Κ. Μητσοτάκης: «Παράλογη και ανιστόρητη» η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Τιμώντας την μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή για τις εξελίξεις στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Την αποχαιρετούμε σήμερα με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη», είπε.

Αρχικά, χαρακτήρισε «τομή στον χρόνο και στην μακρά ιστορία της Ευρώπης» τα όσα συντελούνται στην Ουκρανία. Τόνισε ακόμα ότι «επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μια χώρα» αλλά και ότι η Ρωσία «ανατρέπει παγιωμένες ιστορικές και εδαφικές πραγματικότητες. Αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενούς δεσμούς. Έχει χιλιάδες αθώα θύματα ανάμεσά τους και Έλληνες στην Μαριούπολη. Με πρόσχημα μια ανύπαρκτη απειλή κατά της χώρας εισβάλλει σε μια άλλη».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμα για «ωμή και βίαιη προβολή ισχύος». «Αυτή η βάναυση εισβολή συντελείται στο όνομα του Ρωσικού λαού και με πρόσχημα την αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας. Μια εισβολή παράλογη και ανιστόρητη. Μια ρήξη που επιδιώκει μια λήξη της περιόδου ειρήνης και ευημερίας στην Ευρώπη». Κατηγόρησε επίσης την Ρωσία ότι θέλει να αλλάξει την αρχιτεκτονική της Ευρώπης. «Εισερχόμαστε σε μια άλλη ιστορική εποχή αντιμέτωποι με κινδύνους που πιστεύαμε ότι τους έχουμε ξορκίσει», δήλωσε.

«Ακούσαμε τον εκλεγμένο ηγέτη μιας χώρας να μας λέει ότι ίσως να είναι η τελευταία φορά που μας μιλάει», είπε αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής και στο τι άλλαξε στην στάση των χωρών της ΕΕ.

«Η στάση της πατρίδας μας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των ιστορικών μας βιωμάτων. Είμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα», τόνισε. «Είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στην ισοτιμία και την διεθνή νομιμότητα. Είμαστε ένας λαός που ζει με την ανοικτή πληγή της Κύπρου και δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε έναν ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».

Συνεχίζοντας είπε ότι «η δική μας πατρίδα θρηνεί ήδη θύματα ομογενείς μας για να αρκείται σε λίγα απλοϊκά ειρηνιστικά συνθήματα που ταυτίζουν θύτες και θύματα. Αν το ότι οι ομογενείς μας δεν ζουν πια το αναγνωρίζει ο Πρόεδρος Μακρόν δεν γίνεται να μην το αναγνωρίζουν κάποιοι στην Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι στον πόλεμο στην Ουκρανία αναμετρώνται «η προοδευτική δύναμη και δράση με ξεπερασμένες ιδεοληψίες. Μίλησε για σύγκλιση των άκρων με στόχο την καθήλωση και την καταπίεση. Στην Ουκρανία, η αλήθεια αποδείχθηκε πιο ισχυρή από την προπαγάνδα, κάτι που υποτίμησε και ο Ρώσος ηγέτες.

Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς, είμαστε η σκοτεινή Ήπειρος του 20ου αιώνα. Η ΕΕ γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του Β Παγκοσμίου Πολέμου για να μην έχει καμία χώρα ξανά αυτοκρατορικές φιλοδοξίες».

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία τεράστιο πλήγμα, λέγοντας ότι αυτό σημαίνει «αύξηση του κόστους δανεισμού και η απαγόρευση εξαγωγών θα υπονομεύσει τον ενεργειακό τομέα της».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την «άυλη δύναμη της Δημοκρατίας». Όπως τόνισε, για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα. «Για την στάση που έπρεπε να τηρήσουμε απαντούν τα λόγια του Βενιζέλου στον γερμανό πρέσβη όταν του ζήτησε να υπαναχωρήσουμε από την συμμαχία με την Σερβία: “Το έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μια τόσο μεγάλη ατιμία”. Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας. Είμαστε στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας. Η Ελλάδα μάχεται όπως μπορεί με σπουδαία δουλειά από το υπουργείο Εξωτερικών. Διπλωματικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά. Το κάνει η Γερμανία, η Σουηδία και η Πορτογαλία και δεν θα το κάνουμε εμείς όταν δικοί μας ομογενείς χάνουν την ζωή τους από ρωσικές βόμβες;» αναρωτήθηκε.

«Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μια χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση από έναν εχθρό της δημοκρατίας και των ελευθεριών, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αν χρειαστεί βοήθεια από τον ελεύθερο κόσμο;», πρόσθεσε. Ακόμη, κάλεσε τις ΜΚΟ να βάλουν πλάτη και είπε ότι «είμαστε έτοιμοι για ασύμμετρες υβριδικού τύπου απειλές στον κυβερνοχώρο. Είμαστε έτοιμοι για κυβερνοεπιθέσεις».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί