Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Κίνα έτοιμη να παίξει ρόλο – Τα νέα δεδομένα

Έτοιμη να μεσολαβήσει για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός εμφανίζεται η Κίνα. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ουάνγκ Γι είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στον οποίο εξέφρασε τη “βαθιά λύπη” της Κίνας για τη ρωσοουκρανική σύγκρουση, σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ.

Ενώ το Πεκίνο αρνήθηκε να καταδικάσει τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ουάνγκ Γι δήλωσε πως η Κίνα “λυπάται βαθιά για τη σύγκρουση που ξέσπασε ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και αποδίδει μέγιστη προσοχή στα δεινά που υφίστανται οι άμαχοι”, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Σύμφωνα με το CCTV, στη διάρκεια αυτής της συνομιλίας που πραγματοποιήθηκε με αίτημα της Ουκρανίας, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας κάλεσε επίσης τις δύο χώρες να “βρουν έναν τρόπο να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω της διαπραγμάτευσης”.

Η Κίνα “υποστηρίζει όλες τις εποικοδομητικές διεθνείς προσπάθειες που οδηγούν σε μια πολιτική επίλυση”, είπε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, ο Κουλέμπα δήλωσε πως η Ουκρανία “αναμένει με ανυπομονησία η Κίνα να ξεκινήσει διαμεσολαβήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός”, ανέφερε ακόμη το CCTV.

Σε ένα πλαίσιο έντασης, που συνδέεται με τις καλές σινορωσικές σχέσεις, η Κίνα άρχισε να απομακρύνει τους υπηκόους της που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με την εφημερίδα Global Times, που επικαλείται την πρεσβεία της Κίνας στην Ουκρανία. Έτσι, περίπου 600 Κινέζοι φοιτητές μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και την Οδησσό (νότια Ουκρανία) στη Μολδαβία.

Εξάλλου, ένας Κινέζος υπήκοος τραυματίστηκε από σφαίρα ενώ προσπαθούσε να μεταβεί στη Λβιβ –μια πόλη στη δυτική Ουκρανία προς την οποία κατέφυγαν πολλοί Ουκρανοί και όπου πολλές δυτικές χώρες έχουν μεταφέρει τις πρεσβείες τους– μετέδωσε η κινεζική δημόσια τηλεόραση, η οποία προσέθεσε πως λαμβάνει τώρα ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο.

Προσηλωμένη στην εταιρική σχέση της με τη Μόσχα, η Κίνα απέφυγε μέχρι στιγμής να καταδικάσει τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, αρνούμενη ακόμη και να κάνει λόγο για “εισβολή”.

Πριν από την επίθεση, το Πεκίνο αγνόησε τις προειδοποιήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για επικείμενη ρωσική επίθεση, αφήνοντας τους περίπου 6.000 υπηκόους της αντιμέτωπους με ένα μεγάλο κίνδυνο, όταν χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ιαπωνία επέλεξαν να απομακρύνουν τους διπλωμάτες του και να καλέσουν τους πολίτες τους να φύγουν από τη χώρα, τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της εισβολής.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι θα βοηθήσει τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί