«Το ΕΣΥ υποφέρει»: Στους δρόμους οι υγειονομικοί – 24ωρη πανυγειονομική απεργία

Δύο χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού – Οι συγκεντρωμένοι θα κατευθυνθούν προς το Μαξίμου, τη Βουλή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Υγείας

Δύο χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στο ΑΧΕΠΑ, η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) έχουν κηρύξει σήμερα Τετάρτη πανελλαδική πανυγειονομική 24ωρη απεργία. Καταγγέλλουν το «νέο ΕΣΥ» των συγχωνεύσεων τμημάτων – κλινικών – νοσοκομείων και των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ απαιτούν μεταξύ άλλων μαζικές προσλήψεις,  μονιμοποίηση των συμβασιούχων, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας και ένταξη στα ΒΑΕ.

Το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τον τομεάρχη υγείας Ανδρέα Ξανθό και τους βουλευτές/τριες  Γιώργο Βαρεμένο , Θεανώ Φωτίου και Ραλλία Χρηστίδου, επισημαίνοντας τη συμπόρευσή του με τον αγώνα των εργαζομένων στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας για την αξιοπρέπεια της δημόσιας περίθαλψης και για την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδίων που έχουν στόχο την ανατροπή του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και  τις  ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία.  


 

ΟΕΝΓΕ ΠΟΕΔΗΝ νοσοκομειακοί γιατροί υγειονομικοί
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Ειδικότερα, η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα και η ΠΟΕΔΗΝ 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της περιφέρειας και 7ωρη στάση εργασίας, 8:00-15:00, στα νοσοκομεία της Αττικής. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι δύο Ομοσπονδίες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις 8:30 στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Υγείας.

ΟΕΝΓΕ ΠΟΕΔΗΝ νοσοκομειακοί γιατροί υγειονομικοί
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

«Δύο χρόνια τώρα δουλεύουμε χωρίς να υπολογίζουμε κούραση, φτάνοντας στα όριά μας, εξουθενωμένοι σωματικά, πνευματικά και ψυχικά, απανωτές βάρδιες, εξοντωτικές εφημερίες, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ρεπό, χωρίς άδεια» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ. Καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς «αβοήθητους να προσπαθούμε να αποκρούσουμε το ένα μετά το άλλο πανδημικό κύμα, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό».

ΟΕΝΓΕ ΠΟΕΔΗΝ νοσοκομειακοί γιατροί υγειονομικοί
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

«Αγανακτούμε γιατί την ώρα που στα δημόσια νοσοκομεία έχουμε νοσηλεύσει μέχρι στιγμής πάνω από 130.000 ασθενείς με Covid-19, η κυβέρνηση αφήνει το 95% των 15.000 κλινών του ιδιωτικού τομέα covid free για να μην θίξει τα κέρδη των κλινικαρχών, οι οποίοι έχουν δηλώσει κυνικά ότι “οι covid ασθενείς  κοστίζουν πολύ και δεν έχουμε ρευστό”. Γιατί την ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι “διανύουμε το τελευταίο μίλι της πανδημίας” εμείς χάνουμε 100 ασθενείς μας τη μέρα. Γιατί ξέρουμε ότι θα είχαμε καταφέρει να σώσουμε πολλούς περισσότερους αν είχαν ικανοποιηθεί τα αιτήματά μας» υπογραμμίζει ακόμη.

ΟΕΝΓΕ ΠΟΕΔΗΝ νοσοκομειακοί γιατροί υγειονομικοί
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Τις παθογένειες του ΕΣΥ καταγγέλλει και η ΠΟΕΔΗΝ. «Τα νοσοκομεία διαθέτουν απαρχαιωμένο εξοπλισμό και υποδομές. Σε πολλά δεν υπάρχει επαρκή οξυγόνο. Δεν σηκώνουν τα δίκτυα λόγω αυξημένων αναγκών. Το προσωπικό γονάτισε από την κούραση. Δύο νοσηλευτές για 40 ασθενείς με κορωνοϊό. Δεν υπάρχουν πνευμονολόγοι, παθολόγοι και τα περιστατικά κορωνοϊού τα φροντίζουν γιατροί άλλων ειδικοτήτων (αλλεργιολόγοι, οφθαλμίατροι κλπ). Σε σχέση με πέρυσι είμαστε 10.000 λιγότεροι υγειονομικοί στα νοσοκομεία» τονίζει.

ΟΕΝΓΕ ΠΟΕΔΗΝ νοσοκομειακοί γιατροί υγειονομικοί
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

«Έχουμε 16.000 Συμβασιούχους, Επικουρικούς, ΟΑΕΔ και προσπαθούν να τους χωρέσουν σε μία προκήρυξη 4.000 θέσεων με ισχνή μοριοδότηση και προτεραιότητα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ήταν θεατές στην πανδημία. Διεκδικούμε την μονιμοποίηση όλων. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» σημειώνει επίσης η ΠΟΕΔΗΝ. 

Η κινητοποίηση στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Το παρών» έδωσε το Σωματεία Εργαζομένων σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, καθώς και Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί