«Η Κυβέρνηση σταματά απροειδοποίητα τα προγράμματα ESTIA, προς τέρψιν του ξενοφοβικού κοινού της»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για το απροσδόκητο τέλος των επιτυχημένων  προγραμμάτων ESTIA προχώρησαν 33 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.

Συγκεκριμένα, τα επιτυχημένα προγράμματα ESTIA Ι και ΙΙ (στέγασης αιτούντων άσυλο κυρίως ευάλωτων) λειτούργησαν υποδειγματικά στην Κρήτη, αλλά και σε όλη τη χώρα και έδωσαν την ευκαιρία σε οικογένειες προσφύγων να ενσωματωθούν ομαλά στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά τους να παρακολουθήσουν το Ελληνικό σχολείο, δημιούργησαν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ προσφύγων και ημεδαπών, ενώ παράλληλα ενίσχυσαν την τοπική οικονομία, αφού εκατοντάδες ιδιοκτησίες εντός αστικού ιστού αξιοποιήθηκαν.

Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα ήταν υπό την εποπτεία της Ύπατης Αρμοστείας μέχρι το τέλος του 2020, όταν και «πέρασε» στο αρμόδιο Υπουργείο εξ ολοκλήρου, με ευθύνη του οποίου θα αξιοποιούνταν και τα σχετικά κονδύλια.

Η ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων που υλοποιούσαν τα προγράμματα ήταν ότι τέλη Απριλίου 2022 οι θέσεις στο πρόγραμμα θα μειώνονταν. Συγκεκριμένα ενημερώθηκαν ότι στις 16 Απριλίου καταργούνται περίπου τα δύο τρίτα των θέσεων, αφήνοντας το πρόγραμμα με 10.000 θέσεις έναντι 27.000 σήμερα.

Ωστόσο, χωρίς καμία προειδοποίηση των φορέων υλοποίησης, το Υπουργείο εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο ανακοίνωνε τη λήξη του προγράμματος στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Να σημειώσουμε ότι στην Κρήτη οι θέσεις, που λειτουργούσαν με ευθύνη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου για λογαριασμό των Δήμων της Περιφέρειας Κρήτης, είχαν ήδη μειωθεί τον τελευταίο χρόνο, περίπου στο ⅓, ενώ ΑΜΚΕ που άλλαξαν καταστατικό εν μία νυκτί, διαχειρίζονται εκατομμύρια και σύμφωνα με δημοσιεύματα, με διαδικασίες που στην καλύτερη περίπτωση ελέγχονται για ύποπτες διαδρομές του χρήματος.

Το Υπουργείο αποδέχεται με σαφήνεια ότι δεν το ενδιαφέρουν οι αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής και διαβίωσης που παρείχε το πρόγραμμα, παρά μόνο να κάνει το βίο αβίωτο στους πιο ευάλωτους, να τους κλείσει σε κλειστές δομές – φυλακές μαζί με τις οικογένειές τους και να «εξαφανίσει» τους πρόσφυγες από τους αστικούς ιστούς, όπου αλληλεπιδρούσαν με την τοπική κοινωνία και συμμετείχαν στην κοινωνική και οικονομική ζωή.  

Προφανώς, η τέρψη του ξενοφοβικού κοινού, ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος,  είναι πολύ σημαντικότερη από τη διατήρηση και ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού προγράμματος προτύπου, που χαιρετίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωκοινοβούλιο ως πιλότος και για άλλες χώρες. 

Επειδή, το πρόγραμμα λειτούργησε υποδειγματικά, ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα για τη διαχείριση από την τωρινή κυβέρνηση του προσφυγικού μεταναστευτικού και τελικά η γκετοποίηση που προτιμά η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τα προγράμματα ESTIA, είναι πηγή πολλών και αντικειμενικών προβλημάτων για τις τοπικές κοινωνίες, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό:

  • Για ποιους λόγους δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως, επαρκώς και αιτιολογημένα οι φορείς υλοποίησης για τη λήξη του προγράμματος.
  • Τι εννοεί όταν επικαλείται «βελτιωμένη διαχείριση του προσφυγικού».
  • Αν σκοπεύει να ανακαλέσει την απόφασή του για λήξη των προγραμμάτων ESTIA.
  • Τι άλλαξε  από τον Ιούλιο του 2020, όταν η διαχείριση του προγράμματος περνούσε από την Ύπατη Αρμοστεία στο υπουργείο, και υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι «αποτελεί πολιτική προτεραιότητα η ομαλή συνέχιση του προγράμματος» και εξαγγέλθηκε αύξηση θέσεων σε 40.000 μέσα στο 2021.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί