Νύχτα αγωνίας για τους αγνοούμενους, ενώ το Euroferry Olympia φλέγεται

Με το πρώτο φως της ημέρας θα επαναληφθούν από την ΕΜΑΚ οι έρευνες στο εσωτερικό του φλεγόμενου πλοίου • Ολονύχτια μάχη για κατάσβεση • Ανατροπή με τον αριθμό των αγνοούμενων • Διασηλωνώθηκε ο οδηγός που απεγκλωβίστηκε νωρίτερα • Σοκάρουν οι μαρτυρίες διασωθέντων.

Φωτιά στο Euroferry Olympia: Διασώθηκαν οι δύο οδηγοί που είχαν εγκλωβιστεί στο πλοίο – Αγωνία για τους 11 αγνοούμενους

Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να επαναληφθούν από άνδρες της ΕΜΑΚ, οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου «Euroferry Olympia», που συνεχίζει να φλέγεται ανοιχτά της Κέρκυρας.

Οι δύο εναέριοι διασώστες και οι άλλοι τέσσερις πυροσβέστες που είχαν ανέβει στο πλοίο, απομακρύνθηκαν, ενώ τα θερμικά φορτία στο πλοίο είναι ανεβασμένα, και το σκοτάδι μαζί με τους πυκνούς καπνούς, δυσχεραίνει το έργο των διασωστών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι προσπάθειες κατάσβεσης στο φλεγόμενο πλοίο θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται πάνω σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο. Αναμένεται επίσης, ένα πλωτό πυροσβεστικό, καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα. Ακόμη και μετά από τόσες ώρες η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτη, οι φλόγες έχουν καταπιεί τα καταστρώματα και οχήματα έχουν γίνει «στάχτη». Τα πλωτά μέσα αναμένεται να συνεχίσουν να «χτενίζουν» τη θαλάσσια περιοχή με στόχο να βρουν κάποιους από τους αγνοούμενους.

Έως τώρα, από την όλη επιχείρηση έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών, ενώ άλλα 12 φέρονται ως αγνοούμενα, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες υπήκοοι.  Από τους διασωθέντες, δέκα άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Κέρκυρας για προληπτικούς λόγους, ενώ οι υπόλοιποι διασωθέντες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της πόλης.

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι αυτή ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα.

Ανατροπή με τους απεγκλωβισμούς

Νωρίτερα σήμερα, άνδρες της ΕΜΑΚ με ελικόπτερο σούπερ πούμα, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν δύο αλλοδαπούς  – έναν Βούλγαρο και έναν Τούρκο – που ήταν εγκλωβισμένοι στο εσωτερικό του πλοίου. Οι δύο τους μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, απ’ όπου θα διακομιστούν στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού για παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένας από τους δύο έχει διασωληνωθεί, ενώ μόνο αυτός αναγνωρίζεται ως οδηγός φορτηγού. Ο δεύτερος, τουρκικής καταγωγής, είναι επιβάτης, ο οποίος δεν ήταν καταγεγραμμένος στη λίστα των επιβαινόντων.

Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των αγνοουμένων είναι αυτή τη στιγμή στους 12.

Στην περιοχή στέλνει βοήθεια και η ιταλική ακτοφυλακή που ανακοίνωσε ότι αποστέλλει το σκάφος Diciotti, από την Κατάνη της Σικελίας, για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Οι ιταλικές αρχές, παράλληλα, θα συνεισφέρουν, με πλοία τους, στην απορρόφηση τυχόν ρυπογόνων ουσιών από τα νερά του Ιονίου. Και η πλοιοκτήτρια εταιρεία Grimaldi έκανε γνωστό ότι θα αποστείλει πλωτά μέσα που θα συνδράμουν στη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις πληρώματος και επιβατών που κατέθεσε ο πλοίαρχος του πλοίου στην Ηγουμενίτσα, πριν τον απόπλου του, στο EUROFERRY OLYMPIA επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Μεταξύ αυτών 22 Έλληνες (15 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος). Στο γκαράζ του πλοίου υπήρχαν 153 φορτηγά και 25 Ι.Χ. 

Το πλοίο της ιταλικής εταιρείας Grimaldi Group, που πλέει με ιταλική σημαία, εκτελούσε το δρομολόγιο από την Ηγουμενίτσα προς το Μπρίντεζι όταν ξέσπασε φωτιά ανοιχτά της νήσου Ερεικούσας, βόρεια της Κέρκυρας. Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, από τα μεγάφωνα του πλοίου ήχησε συναγερμός με τους επιβάτες και το πλήρωμα να μπαίνουν σε ναυαγοσωστικές λέμβους αφού προηγουμένως ο πλοίαρχος τους κάλεσε να εγκαταλείψουν το πλοίο. Άμεσα στήθηκε γιγάντια επιχείρηση για την περισυλλογή τους.

Οι μαρτυρίες

Σοκάρουν τα όσα περιγράφουν μάρτυρες διασωθέντες από τη μεγάλη πυρκαγιά. Οι περισσότεροι ευγνωμονούν το πλήρωμα του πλοίου και όσους συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης, ωστόσο ορισμένοι από τους επαγγελματίες οδηγούς εκφράζουν παράπονα για τον τρόπο με τον οποίο αναγκάζονται να ταξιδεύουν. Ειδικότερα επισημαίνουν ότι οι οδηγοί προτιμούν να μένουν μέσα στα οχήματά τους, καθώς, συνήθως, τους στοιβάζουν τέσσερις, πέντε σε δωμάτια, με αρκετούς να φοβούνται και εξαιτίας του κορονοϊού.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρτυρία  Έλληνα οδηγού, ο οποίος ήταν επιβάτης και στο Norman Atlantic στην τραγωδία που σημειώθηκε το 2014. 

«Αυτή τη στιγμή από τη μία αισθάνομαι τυχερός που γλίτωσα, από την άλλη όμως, σκέφτομαι πώς το επαγγελματικό κομμάτι μένει πολύ πίσω» είπε στον Alpha. «Προσωπικά βίωσα το Norman Atlantic με πολύ πιο έντονα συναισθήματα. Πρώτον τότε δεν ήμουν μόνος μου, αλλά μαζί με τη σύζυγό μου… Από εκεί και πέρα, οι συνθήκες ήταν πολύ πιο δύσκολες, η φωτιά τότε ήταν τεράστια και αναγκαστήκαμε να μείνουμε πάνω στο φλεγόμενο πλοίο για πολλές ώρες», είπε.

«Το πλήρωμα σήμερα ήταν πολύ ψύχραιμο και πέντε η ώρα είχαμε μπει στις βάρκες» πρόσθεσε.

«Φοβάμαι για τον φίλο μου το Νίκο, τον ψάχνω παντού, δεν τον βρίσκω μέχρι στιγμής. Είχε βάλει το αυτοκίνητο του πιο μπροστά από το δικό μου την ώρα της επιβίβασης. Είχαμε μιλήσει, οδηγός κι εκείνος στο επάγγελμα και μου είχε πει πως θα κοιμόταν στο αυτοκίνητο. Δεν ξέρω τι μπορεί να έχει συμβεί, εύχομαι να βρεθεί και να μην εχει γίνει κάτι χειρότερο. Εμείς τώρα φτάνουμε στην Κέρκυρα. Όλοι ζούμε μέσα στην αγωνία» δήλωσε επιβάτης του πλοίου που τυλίχτηκε στις φλόγες στο protothema.gr.

Άλλος επιβάτης που μίλησε στο Mega, νωρίς το πρωί είπε: «Γίνεται χαμός όχι κάτι το ιδιαίτερο. 140 άτομα είμαστε στη βάρκα. Μας ξύπνησαν στις 4:20- 4:30. Η φωτιά από ό,τι είδαμε ήρθε από τα γκαράζ». Ο ίδιος εξέφρασε φόβους για οδηγούς που κοιμούνταν στα φορτηγά τους στα γκαράζ του πλοίου.

Άλλος επιβάτης είπε στην ΕΡΤ ότι τους ενημέρωσαν γύρω στις 4, ώρα Ιταλίας, ενώ κοιμούνταν. Ντυθήκαμε σε δευτερόλεπτα και βγήκαμε στο κατάστρωμα και είδαμε ότι έβγαιναν πυκνοί καπνοί απ’ τα γκαράζ. Η κατάσταση άρχισε να γίνεται αποπνικτική και σε κάποια φάση μας έβαλαν σε λέμβους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί