Συγκέντρωση εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό

Δυναμώνουμε τους αγώνες μας!

Η ανακοίνωση

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (Δ.Α.Σ.) στα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού – Τουρισμού χαιρετίζει τους συναδέλφους που και σήμερα βγήκαν στο δρόμο στο Ηράκλειο και ένωσαν τη φωνή τους σε κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, για να διεκδικήσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα, τη στήριξη του εισοδήματός μας απέναντι στην ακρίβεια, τα μέτρα προστασίας της υγείας μας.

Στη συγκέντρωση την ομιλία εκ μέρους της Δ.Α.Σ. έκανε ο Βαγγέλης Σοφίου, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε αποφασισμένοι και δεν υποχωρούμε! Εδώ και χρόνια ματώνουμε για τα κέρδη τους, οι μισθοί μειωθήκαν δραματικά, τα εργασιακά δικαιώματα ισοπεδώθηκαν. Φόρτωσαν στις πλάτες μας και το κόστος της πανδημίας αφήνοντας χιλιάδες εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους και εργαζόμενους στον επισιτισμό χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα, με την αναστολής ή το πενιχρό ταμείο ανεργίας και αυτά με καθυστέρηση δυο και τριών μηνών με σύντομη ημερομηνία λήξης, για όσους τα πήραν.

Δεν δεχόμαστε να θυσιάσουμε τη ζωή μας για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματιών. Αυτή η κερδοφορία είναι που χτίστηκε στις δικές μας πλάτες, δεν θίχτηκε στιγμή μέσα στη πανδημία. 1 εκ. παραπάνω τουρίστες στο Ηράκλειο πέρσι σε σχέση με το 2020. 70% η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Κρήτης μέχρι τον Οκτώβρη, πάνω από 82% τον Αύγουστο, με πολλά μεγάλα ξενοδοχεία να είναι γεμάτα μέχρι το τέλος της σεζόν.

Γι’ αυτό απαιτούμε να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και το εισόδημα όλων των εποχικών εργαζομένων με υποχρεωτική επαναπρόσληψη. Να επανέλθει το εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην 20ετία. Να επανέλθουν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Υποχρεωτική εφαρμογή της Τοπικής Κλαδικής ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και της κλαδικής του Επισιτισμού. Να διεκδικήσουμε υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματά μας.

Συνεχίζουμε, γιατί δεν μπορούμε πλέον να ανταποκριθούμε στις βασικές μας ανάγκες εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης των τιμών σε ρεύμα και πετρέλαιο. Γιατί η πολιτική που φορτώνει στις πλάτες μας την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια είναι η ίδια πολιτική που παράλληλα μπλέκει την Ελλάδα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και κάθε συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν. 

Έχουμε παρακαταθήκη τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν το χειμώνα, τις απεργίες, τα πρόσφατα συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις στην Ελλάδα απο σωματεία και μαζικούς φορείς στις 25 και 26 Φλεβάρη. Είναι η εκκωφαντική απάντηση της εργατικής τάξης απέναντι σε όλα όσα βιώνουμε.

Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων δείχνει για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη. Παίρνουμε κουράγιο και δύναμη από τους διανομείς στην efood που με τους αγώνες τους κέρδισαν την υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου, τους ναυτεργάτες στην COSCO, τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια Καβάλας και αλλού, που αποτελούν φάρο ελπίδας για όλη την εργατική τάξη.

Οργανωνόμαστε και συμμετέχουμε στα σωματεία μας, στους χώρους δουλειάς μας, παλεύουμε έχοντας ως μοναδικό συμφέρον να επιβάλλουμε τα δικαιώματά μας. Για να γίνουν όλα τα σωματεία πραγματικό, μαχητικό στήριγμά μας.

Περνάμε στην αντεπίθεση. Μόνο με το μαζικό αγώνα για τις δικές μας ανάγκες μπορεί να διασφαλιστεί η εφαρμογή των ΣΣΕ, η επαναπρόσληψη, η επέκταση και αύξηση του ταμείου, η απόκρουση της επίθεσης που μας ξήλωνει κατακτήσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα παλέψουμε οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας.

Για να καταλάβουν οι ξενοδόχοι και οι μεγαλοεργοδότες στην εστίαση και τη διανομή ότι… Οι εργαζόμενοι είμαστε πολλοί, έχουμε δύναμη αν οργανωθούμε, αν σηκώσουμε ανάστημα! Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια είμαστε εμείς!»

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Κατατέθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα των σωματείων στην Περιφέρεια Κρήτης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί