ΕΕ: Αυτές είναι οι πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Την πρώτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας υιοθέτησε και επίσημα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όπως έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, στην ανάρτησή του στο twitter: “Οι ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι παράνομες και απαράδεκτες, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας και κλιμακώνουν περαιτέρω την κρίση. Σήμερα, η ΕΕ απαντά με ένα πακέτο μέτρων”.

Αναλυτικά οι κυρώσεις που υιοθέτησε η ΕΕ κατά της Ρωσίας

Στοχευμένα περιοριστικά μέτρα

Εντός του υφιστάμενου πλαισίου για τις κυρώσεις, η ΕΕ θα επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα για να καλύψουνκαι τα 351 μέλη της ρωσικής Δούμας, τα οποία στις 15 Φεβρουαρίου ψήφισαν υπέρ της έκκλησης προς τον πρόεδρο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων “δημοκρατιών” του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Επιπλέον, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα θα επιβληθούν σε άλλα 27 άτομα και οντότητες υψηλού προφίλ, που διαδραμάτισαν ρόλο στην υπονόμευση ή στην απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται φορείς λήψης αποφάσεων, όπως μέλη της κυβέρνησης, οι οποίοι συμμετείχαν στις παράνομες αποφάσεις, τράπεζες και επιχειρηματίες/ολιγάρχες που υποστηρίζουν οικονομικά ή υλικά τις ρωσικές επιχειρήσεις στα εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ή επωφελούνται από αυτές, ανώτεροι στρατιωτικοί, που διαδραμάτισαν ρόλο στις ενέργειες εισβολής και αποσταθεροποίησης, καθώς και άτομα που είχαν ηγετικό ρόλο στο πόλεμο παραπληροφόρησης κατά της Ουκρανίας.

Τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων στα άτομα και τις οντότητες που είναι στη λίστα. Επιπλέον, η ταξιδιωτική απαγόρευση που ισχύει για τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο, εμποδίζει την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.

Περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Τα νέα μέτρα θα στοχεύουν στο εμπόριο από τις δύο μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές προς και από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα νιώσουν ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Η σημερινή απόφαση θα θεσπίσει ειδικότερα απαγόρευση εισαγωγής αγαθών από τις μη κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, περιορισμούς στο εμπόριο και τις επενδύσεις που σχετίζονται με ορισμένους οικονομικούς τομείς, απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών και απαγόρευση εξαγωγών για ορισμένα αγαθά και τεχνολογίες.

Οικονομικοί περιορισμοί

Το Συμβούλιο αποφάσισε να εισάγει μία τομεακή απαγόρευση για τη χρηματοδότηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας. Περιορίζοντας τη δυνατότητα πρόσβασης του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης στις κεφαλαιαγορές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, η ΕΕ στοχεύει να περιορίσει τη χρηματοδότηση επιθετικών πολιτικών και πολιτικών κλιμάκωσης.

Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να ανακαλέσει την αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να επιστρέψει στις συζητήσεις στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής. Η ΕΕ καλεί επίσης τα άλλα κράτη να μην ακολουθήσουν την παράνομη απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει αυτήν την ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να υιοθετήσει γρήγορα ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση ανάγκης και επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων της.

Οι σχετικές νομικές πράξεις. συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των ενδιαφερόμενων προσώπων, θα δημοσιευθούν σύντομα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Τα περιοριστικά μέτρα για τις παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα εφαρμοστούν με τους σημερινούς πρόσθετους καταλόγους σε συνολικά 555 φυσικά πρόσωπα και 52 οντότητες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί