Γ. Ραγκούσης: Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να διασφαλίσει την επάρκεια αερίου από άλλες πηγές

“Για ολόκληρη την ανθρωπότητα, αλλά και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η απάνθρωπη και ολέθρια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι εφιαλτικά επικίνδυνη”

Συνέντευξη  του Γ. Ραγκούση, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και βουλευτή Β΄ Πειραιά στη  “Realnews” της Κυριακής και στον δημοσιογράφο Φ. Κλαυδιανό.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα ο πόλεμος στην Ουκρανία; Ποιες επιπλοκές πιστεύετε ότι δημιουργούνται στην αγορά ενέργειας; 

Για ολόκληρη την ανθρωπότητα, αλλά και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η απάνθρωπη και ολέθρια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι εφιαλτικά επικίνδυνη. Ουσιαστικά άνοιξε βίαια για την Ευρώπη και τον κόσμο ένα νέο, δυστοπικό κεφάλαιο ιστορίας. Η αντίδραση της κοινωνίας των εθνών και των πολιτών, παντού στον κόσμο, πρέπει να είναι ανυποχώρητη κι αποφασιστική. Πρέπει να αντιμετωπισθεί εν τη γενέσει του ο υπαρκτός κίνδυνος απομίμησης της ρωσικής ηγεσίας. Πρέπει η παγκόσμια κοινότητα μέσα από την πίστη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου να καταστήσει τη ρωσική εισβολή παράδειγμα προς αποφυγήν κι όχι παράδειγμα προς μίμηση.  

Προφανώς και στον ενεργειακό τομέα οι εξελίξεις θα είναι δύσκολες. Ειδικά για τη χώρα μας που ήδη εδώ και μήνες είναι πρωταθλήτρια ακρίβειας στις τιμές καυσίμων και ενέργειας, με την ακριβότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και με την αύξηση της εξάρτησης της Ελλάδας από το φυσικό αέριο την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη μειώνει την έκθεσή της.  

Γι αυτό η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να διασφαλίσει την επάρκεια αερίου από άλλες πηγές. Και φυσικά να υιοθετήσει άμεσα τις λύσεις που προτείνουμε και οι οποίες μειώνουν το κόστος ενέργειας για όλους τους καταναλωτές.  

Έχετε κοστολογήσει τα μέτρα που προτείνετε ως αντιστάθμισμα της ακρίβειας; 

Βεβαίως τα έχουμε κοστολογήσει. Σας λέω λοιπόν πως το κόστος τους είναι ένα μικρό ποσοστό των 6,7 δις € που κατασπατάλησε η κυβέρνηση, σε απευθείας αναθέσεις προς κολλητούς και φίλους τα δύο τελευταία χρόνια. Η ακρίβεια που χτυπάει βάναυσα το εισόδημα νοικοκυριών κι επιχειρήσεων δυστυχώς μας βρίσκει στα χέρια μιας ανεύθυνης κυβέρνησης που κατάφερε μέσα σε 2,5 μόλις χρόνια να ξυπνήσει ξανά τον εφιάλτη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Έχουν αναβιώσει όλες τις πρακτικές κι αντιλήψεις της σκοτεινής πλευράς της Mεταπολίτευσης. Πελατειακό και κομματικό κράτος. Αδιαφάνεια και προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, καθώς και αλόγιστες δαπάνες. Αγνόηση των Ελλήνων κι Ελληνίδων που παράγουν και δημιουργούν και 6,7 δις απευθείας αναθέσεις στα κρατικοδίαιτα τρωκτικά του δημόσιου χρήματος που μια ζωή καταδυναστεύουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.  

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να χρειαστούν δύσκολα μέτρα εξαιτίας της εκτροπής των δημοσιονομικών; 

Καταρχάς είναι ιστορικά αλλά και εθνικά απαράδεκτο που αναγκαζόμαστε και μιλούμε ξανά για εκτροπή των δημοσιονομικών. Κι εμείς δεν το λέμε σήμερα για πρώτη φορά. Για παράδειγμα, η δική μου κοινοβουλευτική ομιλία για τον προϋπολογισμό του 2022, συμπυκνώθηκε στη φράση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι τελικά μια μεταμνημονιακή αλλά μία προμνημονιακή κυβέρνηση. Προμνημονιακή με τη διπλή έννοια ότι και εφαρμόζει το προμνημονιακό μοντέλο διακυβέρνησης που μας οδήγησε στο τρομακτικό πρωτογενές έλλειμμα των 24 δις μόνο για το 2009, αλλά και προμηνύει νέους μνημονιακού τύπου περιορισμούς για τα επόμενα χρόνια.  

Πρόωρες εκλογές βλέπετε; 

Ναι, είναι ένα σοβαρότατο ενδεχόμενο ο κ.Μητσοτάκης να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές τύπου 2009, έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό αδιέξοδο μέσα από το τρίτο μεγαλύτερο πρωτογενές έλλειμμα στην ΕΕ,  όπως δήλωσε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών. Δηλαδή το ίδιο ακριβώς που συνέβη τον Οκτώβριο του 2009, όταν ο κ. Καραμανλής αναγκάστηκε να θυσιάσει δύο χρόνια εκλεγμένης πρωθυπουργίας καταφεύγοντας σε πρόωρες εκλογές, ώστε να μην αναγκαστεί να διαχειριστεί τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής του. Αποτελέσματα που προκάλεσαν την εκτίναξη του πρωτογενούς ελλείμματος στο δυσθεώρητο ύψος των 24 δις τότε.  

Γιατί ανεβάζετε τόσο ψηλά το θέμα των απευθείας αναθέσεων – κλειστών αναθέσεων – διαδικασιών διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση;  

Μα γιατί είναι και σκανδαλώδεις αλλά και μία βασική αιτία που βρισκόμαστε ξανά σε δημοσιονομικό αδιέξοδο. Γιατί τι άλλο από οικονομικό αδιέξοδο συνιστά το γεγονός ότι την ώρα που πλήττει τόσο βάναυσα η ακρίβεια εκατομμύρια Έλληνες κι Ελληνίδες, το κράτος έχει πλήρη αδυναμία να προχωρήσει άμεσα σε μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην ενέργεια, στα καύσιμα, καθώς και στα βασικά ήδη διατροφής, ή και να προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού που σχεδόν όλες οι χώρες έχουν ήδη αυξήσει.  

Πιστεύετε ότι οδηγούμαστε στο τέλος της πανδημίας; 

Όλοι ευχόμαστε να σημάνει σύντομα «λήξη συναγερμού» της ειδικής συνθήκης, στην οποία όλοι αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε εδώ και δυο χρόνια. Προσωπικά, όμως, δε συμμερίζομαι αυτό τη συνθηματολογία περί τέλους της πανδημίας, που υιοθετεί η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να εκτονώσει την εις βάρος της δυσαρέσκεια. Εμείς, στη νέα πραγματικότητα της μετα COVID-19 εποχής, δε θα αφήσουμε να ξεχαστούν οι 25.000 νεκροί της πανδημίας, που πολλοί από αυτούς δεν βρήκαν ποτέ κλίνη ΜΕΘ για να νοσηλευτούν έγκαιρα, όπως και οι νοσήσαντες, που δεν είχαν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εξαιτίας της μη ενίσχυσης του ΕΣΥ. Στην κοντόθωρη πολιτική «ανοσίας της αγέλης», εμείς αντιτάσσουμε τον σχεδιασμό επικαιροποιημένων πολιτικών υγείας, αναβάθμισης των νοσοκομείων μας και γενικά των μονάδων Υγείας μας.  

Πως κρίνετε τα πρώτα δείγματα γραφής του Νίκου Ανδρουλάκη έως τώρα; Εκτιμάτε ότι το Κίνημα Αλλαγής βρίσκετε σε τροχιά προοδευτικής διακυβέρνησης;  

Στηνπερίπτωση της νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, τα μεγάλα πολιτικά διλήμματα είναι μπροστά. Το μεγάλο σταυροδρόμι έρχεται, με αδιαμφισβήτητο δεδομένο, όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις, ότι το ΚΙΝΑΛ θα είναι τρίτο κόμμα στις προσεχείς εκλογές με καθαρή απόσταση από τα δύο πρώτα. Επομένως, θα πρέπει να επιλέξει ποιον δρόμο τελικά θα ακολουθήσει, όταν το βράδυ των εκλογών θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συμφωνήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης με τη ΝΔ, όπως συνέβη το 2012 με την απόφαση Βενιζέλου ή με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σχηματίζοντας μία προοδευτική κυβέρνηση όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Το βράδυ των εκλογών μοιραία θα πάψει να υφίσταται η δυνατότητα των ίσων αποστάσεων, που εκ των πραγμάτων σήμερα λειτουργούν υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού αυτή κυβερνάει κι όχι εμείς. Όπως, υπέρ της δεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη λειτουργεί και η άρνηση του ΚΙΝΑΛ να ζητήσει εκλογές. Διότι όσο δεν διενεργούνται εκλογές, τόσο παρατείνεται η παραμονή στην εξουσία της ΝΔ και κυρίως συνεχίζεται η άσκηση των σημερινών αδιέξοδων και αντιλαϊκών πολιτικών σε βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων.  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί