Αν. Ξανθός: Η «γύμνια» και η αποδιοργάνωση του ΕΣΥ δεν κρύβονται

Περιοδεία Α. Ξανθού στο Νοσοκομείο και ΚΥ-ΤΟΜΥ Νίκαιας

Περιοδεία σε δομές του ΕΣΥ της Νίκαιας πραγματοποίησε ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Πειραιά Γιάννη Ραγκούση και Τρύφωνα Αλεξιάδη, την πρώην βουλευτή Εύη Καρακώστα και στελέχη της ΝΕ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αρχικά η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας και την ΤΟΜΥ της Νίκαιας, όπου συζήτησε με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό την εικόνα αποδιοργάνωσης που υπάρχει στις δημόσιες δομές  ΠΦΥ δυο χρόνια μετά την πανδημία. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι η ΠΦΥ ήταν ο «αδύναμος κρίκος»  του ΕΣΥ αυτή την περίοδο, δεν στηρίχθηκε με προσωπικό και δεν μπόρεσε, εκτός από  τη συνδρομή  της  στους εμβολιασμούς, να παίξει ενεργό ρόλο στην προνοσοκομειακή διαχείριση των περιστατικών covid και να διατηρήσει σε αξιοπρεπές επίπεδο την τακτική  της λειτουργία. Τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ αποδυναμώθηκαν, μετακινήθηκε προσωπικό στα νοσοκομεία, η φροντίδα των υπόλοιπων νοσημάτων εγκαταλείφθηκε και υπήρξε έκρηξη ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών και μεγάλη οικονομική  επιβάρυνση των πολιτών  για να έχουν την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.   

Αντίστοιχη εικόνα παρατεινόμενης πίεσης, δυσλειτουργίας και εξάντλησης αντοχών των εργαζομένων,  προκύπτει και από το Νοσοκομείο της Νίκαιας. Ο Α. Ξανθός και το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενημερώθηκαν από τη Διοίκηση για την κατάσταση στο νοσοκομείο, για τις προσπάθειες σταδιακής επανόδου σε μια στοιχειώδη κανονικότητα (ειδικά των χειρουργείων) και για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που έχει καταβάλλει το προσωπικό  όλων των κατηγοριών.

Στη συνέχεια βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκαν στη συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων και συνομίλησαν με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) στους τομείς καθαριότητας- σίτισης-φύλαξης, που λήγει η σύμβασή τους στις 31/3 και κινδυνεύουν με απόλυση λόγω του κυβερνητικού σχεδίου επαναφοράς των εργολαβικών συνεργείων. Ο Α. Ξανθός παρουσίασε τη συνολική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ (αυτόματη αναπλήρωση των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μόνιμη παραμονή του επικουρικού προσωπικού  και των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, σοβαρή αναβάθμιση των εργασιακών-μισθολογικών-εκπαιδευτικών συνθηκών στο σύστημα, ειδική   δέσμη κινήτρων για άγονες περιοχές, άγονες ειδικότητες και άγονες προκηρύξεις , ένταξη στα ΒΑΕ), καθώς και την πρόταση για ακύρωση κάθε προσπάθειας επανόδου στο απαράδεκτο και εκμεταλλευτικό καθεστώς των εργολάβων, την παράταση των ΣΟΧ μέχρι 31/12/2022 και την ολοκλήρωση νέων διαγωνισμών με αυξημένη μοριοδότηση  (τριπλάσια για τους  μήνες της πανδημίας) για να παραμείνουν στο ΕΣΥ εργαζόμενοι με εμπειρία και συνεισφορά στην αντιμετώπιση  της υγειονομικής κρίσης. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί