Μπάιντεν-Τραμπ: Στο φως το βιβλίο επισκεπτών του πρώην προέδρου

Ο πρόεδρος αρνήθηκε το αίτημα Τραμπ και έδωσε εντολή να δοθεί στην Επιτροπή το αρχείο καταγραφής επισκεπτών.

Νέος πονοκέφαλος για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε αίτημα στον Μπάιντεν για να μην κοινοποιηθεί το αρχείο επισκεπτών του Λευκού Οίκου επί προεδρίας του. Ο νυν πρόεδρος αρνήθηκε το αίτημα και έδωσε εντολή στα Εθνικά Αρχεία να παραδώσουν αρχεία καταγραφής επισκεπτών του Λευκού Οίκου που αναζητά η επιτροπή.

Σε επιστολή του προς τα Εθνικά Αρχεία, ο σύμβουλος του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, Ντάνα Ρέμους, είπε ότι ο κ. Μπάιντεν είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς του κ. Τραμπ ότι τα αρχεία καταγραφής επισκεπτών υπόκεινται σε εκτελεστικό προνόμιο και ότι «υπό το φως του επείγοντος» του έργου της επιτροπής , ο οργανισμός θα πρέπει να παράσχει το υλικό στην επιτροπή εντός 15 ημερών.

Η έρευνα

Ο κ. Μπάιντεν είχε αποφασίσει παρομοίως πέρυσι να μην υποστηρίξει τον ισχυρισμό του κ. Τραμπ για εκτελεστικό προνόμιο έναντι άλλων παρτίδων εγγράφων και αρχείων του Λευκού Οίκου που αναζητούσε η επιτροπή. Ο κ. Τραμπ πήγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για να εμποδίσει την αποδέσμευση αυτών των προηγούμενων παρτίδων, αλλά έχασε.

Επικαλούμενη εν μέρει το ίδιο σκεπτικό με την προηγούμενη υπόθεση, η κ. Ρέμους είπε στα Εθνικά Αρχεία ότι τα έγγραφα έπρεπε να αποκαλυφθούν έγκαιρα επειδή «το Κογκρέσο έχει επιτακτική ανάγκη». Είπε ότι «οι συνταγματικές προστασίες των εκτελεστικών προνομίων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να θωρακίσουν, από το Κογκρέσο ή το κοινό, πληροφορίες που αντικατοπτρίζουν μια σαφή και προφανή προσπάθεια ανατροπής του ίδιου του Συντάγματος».

Δεν είναι σαφές εάν ο κ. Τραμπ θα προσφύγει ξανά στο δικαστήριο σε μια προσπάθεια να εμποδίσει ή να επιβραδύνει τη δημοσιοποίηση των αρχείων καταγραφής επισκεπτών.

Η επιστολή του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος έστειλε την επιστολή στον Ντέιβιντ Σ. Φεριέρο, αρχειοφύλακα των Ηνωμένων Πολιτειών, την Τρίτη, και σχεδίαζε να ενημερώσει τους δικηγόρους του κ. Τραμπ το πρωί της Τετάρτης. Οι New York Times έλαβαν ένα αντίγραφο της επιστολής.

Δεν είναι σαφές τι μπορεί να δείχνουν τα αρχεία καταγραφής επισκεπτών ή πόσο εκτεταμένα και πλήρη είναι. Στην επιστολή, η κ. Ρέμους είπε ότι τα αρχεία σε αυτήν την περίπτωση «είναι καταχωρίσεις σε αρχεία καταγραφής επισκεπτών που δείχνουν πληροφορίες ραντεβού για άτομα που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία για να εισέλθουν στο συγκρότημα του Λευκού Οίκου, μεταξύ άλλων στις 6 Ιανουαρίου 2021». Επί του κ. Μπάιντεν και επί προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε τα αρχεία καταγραφής των επισκεπτών του, μια κίνηση που οι υποστηρικτές της κυβερνητικής διαφάνειας έλεγαν εδώ και καιρό ότι δίνει στο κοινό μια μεγαλύτερη αίσθηση για το ποιος έχει άμεση πρόσβαση στους ισχυρότερους αξιωματούχους της χώρας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ είπε τον Απρίλιο του 2017 ότι τέτοια αρχεία καταγραφής θα πρέπει να παραμείνουν μυστικά λόγω «των σοβαρών κινδύνων εθνικής ασφάλειας και των ανησυχιών για την ιδιωτική ζωή των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών ετησίως». Η απαγόρευση της αποκάλυψής τους κατέστησε πολύ πιο δύσκολο να προσδιοριστεί ποιοι δωρητές, λομπίστες και ακτιβιστές είχαν πρόσβαση στον κ. Τραμπ και τους βοηθούς τους.

Ντόναλντ Τραμπ για Μέγκαν Μαρκλ

Που έχουν φτάσει οι έρευνες της επιτροπής

Οι ερευνητές της επιτροπής σημείωσαν κάποια πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας ένα καλύτερο πορτρέτο του τι έκανε ο κ. Τραμπ μέσα στον Λευκό Οίκο στις 6 Ιανουαρίου 2021, και ποιος τον επισκέφτηκε μαζί του. Με αυτόν τον τρόπο, βασίστηκαν εν μέρει σε μέλη του προσωπικού χαμηλότερου επιπέδου και σε έγγραφα του Λευκού Οίκου Τραμπ. Ο κ. Τραμπ παρακολούθησε τις διαδηλώσεις από τη Δυτική Πτέρυγα στην τηλεόραση και σύμφωνα με επιστολές που έδωσε στη δημοσιότητα η επιτροπή, αρχικά αρνήθηκε τις εκκλήσεις των βοηθών να παρέμβει για να σταματήσει το πλήθος.

Μέσω μαρτυριών, η επιτροπή έμαθε ότι βοηθοί του Λευκού Οίκου ζήτησαν από μια από τις κόρες του κ. Τραμπ, την Ιβάνκα, «να παρέμβει σε μια προσπάθεια να πείσει τον Πρόεδρο Τραμπ να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη ανομία και βία στο Καπιτώλιο», σύμφωνα με επιστολή που έστειλε η επιτροπή. Η κυρία Τραμπ τον περασμένο μήνα ζήτησε να καθίσει για ανάκριση.

Τηλεφωνικά αρχεία του Λευκού Οίκου. Η επιτροπή της Βουλής ανακάλυψε κενά στα επίσημα τηλεφωνικά αρχεία του Λευκού Οίκου από την ημέρα της εξέγερσης. Τα αραιά αρχεία κλήσης περιπλέκουν τις προσπάθειες να αναδημιουργηθεί αυτό που έκανε ο κ. Τραμπ κατά τις κρίσιμες στιγμές της επίθεσης.

Η θέση των Ρεπουμπλικάνων

Η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών κήρυξε επίσημα την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο «νόμιμη πολιτική διαμαρτυρία», ενώ επέκρινε τους αντιπροσώπους Λιζ Τσένι και Άνταμ Κίνζινγκερ για συμμετοχή στην έρευνα για το επεισόδιο. Ο Mitch McConnell, ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας, μίλησε στη συνέχεια κατά του ψηφίσματος.

Η επιτροπή εξέτασε επίσης ευρύτερα τις προσπάθειες του κ. Τραμπ και των βοηθών και συμβούλων του τους μήνες μετά την ημέρα των εκλογών για να αποτρέψει την ήττα του και η πλήρης πρόσβαση στα αρχεία καταγραφής επισκεπτών θα μπορούσε να παράσχει στην επιτροπή περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποιος ήταν στον Λευκό Οίκο εκείνη την περίοδο.

Ποιοι περνούσαν πολύ χρόνο στον Λευκό Οίκο

Πολλά μέλη του κύκλου των εξωτερικών συμβούλων που βρίσκονταν κοντά στον κ. Τραμπ μετά την ημέρα των εκλογών πέρασαν αρκετό χρόνο στον Λευκό Οίκο τις ημέρες και τις εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις. Περιλαμβάνουν φιγούρες όπως ο προσωπικός του δικηγόρος Rudolph W. Giuliani, ο οποίος βοήθησε να ηγηθεί της ώθησης για την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων.

Ο συντηρητικός δικηγόρος John Eastman, ο οποίος υποστήριξε ότι ο αντιπρόεδρος Mike Pence θα μπορούσε να εκτροχιάσει την πιστοποίηση του Κογκρέσου για τα αποτελέσματα του Εκλογικού Κολλεγίου. και τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Michael T. Flynn, ο οποίος επιδίωκε αβάσιμες θεωρίες για νοθεία στην ψηφοφορία και χειραγώγηση των αποτελεσμάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί