Ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου προσκαλεί σε δύο ξεναγήσεις στη φωτογραφική έκθεση «Φιλό-ξενη Αρχαιολογία: από την Αρχαιολατρία και τον Φιλελληνισμό στις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές», που οργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Ελάτε να γνωρίσουμε μαζί  το πολυσχιδές έργο των  Ξένων Σχολών από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κρήτη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και τα ποικίλα πεδία διάδρασης που αναπτύχθηκαν στο αρχαιολογικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό πεδίο.

Λίγα λόγια για τον θεσμό των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών:

Ο θεσμός των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών και Ινστιτούτων στην Ελλάδα μετρά περισσότερο από ενάμιση αιώνα ζωής και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας στη χώρα μας. Στην Κρήτη, καθοριστική υπήρξε η συμβολή των ξένων αρχαιολόγων στην ανάδειξη των κρητικών αρχαιοτήτων ήδη από  τον 19ο αι. και ιδιαίτερα από τις αρχές του 20ου, μέσα από τις πρώτες μεγάλες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία της νεοσύστατης τότε Κρητικής Πολιτείας (1898-1913). Τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως την περίοδο αυτή, ανανέωσαν το αίσθημα του φιλελληνισμού του 19ου αι. και διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για τα κρητικά πράγματα, συμβάλλοντας έμμεσα στις διπλωματικές εξελίξεις, μέχρι την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Ημερομηνίες και ώρες ξεναγήσεων:

  1. Τρίτη 22/2 στις 17.00 
  2. Τρίτη 1/3  στις 17.00

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί