Υπό πολιορκία για τρίτη ημέρα το Κίεβο – Eκατοντάδες νεκροί (Συνεχής ενημέρωση)

Κίεβο: “3.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί”

Υπό πολιορκία συνεχίζει να βρίσκεται το Κίεβο την τρίτη ημέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Ολονύχτιες μάχες και βομβαρδισμοί καταγράφηκαν το βράδυ σε πολλά μέτωπα στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, αλλά και σε κεντρικούς δρόμους.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, οι επιχειρήσεις είχαν επί της ουσίας ανασταλεί τις τελευταίες ώρες εν αναμονή των εξελίξεων στις επαφές των δύο πλευρών για έναρξη των συνομιλιών υπό τους ρωσικούς όρους για ουδέτερο καθεστώς και αποστρατικοποίηση. Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε πως «με ευθύνη της ουκρανικής ηγεσίας οι συνομιλίες κατέρρευσαν και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επανεκκινούν». «Ο Πούτιν διέταξε χτες την αναστολή των επιχειρήσεων στην Ουκρανία εν αναμονή των διαπραγματεύσεων. Αλλά το Κίεβο τις αρνήθηκε και η στρατιωτική επιχείρηση επανεκκινεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ρωσικές πηγές εκτιμούν πως η αλλαγή στη στάση του Ζελένσκι, ο οποίος αρχικά έκανε έκκληση στη Μόσχα για συνομιλίες και μάλιστα με βάση τους ρωσικούς όρους, οφείλεται σε αμερικανική και γερμανική παρέμβαση. Ωστόσο, εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, υποστήριξε πως «δεν υπήρξε συμφωνία για τις συνομιλίες γιατί δεν ικανοποιήθηκε η ουκρανική πλευρά από τους όρους που προτάθηκαν από τη Μόσχα».

Το πρωί του Σαββάτου, ο Ουκρανός Πρόεδρος ανακοίνωσε πως «δεν θα καταθέσουμε κανένα όπλο, θα υπερασπιστούμε το κράτος μας, γιατί τα όπλα μας είναι η αλήθεια μας». Ακολούθως ανέφερε πως «αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τις επιθέσεις» το βράδυ του Σαββάτου και «ελέγχουμε τις πολεις κλειδιά». Σημειώνεται πως εκτός από το Κίεβο, ανοιχτά μέτωπα υπάρχουν και στις πόλεις της νότιας Ουκρανίας Μαριούπολη, Χερσώνα, Μικολάιβ και Οδησσό, αλλά και σε Χάρκοβο και Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες περίπου 200 Ουκρανοί έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά. Ωστόσο ο τραγικός απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές απώλειες, με την Ουκρανία να υποστηρίζει πως έχουν σκοτωθεί 3.500 ρώσοι στρατιώτες και τη Ρωσία να διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς. Πάνω από 100.000 είναι οι Ουκρανοί πολίτες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για γειτονικές χώρες και κυρίως στην Πολωνία. Πλήθος κόσμου έχει οδηγηθεί επίσης σε καταφύγια που έχουν δημιουργηθεί σε ουκρανικές πόλεις, ορισμένα εκ των οποίων μέσα σε σταθμούς του μετρό.

Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις

Πυρά του ρωσικού πυροβολικού έπληξαν το παιδικό νοσοκομείο για τον καρκίνο «Okhmadyt»

Πυρά του ρωσικού πυροβολικού έπληξαν το παιδικό νοσοκομείο για τον καρκίνο «Okhmadyt» του Κιέβου, σκοτώνοντας ένα παιδί και τραυματίζοντας δύο (μαζί με δύο ενήλικες) μετέδωσε το TSN.

ΗΠΑ: “Οι Ρώσοι αποθαρρύνονται από την ουκρανική αντίσταση”

Οι ρωσικές δυνάμεις αποθαρρύνονται όλο και περισσότερο απ’ αυτό που οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως είναι μια βιώσιμη και πολύ αποφασιστική ουρκανική αντίσταση, ενώ η Μόσχα εμπλέκει ολοένα και περισσότερα στρατεύματα στην εισβολή της, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε επίσης ότι φαίνεται πως οι ρώσοι διοικητές δεν είχαν προβλέψει να έχουν επάρκεια καυσίμων ούτε για στοιχειώδη επιμελητειακή υποστήριξη και τώρα προσπαθούν να προσαρμοστούν. «Εκτιμάμε ότι πάνω από το 50% της δύναμης που ο Πούτιν έχει συγκεντρώσει εναντίον της Ουκρανίας εμπλέκεται πλέον» μέσα στη χώρα, διευκρίνισε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος. «Πιστεύω πως είναι ασφαλές να υποθέσετε πως μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες, αλλά δεν θα γίνω περισσότερο συγκεκριμένος».

“Δεν  ξέρουμε πού να πυροβολήσουμε”

Σύμφωνα με δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου που μεταφέρει το ABC, υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις που είναι αποπροσανατολισμένες, συνειδητοποιώντας πως οι μάχες με τους Ουκρανούς είναι πιο σκληρές από όσο περίμεναν.Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, όπως μεταφέρει το ABC, Ρώσος στρατιώτης ακούστηκε να λέει σε κλήση ασυρμάτου: “Δεν ξέρουμε πού να πυροβολήσουμε. Όλοι μας μοιάζουν”.

Πρεσβεία Ουκρανίας στην Ελλάδα: “Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να δείξει αλληλεγγύη στην Ουκρανία”

 «Χρειαζόμαστε τώρα διεθνείς νομικές εγγυήσεις ασφάλειας, μια σαφή ευρωπαϊκή προοπτική, σε συνδυασμό με γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα. «Πιστεύουμε ότι εμείς, οι Ουκρανοί, έχουμε κερδίσει ήδη το δικαίωμά μας να είμαστε μέρος της ΕΕ» προσθέτει.

Ο πάπας Φραγκίσκος συνομίλησε με Ζελένσκι

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αγία Έδρα έκανε γνωστό μέσω του Twitter ότι ο πάπας Φραγκίσκος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Ο πάπας εξέφρασε τον βαθύτατο πόνο του για τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην χώρα μας», αναφέρεται στο μήνυμα.
O Ουκρανός πρόεδρος θέλησε παράλληλα να ευχαριστήσει τον ποντίφικα, πάντα μέσω του Twitter, «για τις προσευχές υπέρ της ειρήνης και την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία». «Ο ουκρανικός λαός νιώθει την πνευματική στήριξη της Αυτού Αγιότητος», έγραψε ο Ζελένσκι.18 λ. πριν22:34

Δανοί απεσταλμένοι τραυματίστηκαν στην Ουκρανία

Ένας δημοσιογράφος και ένας φωτογράφος της δανικής ταμπλόιντ εφημερίδας Ekstra-Bladet πυροβολήθηκαν και τραυματίσθηκαν σήμερα ενώ έκαναν ρεπορτάζ στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η εφημερίδα.
Ο δημοσιογράφος Στέφαν Βάιχερτ και ο φωτογράφος Εμίλ Φίλτενμποργκ Μίκελσεν δέχθηκαν πυρά ενώ επέβαιναν σε αυτοκίνητο στην πόλη Οχτίρκα, περίπου 90 χλμ. βορειοδυτικά του Χαρκίβ, σύμφωνα με την Ekstra-Bladet.
«Το περιστατικό μας θυμίζει με άσχημο τρόπο τους κινδύνους που διατρέχουν καθημερινά οι δημοσιογράφοι στην Ουκρανία για να τεκμηριώσουν τη φρίκη του πολέμου», έγραψε στο Twitter ο δανός υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη στην ΕΕ αύριο

Τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) συγκάλεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
«Συγκαλώ τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο στις 18:00 για να υιοθετήσουμε περαιτέρω μέτρα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Θα προτείνω πακέτο έκτακτης βοήθειας για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, για να τις υποστηρίξω στον ηρωικό τους αγώνα», αναφέρει στην ανάρτησή του στο Twitter.

Το ΥΠΕΞ καλεί τη Ρωσία να σταματήσει τις εναέριες επιθέσεις

“Οι από αέρος επιθέσεις κατά αμάχων, που συνεχίζονται στο χωριό Σαρτανά και οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο επιπλέον τεσσάρων ομογενών, αποτελούν απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες.
Τις καταδικάζουμε απερίφραστα.
Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών”, αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στους 10 συνολικά οι νεκροί ομογενείς μετά τον θάνατο τεσσάρων ακόμη στο χωριό Σαρτανά

Το μεσημέρι του Σαββάτου, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δύο Έλληνες ομογενείς έπεσαν νεκροί και άλλοι έξι τραυματίστηκαν μετά από καταγγελλόμενη ρωσική επίθεση σε χωριό έξω από την πόλη της Μαριούπολης.

Ωστόσο, το απόγευμα έγινε γνωστό ότι άλλοι τέσσερις ομογενείς σκοτώθηκαν, με τον αριθμό των Ελλήνων θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε έξι. Τα σχετικά περιστατικά έλαβαν χώρα σε Μπουγάζ και Σαρτανά.
Αργότερα το βράδυ, το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. ανακοίνωσε ότι άλλοι τέσσερις ομογενείς έχασαν τη ζωή τους, καλώντας ταυτόχρονα τη Μόσχα «να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών».

Αποφασισμένος να μην παραδώσει τη χώρα ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας καλωσόρισε κινήσεις για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Swift καθώς επίσης και τις προτάσεις από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τον Πούτιν.

Μιχ. Κριθαρίδης για Έλληνες ομογενείς: “Οι λαοί πληρώνουν με το αίμα τους τα παιχνίδια των ισχυρών”

 «Μετράμε θύματα σε έναν ακόμα πόλεμο για τα παντός είδους ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των Ελλήνων ομογενών που έχασαν τη ζωή τους στην Ανατολική Ουκρανία. Να σταματήσει ο πόλεμος. Να πάψουν οι λαοί να πληρώνουν με το αίμα τους τα παιχνίδια των ισχυρών», είναι το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ 25 Μιχάλη Κριθαρίδη για τους Έλληνες ομογενείς που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. 

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Βαθιά θλίψη για το θάνατο των ομογενών μας

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο των ομογενών μας από ρωσικούς βομβαρδισμούς, όπως και για όλα τα θύματα αυτού του απρόκλητου πολέμου εναντίον της Ουκρανίας» γράφει στο Twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Ο πόνος τους είναι και δικός μας» καταλήγει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σφοδρές μάχες στο Κίεβο πριν από λίγο

Συσκότιση σε μεγάλο μέρος της ουκρανικής πρωτεύουσας αυτή την ώρα (21.49) και και σφοδρές μάχες πριν από περίπου μια ώρα.

ΗΠΑ και Αλβανία ζητούν συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αλβανία ζήτησαν να συνεδριάσει αύριο, Κυριακή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να υιοθετήσει μια απόφαση που να ζητά «τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σε μια ειδική σύνοδο» τη Δευτέρα για τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές.
Η υιοθέτηση αυτής της απόφασης απαιτεί 9 ψήφους υπέρ από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια τέτοια σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία προβλέπεται από έναν κανονισμό του ΟΗΕ και χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, δεν περιλαμβάνει τη δυνατότητα άσκησης βέτο από κάποιο από τα πέντε μόνιμα μέλη.

Κίεβο: “3.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί”

Ένας σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως η επίθεση της Ρωσίας εναντίον του Κιέβου δεν προχωρεί και ότι περίπου 3.500 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί μέχρι στιγμής κατά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
«Χτυπάμε τον εχθρό γύρω από το Κίεβο. Ο εχθρός δεν κινείται τώρα», δήλωσε ο Ολέκσιι Αρεστόβιτς.

Γκουτέρες σε Ζελένσκι: “Θα αυξήσουμε την ανθρωπιστική αρωγή στην Ουκρανία”

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνομίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του είπε ότι ο παγκόσμιος οργανισμός σχεδιάζει «να διευρύνει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το λαό της Ουκρανίας», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
«Ενημέρωσε τον πρόεδρο ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα απευθύνουν την Τρίτη μια έκκληση για τη χρηματοδότηση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεών μας στην Ουκρανία», αναφέρει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Τρία κράτη-μέλη του NATO στο πλευρό της Ουκρανίας

Τσεχία, Ολλανδία και Πορτογαλία θα στείλουν ενισχύσεις στην Ουκρανία για να τη βοηθήσουν στη σθεναρή της αντίσταση προς τα ρωσικά στρατεύματα.

Η Ουκρανία μέσω του πρώτου Αντιπροέδρου της καλεί τον Έλον Μασκ να στηρίξει εμπράκτως τη χώρα

Tηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Aύριο αναμένεται να συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητήσουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT, αναφέρει Ευρωπαίος Αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αποχωρεί από την Τσέλσι

Ο Ρώσος ιδιοκτήτης της αγγλικής ομάδας, με επίσημη δήλωσή του, ανακοινώνει ότι παραχωρεί τις μετοχές.

Ικανοποίηση Ζελένσκι για Swift

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε κινήσεις για την αποσύνδεση της Ρωσίας από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
«Οι διπλωμάτες μας δίνουν μάχη 24 ώρες το 24ωρο για να εμπνεύσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή και δίκαιη απόφαση να αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το διεθνές διατραπεζικό δίκτυο. Έχουμε επίσης αυτή τη νίκη», δήλωσε ο Ζελένσκι.
«Πρόκειται για απώλειες δισεκατομμυρίων για τη Ρωσία -ένα χειροπιαστό τίμημα γι’ αυτή την αχρεία εισβολή στη χώρα μας… Η Ουκρανία κέρδισε την προσοχή ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Και το πρακτικό αποτέλεσμα; Ιδού – το SWIFT… Η αποσύνδεση από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό».

Η ΕΕ ετοιμάζει και τρίτο πακέτο κυρώσεων – Ασάφεια για SWIFT

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγει συνομιλίες για ένα τρίτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Δεν έγινε σαφές αν ένας περαιτέρω γύρος κυρώσεων θα περιλάβει μέτρα που επηρεάζουν την πρόσβαση της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.

ΚΚΕ για τον θάνατο ομογενών: Τραγικά θύματα ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των Ελλήνων ομογενών στην Ανατολική Ουκρανία για την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων. Είναι τα τραγικά θύματα ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου, που παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και που οι λαοί πληρώνουν με το αίμα τους» αναφέρεται.

Με τη σημαία της Ουκρανίας φωταγωγήθηκε και η Βουλή των Ελλήνων

Με τη σημαία της Ουκρανίας φωταγωγείται απόψε η πρόσοψη του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, πάνω από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, από τις 7 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Με τη συμβολική αυτή πρωτοβουλία εκφράζεται τόσο η καταδίκη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, μέλος του ΟΗΕ, όσο και η αμέριστη συμπαράστασή μας στον δεινά δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

IMG__26_02_2022_067

Μπάιντεν: “Τα σχόλια της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ δείχνουν πόσο λάθος ήταν οι υπολογισμοί του Πούτιν”

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη ότι σχόλια από τις ουδέτερες Φινλανδία και Σουηδία για ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ δείχνουν πόσο εσφαλμένος ήταν ο υπολογισμός του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία.
“Όχι μόνο το ΝΑΤΟ είναι περισσότερο ενωμένο, δείτε τι γίνεται με τη Φινλανδία, δείτε τι γίνεται με τη Σουηδία, δείτε τι γίνεται με άλλες χώρες. Παράγει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα απ’ αυτό που ήθελε»”.

Το σκοτάδι και ο φόβος απλώθηκαν για τρίτο βράδυ στο Κίεβο

Το σκοτάδι και ο φόβος απλώθηκαν για τρίτο βράδυ στο Κίεβο. Ακούγονται και πάλι πυροβολισμοί, ενώ έχει ζητηθεί από τους πολίτες να επιστρέψουν στα καταφύγια. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει μέχρι τις 8 το πρωί της Δευτέρας.

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι: Είμαστε γενναίοι, δεν παραδιδόμαστε

Nα πολεμήσουν τους εισβολείς καλεί τους πολίτες της Ουκρανίας ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο διάγγελμά του, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι διευρύνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Ο κόσμος βλέπει. Οι Ουκρανοί είναι δυνατοί. Οι Ουκρανοί είναι γενναίοι. Οι Ουκρανοί είναι στη χώρα τους και δεν θα παραδοθούν ποτέ», δηλώνει ο Β. Ζελένσκι προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «θα αγωνιστούμε όσο χρειάζεται για να απελευθερωθεί η χώρα (…) O εχθρός δεν έχει καμία πιθανότητα σε αυτόν τον αδιαμφισβήτητο εμφύλιο πόλεμο».

ΚΙΝΑΛ: “Βαθιά οδύνη για τον θάνατο ομογενών”

Τη βαθιά του οδύνη για τους θανάτους και τους τραυματισμούς Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.”Καταδικάζουμε για μία ακόμη φορά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων που προκαλεί ανείπωτο πόνο σε άμαχο πληθυσμό και βυθίζει στην αστάθεια την ευρύτερη περιοχή”.

«Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια»

Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενισένκο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον κατεστραμμένο σταθμό του Τσερνόμπιλ ο οποίος βρίσκεται 100 περίπου χλμ, βόρεια του Κιέβου

Οι σημαντικότερες εξελίξεις της ημέρας

  • Οι μάχες συνεχίζονται σε όλη την Ουκρανία με το Κίεβο να παραμένει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων όμως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε εντολή να πυκνώσουν οι επιθέσεις τις επόμενες ώρες.
  • Η Γερμανία συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία ενώ λίγο νωρίτερα και άλλες χώρες έδειξαν διατεθειμένες να άρουν τις επιφυλάξεις τους για την εφαρμογή του μέτρου.
  • Η Ουκρανία αυξάνει την πίεση στην Τουρκία να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στα ρωσικά πολεμικά πλοία χωρίς όμως να έχει λάβει θετική απάντηση από την Άγκυρα.
  • Η Γερμανία ενέκρινε την παράδοση 400 RPG στην Ουκρανία (μέσω Ολλανδίας) σηματοδοτώντας μια αλλαγή στην πολιτική της που υπαγόρευε μέχρι τώρα να μην στέλνει όπλα.
  • Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τη Δευτέρα.
  • Χώρες όπως η Λιθουανία, η Εσθονία και η Ρουμανία απέκλεισαν τον εναέριο χώρο για ρωσικά αεροσκάφη, με τη Ρωσία να απαντά απαγορεύοντας στα ρουμανικά αεροσκάφη να προσεγγίσουν τον ρωσικό εναέριο χώρο.

CNN: 2.692 συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία

Συνολικά 2.692 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση στη Ρωσία, από την Πέμπτη, μετά από τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με το CNN το οποίο επικαλείται στοιχεία από το ανεξάρτητο ρωσικό πρόγραμμα μέσων ενημέρωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, OVD-Info.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο τουλάχιστον 1.370 από του συλληφθέντες κρατούνται στη Μόσχα, καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε τουλάχιστον 27 ρωσικές πόλεις.

Το Κίεβο σε πολιορκία: Εκρήξεις ακόμα και μέσα στην ουκρανική πρωτεύουσα

Για οδομαχίες ετοιμάζονται στο Κίεβο οι πολιτοφύλακες

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη για τον θάνατο ομογενών

Ο θάνατος ομογενών μας, προκαλεί θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους. Συλλυπητήρια στους οικείους τους. Το Ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη παραμένει ανοιχτό για την παροχή βοήθειας.

Η Ρωσία απαντά στην Ρουμανία με απαγόρευση πτήσεων

Η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπορίας (Rosaviatsiya) απαγόρευσε τις πτήσεις των ρουμανικών αεροπορικών εταιρειών στον εναέριο χώρο της «εξαιτίας μη φιλικών αποφάσεων από τις ρουμανικές αεροπορικές αρχές».

Νωρίτερα η Ρουμανία είχε ανακοινώσει πως θα απαγορεύσει τις πτήσεις αεροσκαφών ρωσικών αεροπορικών εταιριών στο ρουμανικό εναέριο χώρο.

CNN: Μεγάλος αριθμός ρωσικών τανκς κινείται προς το Χάρκοβο

Μια τεράστια πομπή από τανκς της Ρωσίας κινείται προς τα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, μεταδίδει το CNN.

Αλ. Τσίπρας: Συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο των ομογενών από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Στην ανάρτησή του αναφέρει:

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας για την τραγική απώλεια των 6 συμπατριωτών μας.

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Να σιγήσουν τα όπλα και να ανοίξει ο δρόμος για τη διπλωματία.

Twitter: Αναφορές για περιορισμούς στη Ρωσία

Σε ανάρτηση με την οποία γνωστοποιεί ότι έχει λάβει αναφορές για περιορισμούς που αντιμετωπίζουν χρήστες στη Ρωσία, προχώρησε ο επίσημος λογαριασμός του Twitter.

«Γνωρίζουμε ότι το Twitter έχει περιοριστεί για ορισμένα άτομα στη Ρωσία και εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε την υπηρεσία μας ασφαλή και προσβάσιμη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το Βερολίνο ενέκρινε την αποστολή 400 RPG στην Ουκρανία

Την αποστολή 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων όπλων (RPG) γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία μέσω Ολλανδίας ενέκρινε νωρίτερα η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση, συνιστά ανατροπή της μέχρι τώρα πολιτικής του Βερολίνου περί απαγόρευσης αποστολής θανατηφόρων όπλων σε περιοχές κρίσης.

Γ. Κατρούγκαλος: Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών ομογενών μας στην Ουκρανία

Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών ομογενών μας στην Ουκρανία εκφράζει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, με ανάρτηση του στο Twitter. 

«Οι τραγικές εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμη μια φορά την ανάγκη άμεσου τερματισμού των πολεμικών επιχειρήσεων», σημειώνει ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος, όπως αναφέρει, ζήτησε ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ «για τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο για τους ομογενείς μας».

Interfax: Νεκροί 19 άμαχοι από πυρά του ρωσικού πυροβολικού

Πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν 19 αμάχους στην περιοχή του Νονέτσκ, σύμφωνα με το Interfax.

Το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο την περιφερειακή κυβέρνηση αναφέρει ότι παράλληλα, τραυματίστηκαν 73 άνθρωποι.

Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα: Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη για τον θάνατο Ελλήνων ομογενών

«Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς» αναφέρει η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι: «Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές. Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν.

» Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο.

» Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό».

Βρετανία: Η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία έχει επιβραδυνθεί

Η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία έχει προσωρινά επιβραδυνθεί, πιθανόν λόγω υλικοτεχνικών προβλημάτων και της ουκρανικής αντίστασης, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Συγκεκριμένα, με ανάρτηση στο twitter επικαλούμενο πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει: «Η ταχύτητα της ρωσικής προέλασης έχει προσωρινά επιβραδυνθεί πιθανόν ως αποτέλεσμα οξέων υλικοτεχνικών προβλημάτων και της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης».

«Οι ρωσικές δυνάμεις προσπερνούν πολύ μεγάλα πυκνοκατοικημένα κέντρα, αφήνοντας πίσω τους δυνάμεις για να τα περικυκλώσουν και να τα απομονώσουν. Στις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Κίεβο είναι πιθανό να ενεπλάκησαν περιορισμένες δυνάμεις ρωσικών μονάδων που είχαν από πριν πάρει θέση. Η κατάληψη του Κιέβου παραμένει ο πρωταρχικός στρατιωτικός στόχος της Ρωσίας».

Ευχαρίστησε τους Εσθονούς ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε στο Twitter ότι η μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της Εσθονίας πραγματοποιήθηκε σήμερα και ευχαρίστησε τον πρόεδρο Alar Karis και τους Εσθονούς για «την αλληλεγγύη τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Αυξάνονται οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Σεφερνάκερ δήλωσε ότι 115.000 άνθρωποι έχουν περάσει στην Πολωνία από την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής.

Εντολή να πυκνώσουν οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού

Να πυκνώσουν οι επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα καλεί τις στρατιωτικές δυνάμεις το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας μετά την μερική παύση των επιχειρήσεων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ώρες.

Το υπουργείο εξήγησε πως η χθεσινή παύση έγινε εν αναμονή των συνομιλιών μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, όμως οι επιχειρήσεις επαναλαμβάνονται, αφότου η Ουκρανία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.

Ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν την περικύκλωση του Κιέβου ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως απέχουν περίπου δέκα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Η δημοτική αρχή του Κιέβου επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία θα διαρκέσει από σήμερα το απόγευμα έως το πρωί της Δευτέρας χωρίς διακοπές όπως έκανε γνωστό το γραφείο του δημάρχου της πόλης. 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τον θάνατο των ομογενών

Ακόμη τέσσερις Έλληνες ομογενείς νεκροί στην Ουκρανία

Στους έξι έχουν φτάσει οι Έλληνες νεκροί στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από βομβαρδισμούς. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι στη Μαριούπολη βρέθηκαν δύο νεκροί Έλληνες ομογενείς και άλλοι έξι τραυματίες από αεροπορικό βομβαρδισμό στο χωριό Σαρτανά, περίπου δέκα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει: «Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ’ επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας».

Μετά τον θάνατο των ομογενών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε τα εξής: «εκφράζουμε την οδύνη μας για τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά της Ουκρανίας, όπως και τον αποτροπιασμό μας για τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος».

Την είδηση αναπαρήγαγε και ο υπουργος Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντον Γερασένκο, τονίζοντας πως ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται κι ένα παιδί.

Πυρά του Πολωνού Πρωθυπουργό στον Σολτς για την Ουκρανία

Επιβεβαιώνεται η ανάπτυξη Τσετσένων στην Ουκρανία

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Τσετσενίας και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτν, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters πως Τσετσένοι μαχητές έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία, ενώ προέτρεψε τους Ουκρανούς να ανατρέψουν την κυβέρνησή τους.

Σε ισχύ η αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Όποιος κινείται από τις 17:00 εώς τις 8:00 θα θεωρείται εχθρός, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές

Σύμβουλος Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν αρνείται να διαπραγματευτεί, αλλά λέει «όχι» σε ρωσικά τελεσίγραφα

Η Ουκρανία απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι αρνείται να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, όμως είπε ότι δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί τελεσίγραφα ή απαράδεκτους όρους.

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε στο Reuters ότι η Ουκρανία έχει προετοιμάσει μια διαπραγματευτική θέση, όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με ανεφάρμοστους διαπραγματευτικούς όρους εκ μέρους της Ρωσίας.

Μάχες μέσα και γύρω από το Χάρκοβο

Σφοδρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη μέσα και γύρω από το Χάρκοβο, σύμφωνα με το Reuters.

Η Τουρκία διαψεύδει τον Ζελένσκι: Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα στενά στη Ρωσία για τη Μαύρη Θάλασσα

Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters διέψευσε τον ισχυρισμό του προέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία συμφώνησε να κλείσει τις πλωτές οδούς στην Μαύρη Θάλλασα για τα πολεμικά πλοία της Ρωσίας.

«Εάν συνέβαινε, ένα κλείσιμο θα παραβίαζε τη Συνθήκη για τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας», υπογράμμισε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Τσαβούσογλου σε Λαβρόφ: Σταματήστε την επιχείρηση στην Ουκρανία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τον Σεργκέι Λαβρόφ, να σταματήσει η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, επαναλαμβάνει την πρότασή του να γίνει η Άγκυρα τόπος διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αναφέρει ο Guardian.

Οι Δυτικοί στέλνουν όπλα στους Ουκρανούς

Ολλανδία και Νορβηγία μετέφεραν στην Πολωνία τις πρεσβείες τους

Η Ολλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα τη μεταφορά στην Πολωνία των πρεσβειών τους στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, ακολουθώντας το παράδειγμα ανάλογων αποφάσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Σουηδία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας δικαιολόγησε την απόφασή του από την ανάγκη να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού του.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα αποφάσισε ο πρεσβευτής Γιένες ντε Μολ και η ομάδα του να μεταβούν αμέσως στη Γιαρόσλαβ, από την πλευρά της Πολωνίας, στα σύνορα με την Ουκρανία, για να συνεχίσουν από εκεί την εργασία τους», ανέφερε το υπουργείο σε ένα δελτίο τύπου.

Από την πλευρά της, η νορβηγική διπλωματία ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία στο Κίεβο «έκλεισε προσωρινά και λειτουργεία μέχρι νεωτέρας» από την πρωτεύουσα της Πολωνίας, τη Βαρσοβία. Η Σουηδία έλαβε μια ανάλογη απόφαση την Πέμπτη.

Ζελένσκι: Η Τουρκία θα απαγορεύσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία από τη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία θα σταματήσει τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σε tweet, ο Ζελένσκι είπε ότι η χώρα έχει δεσμευτεί για στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Δύο νεκροί ελληνικής καταγωγής στο χωριό Σαρτανα

Δύο Έλληνες έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμούς στην περιοχή Σαρτανά, ενώ υπάρχουν και έξι τραυματίες, εκ των οποίων ένα παιδί.

Βρετανία: 30 χλμ από το κέντρο του Κιέβου οι Ρώσοι

Ο όγκος των ρωσικών δυνάμεων που προελαύνουν προς το Κίεβο βρίσκεται τώρα 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης σημειώνεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter.

«Η Ρωσία δεν έχει ακόμη πάρει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, η οποία περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας» αναφέρεται.

Η Ρωσία απαγόρευσε σε εταιρείες από Βουλγαρία, Πολωνία και Τσεχία να πετούν στον εναέριο χώρο της

Η Ρωσία απαγόρευσε σε αεροπορικές εταιρείες από τη Βουλγαρία, την Πολωνία και την Τσεχία να εκτελούν δρομολόγια προς τη χώρα και να πετούν στον εναέριο χώρο της, ως απάντηση σε ανάλογες ενέργειες από τις χώρες αυτές, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Τα εδάφη στην Ουκρανία που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις

Πολύ κοντά στο να στηρίξει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ κοντά στο να στηρίξει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT, νεταδίδει το Bloomberg.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν αποτιμούν τον αντίκτυπο που θα είχε μία τέτοια κίνηση στην τοπική οικονομία, ενώ τον τελικό λόγο θα έχουν τα κράτη – μέλη. Η σχετική απόφαση ομοφωνία των 27.

Μετά τη δημόσια στήριξη της Γαλλίας και της Ιταλίας στην ιδέα αυτή και με την Κύπρο να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα μπλόκαρε μία τέτοια απόφαση, η μόνη χώρα που φαίνεται να είναι κατά είναι η Γερμανία. Ακόμη και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία όμως δεν είναι κατηγορηματικά αντίθετη, αλλά έχει εκφράσει επιφυλάξεις και ανησυχίες. Αυτές θα μπορουσαν να καμφθούν εάν όλοι υπόλοιποι στην Ε.Ε. ταχθούν υπέρ του ρωσικού αποκλεισμού. 

Πεσκόφ: Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις η στρατιωτική επιχείρηση επανεκκινεί

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου ανακοίνωσε πως εξαιτίας της στάσης της ουκρανικής ηγεσίας οι επαφές για έναρξη διαπραγματεύσεων κατέρρευσαν και η στρατιωτική επιχείρηση επανεκκινεί.

Ρωσία: Ψευδής η είδηση για επίθεση σε πολυκατοικία – Ήταν λάθος χτύπημα των Ουκρανών

Οι πληροφορίες που διαδίδονται σχετικά με ρωσική επίθεση σε πολυκατοικία στο Κίεβο δεν είναι αληθινές, λέει πηγή του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας στο Sputnik.

«Προφανώς, κατά την απόκρουση μιας νυχτερινής επίθεσης με πυραύλους στη στρατιωτική υποδομή των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώθηκε βλάβη στο σύστημα καθοδήγησης πυραύλων του ουκρανικού συστήματος αεράμυνας Buk-M1 και ο πύραυλος χτύπησε το κτίριο» αναφέρει η ίδια πηγή.

Ο λόγος για την αποτυχία του ουκρανικού πυραύλου, ο οποίος έπληξε ένα κτίριο κατοικιών στο Κίεβο, ήταν πιθανότατα η έλλειψη της απαραίτητης συντήρησης και η παλαιότητα του εξοπλισμού που ήταν σε υπηρεσία με τον ουκρανικό στρατό από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, είπε πηγή στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας: Ουκρανοί εθνικιστές χτύπησαν κατοικημένες περιοχές στο Λουγκάνσκ

Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε πως Ουκρανοί εθνικιστές χτύπησαν κατοικημένες περιοχές και υπάρχουν θύματα.

Ειδικότερα, το ρωσικό Υπουργείο αναφέρει πως ουκρανικές εθνικιστικές δυνάμεις βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές στην πόλη Σταρομπέλσκ, χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό και σκοτώνοντας πολλούς πολίτες.

«Στις 10:30 π.μ. της 26ης Φεβρουαρίου, Ουκρανοί εθνικιστές βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές της πόλης Σταρομπέλσκ χρησιμοποιώντας συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στην πόλη, υπάρχουν καταστροφές κατοικιών και υπάρχουν και απώλειες αμάχων», ανέφερε το Υπουργείο.

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως έχουν καταστρέψει πάνω από 800 στρατιωτικούς στόχους

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 821 ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους, ανακοινώνει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Ειδικότερα, ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 821 ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν τη νύχτα πλήγμα με πυραύλους κρουζ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, δήλωσε επίσης ο Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Παράλληλα, ο Κονασένκοφ είπε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο στην ουκρανική πόλη Μελιτόπολη.

«Μονάδες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν πάρει τον πλήρη έλεγχο της πόλης Μελιτόπολη», είπε συγκεκριμένα στους δημοσιογράφους.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/02, η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση αφού οι αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ζήτησαν βοήθεια για την αντιμετώπιση των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι η επιχείρηση στοχεύει τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και πως ο άμαχος πληθυσμός δεν κινδυνεύει.

Ζαπορίζια: Βομβαρδισμοί και μάχες σε εξέλιξη

Αντιπολεμικές κινητοποιήσεις Ουκρανών σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο – Το μετρό μετατρέπεται σε καταφύγιο

Την αυστηροποίηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο Κίεβο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, σημειώνοντας ότι όποιος εντοπιστεί στους δρόμους από τις 17:00 έως τις 08:00 θα αντιμετωπίζεται ως εχθρός.

«Όλοι οι πολίτες που θα βρίσκονται στον δρόμο κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα θεωρούνται μέλη ομάδων σαμποτάζ και αναγνώρισης του εχθρού», ανέφερε ο Βιτάλι Κλίτσκο στο Telegram.

Η στιγμή που πολυκατοικία χτυπιέται από πύραυλο στο Κίεβο

Πολυκατοικία κοντά στο δεύτερο αεροδρόμιο του Κιέβου επλήγη από πύραυλο ή ρουκέτα νωρίς το πρωί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν υπάρχουν νεκροί. Οι Ουκρανοί υποστήριξαν πως πρόκειται για ρωσικό πύραυλο, ωστόσο η Ρωσία διαψεύδει υποστηρίζοντας πως το χτύπημα προήλθε από ουκρανούς εξαιτίας λάθους ή βλάβης.

Οι εξωτερικοί τοίχοι πολλών διαμερισμάτων μοιάζουν εντελώς κατεστραμμένοι και διακρίνονται ερείπια στο εσωτερικό, ενώ πυκνοί καπνοί σκέπασαν την περιοχή.

Οι πληροφορίες που διαδίδονται σχετικά με ρωσική επίθεση σε πολυκατοικία στο Κίεβο δεν είναι αληθινές, λέει πηγή του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας στο Sputnik και προσθέτει: «Προφανώς, κατά την απόκρουση μιας νυχτερινής επίθεσης με πυραύλους στη στρατιωτική υποδομή των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώθηκε βλάβη στο σύστημα καθοδήγησης πυραύλων του ουκρανικού συστήματος αεράμυνας Buk-M1 και ο πύραυλος χτύπησε το κτίριο».

«Ο λόγος για την αποτυχία του ουκρανικού πυραύλου, ο οποίος έπληξε ένα κτίριο κατοικιών στο Κίεβο, ήταν πιθανότατα η έλλειψη της απαραίτητης συντήρησης και η παλαιότητα του εξοπλισμού που ήταν σε υπηρεσία με τον ουκρανικό στρατό από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης», είπε πηγή στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί