Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου για το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ

Ανακοίνωση για το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ εξέδωσε η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, στην οποία αναφέρει:

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου όπως και το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας μας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση», που φέρνει για ψήφιση στη βουλή για να δώσει την χαριστική βολή σε ότι έχει απομείνει από τον μέχρι σήμερα σφαγιασμό των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, τόσο των συνταξιούχων όσο και των εργαζομένων που με αγώνες και θυσίες κατέκτησαν.

Όλοι οι νόμοι που ψηφίσθηκαν αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις ανεξάρτητα από το πώς πολιτικά αυτό-προσδιορίζονται, συμπληρώνουν ένα αντιασφαλιστικό παζλ. Με το σημερινό νομοθέτημα δεν ολοκληρώνεται το πάζλ των αντιασφαλιστικών μέτρων θα ακολουθήσουν και άλλα νομοσχέδια που θα ισοπεδώσουν κάθε δικαίωμα, θα βάλουν την ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της κατά τις εντολές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση, αφού πρώτα έχει ψηφίσει νόμο για την ιδιωτικοποίηση του Επικουρικού, έρχεται, όπως υποστηρίζει να εκσυγχρονίσει να αναδιοργανώσει τον ΕΦΚΑ. 

Ναι αυτό θέλει να κάνει αλλά το ερώτημα είναι σε ποια κατεύθυνση; Σε όφελος των ασφαλισμένων ή σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Η απάντηση είναι ότι όλα αυτά γίνονται για να ανταποκριθεί ο ΕΦΚΑ στις ανάγκες ενός ιδιωτικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης όπου θα τον λυμαίνονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα και θα είναι σε βάρος όλων των ασφαλισμένων. 

Με το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου επιτρέπεται για πρώτη φορά να προσλαμβάνονται Μάνατζερ, διευθυντικά στελέχη ( μετακλητά με μισθό 8.134 € το μήνα )και υπαλληλικό προσωπικό από το ιδιωτικό τομέα. Αυτό μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει, πριν λίγο διάστημα την έκδοση των συντάξεων σε λογιστικά και δικηγορικά γραφεία.

Με το δεύτερο μέτρο εγκαινιάζεται ένα αυταρχικό τρομοκρατικό πειθαρχικό σύστημα, όπου οι εργαζόμενοι και τα όργανά τους δεν θα έχουν λόγο.

Με το τρίτο μέρος ιδρύεται ιδιωτική εταιρία με δικό της καταστατικό για την αξιοποίηση λέει η κυβέρνηση της περιουσίας του οργανισμού που φθάνει το 1.4 δις. Στην ουσία πρόκειται για εταιρία που θα ξεπουλήσει την αμύθητη περιουσία των ασφαλισμένων.

Για τη μεγάλη καθυστέρηση των συντάξεων μια είναι η αλήθεια, ότι την περίοδο της κρίσης έφυγαν χιλιάδες εργαζόμενοι με συνταξιοδότηση από τον οργανισμό δίχως να γίνουν νέες προσλήψεις, από όλες τις κυβερνήσεις και οι εργαζόμενοι του οργανισμού σήμερα εργάζονται με απαρχαιωμένα μηχανογραφικά εργαλεία. Το 2022, την εποχή της 4ης επιστημονικής-βιομηχανικής επανάστασης στον ΕΦΚΑ οι εργαζόμενοι ζουν τον ηλεκτρονικό μεσαίωνα γιατί το Ελληνικό κράτος δεν έχει ένα κεντρικό μηχανογραφικό σύστημα. Έτσι το μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ το λυμαίνονται ιδιωτικές εταιρίες που κρατάνε στα χέρια τους το λογισμικό και όλα αυτά τα χρόνια έχουν εισπράξει δεκάδες εκατομμύρια για το σκοπό αυτό.

Γιατί μεγάλο μέρος των αποθεματικών των ταμείων δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και παρά τις τεράστιες περικοπές των συντάξιμων αποδοχών η καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων δημιουργεί πλασματική εικόνα με θετικούς προϋπολογισμούς. Αυτά έπραξαν όλες οι κυβερνήσεις και αυτά δεν γίνονται όλα τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις.

Επίσης πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα θα μπει στο στόχαστρο για παραπέρα μείωση η λεγόμενη Εθνική σύνταξη έτσι όπως αυτή διαχωρίστηκε από τον νόμο Κατρούγκαλου τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι το έτος 2015 το μέρος της σύνταξης που κατέβαλε το κράτος ήταν 484 ευρώ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το μείωσε σε 384 για 20 χρόνια εργασίας και 360 ευρώ για αυτούς με 15χρονια. Συχνά-πυκνά ακούμε ότι αυτά τα ποσά πρέπει να μειωθούν στο επίπεδο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που είναι στα 220 ευρώ.

Είμαστε σε πλήρη αντίθεση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με όλη την αντιασφαλιστική νομοθεσία και θα είμαστε στον δρόμο του αγώνα για να παλέψουμε μαζί με τα παιδιά μας να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά-αντιλαϊκά μέτρα, για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί