Ζητάει και τα ρέστα από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ ο Χατζηδάκης

Σε υψηλούς τόνους και με επαναλαμβανόμενες κατηγορίες για ψέματα και «καφενειακού τύπου επιχειρήματα» απάντησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στη σφοδρή κριτική που εξαπέλυσε αμέσως πριν ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, όπου ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ΕΦΚΑ.

Παραμένετε ο ίδιος εσείς και το κόμμα σας είπε ο Κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «είστε επιστήμονες στο ψέμα». Ο υπουργός αφιέρωσε μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του για να δώσει απαντήσεις σχετικά με τη ΔΕΗ, καθώς η κοινωνία «παραμιλάει» απ’ τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης, που προτού αναλάβει το υπουργείο Εργασίας ήταν στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και άρα πίσω απ’ το επονομαζόμενο σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ, έφτασε στο σημείο να ζητήσει εξηγήσεις απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ.  

Μεταξύ άλλων είπε ότι «για το κατάντημα της ΔΕΗ όσα χρόνια κυβερνήσατε εσείς είστε υπεύθυνοι» καθώς και ότι «επί Σαμαρά η μετοχή είχε αξία 7 ευρώ και εσείς την παραδώσατε στο 1 ευρώ». «Αν είχαμε αφήσει τα πράγματα στην κατάσταση που τα παραλάβαμε, τι θα μπορούσε να κάνει σήμερα η ΔΕΗ σε αυτή την έκτακτη συγκυρία;» διερωτήθηκε.

Απαντώντας στην κριτική για παλαιότερες δηλώσεις του ότι δεν θα αυξηθεί το κόστος της ΔΕΗ για τους πολίτες, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως τότε, τον Δεκέμβριο του 20, δεν υπήρχε κρίση και ακρίβεια στην ενέργεια. «Τι σχέση έχει αυτό με την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και τη διάσωση της ΔΕΗ;  Εξηγήσεις δεν πρέπει να δώσουμε εμείς, αλλά εσείς και για όσα κάνατε όσο κυβερνούσατε αλλά και για την αντιπολίτευση που κάνετε», είπε ο υπουργός.

Ο Κ. Χατζηδάκης καταλόγισε επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «καφενειακά επιχειρήματα», «πολιτικό θράσος» και «υποκρισία».  «Αυτοαναιρείστε μόνοι σας που λέτε ότι η ΔΕΗ έχει μεγάλη κερδοφορία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ πως στα 4,5 χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να πέσει το ποσοστό του δημοσίου στη ΔΕΗ, «με τη διαφορά ότι εσείς είχαστε συμφωνήσει για 150-180 εκατ. ευρώ ενώ εμείς πήραμε 2 δισ.».

Ειδικά για την παρούσα κρίση και στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να υπερασπιστεί το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, είπε ότι «μέχρι στιγμής έχει δώσει σε εκπτώσεις 600 εκατ. ευρώ».  «Αν δεν ήταν κερδοφόρα η ΔΕΗ από πού θα τα έβρισκε;» είπε και πρόσθεσε: Να έρθει ο κ. Τσίπρας και να δώσει απαντήσεις.

Μάλιστα υποστήριξε ότι «η λιανική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα είναι η 7η φθηνότερη στην Ευρώπη» και προκάλεσε την αντιπολίτευση: «διαψεύστε το αν μπορείτε». Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως είναι ακριβή, αλλά το απέδωσε στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

«Αρέσει δεν αρέσει ο λιγνίτης είναι ζημιογόνος για τη ΔΕΗ», είπε στη συνέχεια, ενώ σχολίασε πως και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει να κλείσουν τα παλιά λιγνιτικά εργοστάσια.

«Το fund που μπήκε στον ΔΕΔΔΗΕ είναι απ’ τα μεγαλύτερα διεθνώς» είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε  πως θα μας βοηθήσει και στις υποδομές. «Ειδατε κατ’ επανάληψη τι συμβαινει με τις φυσικές καταστροφές», είπε…

Τέλος, επικαλούμενος παλαιότερα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» για τα golden boys στη ΔΕΗ έκανε λόγο για «600.000 το χρόνο για 5 golden boys του ΣΥΡΙΖΑ» και απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «ειδικά εσείς δεν έπρεπε να έρθετε εδώ και να κουνάτε το δάχτυλο». «Αν καταγγέλλετε εμάς, να ξεκινήσετε πρώτα να καταγγέλλετε τους εαυτούς σας», παρατήρησε δηκτικά.

Για τα ασφαλιστικά

Αλλά και περνώντας στο βασικό θέμα συζήτησης, δηλαδή στον ΕΦΚΑ, ο υπουργός Εργασίας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «είστε εθισμένοι στα ψέματα», ενώ αποκάλεσε μέχρι και «εισαγγελέα» τον Αλέξη Τσίπρα, με εμφανή ειρωνική διάθεση απαντώντας για τις εκκρεμείς συντάξεις και τα ληξιπρόθεσμα.

«Όταν δεν σας βολεύει η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την ίδια την πραγματικότητα» είπε και στη συνέχεια τοποθετήθηκε και για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τις τριετίες. Επειδή εξερράγη ο κ. Τσίπρας με τις αδικίες στους ασφαλισμένους και μίλησε για φιάσκο της κυβέρνησης στο ΣτΕ, να θυμάται πρωτίστως τον νόμο Κατρούγκαλου, είπε ο κ. Χατζηδάκης για να συμπληρώσει «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Μάλιστα έκανε λόγο για «17 περικοπές συντάξεων στα 4,5 χρόνια που κυβέρνησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.»

Ειδικά για το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, εν μέσω αντιδράσεων, είπε ότι «φέρνουμε αυτό το νομοσχέδιο γιατί ο ΕΦΚΑ είναι μακράν ο πιο προβληματικός οργανισμός του δημοσίου». Ο υπουργός τον περιέγραψε ως «πολυτραυματία» που χρειάζεται «παρέμβαση σφαιρική, ριζική».

«Ήμουν, είμαι και θα είμαι απέναντι στη γραφειοκρατία. Το ίδιο και η κυβέρνηση. Σας χαρίζουμε τους γραφειοκράτες» είπε στη συνέχεια και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «χαϊδεύετε τη μειοψηφία του ΕΦΚΑ». 

«Έχουμε 1.100 καταγγελίες σε ένα οργανισμό με 7.500 υπαλλήλους. Αυτό πρέπει να το προσπεράσω έτσι; Να μην κάνουμε την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου ώστε να γίνεται γρήγορος έλεγχος;» είπε ακολούθως και έκανε λόγο για αυτονόητες παρεμβάσεις.

Ο Κ. Χατζηδάκης καταλόγισε «υποκρισία» στον ΣΥΡΙΖΑ και για το θέμα της ακίνητης περιουσίας.  Τόσο καιρό μας λέτε ότι με αυτή τη θυγαστρική του ΕΦΚΑ θα ξεπουλήσουμε την ακίνητη περιουσία και θα καταστρέψουμε τους ασφαλισμένους, είπε και στη συνέχεια διάβασε απόσπασμα από παλαιότερο νόμο, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε θεσμοθετήσει να αναθέτει σε ιδιώτες τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας.

Έχει κάποιος την τσίπα να απολογηθεί για όλα αυτά που λέτε αυτές τις μέρες; είπε. 

«Εμάς μας ωφελείτε κομματικά, αλλά όλο αυτό που ζω στη Βουλή με αυτό το νομοσχέδιο δεν έχουν σχέση με τη δημοκρατία», είπε ακόμα και συμπλήρωσε: «Λυπάμαι ως πολίτης γι’ αυτό το επίπεδο διαλόγου και εσείς που παριστάνετε τους προοδευτικούς έχετε τεράστιες ευθύνες».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί