλωσε έτοιμη για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Ρωσίας, «αν η κατάσταση επί του πεδίου στην Ουκρανία επιδεινωθεί», μέσω της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κύρια μέτωπα: Μετρούν χτυπήματα στο κέντρο του Κιέβου – Παραδόθηκε η Χερσώνα – Περικυκλωμένη η Μαριούπολη

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν αργά τη νύχτα της Τετάρτης την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες. Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους ρώσους στρατιωτικούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο Κίεβο και κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στη Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Νέες δορυφορικές εικόνες της αμερικανικής εταιρείας Maxar δείχνουν το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, στις πρώτες πέντε ημέρες του πολέμου.

H εικόνα δείχνει σπίτια να καίγονται στο χωριό Ριβνοπίλια στο Χάρκοβο περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντανιέτσκ, ο Έντουαρντ Μπασούριν, απείλησε σήμερα ότι οι δικές του δυνάμεις και ο ρωσικός στρατός μπορεί να αρχίσει στοχευμένα πλήγματα στη Μαριούπολη εάν οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί δεν καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η Ρωσία και οι αυτονομιστές λένε πως έχουν πλέον περικυκλώσει την πόλη των 430.000 κατοίκων στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 498 Ρώσοι στρατιώτες και έχουν τραυματισθεί 1.597 από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. Περισσότεροι από 2.870 Ουκρανοί στρατιώτες και παραστρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και περίπου 3.700 είναι οι τραυματίες σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. Ο αριθμός αυτός δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευθεί και δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο εκ μέρους της Ουκρανίας.

Στη Ζαπορίζια τη νύχτα το κομβόι φυγής των Ελλήνων της Μαριούπολης

Η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής διπλωμάτες του προξενείου στη Μαριούπολη, έφτασε πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ξενοδοχείο της Ζαπορίζια – όπως ήταν το αρχικό πλάνο – όπου και διανυκτέρευσε. Η αποστολή αφού διήνυσε 230 χιλιόμετρα μέσα σε οκτώ ώρες και σε δρόμους που από τους βομβαρδισμούς, ήταν σε κακή κατάσταση.

Το κονβόι ξεκίνησε προς τα δυτικά και μετά το πρώτο μπλόκο Ουκρανών, προχώρησε προς το δεύτερο, που ήταν Ρώσων, από το οποίο επίσης και προχώρησαν μετά από διαπραγματεύσεις.

Με κατεύθυνση δυτικά και λίγο πριν φτάσουν στο χωριό που πήγαιναν, διαπίστωσαν ότι αυτό είχε βομβαρδιστεί, ενώ άγνωστο ποιοι άνοιξαν πυρ κατά της αυτοκινητοπομπής και, χτύπησαν δύο αυτοκίνητα. Η γέφυρα της εισόδου του χωριού είχε ανατιναχθεί από τον ουκρανικό στρατό προκειμένου να εμποδίσει την επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων. Πρώτο μέλημα των ανθρώπων είναι σήμερα να βρουν καύσιμα για τον εφοδιασμό των δεκάδων οχημάτων που αποτελούν την πομπή. Το ελληνικό κομβόι αναμένεται να συνεχίσει σήμερα, Πέμπτη, την πορεία του προς τα σύνορα με τη Μολδαβία.

Πρόσφυγες: Προσωρινή προστασία ενός έτους εξετάζουν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα για να εξετάσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσφερθεί μαζικά προσωρινή προστασία στους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου.

Υπόβαθρο: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εκτοπίσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε μία εβδομάδα, ενημέρωσε ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν υποδεχθεί μεγάλους αριθμούς προσφύγων από την Ουκρανία είναι η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία.

Η Οδηγία περί Προσωρινής Προστασίας καταρτίστηκε μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας, τα χρόνια του 1990. Αλλά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.

«Όλοι όσοι έφυγαν για να σωθούν από τις βόμβες του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ευρώπη», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της για την πρωτοβουλία.

Η πρόταση προβλέπει να επιτραπεί στους πρόσφυγες από την Ουκρανία να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγείται προσωρινή προστασία σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ. Η προστασία αυτή θα ισχύσει αρχικά για έναν χρόνο, αλλά μπορεί να παραταθεί κατά άλλα δύο χρόνια, αν υπάρξει απόφαση από τα κράτη μέλη για αυτό.

Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή

Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συγκάλεσε την ερχόμενη Παρασκευή, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο τουίτερ. Προσθέτει ότι έχει προσκληθεί να συμμετάσχουν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ‘Αντονι Μπλίνκεν, η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λις Τρας, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και η Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζόλι. Να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα, στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας, συνεδριάζουν οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί