Κριτική από Μιχαηλίδου στην εισαγγελία για τον 7χρονο στην Κυψέλη – Αιχμηρή απάντηση

Αιχμές κατά της εισαγγελίας Αθηνών και των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων άφησε σήμερα η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, με αφορμή τη δολοφονία του 7χρονου Ανδρέα στην Κυψέλη από τον σύντροφο της μητέρας του.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα η υπουργός άσκησε κριτική στις ανωτέρω αρχές, καθώς τους ήταν γνωστή η κακοποίηση της αδελφής του Ανδρέα, που στο μεταξύ έχει δοθεί σε ανάδοχη οικογένεια. 

Η υπουργός, αφού επισήμανε ότι «η παιδική προστασία στη χώρα μας είναι ένας χώρος που έχει κενά και προβλήματα», σημείωσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση του 7χρονου και την αδερφή του από την στιγμή που υπήρχε η εισαγγελική απόφαση η οποία μετέφερε το παιδί, την αδερφή του, από την βιολογική της οικογένεια σε έναν φορέα παιδικής προστασίας και μετά σε μια ανάδοχη οικογένεια, αυτό που περιμέναμε τόσο από την εισαγγελία όσο και από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου είναι να γίνει το ίδιο ή να ψάξουν το τι θα γίνει για τον αδερφό του κοριτσιού».

Και συνέχισε: «από τη στιγμή που η εισαγγελία και οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου γνώριζαν ότι υπήρχε κακοποιητική συμπεριφορά εις βάρος του ενός παιδιού και άρα υπάρχει υποψία ότι αυτή η κακοποιητική συμπεριφορά θα υπάρχει και εις βάρος και του άλλου παιδιού, να ψάξουν που είναι το άλλο παιδί και να το μεταφέρουν μακριά».

«Καθήκον και της εισαγγελίας και των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου ήταν να αναζητήσουν τι γινόταν και με το άλλο παιδί», ξεκαθάρισε η κ. Μιχαηλίδου. «Το τι έγινε, το κατά πόσο η δικαιολογία των γονιών ότι το παιδί είναι στην Πολωνία είναι κάτι που έψαξαν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και δεν κατάφεραν να βρουν οποιοδήποτε τεκμήριο ότι πράγματι ήταν έτσι, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω».

Η υπουργός είπε ακόμα: «Η κεντρική πολιτεία είναι αυτή που ρυθμίζει και οργανώνει, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή η οποία είναι δίπλα στον πολίτη, είτε οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων οι οποίες είναι πάνω από τον πολίτη είτε ο κοινωνικός σύμβουλος των περιφερειών οι οποίοι είναι πάνω από δομές. Οι πολίτες έχουμε όλοι τις ευθύνες μας ώστε να μεταφέρουμε την πληροφορία εκεί που χρειάζεται, υπενθυμίζω την γραμμή παιδικής προστασίας 1107 η οποία είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι μας να πάρουμε και συμβουλευτική για το τι κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και να τις καταγγείλουμε ώστε να πάει η πληροφορία στις αρμόδιες αρχές». 

Η απάντηση ήρθε απ’ την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, που έψεξε την υπουργό πως ασκεί κριτική χωρίς να είναι ενημερωμένη.

Στο Δελτίο Τύπου της διευθύνουσας την Εισαγγελία Πρωτοδικών αναφέρονται τα εξής:

«Σχετικά με τη δημόσια κριτική Υπουργού της Κυβέρνησης σε βάρος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών περί της ύπαρξης ευθυνών της για τη μη έγκαιρη απομάκρυνση από το περιβάλλον που διαβιούσε του φονευθέντος 7χρονου αγοριού στην Κυψέλη καθιστούμε γνωστά τα εξής :

1] Η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών έπραξε στο έπακρον το καθήκον της, έγκαιρα και αποτελεσματικά, όταν το έτος 2018 υπήρξε καταγγελία κακοποίησης της αδελφής του άτυχου παιδιού, η οποία με άμεσες ενέργειες της Υπηρεσίας μας [κοινωνική έρευνα, αφαίρεση επιμέλειας από τη μητέρα της κλπ] απομακρύνθηκε από το περιβάλλον που ζούσε και ακολούθησε η διαδικασία ένταξης και φιλοξενίας της σε κατάλληλη δομή προς τούτο.

2] Καμία αναφορά-καταγγελία για το άτυχο αγόρι [από αστυνομική, προνοιακή ή άλλη Αρχή, φορέα ή ιδιώτη] δεν υπήρχε κατά τον ως άνω χρόνο που επιλήφθηκε της συγκεκριμένης υπόθεσης η Υπηρεσία μας, καθόσον το παιδί είχε ήδη φονευθεί νωρίτερα και εφέρετο να διαμένει με τον πατέρα του στην Πολωνία.

3] Μετά ταύτα η άσκηση δημόσιας κριτικής στο έργο της Δικαιοσύνης, ως διακριτής λειτουργία της Πολιτείας – από τους εκπροσώπους των λοιπών εξουσιών αυτής – θα πρέπει να εδράζεται σε ασφαλή πληροφόρηση τους και να μην εκφέρεται με ελλιπή γνώση των πεπραγμένων των εκάστοτε αρμοδίων οργάνων της».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί