Έκτη μέρα πολέμου στην Ουκρανία: Eπιθέσεις σε Χάρκοβο, Χερσώνα, Μαριούπολη και Κίεβο – Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας καλεί τους κατοίκους του Κιέβου να φύγουν (Συνεχής ενημέρωση)

Οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στο Χάρκοβο (Χάρκιβ), στην ανατολική Ουκρανία, και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στο Χάρκοβο, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση, κατά την ίδια πηγή.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Παράλληλα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να κινούνται προς την πρωτεύουσα και η κατάσταση παραμένει τεταμένη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο μέσω Facebook.

Η κυβέρνηση έκανε λόγο επίσης περί ρωσικής επίθεσης στη Χερσώνα, στον νότο.

Χθες στις ρωσικές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άμαχοι στο Χάρκοβο και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, κατά τις τοπικές αρχές, οι οποίες έκαναν λόγο για 87 κατεστραμμένα οικήματα.

70 Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί στην Οχτίρκα

Τουλάχιστον εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε βάση στην πόλη Οχτίρκα, στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, προχθές Κυριακή, ενημέρωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, μέσω Facebook.

Ρωσικό κονβόι έξω από το Κιέβου μήκους 64 χλμ

Εικόνες από δορυφόρους χθες Δευτέρα κατέγραψαν ότι ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα –όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.–, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και κατευθύνεται προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Maxar έκανε επίσης λόγο για συγκέντρωση ρωσικών χερσαίων δυνάμεων και πτερύγων επιθετικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, κάπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Πέντε ρωσικά μαχητικά και ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν, λέει το Κίεβο

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας καθώς η εισβολή έχει πλέον μπει στην έκτη της ημέρα.

Πέντε ρωσικά μαχητικά κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν χθες, σύμφωνα με την Ukrayinska Pravda και την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Τα αεροσκάφη φέρονται να καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στις πόλεις Βασίλκιβ και Μπρόβαρι, στην περιοχή γύρω από το Κίεβο. Ένας πύραυλος Κρουζ κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν κοντά στο Κίεβο, κατά τις ίδιες πηγές.

Από τη δική τους πλευρά, ουκρανικά αεροσκάφη προχώρησαν στην εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφανείας και στη ρίψη βομβών εναντίον ρωσικών αρμάτων μάχης και πεζικάριων κοντά στο Κίεβο και κοντά στην πόλη Ζιτομίρ. Βόμβες ερρίφθησαν επίσης στη βόρεια περιοχή Τσερνιγκίβ και στην νότια πόλη Μπερντιάνσκ, η οποία καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη. Οι αρχές στο Κίεβο μιλούν για πάνω από 150 άμαχους νεκρούς.

«Η Ρωσία έριξε θερμοβαρική βόμβα»

Η Ρωσία χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα τη Δευτέρα στην επίθεσή της κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ουκρανή πρέσβειρα στις ΗΠΑ Οξάνα Μαρκάροβα.

«Χρησιμοποίησαν τη θερμοβαρική βόμβα σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα), η οποία απαγορεύεται βάσει της Συνθήκης της Γενεύης», δήλωσε η Μαρκάροβα, η οποία ενημέρωσε τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. «Η καταστροφή που επιχειρεί η Ρωσία να προκαλέσει στην Ουκρανία είναι μεγάλη», συμπλήρωσε.

Κάλεσμα Ζελένσκι να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε λιμάνια και αεροδρόμια

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα «τα λιμάνια» και όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου» σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Πρέπει να αποκλειστεί η είσοδος» της Ρωσίας «σε όλα τα λιμάνια, σε όλες τις διώρυγες και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου», είπε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να «εξετάσει τον πλήρη αεροπορικό αποκλεισμό» του εναέριου χώρου της Ουκρανίας «για τους πυραύλους, τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα» της Ρωσίας, κάτι πάντως που η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε χθες.

«Αυτό το κακό (…) πρέπει να σταματήσει αμέσως. Και να καταστραφεί οικονομικά, για να φανεί ότι η ανθρωπότητα είναι ικανή να αμυνθεί», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς χθες, την ώρα που αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου συναντώνταν για πρώτη φορά στη Λευκορωσία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη.

«Οι συνομιλίες έγιναν με φόντο βομβαρδισμούς και πυρά εναντίον του εδάφους μας (…). Ο συγχρονισμός των πυρών με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν προφανής», δήλωσε.

«Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση» στο Κίεβο, έκρινε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας «μην χάνετε τον χρόνο σας».

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο, το Κίεβο «δεν έλαβε το αποτέλεσμα που ήθελε» στον πρώτο γύρο των συνομιλιών χθες Δευτέρα, όμως αναφέρθηκε σε «αντιπροτάσεις» στις ρωσικές προτάσεις προκειμένου «να τερματιστεί ο πόλεμος».

Οι αντιπροσωπείες επέστρεψαν για «διαβουλεύσεις στις πρωτεύουσές τους» προτού διεξαχθεί «δεύτερος γύρος» των συνομιλιών.

Οι ΗΠΑ υπόσχονται περισσότερη βοήθεια

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε σήμερα ότι ο αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει περισσότερη βοήθεια στη χώρα του, που υφίσταται επίθεση από τη Ρωσία, με τη μορφή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και όπλων.

Κατά τη διάρκεια «τηλεφωνικής συνδιάλεξής μας, ο υπουργός (Εξωτερικών Άντονι) Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία παραμένει ακλόνητη», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα μέσω Twitter. «Υπογράμμισα ότι η Ουκρανία επιθυμεί διακαώς την ειρήνη, αλλά όσο βρισκόμαστε υπό επίθεση από τη Ρωσία χρειαζόμαστε περισσότερες κυρώσεις και όπλα. Ο υπουργός με διαβεβαίωσε και για τα δύο. Συντονίσαμε περαιτέρω μέτρα» των δύο κρατών, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Πάνω από 400 συλλήψεις σε διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στη Ρωσία

Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και πάλι χθες Δευτέρα στη Ρωσία κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Κάπου 208 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα και 181 στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τον ιστότοπο OVD-Info. Σε όλη τη χώρα, έγιναν 413 συλλήψεις σε 13 πόλεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας καταστέλλουν με ακραία σκληρότητα τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Οι αρχές διαμηνύουν στους πολίτες να μη συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις που οργανώνονται χωρίς την άδεια των αρχών. Οι διαδηλώσεις αυτής της φύσης έχουν απαγορευθεί επανειλημμένα, συχνά με την επίκληση της πανδημίας.

Δείτε live τις εξελίξεις

Ρωσία: Η Ουκρανία δεν έχει πλέον πρόσβαση στην Αζοφική θάλασσα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν έχει πλέον πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο TASS.

Τα ρωσικά στρατεύματα και οι φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία ένωσαν τις δυνάμεις τους την Τρίτη στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ουκρανία: Συζητήσεις με συμμάχους για την ενίσχυση την αεροπορικής άμυνας

Η Ουκρανία βρίσκεται σε συζητήσεις με συμμάχους για το πώς να ενισχύσει την αεροπορική της άμυνα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα όταν ρωτήθηκε αν το ΝΑΤΟ πρέπει να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να βοηθήσει τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή.

«Ό,τι μπορούν να μας βοηθήσουν τώρα – είναι καλύτερα να μας βοηθήσουν τώρα παρά να βρεθούν αργότερα κατά μέτωπο αντιμέτωποι με τον Πούτιν», είπε ο Κουλέμπα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

«Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε ότι το ΝΑΤΟ θα βρεθεί σε πόλεμο με τη Ρωσία λόγω της Ουκρανίας. Εάν η Ρωσία νικήσει – είστε οι επόμενοι».

Η Ρωσία επιβεβαιώνει το δεύτερο γύρο συνομιλιών με την Ουκρανία

Δεύτερος γύρος συνομιλιών θα διεξαχθεί αύριο, Τετάρτη 2 Μαρτίου μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το ρωσικό πρακτορείο επικαλέστηκε πηγή από τη ρωσική πλευρά.

Ρωσική πρεσβεία κατά Μενδώνη

«Μια άλλη κίνηση, ακριβώς στο βηματισμό της αντιρωσικής πολιτικής της Δύσης» αναφέρει η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα για την απόφαση της Λίνας Μενδώνη να ακυρώσει εκδηλώσεις με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά να σταματήσει η «σφαγή»

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, θεματοφύλακας του κράτους δικαίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο έκανε σήμερα έκκληση στη Μόσχα να θέσει αμέσως τέλος στη «σφαγή» που συντελείται στην Ουκρανία, κατά την έκτη ημέρα της εισβολής στη χώρα από τη Ρωσία.

«Σε διάστημα μερικών ημερών, ο πόλεμος σκότωσε ή τραυμάτισε εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

«Επί έξι ημέρες τώρα, η ρωσική στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας συνέχισε να σκορπίζει τον θάνατο και την καταστροφή στην καρδιά της Ευρώπης», πρόσθεσε, κάνοντας έκκληση αυτή η «σφαγή» να σταματήσει «αμέσως πριν χαθούν και άλλες αθώες ζωές».

«Ο τελευταίος βομβαρδισμός της πόλης Χαρκίβ (στα ρωσικά Χάρκοβο)», της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, «υπογράμμισε την κατάφωρη περιφρόνηση που επιδεικνύουν οι ρωσικές δυνάμεις για τη ζωή των αμάχων, με δεκάδες ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί και πολλούς αμάχους να έχουν τεθεί στο στόχαστρο, περιλαμβανομένων πολυκατοικιών και νηπιαγωγείων, που τέθηκαν στο στόχαστρο από μη καθοδηγούμενους πυραύλους και πυρομαχικά θραυσματοποίησης», δήλωσε η Μιγιάτοβιτς.

«Οι ρωσικές αρχές μπορούν να το κάνουν. Οφείλουν αμέσως να θέσουν τέλος σε αυτό τον εφιάλτη», υπογράμμισε.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει 47 μέλη, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Ουκρανία. Την Παρασκευή, την επομένη της έναρξης της ρωσικής επίθεσης εναντίον της γειτονικής Ουκρανίας, ο διεθνής οργανισμός ανέστειλε τη συμμετοχή της Μόσχας στα κυριότερα όργανά του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία το 2014 λίγο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας καλεί τους κατοίκους του Κιέβου να φύγουν

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποιεί τους κατοίκους στο Κίεβο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς σχεδιάζει να χτυπήσει στόχους στην ουκρανική πρωτεύουσα, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Σε δήλωση που εκδόθηκε το απόγευμα της Τρίτης, το υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν «πλήγματα υψηλής ακρίβειας» κατά της «Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) και του 72ου Κέντρου Πληροφοριών και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων (PSO)» στο Κίεβο.

Μισέλ: «Γεωπολιτική τρομοκρατία» η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «γεωπολιτική τρομοκρατία», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υποστήριξε ότι δεν πρόκειται μόνο για μια επίθεση κατά της Ουκρανίας, αλλά για επίθεση κατά του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς έννομης τάξης, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. «Πριν από πέντε ημέρες ο Πούτιν ξεκίνησε μια μαζική εισβολή στην Ουκρανία, έναν αδικαιολόγητο πόλεμο χωρίς καμία πρόκληση, που βασίστηκε σε φρικτά ψέματα», δήλωσε ο Μισέλ. «Η ΕΕ οφείλει να στηρίξει την Ουκρανία και να προστατέψει την ειρήνη και τη δημοκρατία», πρόσθεσε.

«Όλο και περισσότερες χώρες δεσμεύονται σε μια αντιπολεμική συμμαχία. Μαζί με τους λαούς από όλο τον κόσμο στέλνουν ένα κοινό μήνυμα: Ρωσία, σταμάτα τον πόλεμο. Πήγαινε σπίτι. Έλα να μιλήσουμε», πρόσθεσε.

Μάλιστα αναφερόμενος στο «νόμιμο», όπως το χαρακτήρισε, αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι το Συμβούλιο (κράτη-μέλη) θα πρέπει να το εξετάσει σοβαρά, αν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην Ε.Ε. για το θέμα

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και στην αλληλεγγύη που εμπράκτως εκφράζει η ΕΕ προς την Ουκρανία, με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με στρατιωτικά μέσα που θα δοθούν από τα κράτη-μέλη.

ΙΑΕΑ: Οι ενέργειες της Ρωσίας αυξάνουν τον κίνδυνο πυρηνικού συμβάντος

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει ετοιμάσει σχέδιο ψηφίσματος, σύμφωνα με το οποίο οι ενέργειες της Ρωσίας αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρηνικού συμβάντος, θέτοντας σε κίνδυνο τον πληθυσμό της Ουκρανίας και της διεθνούς κοινότητας εν γένει.

Κόβει τη χρηματοδότηση σε Ρωσία και Ουκρανία η EBRD

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε ότι σταματάει οριστικά την πρόσβαση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στη χρηματοδότηση της. 

H EBRD σημειώνει ότι δεν έχει προχωρήσει σε επενδύσεις σε νέα έργα στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ούτε στη Λευκορωσία μετά το 2020 και τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές.  

Μπορέλ: Η Ε.Ε. πρέπει να αυξήσει την ικανότητά της να αποτρέπει πολέμους

Την ανάγκη να αυξηθεί η αποτρεπτική ικανότητά της Ε.Ε. για να αντιμετωπίζει πολέμους, υπογράμμισε στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Μιλώντας με αντικείμενο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε:

«Η Ε.Ε. πρέπει να αυξήσει σημαντικά την ικανότητά της να αποτρέπει πολέμους. Ένα από τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε από την εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί στρατηγικά για τον εαυτό της», πρόσθεσε. 

Όπως τόνισε, για πρώτη φορά, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μία χώρα, η οποία είναι και πυρηνική δύναμη, εισβάλλει σε άλλη ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα. Και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. δεν θα θυσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεράσπιση της ελευθερίας για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ρωσία: Capital controls σε ξένους επενδυτές

Η Ρωσία θα σταματήσει προσωρινά τους ξένους επενδυτές να πουλήσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να διασφαλίσει ότι θα λάβουν μια προσεκτική απόφαση, όχι μια απόφαση που οδηγείται από πολιτική πίεση, είπε ο πρωθυπουργός την Τρίτη, καθώς η Μόσχα ανταποκρίνεται στις εντεινόμενες δυτικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ρωσία ενεργοποιεί το τεράστιο κρατικό επενδυτικό ταμείο της που θα ξοδέψει έως 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (10,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για την αγορά μετοχών σε ρωσικές εταιρείες.

«Στην τρέχουσα κατάσταση των κυρώσεων, οι ξένοι επιχειρηματίες καθοδηγούνται, όχι από οικονομικούς παράγοντες, αλλά από πολιτική πίεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν σε κυβερνητική συνεδρίαση.

«Προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στις επιχειρήσεις να λάβουν μια μελετημένη απόφαση, ετοιμάστηκε μια προεδρική εντολή για την επιβολή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Βίντεο από το Χάρκοβο

Το Γαλλικό Πρακτορείο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από το Χάρκοβο μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Μαριούπολη: Εκκενώνεται το ελληνικό προξενείο

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, έχει δοθεί εντολή εκκένωσης του ελληνικού προξενείου στην Μαριούπολη.

Ούρσουλα φον Λάιεν – «Πρέπει να δείξουμε την δύναμη που έχουν οι δημοκρατίες μας»

«Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας για την Ευρώπη», δήλωσε κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ,για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πρόεδρος της Κομισιόν. «Πρέπει να δείξουμε την δύναμη που έχουν οι δημοκρατίες μας».

Ζεράρ Ντεπαρντιέ: Έκκληση για διαπραγματεύσεις

Ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, που έχει και την ρωσική υπηκοότητα έκανε έκκληση στις εμπόλεμες πλευρές να «κατεβάσουν τα όπλα και να διαπραγματευθούν», με δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν πάντα δύο αδελφές χώρες. Είμαι εναντίον αυτού του αδελφοκτόνου πολέμου. Λέω κατεβάστε τα όπλα και διαπραγματευθείτε». είπε.

Ο Ντεπαρντιέ απέκτησε ρωσικό διαβατήριο τον Ιανουάριο του 2013 εν μέσω αντιπαράθεσης για τη δημοσιονομική πολιτική του τότε προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

«Θεωρώ πως είναι φυσιολογικό να πληρώνουμε, αλλά όχι στους ηλίθιους που νομίζουν πως κάνουν το καλό», δήλωνε το 2014 στην εβδομαδιαία εφημερίδα Le Point.

Από τότε ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ δεν σταματούσε να εκθειάζει τη νέα του πατρίδα, τη Ρωσία, μια «μεγάλη δημοκρατία», και να πλέκει το εγκώμιο του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο μάλιστα συνέκρινε με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

Ερυθρός Σταυρός: Αναζητά πόρους για βοήθεια προς την Ουκρανία και πρόσβαση στους αιχμαλώτους

Οι οργανώσεις του Ερυθρού Σταυρού έκαναν σήμερα έκκληση για τη συγκέντρωση περίπου 244 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή τροφίμων, πόσιμου νερού και στέγης σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ουκρανία, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση “επιδεινώνεται ραγδαία”, και σε εκείνους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) –το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο διαχείρισης κρίσεων–εξέδωσαν αυτή την κοινή έκκληση καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πλησίαζαν στο Κίεβο έξι ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας.

«Χρειαζόμαστε τα χρήματα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες οι οποίες είναι ήδη επιτακτικές –τρόφιμα, νερό, στέγη, υγειονομική φροντίδα, ψυχολογική στήριξη– και αυξάνονται ώρα με την ώρα», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρτιν Σουέπ, ο περιφερειακός διευθυντής για Ευρώπη και Κεντρική Ασία της ICRC.

Προτεραιότητα είναι να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που αιχμαλωτίστηκαν στη διάρκεια της σύγκρουσης και η ICRC βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές σχετικά με τις επισκέψεις στους αιχμαλώτους, είπε.

Όλες οι πλευρές έχουν την υποχρέωση να διευκολύνουν την επιστροφή των νεκρών και ομάδες της ICRC είναι έτοιμες να βοηθήσουν αλλά παραμένουν περιορισμένες στις κινήσεις τους εξαιτίας της ανασφάλειας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Nokia: Σταματά τις παραδόσεις στη Ρωσία

Η Nokia ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις στη Ρωσία για να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα ύστερα από την εισβολή στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

«Είναι μια περίπλοκη κατάσταση που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και συνεχίζουμε να την αξιολογούμε», ανέφερε στο Reuters η εταιρία, που προμηθεύει τις MTS, Vimpelcom, Megafon και Tele2 στη Ρωσία.

Παπαδημούλης: Όλες οι πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου καταδικάζουν τον πόλεμο και την εισβολή Πούτιν

Ζελένσκι: Κανείς δε θα μας λυγίσει, είμαστε σκληροί, είμαστε Ουκρανοί

Η Ουκρανία πολεμά για την ελευθερία της τόνισε ο Πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας εξ αποστάσεως στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
“Κανείς δε θα μας λυγίσει, είμαστε σκληροί, είμαστε Ουκρανοί” και προσέθεσε ότι “πολεμάμε για τα δικαιώματά μας, την ελευθερία μας, τώρα για την επιβίωσή μας”.
Ο κ. Ζελένσκι σημείωσε ότι “πολεμάμε για να είμαστε ίσοτιμα μέλη της Ευρώπης
Έχουμε αποδείξει την δύναμή μας. Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας, ότι δε θα μας αφήσετε ότι είστε πραγματικά Ευρωπαίοι”.

Πρόεδρος Λιθουανίας: “Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής”

“Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής τώρα. Η Ουκρανία είναι ο πρώτος στόχος, αλλά αν δεν την υποστηρίξουμε, αν πέσει η Ουκρανία, να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε οι επόμενοι, δεν θα σταματήσει η Ρωσία στην πόρτα μας”, δήλωσε στο CNN ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Χιτάνας Ναουσέντα.

Nord Stream 2: Προς πτώχευση ο αγωγός

Σύμφωνα με το Reuters η ελβετική εταιρεία που κατασκεύασε τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει αίτηση αφερεγγυότητας.

Ο αγωγός μήκους 1.230 χλμ δεν άρχισε να λειτουργεί εμπορικά επειδή εκκρεμούσε η πιστοποίηση του από τη Γερμανία, διαδικασία που πάγωσε μετά την επίθεση στην Ουκρανία.

Μπορέλ: “Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί παραβιάζουν το δίκαιο του πολέμου”

“Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά των αστικών υποδομών στο Χάρκοβο παραβιάζουν το δίκαιο του πολέμου”, σημειώνει σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter o επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
“Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας αυτές τις δραματικές στιγμές”, πρόσθεσε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε “έγκλημα πολέμου” την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων κατά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας του.

Ουγγαρία: “Ναι στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ”

Η Ουγγαρία στηρίζει την πρωτοβουλία οκτώ ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιγιάρτο σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Η Ουγγαρία στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία και παροτρύνουμε τις Βρυξέλλες να θέσουν το θέμα στην ατζέντα», δήλωσε ο Σιγιάρτο, αναφερόμενος στην πρόταση των προέδρων τριών κρατών της Βαλτικής, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας και της Σλοβενίας.

Πιθανή νέα συνάντηση αντιπροσώπων Ρωσίας – Ουκρανίας αύριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου.

Ρωσική πρεσβεία: «Θα βάλουμε τέλος στους φόνους ομογενών από το ναζιστικό τάγμα Αζόφ»

Σε ανάρτησή της στα social media η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα αναφέρει ότι «Τώρα το ναζιστικό τάγμα Αζόφ τρομοκρατεί τους κατοίκους της Μαριούπολης, κρύβεται πίσω από τις πλάτες των αμάχων, σκοτώνει και Ουκρανούς ελληνικής καταγωγής, όπως στο Σαρτανά, με πυραύλους Grad. Η Ρωσία θα βάλει τέλος σε αυτό!».

Σημειώνει επίσης ότι «Εδώ και 8 χρόνια καταδικάζουμε την άνοδο του νεοναζισμού στην Ουκρανία. Η Δύση έκανε πως δεν βλέπει, παράλληλα εξόπλιζε και εκπαίδευε τους εκεί ναζιστές, το κάνει και σήμερα!».

Οι περιοχές γύρω από την Μαριούπολη φιλοξενούν σημαντικό αριθμό Ελλήνων ομογενών. Οι σε εξέλιξη στρατιωτικές συγκρούσεις στην περιοχή έχουν ήδη κοστίσει τη ζωή αρκετών από την κοινότητα αυτή, ειδικά στην κωμόπολη Σαρτανά, που βρίσκεται στις βόρειες παρυφές του λιμανιού της Αζοφικής Θάλασσας.

Τουλάχιστον 10 νεκροί από τον βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με ρουκέτες εναντίον του κέντρου της Χαρκίβ, δήλωσε ο Αντόν Χεραστσένκο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
“Τα ερείπια καθαρίζονται και θα υπάρξουν και άλλα θύματα και τραυματίες”, πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ ζητά από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της από εκεί, ενώ πρόσθεσε ότι η Συμμαχία δεν θα στείλει στρατεύματα ή μαχητικά αεροσκάφη για να στηρίξει το Κίεβο καθώς δεν θέλει να γίνει μέρος της σύρραξης.

«Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, δεν επιζητεί τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να δεσμευθεί καλή τη πίστει στις διπλωματικές προσπάθειες», ανέφερε.

Ο γενικός γραμματέας κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι βοήθησε τη Ρωσία στην εισβολή.

Λευκορωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία αναφέρει το ουκρανικό κοινοβούλιο

Λευκορωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία στην περιοχή Τσενίχιβ, βόρεια του Κιέβου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού, αναφέρει το tweet του ουκρανικού κοινοβουλίου

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας της χώρας του βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου να αποτραπεί επίθεση στα μετόπισθεν των ρωσικών δυνάμεων.

«Ο υπουργός Άμυνας με ενημέρωσε για την ετοιμότητα να καλυφθούν τα δυτικά σύνορα με ακόμα 5 μεραρχίες» είπε ο Λουκασένκο μιλώντας στο συμβούλιο ασφαλείας της χώρας του. «Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Συνεχώς περιμένουμε προβοκάτσιες από τους Δυτικούς εταίρους είτε στην πολιτική, είτε στην οικονομία είτε στα στρατιωτικό πεδίο» ανέφερε. 

OHE: Τουλάχιστον 136 άμαχοι νεκροί, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος

Τουλάχιστον 136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, και 400 τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα υπηρεσία του ΟΗΕ.
“Ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος”, σημείωσε η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι 253 από τις απώλειες μεταξύ αμάχων καταγράφηκαν στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Ξεκινά η έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Έχει προσκληθεί να μιλήσει και ο Ζελένσκι

Ζελένσκι: “Είναι έγκλημα πολέμου”

Οι επιθέσεις του πυροβολικού της Ρωσίας στο Χάρκοβο, συνιστά κρατική τρομοκρατία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να την αναγνωρίσει ως τέτοια.
“Η τρομοκρατία έχει στόχο να μας λυγίσει, να λυγίσει την αντίστασή μας”, δηλώνει σε βίντεο με διάγγελμά του, το οποίο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο περιγράφει το Κίεβο και την Χαρκίβ ως τους κύριους στόχους της Ρωσίας.
Είναι “έγκλημα πολέμου”, υπογράμμισε αναφερόμενος στον βομβαρδισμό της Χαρκίβ από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις μέχρι στιγμής:

  • Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, φόβοι για πολλούς νεκρούς
  • Κομβόι αρμάτων μάχης μήκους δεκάδων χιλιομέτρων πλησιάζουν στο Κίεβο
  • Η Ουκρανία κάνει λόγο για ρωσικά και λευκορωσικά στρατεύματα στις περιοχές Χερσώνα και Τσέρνιγκοφ.
  • “Να φύγουν τα πυρηνικά των ΗΠΑ από την Ευρώπη” ζήτησε ο Λαβρόφ
  •  Μαζικό μποϊκοτάζ Ευρωπαίων διπλωματών στην ομιλία του Ρώσου ΥΠΕΞ
  • Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να μιλήσει ο Ζελένσκι

Κρεμλίνο: “Δεν υπάρχουν ακόμα σκέψεις για συνομιλία του Πούτιν με τον Ζελένσκι”

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο Πούτιν ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των χθεσινών συνομιλιών με την Ουκρανία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν.

Η Ρωσία συνεχίζει την επίθεση μέχρι να «επιτευχθούν οι στόχοι» της

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες από το Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

«Η Ρωσία θα συνεχίσει την επίθεσή της στην Ουκρανία μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της» δήλωσε κατηγορώντας εκ νέου τον ουκρανικό στρατό ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Tο περίγραμμα των ρωσικών απαιτήσεων έδωσε ο Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προχώρησε σε ορισμένες σημαντικές δηλώσεις που περιγράφουν το περίγραμμα των απαιτήσεων που αξιώνει η Μόσχα για αποκλιμάκωση της έντασης. 

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, μεταξύ άλλων:

  • Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» για τη Ρωσία ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να φιλοξενούν αμερικανικά πυρηνικά όπλα.
  • Εμφανίσθηκε έτοιμος για κοινή εργασία με τις ΗΠΑ «προκειμένου να εξασφαλιστεί η στρατηγική σταθερότητα».
  • Ζήτησε από τη Δύση να μην στήνει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης
  • Προειδοποίησε πως η Ουκρανία διαθέτει ακόμα Σοβιετική πυρηνική τεχνολογία και «δεν μπορούμε να αποτύχουμε να απαντήσουμε απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο».

Σκληρές μάχες για τον έλεγχο της Μαριούπολης

Το ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, δίπλα στο οποίο είναι η κωμόπολη Σαρτανά με την έντονη παρουσία Ελλήνων ομογενών, δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης. «Κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται επί πέντε ημέρες. Μας χτυπούν με το πυροβολικό, μας βομβαρδίζουν με πυραύλους GRAD, μας πλήττουν με τις αεροπορικές τους δυνάμεις», δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊσένκο μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση. «Έχουν υποστεί ζημιές πολιτικές υποδομές– σχολεία, σπίτια. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Γυναίκες, παιδιά έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε.

Ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι οι δυνάμεις του στοχεύουν να περικυκλώσουν το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Η αποστολή για σήμερα είναι να περικυκλώσουμε απευθείας τη Μαριούπολη», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν.

Φιλορώσοι αυτονομιστές: “Θα περικυκλώσουμε τη Μαριούπολη”

Ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι οι δυνάμεις του στοχεύουν να περικυκλώσουν το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
«Η αποστολή για σήμερα είναι να περικυκλώσουμε απευθείας τη Μαριούπολη», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν.
Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι η Μαριούπολη είναι στόχος συνεχών βομβαρδισμών.

Έκτακτη συνεδρίαση στη βουλή για την Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Δεν θα εισβάλουν δυνάμεις των Λευκορώσων λέει ο Λουκασένκο

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας, από το έδαφος της οποίας εισέβαλαν από τον βορρά ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, δήλωσε ότι δεν θα εμπλακούν μονάδες του στρατού της χώρας στις επιχειρήσεις εντός ουκρανικού εδάφους. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο με δήλωσή του είπε ότι «ο λευκορωσικός στρατός δεν συμμετέχει ούτε ποτέ συμμετείχε σε στρατιωτικές ενέργειες».

«Μπορούμε να το αποδείξουμε στον καθένα. Επιπλέον, η ρωσική ηγεσία ποτέ δεν έθεσε τέτοιο θέμα σε εμάς, για εμπλοκή σε ένοπλη σύρραξη. Και δεν σκοπεύουμε να πάρουμε μέρος σε αυτή την “ειδική επιχείρηση” στην Ουκρανία στο μέλλον. Δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Μπλόκο στην ρωσική εκδοχή των γεγονότων επιδιώκει η ΕΕ

Η Κομισιόν ζητά από τις 27 χώρες μέλη έγκριση να απαγορεύσει τα Russia Today και SPUTNIK στην ευρωπαϊκή αγορά, με απαγόρευση μετάδοσης, διευκόλυνσης ή συμβολής οποιουδήποτε φορέα στην μετάδοσή τους, με καλωδιακή ή δορυφορική μετάδοση, μέσω IPTV, με πλατφόρμες ή εφαρμογές αναπαραγωγής βίντεο, είτε είναι νέες, είτε προεγκατεστημένες.

Το μέτρο θα εφαρμοσθεί επίσης επί των αδειών και των συμφωνιών μετάδοσης, οι οποίες θα ακυρωθούν. Ο ευρωπαίος επίτροπος αναμένει το πράσινο φως από τις ευρωπαϊκές χώρες εντός της ημέρας.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση καταγράφουν οι μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν πτώση σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς η ανακοίνωση αδύναμων οικονομικών αποτελεσμάτων ήρθε να προστεθεί στους φόβους για την ουκρανική κρίση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,5% στις 10:27 ώρα Ελλάδας. Η άνοδος στις μετοχές των εταιριών εξόρυξης καθώς και πετρελαίου και αερίου αντισταθμίστηκε από τις απώλειες στον κλάδο τουρισμού και αναψυχής.

Η μετοχή της Shell ενισχύθηκε κατά 0,4% αφού ο ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από όλες τις δραστηριότητές του στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων και μια μεγάλη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η μετοχή της υποχώρησε κατά 1,4% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Ουκρανία: Ζητά και άλλες κυρώσεις μετά τις επιθέσεις στο Χάρκοβο

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε σήμερα να επιβληθούν και άλλες κυρώσεις στη Ρωσία μετά τη «βάρβαρη», όπως τη χαρακτήρισε επίθεση εναντίον της Χάρκοβο.

«Βάρβαρες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας και σε κατοικημένες περιοχές στη Χαρκίβ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορεί να διαλύσει την Ουκρανία. Διαπράττει εγκλήματα περισσότερα εγκλήματα πολέμου από την οργή, δολοφονεί αθώους πολίτες”, κατήγγειλε ο Κουλέμπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα. ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ, ΑΠΟΜΟΝΩΣΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ», έγραψε.

Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της Χαρκίβ, ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της πόλης, πλήττοντας κατοικημένες περιοχές και το διοικητικό κτίριο της πόλης.

ΤΟ BBC προωθεί fake news λένε οι Ρώσοι και δίνουν διευθύνσεις

Ανάρτηση του ρωσικού υπ. Εξωτερικών κατηγορεί το βρετανικό δίκτυο ότι παρουσιάζει ουκρανικό πλήγμα σε ρωσόφωνο χωριό ως ρωσικό «έγκλημα πολέμου»

«Το BBC όχι μόνο συνεχίζει να αγνοεί όσα υποφέρουν οι κάτοικοι το Ντονμπάς (έχουν περάσει 8 χρόνια και συνεχίζουν!), αλλά προωθεί ενεργά fakenews, αποδίδοντας ουκρανικά εγκλήματα κατά αμάχων στις ρωσικές δυνάμεις», αναφέρει η ανάρτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Μην φοβάστε, η αλήθεια βρίσκει το δρόμο της», καταλήγει η ανάρτηση.

Στην σχετική φωτογραφία μάλιστα οι Ρώσοι δίνουν και ακριβή διεύθυνση του σημείου.

YOUTUBE: Μπλοκάρει τα κανάλια που είναι συνδεδεμένα με το Russia Today και το SPUTNIK σε ολόκληρη την Ευρώπη, με άμεση ισχύ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Σχεδόν διπλασίασε τις δυνάμεις της εντός Ουκρανίας η Ρωσία

Το BBC αναφέρει εκτιμήσεις του Royal United Services Institute σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις που εμπλέκονται συνολικά στην επίθεση κατά της Ουκρανίας (εκτιμώνταν σε 150.000 πριν την εισβολή), έχουν πλέον κατά 75% μπει σε ουκρανικό έδαφος. Μέχρι πρότινος, το ποσοστό που προσδιοριζόταν ήταν 40%. Με τη νέα εκτίμηση φέρονται να συμφωνούν και αμερικανικές πηγές.

Οι τεράστιες ενισχύσεις φέρονται να εξόρμησαν κατά κύριο λόγο από το έδαφος της Λευκορωσίας και αποτελούν τον κύριο όγκο της δύναμης που κινείται νότια προς το Κίεβο.

Η ίδια πηγή εκτιμά ότι ο ουκρανικός στρατός εγκατέλειψε τους καθαρά στρατιωτικούς σχηματισμούς και έχει εδραιωθεί σε σταθερές αμυντικές θέσεις, ενσωματωμένες με την συνολική άμυνα πεδίου και τις εθελοντικές δυνάμεις πολιτών.

Βίντεο φέρονται να καταγράφουν πυραυλική επίθεση στο κέντρο του Χάρκοβου

Αναρτήσεις στα ουκρανικά social media φέρονται να δείχνουν τεράστια έκρηξη από πυραυλικό πλήγμα στην πλατεία Ελευθερίας στο Χάρκοβο.

Πολεμικά ομόλογα εκδίδει η Ουκρανία για να χρηματοδοτήσει την άμυνα

Σήμερα αναμένεται να γίνει η δημοπρασία των πολεμικών ομολόγων που εκδίδει η ουκρανική κυβέρνηση προκειμένου να συγκεντρώσει πόρους για την συνέχιση της χρηματοδότησης των αμυντικών αναγκών της.

Σε 5.710 ανεβάζουν τις ρωσικές απώλειες οι Ουκρανοί – 200 αιχμάλωτοι πολέμου

Σε ανάρτησή του το Γενικό Επιτελείο των ουκρανικών δυνάμεων αναφέρει ότι μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί οι απώλειες των ρωσικών δυνάμεων που έχουν εισβάλει στη χώρα ήταν 5.710, ενώ άλλοι 200 έχουν αιχμαλωτιστεί. Έχουν καταστραφεί κατά την ίδια πηγή 198 άρματα μάχης και 846 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, καθώς και άλλες μηχανοκίνητες μονάδες. 

Η σημερινή ανακοίνωση φαίνεται να επιβεβαιώνει χθεσινή της ρωσικής πλευράς για πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου με εξάλειξη της ουκρανικής αεράμυνας. Ο αριθμός των ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων που καταρρίφθηκαν παρέμεινε ίδιος (29 και 29 αντίστοιχα) σε σχέση με την αντίστοιχη χθεσινή ανάρτηση.

Βίντεο καταγράφει τρομακτική έκρηξη – Είναι θερμοβαρική βόμβα λένε οι Ουκρανοί

Τα πρώτα δευτερόλεπτα μίας τρομακτικής ισχύος έκρηξης, με το ωστικό κύμα να ακολουθεί δευτερόλεπτα μετά, φέρεται να καταγράφει βίντεο που αναρτάται σε ουκρανικούς λογαριασμούς των social media. Όπως υποστηρίζεται, πρόκειται για έκρηξη θερμοβαρικής βόμβας. Η χρήση τέτοιων όπλων απαγορεύεται από τις διεθνείς συνθήκες, ωστόσο οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη τις διατηρούν στα οπλοστάσιά τους.

Έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για την Ουκρανία στις 11:00

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Στη συνέχεια δευτερολογεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπόλοιποι αρχηγοί και τη συζήτηση κλείνει ο πρωθυπουργός με την τριτολογία του.

Συγχρόνιζαν βομβαρδισμούς και διαπραγματεύσεις οι Ρώσοι λέει ο Ζελένσκι

Με νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά χτες τη νύχτα ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτηρίζει έγκλημα πολέμου κατά ειρηνικών αμάχων τον ρωσικό βομβαρδισμό μέσα στο Χάρκοβο. 

«Το κακό οπλισμένο με πυραύλους, βόμβες και πυροβολικό πρέπει να σταματήσει αμέσως», είπε ο Ζελένσκι, ζητώντας ακόμη πιο σκληρές και άμεσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς «η Ανθρωπότητα πρέπει να δείξει ότι γνωρίζει πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό της». Ζήτησε επίσης επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία (μία ευθεία αναφορά στην μεθοδολογία άλλων παρεμβάσεων της Δύσης, από την επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 μέχρι τις αμερικανικές επεμβάσεις στο Ιράκ).

Κατά τον Ουκρανό πρόεδρο, «ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων που έγινε με πρωτοβουλία της Ρωσίας» όπως είπε, «έγινε ενώ η πατρίδα μας βομβαρδίζεται. Βλέπαμε τον συγχρονισμό διαπραγματεύσεων και βομβαρδισμών. Θεωρώ ότι η Ρωσία με αυτό τον χονδροειδή τρόπο η Ρωσία προσπαθεί να πιέσει. Μην χάνετε χρόνο. Δεν αποδεχόμαστε τέτοιες τακτικές. Δίκαιες διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν όταν η μία πλευρά δεν χτυπά την άλλη με βομβαρδισμούς την ώρα των διαπραγματεύσεων».

«Το περιμέναμε αυτό 30 χρόνια» είπε επίσης ο Ζελένσκι για το ότι «σήμερα υπέγραψα το αίτημα εισδοχής στην ΕΕ. Κερδίσαμε το δικαίωμα να είμαστε μαζί με όλους τους άλλους στην Ευρώπη. Με ίσα δικαιώματα. Το αίτημα έχει ήδη παραδοθεί και καταχωριστεί επισήμως στις Βρυξέλλες».

Πώς ξημερώνει η έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Οι σειρήνες συναγερμού ηχούν και σήμερα το πρωί σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. Εκτός από αυτές που είναι ήδη στο επίκεντρο των συγκρούσεων και της διεθνούς προσοχής (Κίεβο, Χάρκοβο, κτλ.), το BBC αναφέρει ότι το ίδιο συμβαίνει σε πόλεις στη δυτική Ουκρανία (Τέρνοπιλ, Βινίτσια, Ρίβνε) και το κέντρο της χώρας (Τσέρκασι, Κριπινίτσκι) που μέχρι τώρα δεν είχαν δει σημαντικές συγκρούσεις. Μετά το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, οι πληροφορίες θέλουν να έχει περικυκλωθεί πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις και το κέντρο του Χέρσον.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλά διεθνή ΜΜΕ έχουν αλλάξει ελαφρά την φρασεολογία τους, απομακρυνόμενα από την προβολή της σθεναρής αντίστασης των Ουκρανών και υπογραμμίζοντας ότι έστω και με αργούς ρυθμούς οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αναφορές γίνονται επίσης σε απώλειες της ουκρανικής πλευράς, μετά τις χθεσινές σοκαριστικές εικόνες ρωσικών βομβαρδισμών, ακόμη και κατά τα φαινόμενα κατά αστικών περιοχών (δεκάδες νεκρούς πολίτες στο Χάρκοβο ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών). Προβάλλεται μεταξύ άλλων η απώλεια 70 Ουκρανών στρατιωτών από ένα πλήγμα στην Οκχτίρκα, στα βόρειοανατολικά.

Περίπου 25 χλμ. από το Κίεβο φέρεται να βρίσκεται η κεφαλή μίας τεράστιας πομπής στρατιωτικών οχημάτων, μήκους άνω των 60 χλμ., που τροφοδοτείται από τις δυνάμεις που εισέβαλαν από την Λευκορωσία. Το μέγεθός της έχει καταγραφεί από δορυφόρους.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η πρώτη προσπάθεια διαπραγμάτευσης μίας συμφωνίας για παύση εχθροπραξιών που έγινε την Δευτέρα στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας δεν απέδωσε κάτι παραπάνω από την επίτευξη έναρξης απευθείας επαφών των δύο πλευρών. Η διαδικασία είναι «ανοιχτή» να επαναληφθεί τα επόμενα 24ωρα εφόσον υπάρξει βούληση ή εξελίξεις που να υποχρεώσουν κάποια πλευρά σε κάτι τέτοιο.

Στη Χάγη και το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου, ο επικεφαλής εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κάνει έρευνα για εγκλήματα πολέμου από δυνάμεις της Ρωσίας κατά την εισβολή στην Ουκρανία.

Μεγάλη ώθηση σε επικοινωνιακό αλλά και διπλωματικό επίπεδο φαίνεται να έχει αποκτήσει το αίτημα Ζελένσκι για επείγουσα εισδοχή της Ουκρανίας στην ΕΕ με νέα διαδικασία.

Υπό ασφυκτικό κλοιό το Κίεβο

Εικόνες από δορυφόρους κατέγραψαν ένα κομβόι βόρεια του Κιέβου, βασικού στόχου των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας μετά την εισβολή της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία, εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Το κομβόι περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και έχει κατεύθυνση προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Maxar έδωσε επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που καταγράφουν νέες συγκεντρώσεις ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, οχημάτων και πτερύγων επιθετικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, σε απόσταση μικρότερη των 30 χλμ. από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Πρόσφυγες από την Ουκρανία έφτασαν στην Αθήνα

Πρόσφυγες από πόλεις της δυτικής Ουκρανίας έφτασαν το βράδυ της Δευτέρα στο ΚΤΕΛ του Μεταξουργείου.

Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία που έφτασαν αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες, ηλικιωμένους και παιδιά. Στο σημείο περίμεναν συγγενείς του που θα τους φιλοξενήσουν, εκτός από δύο που θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο με έξοδα της Περιφέρειας Αττικής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί