Η αλήθεια για την ακρίβεια ή πώς ο Μητσοτάκης έκανε τη χώρα αρνητική πρωταθλήτρια

Του Γιώργου Δημητρίου

Στην Ελλάδα έχουμε ψηφίσει όλες τις κυβερνήσεις μετά τη δεκαετία του 1990.Το αρνητικό αποτέλεσμα τόσο για τους δημοσιονομικούς δείκτες της χώρας όσο και για τη φτωχοποίηση της μεσαίας και της φτωχότερης τάξης είναι διαρκώς και γραμμικώς αυξανόμενο και δεν ξέρω που θα σταματήσει αυτό. Οι κοινωνικές εκρήξεις είναι προ των πυλών. Από όλες τις κυβερνήσεις, εξαίρεση, χωρίς όμως αυτό να άλλαξε αυτούς τους δείκτες, υπήρξε η κυβέρνηση Τσίπρα σε ό,τι αφορά την έντιμη διαχείριση των δημοσίων ταμείων. Μέχρι εκεί όμως.

Είναι πολύ χρήσιμο κατά την άποψη μου να υπάρχει και η επιστημονική βιβλιογραφία στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου και γι αυτό μετέφρασα τη βιβλιογραφία στο τέλος του άρθρου για να βλέπουμε τι λέει η επιστήμη των δυτικών κρατών.

ΑΠΟ ΤΑ ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑ ΤΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η φτωχοποίηση της Ελλάδας, της μεσαίας τάξης και των φτωχοτέρων, συνεχίζεται και θα συνεχίζεται. Δείτε πώς: Οι επιπτώσεις της συγκέντρωσης στην Ελληνική αγορά άρχισε να οικοδομείται συστηματικά τη δεκαετία του 1990 με τις τάχα εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις του κ. Σημίτη ο οποίος βρήκε μια υφιστάμενη ολιγαρχική αγορά η οποία είχε διαμορφωθεί πριν την έλευση της παγκοσμιοποίησης και το άνοιγμα των αγορών διεθνώς. Με την πολιτική του ήρθαν μεγάλες ξένες αλυσίδες λιανικής και τις άφησε να εξελιχθούν σε ολιγοπώλια τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας έπληξαν βάναυσα το εισόδημα και την ευημερία των φτωχότερων και των μεσαίων νοικοκυριών.

Εκτοτε στην Ελλάδα, το Μεξικό, την Κολομβία, Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ, η φτωχοποίηση και η ανισότητα έχει γίνει κυρίαρχη πολιτική όλων των κυβερνήσεων με την προώθηση ολιγαρχικών αγορών αντί του ελεύθερου ανταγωνισμού. Τα ολιγοπώλια τα οικοδόμησε η ΝΔ, τα εξέθρεψε το Πασοκ, τα διατήρησε ο Σύριζα και τα απογείωσε ο κ. Μητσοτάκης σε επίπεδα Μεξικού και Κολομβίας. (Atkin ,D.Faber,B Gonzales- Navaro ,M 2018)

Οι επιπτώσεις στη διανομή των εισοδημάτων από την έλλειψη ανταγωνισμού έχει μεγάλη σημασία για τη χάραξη οποιασδήποτε πολιτικής καθώς τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα επηρεάζονται αρνητικά με γραμμικό τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες αυτοί καταναλώνουν τα πιο ομοιογενή αγαθά, συνεπώς έχουν πολύ μικρότερη δυνατότητα και λιγότερες ευκαιρίες να υποκαταστήσουν την κατανάλωση ενώ έχουν όλο και λιγότερη πρόσβαση στις αγορές. ( Creedy and Dixon 1998 ,Urzua,2013 )

Οι Ελληνικές κυβερνήσεις προώθησαν ή διατήρησαν την ολιγαρχική μορφή αγοράς. Δεν υπάρχει στην οικονομική θεωρία, όπως αυτή έχει εξελιχθεί κυρίως μετά το 2000, μετά και την κατάρρευση του νεοφιλελευθερισμού άλλος μηχανισμός μείωσης της φτώχειας και μείωσης των ανισοτήτων πέρα από την αντι-ολιγαρχική αρχικά και αμέσως μετά την υιοθέτηση της ανταγωνιστικής αγοράς. Οποιον ακούτε να λέει κάτι άλλο, πχ η Αριστερά ή να κάνει κάτι άλλο πχ Μητσοτάκης να μην τον πιστεύετε. Εχουν ανακαλύψει άλλη επιστήμη.(Alaya, S 2017 )

Στα ανεπτυγμένα δυτικά κράτη σήμερα, σε όλα δυστυχώς για εμάς, οι επιστήμονες και οι κυβερνητικές πολιτικές επικεντρώνονται στις επιπτώσεις του ανταγωνισμού ή μη στην οικονομική παραγωγικότητα και στις τιμές. Οι αποδόσεις ισχύος του δείκτη ευημερίας των νοικοκυριών, το μερίδιο κεφαλαίου και του εισοδήματος αναλύουν την σχέση συγκέντρωσης της ολιγοπωλιακής αγοράς και της ευημερίας των νοικοκυριών. ( Atkin et. al 2018 ).Στην Ελλάδα παρατηρούμε τα ακριβώς αντίθετα.

Την δεκαετία του 1990 οι Μεξικάνικού τύπου μεταρρυθμίσεις Σημίτη επέτρεψαν την είσοδο ξένων μεγαλεμπόρων λιανικής χωρίς κανένα δυτικό όρο και προϋπόθεση όπως κάνουν οι κυβερνήσεις στις δυτικές ανταγωνιστικές αγορές. Οι περισσότερες από αυτές τις αλυσίδες λιανεμπορίου συνδύασαν πηγές μικροδεδομένων και πληροφόρησης γραμμικού κώδικα για τη διαμόρφωση των τιμών.

Αρχικα μελέτες έδειξαν ότι η εμφάνιση των μεγάλων ξένων λιανεμπόρων ωφέλησε τις τοπικές αγορές ώστε οι καταναλωτές να έχουν κέρδος ευημερίας μεταξύ 4 και 6,2% περίπου. Μακροπρόθεσμα όμως οι μελέτες έδειξαν ότι η θετική επίπτωση ήταν κατά 50% μεγαλύτερη στα πλούσια νοικοκυριά από τα συνολικά κέρδη ευημερίας των φτωχοτέρων και του πρώτου επιπέδου των μεσαίων νοικοκυριών. Τώρα αυτή η ευημερία δεν υφίσταται ούτε κάν για την πλειοψηφία της πρώην μεσαίας τάξης λόγω της τραγικής μείωσης των εισοδημάτων αυτών των νοικοκυριών τα οποία πλέον μεταφέρουν πολύ λιγότερη κατανάλωση σε ξένα καταστήματα και αυτό εκτοξευει τις τιμές τους ακόμη περισσότερο. ( Busso and Galianni 2019 )

Oι απώλειες ευημερίας των Ελλήνων της πρώην μεσαίας τάξης δεν προκαλείται από τη υπερφορολόγηση, έχει φυσικά την επίδρασή της, αλλά από την αύξηση της μονοπωλιακής και ολιγοπωλιακής ισχύος επιχειρήσεων χωρίς καμμία πραγματική πολιτική ελέγχου του θεμιτού ανταγωνισμού όπως στις ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία κλπ κλπ. Είμαστε κανονικό Μεξικό… Η συγκέντρωση στον τομέα του λιανεμπορίου αυξάνει την ακραία φτώχεια και μειώνει τα εισοδήματα της πρώην μεσαίας τάξης με το δείκτη ευημερίας  κατά 15% περίπου ετησίως. ( Connor 2014, Griffith and Harmgrart 2012,Notaro 2014 )

O ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Εδώ δε θα γράψω τίποτα γιατί δεν χρειάζεται, καθώς όλοι με βάση τα παραπάνω μπορούν να καταλάβουν τι παίχθηκε εδώ στα πολλά χρήματα του τζίρου αυτών των αγορών στην Ελλάδα. Θα υπενθυμίσω όμως. Οι “Λιγνίτες στους Γερμανούς, οι Ανεμογεννήτριες από τους Γερμανούς στους Ελληνες. Η κυβέρνηση ενισχύει οικονομικά και νομοθετικά ιδιωτικούς παρόχους ενέργειας. Η κυβέρνηση δεν παίρνει τα μέτρα που της ζητάει η Ε.Ε αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα των παρόχων” (Εγγραφο ευρωκοινοβουλίου Σεπτέμβρη 2021).

Η κυβέρνηση σώζει τάχα τη ΔΕΗ διαλύοντάς την για να μην έχει ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά και συνεχίζει να παρέχει στους φιλικούς προς την κυβέρνηση παρόχους ενέργειας την κιλοβατώρα με ζημία τη στιγμή που οι ιδιωτικοί πάροχοι δεν πληρώνουν τη ΔΕΗ. Χρωστούν 600 εκατομμύρια ευρώ ΤΑ ΟΠΟΊΑ ΤΑ ΠΛΗΡΏΝΕΙ ΤΏΡΑ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ετσι έσωσαν τη ΔΕΗ  και τη φέσωσαν. Κάπως έτσι ο Έλληνας επιχειρηματίας απαλλάχθηκε από φορολογία του 5% από τον Μητσοτάκη και τον ψήφισε. Τώρα επιβαρύνεται μέσω μονοπωλιακών πολιτικών ατελείωτα και αβάστακτα. Ευκαιρία να τον Ξαναψηφίσει..

Δεν είναι μόνο η διεθνής κρίση ενέργειας η αιτία για την άνοδο των τιμών  αλλά και αυτά που σας αναφέρω για αυτό άλλωστε είμαστε πρωταθλητές και σε αυτόν τον τομέα στην Ευρώπη. Αυτή είναι πολιτική΄΄ διαφθορά τύπου Κολομβίας. Δείτε τη βιβλιογραφία που ακολουθεί η οποία είναι από τις δυτικές δημοκρατίες και την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο Σόιμπλε για αυτό μας αποκάλεσε αποτυχημένο κράτος, γιατί δεν είμαστε ανταγωνιστικοί αλλά ολιγοπωλιακοί. Δειτε τη βιβλιογραφία 3)

ΥΓ Οση σχέση έχει ο Μητσοτάκης με τη φιλελεύθερη πολιτική και τον εκδημοκρατισμό των αγορών άλλη τόση έχει και ο Ερντογάν με το δυτικό πολιτισμό.Η ανύπαρκτη οικονομική πολιτική Τσίπρα έχει τουλάχιστον ηθικές αξίες στη διαχείριση και δυστυχώς για εμάς σε λίγο θα φαντάζει΄΄ όαση΄΄.

Βιβλιογραφία

  1. Araar,A, Malasquez,E,Olivieri,S,and C.Rodriguez-Catelan,2018 WELCOM World Bank
  2. Abdelkrimm,A and Verme,P 2016 τιμές και ευημερία των νοικοκυριών Παγκόσμια Τράπεζα
  3. Acemoglu,D. and Robinson,JA 2013 Γιατί τα Εθνη αποτυγχάνουν. Η προέλευση της δύναμης της ευημερίας και της φτώχειας.
  4. Atkin,D Faber,B and Gonzales-Navarro ,M 2018 Παγκοσμιοποίηση λιανικής και ευημερία των νοικοκυριών.
  5. Bain,JS 1951 Η σχέση του ποσοστού κέρδους με τη συγκέντρωση της βιομηχανίας σε λίγα χέρια 
  6. Begazo ,T. and Nyman ,Sara 2016 Ανταγωνισμός και φτώχεια. Πώς ο ανταγωνισμός επηρεάζει την κατανομή της ευημερίας. Παγκόσμια Τράπεζα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί