Επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης για «φιλοδώρημα» στους πολίτες μέχρι το Πάσχα

Τι ανέφερε ο Χ. Σταϊκούρας 

Ούτε κουβέντα για ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις, που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία δοκιμάζονται από την κρίση ακρίβειας, δεν δέχεται η κυβέρνηση. Αντίθετα, για άλλη μια φορά προσανατολίζεται σε «φιλοδώρημα»-προσβολή μόνο στους ευάλωτους πολίτες, διαρρέοντας σε φιλικά της μέσα ότι σκοπεύει να δώσει «Δώρο Πάσχα» έως τον Απρίλιο με τη μορφή στοχευμένου επιδόματος.

Ωστόσο, ακόμη και γι’ αυτό δεν μπορεί να προσδιορίσει ούτε το εύρος των δικαιούχων, ούτε το ύψος του ποσού, ούτε καν το πότε θα το δώσει. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη, περιορίστηκε να πει ο Γιάννης Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε σήμερα στον ΣΚΑΪ με αφορμή το σχετικό πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Επεξεργαζόμαστε συνεχώς όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία» έλεγε και ξαναέλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι ο Μάρτιος θα είναι κρίσιμος για τις αποφάσεις.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το στοχευμένο επίδομα θα είναι εφάπαξ. «Μιλάμε για κάτι που δεν θα είναι μέτρο μόνιμης στήριξης» είπε χαρακτηριστικά. «Όταν έχουμε κάτι να πούμε, θα το πούμε μετρημένα» σημείωσε.

Ο Γ. Οικονόμου απέφυγε να πει αν το στοχευμένο επίδομα θα αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους ή όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. «Τόσο το εύρος, όσο και το βάθος αυτής της στήριξης, είναι κάτι που προφανώς θέλουμε να έχει αποτέλεσμα. Άρα δεν θα είναι κάτι το οποίο θα είναι ασήμαντο, ούτε θα είναι επικοινωνιακού τύπου. Σχεδιάζουμε και θέλουμε να κάτι που θα έχει ουσιαστικό αποτύπωμα» υποστήριξε γενικόλογα.

Σταϊκούρας : «Αν» δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος θα δοθεί «κάποια ρευστότητα» μόνο στους φτωχότερους

Επιδεικτικά αδιάφορος για την συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών που υποφέρουν από τις τρομακτικές ανατιμήσεις σε ενέργεια και καύσιμα, μεταφορές, εμφανίστηκε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επέμεινε να χαρακτηρίζει ελαφρύνσεις για τους πολίτες την προκλητική μείωση φορολογίας στους μεγαλοιδιοκτήτες ακινήτων και αύξηση εισοδήματος τις ισχνές αυξήσεις στις αποδοχές. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε τα σενάρια για «πασχαλινό φιλοδώρημα» και αυτό υπό την αίρεση του ότι «θα» δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος από την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ο κ. Σταϊκούρας δεν είχε πρόβλημα να παραδεχθεί ότι στα νοικοκυριά «είναι σημαντική η αντανάκλαση» του άλματος του πληθωρισμού σε ρεκόρ 25ετίας. «Είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτός ο πληθωρισμός πλήττει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και επηρεάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς». Την ίδια ώρα, ωστόσο, έκανε σαφές ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν δεν μπορούν να προσδοκούν ότι θα ενδιαφερθεί γι’ αυτούς άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορούμε, ό,τι και να κάνουμε, να καλύψουμε στο πλαίσιο του εφικτού όλες αυτές τις απώλειες που έχουν και θα έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά το επόμενο χρονικό διάστημα», όπως είπε.

Επέμεινε να περιγράφει το φαινόμενο ως διεθνές και παροδικό, αλλά «κρατάει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και έχει μεγαλύτερη ένταση», όπως είπε. Αυτό δεν τον εμπόδισε να εμφανίζεται ικανοποιημένος που, ενώ ο πληθωρισμός Ιανουαρίου είναι στο 6,2% η ΕΕ επί του παρόντος προβλέπει μέσο πληθωρισμό για το 2022 στην Ελλάδα, 3%. Και ακόμη περισσότερο, ικανοποιημένος που η πρόβλεψη της ΕΕ κατατάσσει την Ελλάδα κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, το 2022.

«Καμία χώρα στην Ευρώπη και παγκοσμίως δεν έχει προβλέψει όχι το πώς θα εξελιχθούν προϋπολογισμός και πληθωρισμός το 2022, αλλά ακόμη και τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και τον επόμενο μήνα», προσπάθησε να δικαιολογηθεί ο κ. Σταϊκούρας. Και αμέσως μετά, έκανε πρόβλεψη ως το τέλος του έτους: «Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι ισχύει η εκτίμηση που είχαμε κάνει για σημαντική αποκλιμάκωση του προβλήματος το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται ότι το πρόβλημα θα εξακολουθήσει να είναι κοντά μας, ηπιότερο αλλά σημαντικό, και το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αλλά όχι με την ένταση που έχει σήμερα», όπως είπε.

Σημειώνεται ότι η υποχώρηση του επισήμως καταγραφόμενου πληθωρισμού φυσικά είναι λογικό να αρχίσει να υποχωρεί από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, λόγω του ότι ο δείκτης υπολογίζεται σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Έτσι, οι ανατιμήσεις κάθε μήνα του 2021 που «φεύγει» από τον υπολογισμό δεν θα προσμετρώνται -χωρίς ωστόσο να διαγράφονται από αυτά που πληρώνουν πολίτες ή επιχειρήσεις.

Επέμεινε επίσης ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων δεκαετιών «ισχύει και για τις ΗΠΑ, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Γαλλία, την Πορτογαλία, την ΕΕ. Είναι ένα εξωγενές, παγκόσμιο φαινόμενο», οδηγώντας τους δημοσιογράφους να αντιτείνουν ότι άλλες χώρες δεν υπέστησαν την συρρίκνωση εισοδήματος και κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων την τελευταία 12ετία.

Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε να παρουσιάζει τις τεράστιες φοροελαφρύνσεις για τα μεγάλα εισοδήματα και περιουσίες με ψίχουλα για τους πολλούς ως «δίχτυ ασφαλείας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις», ενώ υποστήριξε ότι το +2% στον κατώτατο μισθό το 2021 και οι νέες εξαγγελίες αποτελούν σημαντική αύξηση εισοδημάτων για τους εργαζόμενους. Όταν ωστόσο ρωτήθηκε αν οι αυξήσεις θα καλύπτουν τον πληθωρισμό, απέφυγε και πάλι να δώσει σαφές μέγεθος.

Για την επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που δεν βαρύνει τον προϋπολογισμό, ο ίδιος είπε ότι «αν οι εξελίξεις δεν είναι θετικές τους επόμενους μήνες, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν πόροι και από τον κρατικό προϋπολογισμό». Συνέδεσε ωστόσο και αυτό με αντίστοιχες πολιτικές λιτότητας. «Θα πρέπει να έχουμε “στην άκρη” κάποιους πόρους, για δυσμενή σενάρια μετά το πρώτο εξάμηνο του 2022, αν χρειαστεί», όπως είπε.

Παρότι προσπάθησε να παρουσιάσει μια εικόνα επιτυχίας για την διαχείριση της ελληνικής οικονομίας, ταυτόχρονα «απείλησε» με δημοσιονομικό εκτροχιασμό αν στηριχθούν ουσιαστικά οι πολίτες απέναντι στο κύμα της ακρίβειας. Όπως είπε, πέρυσι «η χώρα έκλεισε με περίπου 11 δισ. ευρώ παραπάνω δαπάνες από έσοδα». Και προσπερνώντας εκ νέου τις τεράστιες φοροελαφρύνσεις στους έχοντες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, υποστήριξε ότι αν μειωθούν οι φόροι στα τρόφιμα στα καύσιμα, αν ενισχυθούν οι συνταξιούχοι, αν αυξηθούν τα επιδόματα, θα αυξηθεί το έλλειμμα. «Πού θα βρούμε τα λεφτά; Αν αυξηθεί το έλλειμμα θα πρέπει να δανειστούμε. Πού έχει πάει το επιτόκιο σήμερα; Στο 2,7% περίπου το δεκαετές ομόλογο. Άρα, όποιοι εισηγούνται με ευκολία και ανευθυνότητα “δώσε κι άλλα” ουσιαστικά υποστηρίζουν ότι πρέπει να υποθηκεύσουμε το παρόν και το μέλλον της οικονομίας», υποστήριξε ο Σταϊκούρας. Την ίδια ώρα, παραμένουν δεσμευμένα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τόσο από το αποθεματικό που παρέλαβε από την κυβέρνηση Τσίπρα, όσο και από τα κοινοτικά κονδύλια που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την στήριξη απέναντι στην κρίση της πανδημίας.

Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει «επίδομα Πάσχα», ή να προχωρήσει σε αντίστοιχες παρεμβάσεις, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «Προφανώς είναι στις σκέψεις μας. Από τις αρχές του έτους έχουμε μετρήσει τα πάντα, την απώλεια εσόδων από την μέιωση ΦΠΑ σε οποιοδήποτε τρόφιμο, από την μείωση στα καύσιμα, το αν αυτά που εισηγούνται κάποιοι πάνε στον πολίτη, πολλές φορές χάνονται στην εφοσιαστική αλυσίδα. Έχουμε μετρήσει το πώς θα βοηθήσουμε περισσότερο τα ευάλωτα νοικοκυριά. Συνεπώς, ανάλογα με την εκτέλεση προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο (φαίνεται να είναι πολύ καλή, με έσοδα αυξημένα σε σχέση με τους στόχους, μετά από έναν κακό Ιανουάριο), αν το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται με την ίδια ένταση το επόμενο διάστημα, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αξιοποιήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, για να βοηθήσουμε ευάλωτα νοικοκυριά … στοχευμένα και όχι με μόνιμο τρόπο».

Απέκλεισε εκ νέου την μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, υποστηρίζοντας ότι οι «βέλτιστες για τα ευάλωτα νοικοκυριά» παρεμβάσεις είναι αυτές που «έχουν να κάνουν με την παροχή κάποιας ρευστότητας»…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί